22/10/08

ΟΙ "ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ" ΤΟΥ γ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

ΠΕΡΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ

Από καιρού εις καιρόν, όσες φορές είχα κάποια συνεργασία με στελέχη της Μονής Βατοπαιδίου (μην ρωτάτε πολλά), τό 'φερνε η κουβεντα και σε πνευματικά πράγματα.

Εκεί λοιπόν μου μετέφεραν κάποια πράγματα που είχε πει (ΑΝ μου τα μετέφεραν σωστά) ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός.

Βέβαια συχνά απορούσα πως είναι δυνατόν ο ηγούμενος Εφραίμ να έχει πνευματικό τον γέροντα Ιωσήφ γιατί ο βίος και η πολιτεία των δύο διαφέρουν όσο η Ανατολή από την Δύση. Βέβαια ο Ιωσήφ ένα έγκλειστο γεροντάκι είναι που μπορεί να έχει τόση πληροφόρηση για τα εγκόσμια όση του δίνεται. Αλλά και σε επίπεδο εξομολόγησης μου είναι γνωστή η τακτική παραπλάνησης πνευματικού ώστε να εξασφαλιστεί η ευλογία για διάφορα ακόμα και επιζήμια θέματα "με την ευχή του πνευματικού". Ξέρω μάλιστα και άτομα που το κάνουν κατά κόρον.

Ξεπερνώ την ασυμβατότητα των δύο για να αναφερθώ σε αυτά που φέρεται πως έχει πει ο γέροντας Ιωσήφ. Ίσως γιατί ΑΝ αποδειχτούν προφητικά θα είναι και λίγο ειρωνία η εκπλήρωσή τους.

Είπε λοιπόν ο γέροντας

A) Ετοιμάζουν τα ΜΜΕ νέο πόλεμο κατά της Εκκλησίας προκειμένου η Εκκλησία να απαξιωθεί στην συνειδηση του κόσμου και να περάσουν χωρίς αντίσταση όλα τα αντιχριστιανικά νομοσχεδια.

Β) Θα δημιουργηθεί μείζων πολιτική κρίση η οποία θα περιλάβει κυβέρνηση κατ αρχην και αντιπολίτευση και θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια.

Γ) Λόγω ακυβερνησίας, θα ξεθαρέψουν οι εχθροί μας (οι Τουρκοι) και θα μας κτυπήσουν αφού η χώρα θα είναι ακυβέρνητη. Έτσι θα ξεκινήσει ο πόλεμος.

Τα παραπάνω ελέχθησαν την άνοιξη του 2007.

Η αλήθεια είναι ότι περί πολέμου είχε ξαναμιλήσει ο γέροντας Ιωσήφ και μάλιστα είχε κυκλοφορήσει και φυλλάδιο το οποίο έλεγε πως το κακό θα ξεκινήσει από την Βουλγαρία λόγω Τουρκο-Βουλγαρικής σύγκρουσης. Όταν γράφτηκαν αυτά πριν 5 χρόνια νομίζαμε πως θα γίνονταν σύντομα. Ματαίως όμως.

Από την άλλη βέβαια κατι το οποίο φαινόταν ως ουτοπία σήμερα με τον αγωγό Μπουργκας-Αλεξανδρούπολης και με τους Τούρκους να κάνουν καψώνια στους Ρώσσους για τον Βόσπορο μια τέτοια σύγκρουση ΔΕΝ φαίνεται καθόλου απίθανη.

Έτσι φαίνονταν τα πράγματα και στην Γεωργία μέχρι που μέσα στην Ολυμπιάδα έγινε χαλασμός και πόλεμος σαν κεραυνός εν αιθρία.

Γεγονός είναι πως ΟΛΟΙ οι τελευταίοι πόλεμοι έχουν να κάνουν με τις αγορές του πετρελαίου και μάλιστα με το είδος του συναλλάγματος με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές αυτές.

Είναι θέμα χρόνου;
Είναι ράδιο αρβύλα;
Ο γέροντας Ιωσήφ τα 'χει χαμένα;
Μετεμελήθη ο Θεός όπως και στην Νινευή και μας ελέησε;

Εγω απλά τα μεταφέρω με την ελπίδα o γέροντας Ιωσήφ να βγεί "ψεύτης".

