15/5/08

ROMAN ARENA & TV GLADIATORS

Ή ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΓΙΑ ΣΥΜΠΑΘΗ

Θα έχετε ίσως υπ' όψιν εκείνο το επαρχιώτικο χοντροκομμένο χιούμορ όταν βάζουν στα χωριά κάποιον στο μάτι, για ένα υπαρκτό ή ανύπαρκτο, φυσικό ή πνευματικό ελάττωμά του και τον χλευάζουν δημοσίως στς καφετέριες για να σπάσουν πλάκα. Συχνά-πυκνά αυτή η στοχοποίηση και οι αστεϊσμοί έχουν και τραγικές καταλήξεις όταν το θύμα κάποια στιγμή μετατρέπεται σε θύτη προκειμένου να απαλλαγεί από αυτούς που διασκεδάζουν ποδοπατώντας την προσωπικότητά του. Πρόσφατα, ένα ακόμα περιστατικό θανατικού στην Αιτωλοακαρνανία είχε ως αφορμή τέτοιους αστεϊσμούς.

Ίσως πάλι να έχετε δει και την ταινία Nutty Professor, όπου ο Eddie Murphy καυτηριάζει το φαινόμενο της στοχοποίησης ανθρώπων και στην οποία ένας γελωτοποιός talk show κάνει το κοινό να παραληρεί από τα γέλια, χλευάζοντας κάποιον από τους παριστάμενους, βασιζόμενος σε κάποιο χαρακτηριστικό ή ιδιότητά του. Στην προκειμένη ταινία, ήταν το υπερβολικό βάρος του πρωταγωνιστή.

Γενικά υπάρχει μια σαδιστική διάθεση στον άνθρωπο, ένα κατώτερο έως κατώτατο ένστικτο που τον κάνει να χαίρεται με την ηθική κατακρεούργηση του άλλου. Είτε είναι ο χαζός του χωριού, είτε ο αδύναμος, είτε ο χοντρός συμμαθητής στο δημοτικό, είτε η γριά που τα έχει χαμμένα είτε ακόμα-ακόμα και η Γαλλικού στο γυμνάσιο.

Σήμερα βέβαια, στην εποχή των ΜΜΕ, τα "καλαμπούρια" αυτά μεγιστοποιούνται στο έπακρον. Δεν μιλάμε πλέον για κάποιους κακεντρεχείς που χλευάζουν τον συντοπίτη τους στα Άνω Γκράβαρα. Δεν μιλάμε καν για Ρωμαϊκές αρένες εξόντωσης του πιό αδυνάτου ή της κατακρεούργησης αθώων και μη, από άγρια θηρία ή από μονομάχους (gladiators) που η δουλειά τους είναι ακριβώς αυτή: Να ξεσκίζουν ανθρώπινες σάρκες με το αζημίωτο. Διότι ΠΟΣΟΥΣ να χωρούσε τέλος πάντων εκείνο το Κολοσσαίο;

Στην εποχή των καλωδιακών και δορυφορικών αρένων (και όχι αντένων) το ακροατήριο είναι υπερπολλαπλάσιο και το μαζικό παραλήρημά του μεταφράζεται σε πολλούς σίκλους χρυσού. Η ανθρωποφαγία έχει θεαματικότητα, και όσο η θεαματικότητα αυξάνεται τόσο ξεθαρεύουν και οι gladiators. Το πράγμα αρχίζει να θυμίζει συμβόλαια εξόντωσης. Κάτι ο Καίσαρας να στραβο...κοιμηθεί, κάτι η Σαλώμη να ξυνίσει, κάτι να θιγεί ο ανδρισμός τού κάθε gladiator και τα κεφάλια κόβονται εύκολα και ανελέητα στην αρένα.

Αλλά όμως, όπως και να το κάνουμε, οι κεφαλές των αντιπαθών κατά τα άλλα Κούγια, Καρβέλα ή της κάθε δυστυχούς αοιδού, μίμου ή εταίρας, όταν είναι κομμένα γίνονται συμπαθή. Ιδιαίτερα όταν οι δήμιοι αποθρασύνονται ενώ ο όχλος ζητωκραυγάζει. Και όσο και να με κάνει να αγανακτώ η περιρρέουσα ηθική και τα δημόσια θεάματα, ΤΡΕΜΩ στην ιδέα να αντικατασταθεί από την άλλη που θάρθει, όταν οι διάφοροι ρεαλιτζήδες και τοκσωουατζήδες επικρατήσουν μαζί με τις "ανανεωτικές" δυνάμεις που απροκάλυπτα πλέον ευαγγελίζονται. Εκεί να δειτε σάρκες που θα γεμίσουν οι αρένες.

