3/10/08

GLOBALISATION

ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ 36 ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;
(ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ, ΚΑΙ ΜΙΑ ΡΩΣΙΔΑ)


Ένας Έλληνας ξεναγός συνοδεύει στα πάτρια εδάφη της Ιωνίας και το Αϊβαλί 36 Φιλανδούς Ορθόδοξους προσκυνητές και μια Ρωσίδα.

Ο Έλληνας μιλάει Ελληνικά και ο Φινλανδός διερμηνέας μεταφράζει από τα Ελληνικά στα Φινλανδικά.

Ο Τούρκος τοπικός ξεναγός μιλάει στους Φιλανδούς Ελληνικά και ο Φιλανδός διερμηνέας μεταφράζει.


Αρκετές φορές ο Έλληνας μιλάει στους Φινλανδούς Φινλανδικά, όσο το επιτρέπουν οι γνώσεις του.

Η Ρωσίδα μιλά με τους Φινλανδούς Φινλανδικά. Αλλά και ο Έλληνας με την Ρωσίδα στα Φινλανδικά συνεννοούνται.

Υπάρχουν βέβαια και 4-5 Φινλανδοί που μιλούν Ελληνικά. Αυτοί μιλούν απ' ευθείας στα Ελληνικά και με τον Έλληνα και με τον Τούρκο.

Κάποια στιγμή στο φαρμακείο, η Φινλανδή ζήτησε στα Φινλανδικά βοήθεια από τον Έλληνα να ρωτήσει τον Τούρκο ξεναγό στα Ελληνικά, να ρωτήσει τον φαρμακοποιό στα Τουρκικά για κάποιο φάρμακο. Όλα πήγαν μια χαρά.

Δηλαδή η Ρωσίδα με τον Έλληνα συνεννοούνται στα Φινλανδικά και ο Τούρκος με την Φινλανδή στα Ελληνικά.


Κι όμως όλοι εμείς κατά βάθος δεν είμασταν ένα ετερόκλητο πλήθος. Αναζητούσαμε στα καλντερίμια του Αϊβαλιού, του Μόλυβου και των Μεστών, σε ναούς, σε κάστρα και παζάρια την ιστορία και την Αλήθεια που λυτρώνει διδάσκοντας. Παρά τις υποτιθέμενες τεράστιες πολιτιστικές διαφορές μας μια χαρά συνεννοηθήκαμε. Κάτι από το παλιό Βυζάντιο μας ενώνει. Ακόμα, ακόμα και από την παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία. Με άλλους η κοινή θρησκεία, με άλλους η κοινή πατρίδα, γέφυρες κτίζεις αν το θέλεις.

Συνειδητοποιώ πως για χιλιάδες χρόνια έτσι συνεννοούντο οι λαοί κάτω από την ίδια σημαία. Είτε λεγόταν Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είτε Βυζαντινή, είτε Οθωμανική. Όλα δούλευαν με τα χρυσόβουλα και τα φιρμάνια και απλά δραγουμάνοι και καλαμαράδες μετάφραζαν.

Δεν είμαι σίγουρος αν κατανοώ απολύτως γιατί τα Σουλτανικά φιρμάνια ειναι κατάλοιπα καταπίεσης ενώ οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών που υποτάσσουν ολόκληρα κράτη, εξευτελίζουν ολόκληρους λαούς, διαλύουν οικονομίες, επιβάλουν νομοθεσίες, στερούν ελευθερίες, υποβάλουν φόρους, ελέγχουν την αυτοκυριαρχία και τα σύνορα των κρατών και δημιουργούν στρατιές νεόπτωχων δεν είναι.

Συνειδητοποιώ επίσης πως αυτό που μας χωρίζει τελικά σήμερα (και χθες) δεν είναι ούτε η γλώσσα, ούτε η κουλτούρα, σχεδόν ούτε η θρησκεία, ούτε και η ιστορία -την οποία κάποιοι προσπαθούν να παραμορφώσουν. Αλλά οι εξουσίες.

