15/4/08

ΠΕΡΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙΣΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Όταν έστελνα ένα email στην πρέσβυ κο Γεωργιου, Ευρωβουλευτη του ΛΑΟΣ, ύστερα από συμμετοχή του σε εκπομπή του Χαρδαβέλα με θέμα την κατάσταση στα Βαλκάνια παραμονές της συνδιάσκεψης του Βουκουρεστίου, δεν φαντάστηκα οτι 2 εβδομαδες αργότερα το θεμα θα έφτανε να συζητεται από blog σε blog και ότι θα είχε γινει και επερώτηση στη βουλή από τον βουλευτή κο Αϊβαλιώτη.

Ο μεν κος Αϊβαλιώτης ενδεχομένως ορθώς έπραξε και κατέθεσε την επερώτηση προς το ΥΠΕΞ. Διότι για πρώτη φορά είδα αρκετές Φινλανδές από τις 1600 που ζούνε στην Ελλάδα, (πολλές ακόμα και επί 30 χρόνια) να ανησυχούν ή τουλάχιστον να απορούν. Η Φινλανδή συζυγός μου ζει εδω επί 23 χρονια και πρωτη φορά μας ήρθε τέτοιο χαμπέρι από την Πρεσβεία της.

Αλλα επειδή άλλοι αμφισβητούν το γεγονός και άλλοι ισως πανικοβάλονται, παραθέτω παρακάτω την αρχική επιστολή μου προς τον Ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ ώστε να εξάγετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας και να ξεκαθαρίσει το ενδεχόμενο της ράδιο αρβύλας.
Εργαζόμενη στην Φινλανδική Πρεσβεία (και πάντως όχι επίσημα χείλη) ανέφερε οτι το σχέδιο διαφυγής από την χώρα εκκρεμούσε σαν ιδέα από το τσουνάμι και μετά καθότι πολλοί Σκανδιναυοί είχαν χαθει τότε. Το ότι ολόκληρο σχέδιο 16 συνολικά σελίδων τελικά εκπονήθηκε τώρα, 4 χρόνια μετά, ειναι απλά σύμπτωση ή μηπως ΔΕΝ είναι;
Σημειωνω πως και ο κος Ahtisaari (του γνωστού σχεδίου γαι το Κόσοβο) και ο κος Olli Rehn (επιτροπος της ΕΕ για την διεύρυνση) είναι Φινλανδοί. Εύχομαι παντως το ολο θεμα να ειναι μια κωμικοτραγική σύμπτωση. Εγω πάντως το εγχειρίδιο διαφυγής το μελέτησα καλού κακού.

---------------------------------------
Κε Γεωργίου,

Κατόπιν συμμετοχής σας στην εκπομπή του κου Χαρδαβέλα της 1ης Απριλίου, εζήτησα να έρθω σε επαφή μαζί σας λόγω κάποιας πληροφορίας που αναφέρατε στην εκπομπή αλλά και λόγω της ιδιότητάς σας του πρέσβεως.

1. Η σύζυγός μου είναι Φινλανδή, και ζει στην Ελλάδα από του γάμου μας πριν 23 χόνια. Φέτος για πρώτη φορά, πριν 10 ημέρες η Φινλανδική Πρεσβεία των Αθηνών απέστειλε στους 1600 Φινλανδούς πολίτες που κατοικουν στην Ελλάδα και στους 25 που κατοικούν στα Τίρανα (διότι οι Φινλανδοί της Αλβανίας εξυπηρετούνται από την Πρεσβεία των Αθηνών) πλήρες σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση κρίσης (Crisis Evacuation Plan). Αντίστοιχη κίνηση ουδέποτε είχε γίνει στο παρελθόν, ούτε κατά τις περιόδους των πολέμων της Γιουγκοσλαυίας.

Στο φάκελο που απεστάλη περιλαμβανεται ένα εισαγωγικό σημείωμα (με ημερομηνία 27/2/2008) διάφορες επι μέρους πληροφορίες (με ημερομηνία 14/3/2008), χάρτες διαφυγής και συγκέντρωσης των Φινλανδών πολιτών στην Πρεσβεία τους, το Προξενείο και την κατοικία του Φινλανδού Πρέσβυ και τέλος φόρμα με στοιχεία του πολίτη, όπως τηλέφωνα επικοινωνίας, ομάδα αίματος κλπ. Παρακινεί δε όποιον θέλει να συμμετάσχει ως εθελοντής στο σχέδιο εκκένωσης της χώρας.

Στο εισαγωγικό σημείωμα για μεν τους εν Ελλάδι Φινλανδούς η αποστολή δικαιολογείται "δια παν ενδεχόμενο, όπως για παράδειγμα μεγαλη καταστροφή στη θάλασσα, θεομηνία κλπ" ενώ για τους εν Αλβανία προστίθεται και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας. Η συγκέντρωση των Φινλανδών των Τιράνων θα γίνει στην εκεί Πρεσβεία της Δανίας.

Θα ήθελα να έχω την εκτίμησή σας, αν αυτή είναι μια πάγια πρακτική που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει μια ξένη πρεσβεία και απλά δεν είχε γίνει από αμέλεια τόσα χρόνια ή είναι στοιχείο που θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε; Μπορεί όντως η πρεσβεία να προέβη σε αυτη την κίνηση χωρίς καποιο σοβαρό λόγο είτε με αφορμή ακόμα-ακόμα κάποια δημοσιεύματα περί επερχόμενου σεισμού κλπ, ή αποτελεί ένδειξη ότι το ΥΠΕΞ της Φινλανδίας ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στην περιοχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αλβανία;

2. Το δεύτερο στοιχείο που με ανησυχεί είναι αυτο που είπατε περί χρήσης των νησιών Άλαντ στην Φινλανδία ως ορμητήριο των Νατοϊκών στρατευμάτων. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και στοιχεία επ' αυτού; Εντάσσονται τα Άλαντ στον Νατοϊκό σχεδιασμό;
Διότι αντιλαμβάνεσθε ότι, ώ μη γένοιτο, σε περιπτώση σύρραξης στα Βαλκάνια η οποία θα γενικευθεί μέχρι την Φινλανδία, να φύγει κανείς από την σκύλα και να τον φάει η Χάρυβδη, δεν έχει και κανένα νόημα. Ως πατέρας μάλιστα 4 παιδιών έχω 4 λόγους να ανησυχώ περισσότερο, ιδιαιτέρως δε σε περίπτωση χωρισμού της οικογένειας εν ώρα κρίσεως λόγω διαφορετικών υπηκοοτήτων.

Σας ευχαριστώ,

ΝΚ (πληρες ονοματεπώνυμο, τηλέφωνα και διευθύνσεις)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είστε πάρα πολύ σπουδαίος πατριώτης.Οι Έλληνες πάντοτε θα σας ευγνωμονούν που αποτρέψατε μια αιφνιδιαστική Τουρκική επίθεση με τις πληροφορίες που παρείχατε.