Φαίνεται πως ενώ ο Θεός δίνει στον άνθρωπο την ελευθερία της αυτογελοιοποίησης, κάποιοι πρσπαθούν να του την αφαιρέσουν, στο όνομα ενός άνωθεν επιβαλλόμενου, μεταμοντέρνου "πνεύματος και ηθικής" όπως θα 'λεγε και ο συγχωρεμένος ο Αυλωνίτης. Διότι και τα δύο αυτά τα δίδαξε ο αείμνηστος ΗΘΟ-ΠΟΙΟΣ, αλλά όμως με αυτό που ΗΤΑΝ και όχι με αυτό που έλεγε πως είναι, και κυρίως όχι με αυτό που έλεγε πως θα έπρεπε να είναι ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

6 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Εμένα ο Κούγιας μου είναι συμπαθής. Και πολύ θα ήθελα να συναντούσα κάπου τον ΛαΛα να του χώσω μια μπουνιά, ακριβώς κάτω από τη μύτη, εκεί που ενώνονται τα δόντια. Η επιθυμία αυτή φουντώνει κάθε που τον βλέπω να δηλώνει ότι ασχολείται με κάποιον γιατί του δίνει αφορμές. Επιτέλους, δεν συμπεριφερόμαστε, δεν πολιτευόμαστε, δεν μιλάμε, δεν ζούμε σε σχέση και αναφορά με το "φαινόμενο Λάκης Λαζόπουλος"!

Theoprovlitos είπε...

Παντα ειχα την απορία παντως πως ενας ανθρωπος μπορει να παρασυρει τις μαζες. Ο Λαζοπουλος μου το έλυσε.
Παντως το κεφαλαιο Λαζοπουλος για μενα εχει κλεισει απλά κτέθεσα εδω την αποψή μου καιτην εριξα στο γυαλό, εκτος αν στο μελον καταστει πραγματικα επικινδυνος ως διαμορφωνων κοινωνική και πολιτική γμωμη.

Τα πληθη που ζητωκραυγαζουν τον οποιονδηποπτε παντα με φόβιζαν.

Cacofonix είπε...

Θεοπρόβλητε
δεν ξέρω αν έγρψες εσύ αυτό το Post πρώτος ή εγώ το δικό μου. Απλά συμφωνώ 100%. Βέβαια με ποιητική άδεια αυτό όλο το ονόμασα με μια λέξη:
Καρμοιριά.
Είναι εκείνη η γκρίνια που ξεκινά από ένα απύθμενο μίσος και μια ζήλια που πηγάζουν από τη συνειδητοποίηση της κατωτερότητας ενώ εκφράζονται με χοντροκομμένο "χιούμορ" γεμάτο βρισιές.
Μάλλον το καρμοιριά είναι πιο εύκολο ;-)

Theoprovlitos είπε...

Μαλλον με ενέπνευσες γιατι βελεπω πωε τον έχεις άχτι τον Λαζοπουλο. Ε'ιπα και εγω να κανω μιαν αναφορά σε αυτον γιατι αν πολυμιλάμε και για αυτον γινόμαστε μερος του παιχνιδιού.
Κριμα παντως, γιατί εαν είχε και λιγη ταπείνωση το χιουμορ που αναμφιβολα εχει θα μπορουσε να γινει η φωνή του καθε καταπιεσμενου.

Cacofonix είπε...

Έχεις δίκιο. Μάλλον θα το κόψω κι' αυτό...
Άσκηση όπως λεει κι η εκκλησία μας...

Ανώνυμος είπε...

Για να μην είμαστε και τόσο απολυτοι, πάντως, σκεφθείτε πως και "εντώς Εκκλησίας" αλληλοτρογώμαστε με τρόπους που και τα άγρια θηρία θα ζήλευαν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα απο τους "Εκτός" Εκκλησίας, που στο κάτω-κάτω, δεν θεωρούν την ταπείνωση αρετή όπως (υποτιθεται πως) την θεωρούμε εμείς οι Χριστιανοί...

Απο εκεί και πέρα βέβαια, θα είμαι ο τελευταίος που θα δικαιολογήσει την τιβι και τον κανιβαλλισμό της (γιατί περι αυτού πρόκειται). Η τηλεοραση θα γίνει (αν δεν έχει ήδη γίνει) αναξιοπιστη και θα αυτοκαταστραφεί, επειδή ο ένας θα φάει τον άλλο, και τελικά αυτό (ίσως) θα βγει σε καλό για τον απλό κοσμάκη που δεν θα είναι πλέον παγιδευμένος στην προπαγάνδα της.

Ισχύει αυτό που λέει ο Απ. Παύλος:
"ει δε αλληλους δακνετε και κατεσθιετε βλεπετε μη υπα υπ αλληλων αναλωθητε" (Γαλάτες 5:15)

Αλλα δυστυχώς η Αγ. Γραφή είναι "ντεμοντέ". Δεν πειράζει, θα δουν τ'αποτελέσματα.. Προορισμός του κακού είναι τελικά η αυτοκαταστροφή.