5/11/08

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

Αισθάνομαι ανάπηρος. Τόσα γίνονται γύρω μου. Τόσα με απασχολούν. Αισθάνομαι την αδυναμία μου, ψηλαφώ την αμαρτωλότητά μου. Αλλά αυτός είμαι. Και δεν πρόκειται να αλλάξω. Το πήρα απόφαση. Δεν μπορουν να παίζουν όλοι Α' Εθνική!

Δεν είναι όμως τόσο οι αμαρτίες που κάνω που με κουράζουν, αλλά εκείνα που δεν κάνω. Κάλιο σαπιοκάραβο που ταξιδεύει παρά κρουαζιερόπλοιο δεμένο.

Οι αμαρτίες μου στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Δηλαδή δεν επιρεάζουν την σχέση μου με το Θεό. 'Η μάλλον, δεν επιρεάζουν την θέση του Θεού προς εμένα.
Ίσως και γι αυτό να δέχεται εξ ίσου εκείνον της δωδεκάτης με εκείνον που "από της πρώτης ώρας ειργάσατο". Έχετε δει εσεις κανένα παιδάκι να πηγαίνει επί ένα ολόκληρο χρόνο στον παιδικό σταθμό με τα ίδια ρούχα επειδή δεν τα λερώνει ποτέ; Ή ποιά λογική μάννα θα δέρνει το παιδί της κάθε φορά που γυρνάει λερωμένο από το ποδόσφαιρο;

Συνειδητοποιώ το παράδοξο: Πως όσο "χάνω την αγάπη την πρώτη" τόσο αισθάνομαι πως πλησιάζω τον Θεό. Καταρρέουν οι εντυπώσεις και οι ιδεοληψίες που έχω φτιάξει ή που έχω δανειστεί περί Θεού, και αυτο το κενό που απομένει είναι ο Θεός. Η Εικόνα Του χάθηκε και η δική μου τσαλακώθηκε οριστικά. Δεν μπορώ πιά να με προσκυνήσω.

Θυμάμαι πρωτοετείς φοιτητές στη Σχολή Γραφιστών και ο καθηγητής του Ελεύθερου Σχέδιου μας έβαλε να ζωγραφίσουμε μια στάμνα. Πλακωθήκαμε όλοι να την φτιάξουμε "άψογα". Με το περίγραμμά της, με τον όγκο της, με τα όλα της. Την "πετάξαμε" στο τέλος και σε ένα πασαλειμένο φόντο και καμαρώναμε.

Όταν τελειώσαμε, κόλαφος! Διότι μάθαμε πως η στάμνα στο Ελεύθερο Σχέδιο ΔΕΝ έχει περίγραμμα. Απλά περιγράφεται από το φως και την σκιά. Υπάρχουν και σκούρα σημεία που είναι πιό φωτεινά από τα ανοικτόχρωμα, που στην πραγματικότητα είναι πιό σκιερά από τα σκούρα. Υπάρχει άσπρο που είναι πιό σκούρο από το μαύρο!

Μετά είναι και το φόντο. Μας πως δεν το καταλάβαμε πως στάμνες στο πουθενά δεν υπάρχουν; Βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο! Είναι το ΦΟΝΤΟ που σχηματίζει τη στάμνα. Εκείνο είναι που την περιγράφει. Το φόντο ειναι εξ ίσου σημαντικό με την στάμνα την ίδια.

Πως δεν το είχα καταλάβει τόσα χρόνια πως ο Θεός δεν γίνεται αντιληπτός με περιγράμματα. Αλλά τουναντίον όσο Τον βλέπεις να χάνεται ανάμεσα σε σχήματα και σκιές, τόσο πιό ξεκάθαρα Τον διακρίνεις να ξεπροβάλει από το φόντο.

Αυτό τουλάχιστον ισχύει στο Ελεύθερο Σχέδιο.
Για το Ανελεύθερο ΔΕΝ γνωρίζω. Ρωτήστε αυτούς που ασχολούνται μετά μανίας με περιγράμματα.
Οι καημένοι! Νομίζουμε πως μπορούμε να κάνουμε σχέδια. Και ότι τα κάνουμε και καλά...

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό.Αυτή την αίσθηση αναπηρίας την έχω πολύ συχνά.Τίποτα δεν περνάει από το χέρι μας,τίποτα δεν μπορούμε να αλλάξουμε.Μόνο στο πολύ στενό περιβάλλον μας και αυτό ακόμα παίζεται.Το μόνο που μας μένει είναι το παράδειγμά μας και, περισσότερο ακόμη, η προσευχή.

Theoprovlitos είπε...

@Nona

Προσευχη; Ωραία! Αφού λοιπον έχεις ελευθερο χρόνο, κάνε και για μας!

Albus Genius είπε...

zoume sta perigrammata

Katerina είπε...

ναι και στις σκιες.......
πολυ πολύ ωραια ανάρτηση

Theoprovlitos είπε...

@Albus Genius

Βελτιωνομαστε όμως (ελπιζω). Κάποτε δεν ξεραμε ούτε Γραφή και Αναγνωση.

Theoprovlitos είπε...

@Ocean Soul

Ω μα βεβαια. Οι σκιες αναδεικνυουν το φως. Καπως σαν το δεντρο της Γνωσης του Καλου και του Κακου.

Οσο για την αναρτηση, η ελπιδα βγαινει απο την απελπισια και η καρδια γραφει καλυτερα από τον εγκεφαλο.

Ανώνυμος είπε...

''ΟΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ''
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.[ΟΤΙ ΔΗΛ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΟΙ ΕΥΣΕΒΙΣΤΕΣ].
ΜΠΡΑΒΟ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ,ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ.ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ.
ASLAN/82

Theoprovlitos είπε...

@Aslan

Ίσως επειδη ηταν αυθορμητο σε μια κριση αυτογνωσιας, απελπισιας και ελπιδας μαζι.

Σωστα τα λες περι ευσεβιστων, αλλα ενιοτε θυμωνω και με αυτους τους χλιαρους και εκσυγχρονιστες χριστιανους που χρησιμοποιουν την Αγαπη του Θεου ως άλλοθι για να κανουν την ζωούλα τους χωρις τύψεις και χωρις ενοχες.

Να το ξεκαθαρισω: Τις ενοχες μου τις εχω, απλα ούτε μπορουν να φραξουν τον δρομο μου προς τον Θεό ούτε με οδηγουν σε νευρωση επειδη δεν μπορω να ειμαι άψογος και αναμαρτητος.

Ανώνυμος είπε...