Και υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο από τα κράτη σαν οντότητες: Τα Βαθέα Κράτη. Σαν αυτό της Τουρκίας που ενορχήστρωσε γενοκτονίες και εθνικές καθάρσεις, που εξόντωσε κάθε Χριστιανικό στοιχείο και ας ισχυρίζεται πως τάχα μου δήθε μου είναι κοσμικό. Το κράτος που δεν επιτρέπει σε μια ομάδα ανθρώπων να κάνει μια προσευχή στα ερείπια μιας εκκλησίας.

Αλλά μην βιαστούμε να κατηγορήσουμε αποκλειστικά τους Τούρκους. Και στην Φινλανδία το light βαθύ κράτος, με το ΤΕΛΕΙΟ σύστημα Παιδείας (το πρότυπο της Μαριέττας Γιαννάκου, του ΓΑΠ και του Αλαβάνου) που αποκόπτει τους ανθρώπους σταδιακά από την πίστη και τις ρίζες τους, οπλίζει για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο το χέρι μαθητή μετατρέποντας τον σε μακελάρη των συμμαθητών του. Και ενω ακούμε από τον Τούρκο ξεναγό για τις σφαγές στην Ιωνία από τους Νεότουρκους, στα κινητά των Φινλανδών καταφτάνουν SMS για τη νέα σφαγή παιδιών σε Φινλαδικό σχολείο από τους Νεοφινλανδούς. Οι Lordi-ζουν-αυτοι τους οδηγούν. Ο Αλή Πασάς να ζούσε, θα έσκιζε τα ρούχα του!

Και στην Ελλάδα, το ίδιο βαθύ κράτος αγωνίζεται να επικρατήσει με νύχια και με δόντια, δήθεν δημοκρατικά, προβάλλοντας μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Την καταστολή την ονομάζουν ανεξιθρησκεία και το φαρμάκι, φάρμακο.

Και όλα αυτά για να υποταχθούν κάποια στιγμή όλοι οι λαοί στο απόλυτο βαθύ κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αφανή της κυβέρνηση, που θα αποφασίζει για μας χωρίς εμάς, τάχα μου δηθε μου για το καλό των λαών μας. Το πρότυπο του αυριανού Ευρωπαίου πολίτη είναι το ανεγκέφαλο και το αποκομένο από κάθε δεσμό ή θεσμό που θα μπορούσε να συγκροτήσει ομάδα.

Μόνο που εμείς ΔΕΝ τους έχουμε ανάγκη. Μπορούμε να ζούμε και μόνοι μας μια χαρά. Βαθέα Κράτη να μην υπάρχουν και την γλώσσα της συνεννόησης την κατέχουμε.


19 σχόλια:

Katerina είπε...

δοσμένες οι θέσεις με χιουμορ . Μια άλλη προσέγγιση.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ.ΧΤΥΠΙΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΧΟΜΟ-ΑΛΚΟΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤ.ΕΥΡΩΠΗ,ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΜΟ-ΤΗΝΠΑΡΤΗΜΑΣΜΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΤΑΒΕΡΝΑ,ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΦΡΑΠΕΔΟΚΑΦΕΤΕΡΙΑ,ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΖΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΤΟ ΑΓΟΡΑΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ,Η ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ[ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΕΓΓΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΚΡΑΝ]ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΤΥΠΟΥ Π.Χ.ΜΑΓΙΑΣ ΤΣΟΚΛΗ.
ASLAN/82

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο!

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Τελικά τι θαυμάσω;

Το χιούμορ ή τον κίνδυνο;

expaganus είπε...

Πέστα Θεοπρόβλητε...

Theoprovlitos είπε...

@Μανιταρι

Οποια τιμη!

Το χιουμορ ειναι λιγακι πικρο. Οπότε ασ'το καλυτερα.