Noμίζω η ουσία είναι να μην είναι κανείς "Χριστιανός της κυριακάτικης λειτουργίας". Είναι λούμπα αυτό και για να μην πέσεις μέσα, ή αν έχεις πέσει να βγεις, θέλει μεγάλη προσπάθεια. Όμως, η μεγάλη προσπάθεια τελικά αποτελείται από πολλά μικρά βήματα, πολλές μικρές στιγμιαίες προσπάθειες. Και κυρίως να μην σκεφτείς ποτέ ότι τα κατάφερες.

Cacofonix είπε...

Το πρώτο βήμα είναι να μην οργίζεσε και να κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι.
Αλλά φοβάμαι οτι τελικά για πολλούς δεν είναι τόσο μικρό αυτό το βήμα... Μπορούν να οργίζονται για χίλια δυο πράγματα, δίνοντας εκ των προτέρων δίκαιο στον εαυτό τους και μετά να σχολιάζουν επισκόπους μοναχούς κατηχιτικούς άθεους και κάθε άλλον...
Αλλά ο οργισμένος άνθρωπος δεν έχει πάντα άδικο;

Theoprovlitos είπε...

@Cacofonix

Δεν ειναι οργη αυτο που υπαινισεσαι. Ή και να ειναι λεει το Ευαγγελιο: Οργιζεσθε αλλα μην αμαρτανετε. Η οργη μπορει να ειναι και χρησιμη.

Αλλα αν αρχισω να πιστευω πως η ηθικη των επισκοπων μας και των ιερεων μας δεν με αφορα. Πως το εαν η ενορια μου δεν εχει νεανικο κεντρο δεν με αφορα. Το εαν η ενορια μου δεν παρουσιασζει φιλανθρωπικο και κοινωνικο εργο δεν με αφορα. Το εαν εχει ακινητη περιουσια την οποια προφανως εκ του αποτελεσματος δεν χρησιμοποει για τους παραπανω σκοπους δεν με αφορα. Το εαν υπαρχουν μοναχοι που ζουν πιο πλουσιοπαροχα και από κοσμικους δεν με αφορα. Το εαν η ιεραποστολη εχει εγκαταληφθει δεν με αφορα. Τοτε ξερεις τι θα γινει στο τελος;

Θα σταματησει να με αφορα και η ΕΚΚΛΗΣΙΑ γενικοτερα.

Σε αυτην την επιλογη οδηγουνται εκατομμυρια συμπατριωτες μας που ή κατεφευγουν στην αθεϊα, είτε στην απελπισια, είτε σε σεκτες και αιρεσεις, είτε στην καλυτερη των περιπτωσεων φτιαχνουν μια προσωπικη σχεση με τον Θεο και δεν πατανε ποτε στον ναο παρα μονο σε γαμους και βαπτισεις.

Το ιερατειο ειναι υπευθυνο για την απολυτα δικαιολογημενη οργη του κοσμου. Οχι αυτος που διαμαρτυρεται.

Θες και αποδειξη; Γιατι στις προσφυγικες συνοικιες ανθουν τα αθεϊστικα κομματα και υπαρχει και απο μια Ευαγγελικη Εκκλησια; (Νεα Ιωνια, Καλλιθεα, Νικαια, Νεος Κοσμος κλπ). Γιατι οι ανθρωποι αυτοι δεχθηκαν περισσοτερο ενδιαφερον και αγαπη από τους Προτεσταντες και τους Κομμουνιστες. Θα πρεπει να χαιρομαι γι αυτο;

Δεν οργιζομαι με την προσωπικη αμαρτια του καθενος, αλλα οταν η αμαρτια αυτη αφορα την κοινωνια και επιβαλλεται άνωθεν. (π.χ. Ομοφυλοφιλια-γαμος ομοφυλοφιλων, φιλοδοξια-δεσποτοκρατια, φιλαργυρια-κοινωνικη αναλγησια κλπ).

Ανώνυμος είπε...

πατήρ και ποιμενάρχα, έχω βαρεθεί να σε ευχαριστώ :p
δεν σταματας να με εκπλήσσεις ευχάριστα με τις "παραβολές" σου. δυστυχώς μονο με τις παραβολές καταλαβαίνουμε την πραγματικότητα. ίσως μας έχει μείνει το παιδικό σύνδρομο των παραμυθιών.
αλήθεια, ποσο μου λείπει ο κόσμος των παραμυθιών τότε, αφού τώρα στα 36 έπιασα τον εαυτό μου να ξαναδιαβάζει τον Αίσωπο! και τι ωραίος που ξαναγίνεται ο κόσμος γύρω μου!
μπορεί τα όμορφα παραμυθια, τα ωραία λόγια, να δίνουν ελπίδα,κουράγιο. να διώχνουν την κόλαση από μέσα μας (την οργή,το μισος κλπ) και να μας γαληνεύουν.
kai epivaivewnetai o didaskalos pou elege: den exei simasia an trwte me vrwmika xeria, alla an milate me vrwmika logia, kapws etsi se eleu8erh metafrash :)

Theoprovlitos είπε...

@Luffy

Δεν φανταζεσαι (ή μαλλον φανταζεσαι) με τι χαρα διαλεγα και διαλεγω παραμυθια για τα παιδια μου.

Η χρηση παραβολων μου εχει μεινει ως κουσουρι απο τοτε που εργαζομουν στην διαφημιση και έπρεπε να ανακαλυπτω ευσχημους τροπους να παρουσιασω τα φυκια ως μεταξωτες κορδελλες και τα ξυλοκερατα ως χαβιαρι.

Ισως και γι αυτο να μπορω να κανω τωρα ακριβως το αντιθετο και να αναδεικνυω το δηλητηριο που μπορει να εμπεριεχεται σε μια δελεαστικη συσκευασία.

Η συκευασίες (αν και αισθητικα ομορφες) μου την δινουν τελευταια: πλαστικά, σελοφαν, χαρτονια, χαρτακια, τονοι σκουπιδιών για να αγορασεις μια... κουτσουλιά, κατι δηλητηριωδες που καποτε το αγοραζες χύμα και ήταν και αγνό.

Η ανοικτη εξομολογηση ειναι μια προσπαθεια να βγαινουμε απο την συσκευασια που είτε άλλοι μας έβαλαν είτε μπήκαμε εμεις μονοι μας για να πουλάμε ως προϊοντα.

Ανώνυμος είπε...

θΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΚΟΦΩΝΙΞ,ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ
ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΧΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.ΑΝΕΒΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ[ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΗΣ],ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
ASLAN/82

Theoprovlitos είπε...

@Aslan

Μην μου βαζεις ιδεεες..

Cacofonix είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cacofonix είπε...

Στις κρίσεις σας πάντα να βάζετε ένα ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβαίνει.
Πατέρας Παϊσιος

Theoprovlitos είπε...

Στις κρισεις μας ως προς τι; Στο οτι μια Μονη αντι να ασχολειται με τα ουρανια ασχολειται με τα κοσμικα;

Στο οτι εχει ιδρυσει και Μη Κερδοσκοπικη Εταιρια στην οδο Μιχαηλ Νουαρου στο Μαρουσι (έχω επισκευθει επανειλημμενα τα γραφεια τους) με σκοπο την εκταμιευση κονδυλιων απο την Ευρωπαϊκη Ενωση και άλλων προγραμματων απο το Ελληνικο Κρατος όως Προσκυνηματικου Τουρισμου;

Στο οτι εχουν και δευτερη Εταιρια που συστεγαζεται με την Lada Hellas στην Λεωφόρο Αθηνων με μανατζερ και στελεχη επαγγελματιες Δημοσιων Σχεσεων, με αντικειμενο την προβολη της Μονης παγκοσμιως και την προσβαση σε ενοριες του εξωτερικου με την προοπτικη δημιουργιας λιστας φιλων-συνδρομητων της μονης. Με καλεσε μαλιστα ο διευθυντης κος Λ. να μου προτεινει επαγγελματικη συνεργασια επειδη γνωριζει πως εχω δικτυο με το εξωτερικο και αρνηθηκα κομψα οταν συνειδητοποιησα πως το αντικειμενο δεν ηταν η ιεραποστολη αλλα το αρμεγμα των ομογενων.

Το συνειδητοποιεις αυτο; Μονη Αγιορειτικη με Μη κερδοσκοπικες ετιαριες, επαγγελματιες Δημοσιοσχεσιτες κτλ.

Και καμμια παρανομια και παρατυπια να μην εγινε με την Βιστωνιδα, θα πρεπει να αποδεχθω πως μια Μονη που θα έπρεπε να εχει αρνηθει τον Κοσμο Τουτο λειτουργει σαν μικρο Βατικανο;

Αστο σου λεω, άστο. Απο πνευματικη άποψη η Βιστωνιδα ειναι το έλασσον.

Οσο με πιεζετε με τις αμφιβολιες σας τοσο θα αναγκαζομαι να δημοσιευω ονοματα, διευθυνσεις και αντιορθοδοξες και αντιμοναστικες συμμπεριφορες, περιστατικα και ημερομηνιες.

Το Βατοπαιδι ΔΕΝ ειναι μοναστηρι. Ειναι ΒΑΤΙΚΑΝΟ!

Theoprovlitos είπε...

@Cacofonix

Θα πρεπει να σου πω κατι για μενα. Συνεργαστηκα με την Εκκλησια και τα Εκκλησιαστικα κυκλωματα για χρονια. Ιερες Συνδους, Αρχιεπισκοπες κλπ. Και αυτα που ειδα και γνωρισα εκει μεσα αν τα ηξερε ο ΑΛαβανος και η Ελευθεροτυπια θα εκαναν πανυγηρι!

Εγω δεν τα καταγγελω για να καταγγειλω την εκκλησια αλλα επειδη βλεπω πως οι πολλοι ταγοι της ειτε λεγονται ηγουμενοι μονων, ειτε διευθυντρες επιτροπων είτε μητροπολιτες ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ την εκκλησια η οποια εχει περιελθει σε χερια φαυλων.

Να το αποδεχθουμε αυτο. Καποτε θα πρεπει να μην στηριζεις την πιστη σου σε αυτο που νομιζουμε πως ειναι η Εκκλησια ή σε αυτο που θα θελαμε να ειναι, αλλα σε αυτο που πραγματικα ειναι και σε αυτο που θα μπορουσε να ειναι.

Πριν απο χρονια καποιος αθεος κατηγορουσε το Αγιον Όρος πως μεσα στο Όρος υπαρχουν ομοφυλοφιλοι. Εγω αντιδρουσα οπως και εσυ λεγοντας πως ολα αυτα ειναι συκοφαντιες και κακιες. Ξερεις τι εγινε την επομενη φορα που πηγα; Σε ενα κονακι των Καρυων δεχτηκα σεξουαλικη παρενοχληση απο μοναχο, με χουφτωμα. ΑΝ αμφιβαλεις να αναφερω το κονακι και το ονομα του μοναχου.

Εκεινη την ωρα δεν κατερευσε η πιστη μου στο Θεο ή η αγαπη μου για το Αγιος Ορος ή η εκτιμηση μου ακομα και στον συγκεκριμενο μοναχο. Αυτο που κατερευσε ειναι η κρυμενη αλλαζονια μου και υπεροψια μου να θεωρω οποιονδηποτε μοναχο ή Χριστιανο ως αθωα περιστερα και στο απυροβλητο ενω οποιον κανει κριτικη σαν συκοφαντη και κακο ανθρωπο.

Εκεινο το βραδυ δεν κοιμηθηκα και απο το σοκ αλλα και απο την καταρευση του ΨΕΥΤΙΚΟΥ ιδεωδους που ειχα χτισει μεσα μου πως δηθεν δεν υπαρχουν εν ενεργεια ομοφυλοφιλοι μοναχοι.

Την αλλη ημερα, ο μοναχος ηλθε εις εαυτον και σαν να μην συμβαινει τιποτα με πηγε και ειδαμε εναν ασκητη μοναχο που ζουσε σε ενα ερειπιο. Και εγω προσπαθω να ξεχασω το περιστατικο σαν μια σκοτεινη στιγμη της ανθρωπινης φυσης.

Το προβλημα με τον Εφραιμ ή τον Χριστοδουλο (ποσο μοιαζουν στα αληθεια) είναι οτι εδω δεν εχουμε να κανουμε με μια σκοτεινη στιγμη, αλλα για μια διαχρονικη, συνεχη και μονιμη πτωση, εκ προμελετης και κατ εξακολουθησιν που εχει να κανει με την φιλοχρηματια, την ματαιοδοξια, την κενοδοξια, την φιλοδοξια, των διακρισεων κλπ και το χειροτερο ολων ειναι πως ενω ο κοσμος τοχει τουμπανο πως προκειται περι πνευματικα πτωτικων καταστασεων εκεινοι αντι να μετανοησουν περνουν και στην αντεπιθεση.

Δηλαδη ενω το πανελληνιο μιλαει για την εκκοσμικευση, την φιλοχρηματια και την διαπλοκη με το σκοτεινο πολιτικο μας συστημα ο Εφραιμ εξακολουθει να περιοριζει το θεμα σε καποια παλιοχωραφα.