Ο κινδυνος εν μερει με χαροποιει διοτι ειναι προφανες ολο και περισσότερο το τελος των καπιταλιστων και του γυαλινου κοσμου των. Απο την αλλη ομως φοβαμαι πως θα σημανει ταυτοχρονα και το δικο μας το τελος ετσι οπως εχουμε γινει εξαρτημενοι απο δαυτους.

Δειτε την συγκλονιστικη μαρτυρια απο αλλο blog:

http://naytilostoydiadiktyoy.blogspot.com/2008/09/54.html

Οσον αφορα το συστημα Παιδειας της Φινλανδιας (το οποιο ειναι οντως ΑΨΟΓΟ ενω εδω αναγκαζομαι με κορη τελειοφοιτη Λυκειου και 4 παιδιά να πληρωνω τουλαχιστον 430 ευρω σε φροντιστηρια - τον μισο μισθο της γυναικας μου) ειναι δυστυχως προσανατολισμενο συμφωνα με την δυτικη νοοτροπια και αγορα εργασιας. ΔΗλαδη δεν ειναι ανθρωποκεντρικο και αφηνει ακαλυπτο τον εσωτερικο ανθρωπο.

Πολλες φορες συζηταμε με την γυναικα μου να παμε να ζησουμε εκει, ΚΥΡΙΩΣ για το θεμα της Παιδειας και της επαγγελματικης αποκαταστασης των παιδιων αλλα και γιατι η ζωη ειναι πιο άνετη. Και δεν παμε ξερεις γιατι; Δεν θελει η γυναικα μου γιατι βλεπει πως στις κοινωνιες που ο θεσμος οικογενεια, πιστη και πατριδα ατονει, η καταθλιψη, η τρελλα, η αυτοκτονια και η μοναξια καραδοκει.

Theoprovlitos είπε...

Θ.Δ. (και οχι Θ.Β.)

Και πάλι ορίστε (οπως έλεγε μια Πολίτισσα μαννα συμμαθητή μου)

Theoprovlitos είπε...

Ασλαν/82

Ε λοιπον εχεις δίκιο. Ουδεν κακον αμιγες καλου. Δεν ειχα σκεφτει πως η Φραπεδοκαφετερια τελικα-τελικα λειτουργει και σαν τοπος ιδεολογικων διεργασιων.

Και περι κοσμοπολιτισμου που λες και παλιν εχεις δικιο για τους Ελληνες. Διοτι ο Ελληνας προσαρμοζεται όπου παει διατηρωντας στο ακεραιο και τον πατριωτισμο του ενώ ο Αγγλος, ο Γαλλος, ο Αμερικανος και ετεροι αποικιοκρατες ΔΕΝ προσαρμοζονται αλλά προσαρμοζουν. Υπ αυτην την εννοια ναι ειμαστε σαν λαος (και οχι σαν κρατος) πιο κοσμοπολιτες από αλλους που φαινομενικα ειναι.

Theoprovlitos είπε...

@Ocean Soul.

Οι αλλες προσεγγισεις ειναι παντα πιο ενδιαφερουσες, διοτι ακομα και εαν στο τελος τις απορρίψεις, τουλαχιστον θα ξερεις το γιατί.

Theoprovlitos είπε...

@Expaganus

Προσπαθω...

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

@ Theoprovlitos

Εμείς χαλάμε 1000+ Ε για 4 παιδιά μας, αφού μάλλον είναι μεγαλύτερα από τα δικά σας...

Το σύστημα της παιδείας εδώ είναι άστα να πάνε... Ευτυχώς -και το λεώ μετά γνώσεως -ένα 50% των εκπαιδευτικών το κρατάει με το φιλότιμο. Αλλοιώς θα είχε καταρρεύσει.

Αναρωτιέμαι όμως μήπως θαπρεπε...

Theoprovlitos είπε...

@ Manitari

Τι;

Katerina είπε...

δε σας εννοησα επαρκώς

Ανώνυμος είπε...