Και δεν ειναι μονο το Βατοπαιδι. Αν ανοιξουν οι ασκοι του Αιολου θα παρει κι αλλες μονες η μπαλλα.

Θες ενα παραδειγμα ενδεικτικα; Την εποχη που στην Σερβια οι Αμερικανοι εριχναν βομβες και οι ΕΛληνες μαζευαν ανθρωπιστικη βοηθεια, το παρακρατος του Μιλοσεβιτς ευημερουσε μεσω κατασκευαστικων εταιριων στην Ελλαδα οι οποιες με κονδυλια της ΕΕ αναλαμβαναν την "ανακαινιση" της Μονης Χιλανδαριου και πλουτιζαν.

Αλλα επειδη υπαρχει και Θεος το Χιλανδαρι έπιασε φωτια και ΟΛΕΣ οι ανακαινισμενες πτερυγες καηκαν.

Η Ιδια Σερβικων συμφεροντων κατασκευαστικη έχει και το Ξενοδοχειο "Αθως" στην οδο Πατρωου στην Παλτεια Συνταγματος.

Theoprovlitos είπε...

Κια μια τελευταια σκεψη.

Λενε πολλοι (μεταξυ τους και εγω) πως η ΕΕ θα αλώσει το Αγιον Όρος. Μα δεν το εχουμε συνειδητοποιήσει πως το εχει ΗΔΗ αλώσει;

Ανώνυμος είπε...

Δέχομαι ότι για έναν Χριστιανό το να αρχίσει κανείς να καταγγέλλει δημοσία και ονομαστικά πρόσωπα διεφθαρμένα μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο συνιστά κατάκριση και πνευματική έκπτωση (προσωπικά έχω προσπαθήσει να αποφύγω κάτι τέτοιο). Ας υποθέσουμε τώρα ότι το να νοιάζεται κανείς για την Εκκλησία και να επισημαίνει κάποια κακώς κείμενα (χωρίς να στιγματίζει πρόσωπα, αλλά καταστάσεις) μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο, όπως εδώ, συνιστά επίσης για κάποιους πνευματική έκπτωση. Στην περίπτωση αυτή, ο σκανδαλιζόμενος καλό θα είναι να αποφεύγει μπλογκ ή φόρουμ όπου γράφονται τέτοια θέματα, οπότε και δεν θα σκανδαλίζεται. Το να επισκέπτεται τέτοια φόρουμ διαλόγου για να ελέγξει τους ελέγχοντες μόνο και μόνο επειδή ελέγχουν, εμπεριέχει μία εσωτερική αντίφαση. Υπάρχουν ιστοσελίδες και μπλογκ εκκλησιαστικά ή ιδιωτών, όπου είτε υπάρχουν πολύ ωραίες αναρτήσεις για θέματα πνευματικά, ακόμη και ολόκληρα χωρία πατερικά, είτε απλώς πληροφορίες για δραστηριότητες εκκλησιαστικές.

Πάντως, αν μιλήσει κανείς με μερικούς έγγαμους κληρικούς που έχουν και ανοιχτό μυαλό και ανοιχτά μάτια και φόβο Θεού, θα διαπιστώσει μεγάλη απογοήτευση και οργή, που δεν έχει τρόπο να διοχετευτεί. Έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι είχε δίκιο ο παπα-Γιώργης ο Μεταλληνός που είπε τελευταία ότι μακάρι να γίνει χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους με όρους δυσμενείς για την πρώτη. Ίσως τότε θα βάλουμε μυαλό...

Theoprovlitos είπε...

@Marko

Πολυ σωστα τα επισημαινεις. Σε διαβεβαιω πως δεν εχω ΚΑΜΜΙΑ διαθεση να καταγγειλω κανεναν για τιποτα πλην ομως ΜΙΑΣ κατηγοριας ανθρωπων: Εκεινων που υποτιθεται πως μας ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ και εκεινοι που θελουν να μας "σωσουν" οπως εκεινοι νομιζουν. Ειτε ειναι πολιτικοι, είτε ειναι μοναχοι, ειτε ειναι κληρικοι, είτε δημοσιογραφοι είτε ηθοποιοί.

Εγω και σαν προσωπο αλλα και σαν μελος μιας κοινωνιας ΩΦΕΙΛΩ να φωναξω πως ΟΧΙ κυριοι! ΔΕΝ εκπροσωπειτε τον μοναχισμο αλλα κακεκτυπό του. ΔΕΝ εκπροσωπείτε τον Χριστο και την Εκκλησια αλλα κακέκτυπο της. ΔΕΝ εκπροωπειτε την Δημοκρατια αλλα κακέκτυπό της. ΔΕΝ εκπροσωπείτε την δημοσιογραφία αλλα κακεκτυπο της.

ΑΝ σιωπησω ΓΙΝΟΜΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ! Πρεπει να πουμε στον κοσμο πως ο Αττικης Παντελεήμων ΔΕΝ εκπροσωπει την Εκκλησια και τον Χριστό. Μακαρι να ειχαν βγει μερικοι να φωναξουν ΑΝΑΞΙΟΣ στην χειροτονια του. Θα ειχε γλυτωσει η Εκκλησια απο ενα μιασμα.

Ο Κοσμος αναζητει ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ! ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ψαχνει! Κια βγαινουν ολα αυτα τα ανδρικελα (κατα το l'etat c'est moi) και λενε ο Χριστος σε μουά. Υποδύονται τον Χριστό. Καλύτερα να ψωνιζοντουσαν στην Συγγρου. Διοτι θα ειχαν ελιπδα μετανοιας και σωτηριας. Οι συγκεκριμενοι ομως την απορριπτουν. Νομιζουν πως εχουν και το μαχαιρι και το πεπονι. Νομιζουν πως λυνουν και δενουν οχι μονο τις αμαρτιες των αλλων αλλα και τις δικες τους. Θεωρουν πως ο Χριστος μιλα και ποιεί εκ ονοματος των.

Ε λοιπον ΔΕΝ με εκπροσωπουν οι κυριοι αυτοι σαν χριστιανο. Σε κανενα επιπεδο.
Και ΔΕΝ εκπροσωπουν το Χριστο. Εγω τον Χριστο πιστευω, τον Χριστο ψαχνω. Μπορω να το κανω ΧΩΡΙΣ να τους βλεπω μπροστα μου ούτε ζωγραφιστους; Μηπως και ξαναγεμισουν οι Εκκλησιες απο φυσιολογικους ανθρωπους, μηπως και η κοινωνια βγει απο το τελμα της, μηπως και γινουν και νεοι αξιοι ιερεις ολοι αυτοι που δεν γινονται για τον φοβο των Φαρισαιων;

Ξερεις τι δραμα ειναι να γνωριζεις νεους και αξιους ιερεις οι οποίοι να σου εξομολογουνται εμμεσως "τι τα θελα και τα φοραγα τα ρασα" γιατι τους κανουν οι δεσποταδες και οι Αρχιμανδριτες το βιο αβιωτο;

Δηλαδη ΠΡΕΠΕΙ να αποδεχθουμε αυτην την παρακμη σαν παγιωμενη κατασταση στην Εκκλησια;

Theoprovlitos είπε...

@marko

Ελπιζω να ειναι προφανες πως αναγκαζομαι να αναφερθω σε συγκεκριμενα περιστατικα μονο και μονο επειδη αμφισβητειται και η αξιοπιστια μου και η φερεγγυοτητα μου αλλα και τα κινητρα μου.

Η Εκκλησια ΠΡΕΠΕΙ να κανει την αυτοκαθαρση της. Υπαρχουν παμπολλες αναφορες στις Πραξεις και στις Επιστολες για μηχανισμους αυτοκαθαρσης της Εκκλησιας οι οποιες σημερα εχουν καταργηθει και την πληρωνουν κατι οι Εσφιγμενιτες, κατι ο θεολογος Σωτηροπουλος κλπ. Βαρανε το σαμαρι αντι για το γαϊδαρο.

Ναι οντως υπαρχουν ωραιοτατα Ορθοδοξα blog με θεματα τα οποια τα παρακολουθω και εγω. Και εγω εχω να καταθεσω εμπειριες πνευματικες που αφορουν μαλιστα ΚΑΙ το Βατοπαιδι.

Αλλα την στιγμη που το πανελληνιο βουϊζει και σκανδαλιζεται ΔΙΚΑΙΩΣ από τα καμωματα μιας συνοδειας η οποια "εγκατελειψε" τον Κοσμο για φερει εν συνεχεια τα του Κοσμου ΜΕΣΑ στο μοναστηρι, δεν μπορω να σφυριζω αδιαφορα. Τοσα χρονια σιωπης και ιδου τα αποτελεσματα.

Πρεπει να φωναξουμε το ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ σε αυτην την κατρακυλα της Εκκλησιας.

Οδευουμε στην εποχη του Αντιχριστου και αντι οι Εκκλησιαστικοι μας αρχοντες να ειναι Πνευματοφοροι ειναι... νεκροφοροι.

Cacofonix είπε...

Θεοπρόβλητε,
αυτό μόνο. Ποτέ μου δεν χώρισα τον κόσμο σε χριστιανούς και με χριστιανούς. Ο κόσμος είναι γεμάτος αδύναμα πλάσματα.

Και κάτι ακόμη για το Άγιον Όρος. Εκεί, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, ο καθένας μας βλέπει αυτά που θέλει να δει...

Αν θες να δεις λεφτά θα δεις λεφτά. Αν θες ομοφυλόφιλους θα δεις ομοφυλόφιλους. Αν θες να δεις μπίζνες θα δεις μπίζνες. Αν θες ίσως να δεις καλό, θα δεις καλό.

Αφού ΕΣΥ κρίνεις έτσι, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. ΕΣΥ τα ξέρεις καλύτερα. Καλύτερα κι από το Θεό...

Εύχομαι Θεοπρόβλητε να βρεις αυτό που θες από την ζωή σου. Μετά θα το βρεις κι από την Εκκλησία.
Εγώ σου ζητώ συγχώρεση...

Theoprovlitos είπε...

@Cacofonix

Τι εννοεις οταν λες οτι ο καθενας βλεπει αυτα που θελει να δει. Το οτι μου την επεσε ο μοναχος δηλαδη το φανταστηκα; Ωρες να μου πεις πως τον προκαλεσα κι ολας.

Για το Αγιον Ορος εχω μια πληρη εικονα. Και των μεν και των δε. Και των Αγιων και των πτωτικων καταστασεων. Και το ξαναλεω, ΔΕΝ εξαρταται η πιστη μου και η αγαπη μου για το Αγιον Ορος ουτε απο τις μεν ουτε απο τις δε. Απλα ο Εφραιμ δεν ταιριαζει εκει μεσα. Ντροπιαζει την εικονα που εχει ο κοσμος για τον ΑΝΑΧΩΡΗΤΙΣΜΟ (=αναχωρω απο τον κοσμο). Δεν μιλαμε για εναν τυχαρπαστο μοναχο σε ενα κελλι. Μιλαμε για ηγουμενο!

Και αν με ρωτησεις θα απαντησω ευθεως. Προτιμω ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ τον ομοφυλοφιλο μοναχο που μου την έπεσε απο τον Εφραιμ. Διοτι ο μεν πρωτος δεν με σκανδαλισε, με σοκαρε. Ο δευτερος ομως σκανδαλιζει και εμενα αλλα και το πανελληνιο.

Μηπως τελικα αυτος που θελει να δει τα πραγματα οχι οπως ειναι αλλα οπως δεν ειναι ΔΕΝ ειμαι εγω αλλα εσυ;

Τις μπιζνες δεν τις βλεπω μονο εγω. Ουτε κυνηγαει κανεις να δει μπιζνες στο Αγιον Όρος. Αλλα οταν βγαζουν ματι δεν μπορουμε και δεν πρεπει να σιωπησωμε.

Δηλαδη για να καταλαβω βρε cacofonix τι προτεινεις; Όταν ενας σκανδαλιζει χιλιαδες ανθρωπων με τη συμπεριφορα του, αντι να παρει μια πετρα και να παει να πνιγει οπως προσταζει το Ευαγγελιο να πανε να πνιγουν αυτοι που σκανδαλιζονται; Αυτο το θεωρεις Χριστιανικη πρακτικη;

Μηπως αντιλαμβανεσαι την Εκκλησια σαν κομμα; Τα παχη μας, τα καλη μας και σ' οποιον αρεσουμε, για τους αλλους δεν θα μπορεσουμε;

Ο Εφραιμ δεν με ενδιαφερει ΚΑ-ΘΟ-ΛΟΥ. Με ενδιαφερει ομως η καταντια του μοναχισμου του 2000 και με ενδιαφερουν ακομα περισσοτερο και απο 100 Εφραιμ, οι χιλιαδες ψυχες που σκανδαλιζονται και φευγουν απο την Εκκλησια εξ αιτιας του. Γιατι δεν μπορεις να το καταλαβεις;

Πρεπει δηλαδη να βυθισθουμε μαζι με τον Τιτανικο επειδη βρεθηκαν διαφοροι Εφραιμ στο τιμονι; Τα πραγματα ειναι απλουστατα. Ή εμεις θα κατεβουμε απο το πλοιο ή θα πεταξουμε εξω τον αναξιο τιμονιερη πριν μας ριξει στα βραχια. Αλλη λυση δεν υπαρχει.