@Theoprovlitos

Οι γόνεις μου είναι απο την Πόλη...

Theoprovlitos είπε...

@Ocean Soul

Εννοω οτι προσπαθω να προσεγγιζω τα πραγματα και απο αλλες οπτικες. Και αλλοτε σου αποκαλυπτονται πραγματα και νεοι οριζοντες ενω αλλοτε διαπιστωνεις πως η αναζητηση σου δεν σε οδηγησε καπου μεν, αλλα ξερεις πλεον καλα την διαδρομη.

Theoprovlitos είπε...

@ Θ.Δ.

Ειχε πλακα. Την πρωτη φορα που πηγα σπιτι τους για τραπεζι και η μητερα του με ειπε "οριστε" νομιζα πως δεν ακουσε τι λεγαμε. Μετα καταλαβα πως μας ζητουσε να ορισουμε στην τραπεζαρια.

Ανώνυμος είπε...

αν και μπερδεύτηκα λίγο με το ποιος μιλάει τι και σε ποιον, το κείμενο είναι αριστουργηματικό. από τη μεριά μου να ρωτήσω, πάντα το είχα απορία, επί τουρκοκρατίας πως επιβίωσε η εκκλησια και αν χρησιμοποιήθηκε σαν κατασταλτικό του λαου. ώστε οι πασάδες να μην έχουν εξεγέρσεις, έτσι νόμιζαν τουλάχιστον?
όσον αφορά το Ελληνικό τρόπο ζωής νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι και κάπου καλύτερα. αν και παλιά ήθελα να πάω να ζήσω στο εξωτερικό, όταν έκανα ένα ταξιδάκι Γερμανία απογοητευτικa.
ναι εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση,την ηρεμία και τον "ανθρώπινο" τρόπο ζωής στις πόλεις. ΌΜΩΣ ατομικά ο κάθε άνθρωπος φαινόταν καταβροχθισμένος από το αθέατο ακατανόητο "θηρίο" που εμείς αρεσκόμαστε να το λέμε "σύστημα".
όταν λοιπόν επέστρεψα εδώ με όλα τα στραβά και τα άσχημα, ένιωσα πως εδώ ανήκω. τι μυστήριο πράμα!

Theoprovlitos είπε...

@luffy

Προσεξε εδω αντιφαση στους εχθρους τις εκκλησιας:

Οταν η Εκκλησια δεν αντιδρα στην εκαστοτε εξουσια (π.χ. Οθωμανικη) την θεωρουν ως συμβιβασμενη και υποτελη. Οταν αντιδρα την θεωρουν οτι εμπλεκεται στα του κρατους και της πολιτειας και πολιτικολογει.

Η αληθεια ειναι πως εκκλησια και κρατος ειναι δυο τεμνόμενοι κύκλοι σε ενα ακομα μεγαλύτερο συνολο που λεγεται κοινωνία. Υπαρχουν και κοινα σημεια αλλα και ανεξαρτητα.

Οι εχθροι της εκκλησιας ειναι κατ εξοχην κρατιστες και εξουσιαστες, θεωρουν οτι η κοινωνια υποτασεται στο κρατος και οχι το κρατος στην κοινωνια.

Τωρα αυτο που λες περι Γερμανιας δυστυχως μας οδηγουν σιγα σιγα στο να να γινει η ζωη στην Ελλαδα τοσο αφορητη που θα φτασουμε να επιθυμουμε τις Γερμανιες σαν λυτρωση. Δηλαδη φευγου και σώζου.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΑΣ,ΔΗΛ.ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ,ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ,ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ,ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΗΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΗ ΣΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΙΣΗΓΟΡΙΑ, ,ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΠΕΡΙΧΩΡΗΣΗ.ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΗΣ ΑΥΤΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΓΓΛΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΒΕΛΓΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Η ΟΛΛΑΝΔΟΣ?ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΧΕΔΟΝ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.
ASLAN/82