Cacofonix είπε...

Επαναλαμβάνω αυτό που σου έγραψα. Φάσκεις κι αντιφάσκεις. Ένα θα σου πω μόνο:

Ο μοναχισμός δεν εξαρτάται από τον ΕΦΡΑΙΜ.

Όποιος θέλει να σκανδαλισθεί θα σκανδαλισθεί.

Και στο κάτω - κάτω παραδέχομαι ότι
αφού ΕΣΥ κρίνεις έτσι, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. ΕΣΥ τα ξέρεις καλύτερα. Καλύτερα κι από το Θεό...

Στους μεγάλους διωγμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τους Κομμουνιστές στη Ρωσία δες τι έγινε με την Εκκλησία. Γράφει λοιπόν ο Σολζενίτσυν:

Όπως είδαμε, το κράτος (ο Λένιν δηλαδή) αντιλαμβανόταν το διαχωρισμό της εκκλησίας από αυτό με τέτοιο τρόπο, ώστε πίστευε ότι τα κτήρια της λατρείας κι όσα ήταν κρεμασμένα, καρφωμένα ή ζωγραφισμένα μέσα σ' αυτά ανήκαν στο κράτος, ενώ στην Εκκλησία απέμεινε μόνο η Εκκλησία που εδρεύει στις καρδιές, όπως λέει η Αγία Γραφή.

Αυτή ήταν η αφετηρία. Όταν πήγαν να δημεύσουν τις περιουσίες της Ρωσικής Εκκλησίας:

Και τότε τους έρχεται μια σκέψη - κεραυνός! Μια σκέψη - διάταγμα! Το διάταγμα της Πανρωσικής Επιτροπής (26 Φεβρουαρίου): να αφαιρεθούν από τους ναούς όλα τα τιμαλφή - για τους πεινασμένους.
Ο πατριάρχης διαμαρτυρήθηκε στον Καλίνιν αλλά εκείνος δεν απάντησε. Τότε στις 28 Φεβρουαρίου ο πατριάρχης συνέταξε μια καινούρια, μοιραία επιστολή: κατά την άποψη της Εκκλησίας, μια τέτοια πράξη είναι ιεροσυλία και δεν μπορούμε να εγκρίνουμε τις κατασχέσεις.


Φαντάζομαι ότι κι αυτός ο Πατριάρχης ήταν ένας από τους ανάξιους τιμονιέρηδες... Το αποτέλεσμα ήταν να τουφεκιστεί ο πατριάρχης και να εγκαθιδρυθεί από το καθεστώς η νέα εκκλησία, με το καθεστώς που περίπου εσύ την περιγράφεις... Έτσι με αυτό "ριζοσπαστισμό" που έχεις περιγράψει και που ονειρεύεσαι. Βέβαια καλό βγήκε από αυτό, γιατί η πίστη στους Ρώσους θέριεψε και δεν σκανδαλίζονται εύκολα... Και κάποιος άλλος έχει κάνει τσιφλίκι την Εκκλησία...

Δεν έχει περάσει από το μυαλό σου ότι τον σκανδαλισμό τον δημιουργούν οι δημοσιογράφοι; Και τον διογκώνουν; Ή όλα τα λένε σωστά και με το χέρι στην καρδιά κι όχι στην τσέπη;

Ο Αρχιεπίσκοπος, άλλος ανάξιος τιμονιέρης, είπε ότι τουλάχιστον ας περιμένουμε να δούμε τη δικαστική εξέλιξη. Ήταν τόσο δύσκολη αυτή η υπομονή; Κι αν μια στο εκατομμύριο έχεις άδικο;

Και πραγματικά γέλασα με το ηλίθιο δημοσίευμα της σουίτας του Κάρολου στο Βατοπαίδι από το Πρώτο Θέμα. Ειδικά με το περσικό χαλί στο αρχονταρίκι... Κι εύχομαι σε όσους την πέφτουν στον Εφραίμ σε τέτοια σουίτα να καταλήξουν 2 x 3... Ας ήταν τουλάχιστον κάτι άλλο για να άξιζε τον κόπο...

Σου είπα να διαβάσεις το σύνταγμα στο άρθρο 18. Δεν το έκανες. Γνωρίζεις ότι τον ανόητο νόμο Τρίτση τον έχουμε χρυσοπληρώσει; Επίσης σε ρώτησα πως θα γίνει να φιλοξενούν τα μοναστήρια όλο αυτόν τον κόσμο. Πάλι δεν απάντησες. Έχουν παγώσει τους λογαριασμούς του Εφραίμ κι όμως αυτός συνεχίζει να φιλοξενεί... Από που τα κλέβει άραγε;

Ο Θεός θα μας βγάλει όλους πιο δυνατούς από αυτή τη δοκιμασία. Γιατί αυτό πιστεύουμε. Άξιζε να κάνουμε λίγο προσευχή παραπάνω και να περιορίσουμε τα λόγια μας τώρα...

Επίσης για τελευταία φορά και μόνο. Γράφεις:

Το προβλημα με τον Εφραιμ ή τον Χριστοδουλο (ποσο μοιαζουν στα αληθεια) είναι οτι εδω δεν εχουμε να κανουμε με μια σκοτεινη στιγμη, αλλα για μια διαχρονικη, συνεχη και μονιμη πτωση, εκ προμελετης και κατ εξακολουθησιν που εχει να κανει με την φιλοχρηματια, την ματαιοδοξια, την κενοδοξια, την φιλοδοξια, των διακρισεων κλπ και το χειροτερο ολων ειναι πως ενω ο κοσμος τοχει τουμπανο πως προκειται περι πνευματικα πτωτικων καταστασεων εκεινοι αντι να μετανοησουν περνουν και στην αντεπιθεση.

Φαντάζομαι ότι ο Θεός στην τελική κρίση θα πει:
Αφού το είπε ο Θεοπρόβλητος έτσι θα είναι. Για περάστε από τον Θεοπρόβλητο να πληρώσετε το λογαριασμό.

Έχεις σκεφτεί τι μεγάλο βάρος έχεις πάρει μ' αυτά τα λόγια που έγραψες;

Εγώ δεν θέλω να αθωώσω ή να ενοχοποιήσω κανένα. Ένας αμαρτωλός με πολύ μεγάλα σφάλματα είμαι. Προσπαθώ να τους συγχωρώ όλους. Και τους χριστιανούς και τους μη χριστιανούς. Και ποτέ μα ποτέ δε θα τους ελέγξω. Έτσι για να αποφύγω και το
"Μη κρίνετε για να μη κριθείτε· επειδή, με όποια κρίση κρίνετε, θα κριθείτε· και με όποιο μέτρο μετράτε, θα αντιμετρηθεί σε σας."

Κι επειδή δεν μπορώ να περηφανευτώ ότι ποτέ στη ζωή μου δεν εκμεταλλεύτηκα κάποιον οικονομικά, δεν βγάζω κουβέντα για τον Εφραίμ και τον μακαριστό. Να υποθέσω ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει μ' εσένα...

Αν σε στεναχώρησα σου ζητάω να με συγχωρέσεις. Δεν μου αρέσουν αυτά που γράφω, γιατί με κάνουν και νοιώθω ότι χάνω την ουσία. Με ρώτησες τι πρέπει να κάνουμε. Σου απαντώ:
Να συγχωρέσουμε και να αγαπήσουμε... Και τον Αλαβάνο και τον Χριστόδουλο μα πρώτα από όλα τον εαυτό μας. Γιατί όπως λέει κι ο Απόστολος:

«Οργίζεστε και μη αμαρτάνετε»· ο ήλιος ας μη δύει ενώ είστε ακόμα στον παροργισμό σας· μη δίνετε τόπο στον διάβολο.
Κανένας σάπιος λόγος ας μη βγαίνει από το στόμα σας, αλλά όποιος είναι καλός για οικοδομή τής ανάγκης, για να δώσει χάρη σ' αυτούς που ακούν.
Κάθε πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και βλασφημία, ας αφαιρεθεί από σας με κάθε κακία·
γίνεστε δε, ο ένας στον άλλον, χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου τού Χριστού.

Theoprovlitos είπε...

@Cacofonix

Και ποιος σου ειπε βρε αδελφε οτι αμφιβαλω για τον σκοτεινο ρολο των δημοσιογραφων και τα κινητρα τους.

Αλλα ομως ξεκολλα εντελως απο την Βιστωνιδα. Αυτο ηταν η κορυφη του παγοβουνου! Ηταν η σταγονα που ξεχειλισε. Ήταν το κερασακι στην Τουρτα. Το ξαναλεω: Δεν με σκανδαλιζει το εαν εγιναν μεροληψιες ή παρατυπιες για την Βιστωνιδα. Αντε να τον αθωωσω τον Εφραιμ εκ των προτερων. Το ΤΙ τα κανουν ΤΟΣΑ λεφτα δεν μας αφορα;

Και σε παρακαλω απαντησε μου με ενα ΝΑΙ ή ενα ΟΧΙ γιατι θεωρω οτι υπεκφευγεις. Ο βιος και η πολιτεια των Βατοπαιδινων και του Εφραιμ με βαση αυτα που λεει ολος ο κοσμος ή και αυτα που εχω βιωσει και εγω ειναι συμφωνα με το Ορθοδοξο, μοναστικο και αναχωρητικο πνευμα; NAI ή OXI. Διοτι εγω το βροντοφωναζω πως μοναχισμος, Εταιριες και μπιζνες δεν συμβαδιζουν. Εχεις εσυ υπ οψιν σου αλλον τυπου μοναχισμο;

Και να σου πω και κατι ακομα που ελαχιστοι φιλοι μου το ξερουν. Τι λεει ο Χριστος: Πωλησον τα υπαρχοντα σου και μοιρασε τα στους φτωχους. Και τι κανουν οι Βατοπαιδινοι; Αντι να τα μοιρασουν τα μαζευουν. Και κατακρινεις εμενα που διαμαρτυρομαι για την προφανεστατη εκπτωση του μοναστικου πνευματος, ο οποιος για να ασχοληθω με την ιεραποστολη πριν από 8 χρονια πούλησα το μονο περιουσιακο μου στοιχειο, μια γκαρσονιερα, για να χρησιμοποιησω αυτα τα χρηματα στην ιεραποστολη. Και τωρα ειμαι με 4 παιδια και χωρις κανενα περιουσιακο στοιχειο, λαϊκος ων, στο νοικι. Και βλεπω τους ψευτοαναχωρητες να ασχολουνται με τα real Estate αντι με την ιεραποστολη.

Και θελεις και σε αυτο αποδειξη: Πριν λιγες μερες εγραψα στο Βατοπαιδι να μου δωσουν βιβλια με μεγαλυτερη έκπτωση λογω της αυξησης των μεταφορικων και της παγκοσμιας οικονομικης κρισης για να τα στειλω στην Αμερικη για να διαβαζει ο κοσμος για τον γεροντα Ιωσηφ τον Ησυχαστη καιτον Γεροντα Εφραιμ τον Κατουνακιωτη. Και μετα απο λιγες μερες με πηραν απο την μονη και μου λενε πως "δεν δινουν μεγαλυτερη εκπτωση από το 30% γιατι η παραγγελια μου (45 βιβλια) εειναι μικρη!"

Ουτε που τους ενδιεφεραν ιεραποστολες, 'η να φτασουν τα βιβλια φτηνα, να μαθει ο κοσμος για τους γεροντες στο εξωτερικο. Στιγνοι ΕΜΠΟΡΟΙ! Ιδου και το email τους για του λογου το αληθες:
________________________

----- Original Message -----
From: Logistirio IMMB
To: xxxxxx@hol.gr
Sent: Wednesday, October 22, 2008 11:38 AM
Subject: Ι.Μ.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


Κε Νίκο, χαίρετε!

Σας στέλνω 1 πρόχειρο τιμολόγιο για να το εγκρίνετε (315€). Τα βιβλία είναι χαρτόδετα.

Η κατάθεση μπορεί να γίνει στον λογαριασμό:

ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΙΒΑΝ: GR1504323620004390300200527
SWIFT: ABGRGRAA

Με ευχές,

π. Εφραίμ


_____________________


Δεν μπορεις λοιπον να εγκαλεις για κατακριση και ελλειψη πνευματικοτητας εναν πολυτεκνο που πουλησε το σπιτι του για την ιεραποστολη κα να μην εγκαλεις μια μονη που θησαυριζει και δεν δινει του αγγελου της νερο και βλεπει ακομα και την ιεραποστολη σαν τροπο πλουτισμου. Με αδικεις αφανταστα! Μου αρκουν τα χαλια που βλεπω. Ερχεσαι και εσυ σαν τους παρηγορητες του Ιωβ να με κατακρινεις πως φταιω;

Ανώνυμος είπε...

"ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΤΟ INTERNET:


Η GOOGLE, η YAHOO και η MICROSOFT συνεδρίασαν για τα στοιχεία που οι διάφορες κυβερνήσεις τους ζητούν διαρκώς καθώς και για την πλήρη άρση του απορρήτου των συνδρομητών τους. Οι παρατηρητές αποφάσισαν οτι το θέμα του απορρήτου έχει φθάσει σε οριακό πλέον σημείο, λόγω των πολλαπλών και πολυποίκιλων εγκλημάτων που γίνονται μέσω του διαδικτύου.
Το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην ελληνική βουλή, προβλέπει την άρση του απορρήτου μετά από το μπαράζ συκοφαντικών και εκβιαστικών "παρεμβάσεων" στις ελληνικές ιστοσελίδες."

Έχεις ακουστά για το θέμα;

Theoprovlitos είπε...

Οχι δεν εχω ακουσει τίποτα. Αλλα δεν εκπλησσομαι κι ολας.

Cacofonix είπε...

Θεοπρόβλητε,
αυτό που σου ζητάω να κάνεις είναι να αυτά που λέει ο ανάξιος τιμονιέρης Πατριάρχης:

αρθολομαίος κατά αμφισβήτησης χρυσόβουλων

Του Νικου Παπαχρηστου

Τη λύπη του για τον θόρυβο που έχει προκληθεί από την «υπόθεση Βατοπεδίου» εξέφρασε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ωστόσο κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις «αμαρτωλές» ανταλλαγές δημοσίων εκτάσεων με τη λίμνη Βιστωνίδα. «Αναμένομεν μετά πολλού ενδιαφέροντος την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης υπό των αρμοδίων οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας», είπε ο κ. κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Υπενθύμισε με νόημα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «ουδέποτε εκόφευσεν εις τας ανάγκας του ενταύθα πιστού λαού», παραχωρώντας κατά το παρελθόν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των εν Ελλάδι δικαιοδοσιών του για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών. Προειδοποίησε ωστόσο πως τυχόν αμφισβήτηση του κύρους των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων καθώς και όλων των εγγράφων που αναφέρονται στην εκκλησιαστική περιουσία θα αποβεί καταστροφική για τα δίκαια του Γένους και τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. «Γνωρίζετε καλώς Εξοχότατε ότι όχι μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και η όλη παρουσία των πρεσβυγενών Πατριαρχείων στηρίζεται εις τα σχετικά χρυσόβουλα των αοιδήμων ευσεβών αυτοκρατόρων του Γένους τα οποία εν πολλοίς εγένοντο σεβαστά υπό των Οθωμανών Σουλτάνων, εκδόντων ανάλογα φιρμάνια και βεράτια. Αλλά και η Βρετανική Αυτοκρατορία όταν κατείχε τα Παλαιστινιακά εδάφη μέχρι της ιδρύσεως του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ και εκείνου της Ιορδανίας, και η οποία είχε λόγον και εις την Αίγυπτον, εσεβάσθη τα ως άνω και ούτως υφίσταται το σημερινόν status quo των Αγίων Τόπων. Η περίπτωσις δε της Μονής του Σινά πέραν των Αυτοκρατορικών Χρυσοβούλων στηρίζεται και εις το λεγόμενον Αχτιναμέν του Μωάμεθ», υπογράμμισε ο κ. κ. Βαρθολομαίος και προσέθεσε: «Πάντα ταύτα συγκροτούν μιαν αδιάκοπον μέχρι σήμερα βάση δικαίου, η παραμικρά αμφισβήτηση της οποίας θα ηδύνατο να επιφέρει οδυνηράς και αυτόχρημα καταστροφικάς διά το γένος και όχι μόνο συνεπείας. Πάντα τα εν τες χώρες των πρεσβυγενών Πατριαρχείων αρχαία Εκκλησιαστικά καθιδρύματα προϋπήρχον του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους το οποίο από της ιδρύσεως αυτού κατά το μάλλον ή ήτον τα εσεβάσθη, τα εβοήθησε και τα υποστήριξε. Δεν θα πρέπει εις ώρας αψιθυμίας και θορύβου ότε η διαυγής προσέγγισις των ζητημάτων είναι αδύνατος να τίθενται θέματα τα οποία εγκυμονούν άμεσον κίνδυνον διά το σεβαστόν τμήμα του Γένους, έξω των ορίων, του συγχρόνου Ελληνικού κράτους». Υπενθύμισε μάλιστα πως «διά τη διασφάλιση των εν Τουρκία Εκκλησιαστικών περιουσιών ηναγκάσθημεν να ενάγομεν το Τουρκικόν κράτος εις το Ευρωπαϊκόν Δικαστήριον Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Theoprovlitos είπε...

@Cacofonix

Μα εγω αποδεχομαι πληρως και τα χρυσοβουλα και τα φιρμανια. Επ αυτου τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα.

Katerina είπε...

ωραια τα βγάζεις στο μπλοκ αλλά μηπως όντως εισαι πολύ αποκαλυπτικος και πρεπει να συνεχισεις σε μορφή τσατ;
αν και δε λες και κανένα παράξενο πράγμα.

Theoprovlitos είπε...

Αποκαλυπτικος για μενα ή για τα αναφερομενα προσωπα;

Για μενα να σου πω δεν με πολυνοιαζει. Απλα δεν θελω να αποκαλυψω και εντελως την ταυτοτητα μου για τιποτα μαλακες οχι για τον φυσιολογικο κοσμο.

Για τους αλλους, τους χωριζω σε 3 κατηγοριες:

α) Σε αυτους που το ξεμπροστιασμα το θελει ο οργανισμος τους επειδη διαφθειρουν την κοινωνια και ειναι επικινδυνοι.

β) σε αυτους που ακομα και εαν ξερουμε πραγματα πρεπει να τα καλυπτουμε οχι ομως απο ομερτά ή συνομωσια αλλα απο χριστιανικη αγαπη (π.χ. Μοιχαλιδα)και

γ)σε αυτους που τελικα ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ να τους ελεγχουμε δημοσιως επειδη σε ιδιωτικο επιπεδο παραμενουν και ανεξελεγτοι και αμετανοητοι, σε ενα ξεφρενο κατρακυλισμα.

Νομιζω πως μαλλον αυτη ειναι και η Χριστιανικη πρακτικη κατα το "ειπέ τη Εκκλησια" μετα από πρωτη και δευτερα νουθεσία.

Αλλα και παλι παντως καποια πραγματα δεν θα τα ανεφερα αν δεν ετιθετο σε αμφιβολια η φερεγγυοτητα μου και η αξιοπιστια μου