Αλλά αν ΔΕΝ βγει (που το απεύχομαι) τραγική ειρωνία δεν είναι η κυβερνητική κρίση και η ακυβερνησία που προέβλεψε να έχει ξεκινήσει από την ίδια του την Μονή;

Ρε μπας και ο Εφραίμ προσπαθεί να βγάλει τον γέροντά του αληθινό;




Ο ΕΠΙΖΗΣΑΣ

Συνθέτης: ΔΩΡΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στιχουργός: ΔΩΡΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ερμηνευτής: ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Στον κατακλυσμό του Νώε
διάβαζα Ρεμπό και Πόε
κι άκουγα ρεμπέτικα
και τραγούδια νέγρικα.

Στον κατακλυσμό του Kόσμου
κολυμπούσα μοναχός μου
μα δεν έβλεπα στεριά
μόνο αστέρια σκοτεινά.

Στο τελείωμα του χρόνου
Στις διαδρομές του πόνου
πάλευα να μη χαθώ,
μέσα στο λαβύρινθο.

Η επόμενη μέρα
ήταν νύχτα κι όχι μέρα.
Η επόμενη μέρα
ήταν νύχτα πέρα ως πέρα.

Στην καταστροφή του Ανθρώπου
ιστορίες του Αισώπου,
διηγόμουν στο κενό
σ’ ένα ανύπαρκτο κοινό.

Στη συντέλεια του Κόσμου
περπατούσα μοναχός μου
δίχως χάρτη και φακό,
να ξορκίσω το κακό…

Η επόμενη μέρα
ήταν νύχτα κι όχι μέρα.
Η επόμενη μέρα
ήταν νύχτα πέρα ως πέρα.

Βραβείο Ερμηνείας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Άγιο Όρος πολλές φορές έχει προβληθεί ως δεξαμενή προφητειών. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα μοιάζει με έναν πρωτόγονο χιλιασμό που αφορά μια ακαθόριστη λαϊκή θρησκευτικότητα. Μετά την έλευση του Θεανθρώπου ΔΕΝ υπάρχει προφητεία-διότι όλες οι προφητείες είχαν να κάνουν ΜΟΝΟ με Αυτόν. Ό,τι προβάλλεται ως προφητεία πλέον μόνο με...νοστραδαμικά φαινόμενα ομοιάζει.

Theoprovlitos είπε...

Ευλογησον vater

Σωστα αναφερεστε σε αυτην την παραφιλολογια ή μαλλον την παραπροφητειολογια.

Βεβαια πιστευω πως οτι καποιοι γεροντες και πατερες πεφωτισμενοι από την Θεια Χαρη μπορουσαν να προείδουν καποια πραγματα, παντως οχι την συντελεια του Κοσμου που δεν την ξερει ούτε ο Χριστος ανθρωπίνως. Αναφερομαι ομως σε συγεκριμενα περιστατικα περιορισμενης εμβελειας.

Αλλα γεγονος ειναι πως μια τετοιου ειδους προφητειολογια έχει αναπτυχθει σε εκκληισατικους κύκλους ακομα και επί εποχης πολεμων Γιουγκοσλαυιας και αρκετες φορες βγηκαν "προειδοποιήσεις" να λάβουμε τα μετρα μας. Θυμαμαι χαακτηριστικά στον πόλεμο του Κοσοβου το 1999 καθως και στην Ολυμπιαδα του 2004.

Βεβαια πολλες φορες ειναι και θεμα ερμηνειας. Για παραδειγμα φερεται οτι καποιος γερων Αμβροσιος είχε πει το 2003 πως στην Ολυμπιαδα θα γινει πόλεμος. Πολεμος εγινε βεβαια ακριβως στην Ολυμπιαδα, αλλα αφορουσε το 2008 και την Γεωργία. Δηλαδη η "προφητεια" μπορει να ηταν σωστη αλλα η ερμηνεια της ειναι εξ ισου σημαντικη οπότε δωρον άδωρον.

Παντως εγω θεωρησα σκοπιμο να το αναφερω. Διοτι ειτε θα αποδειχθει πως ολα αυτα ειναι αβασιμα και δεν χρειαζεται να ασχολουμαστε με φημες και προφητειες, είτε το αντιθετο ΑΝ επαληθευτουν -ω μη γενοιτο- σημαινει πως η χαρις του Θεου μπορει να παει ακομα και μεσα σε ενα πνευματικα παρακμιακο περιβαλλον αρκει ο ανθρωπος να ειναι ταπεινος και καθαρος.

Τωρα το τραγουδακι το κοτσαρα οχι για να το συνδεσω αμεσα με θλιβερες "προφητειες" αλλα για να περιγραψω την πορεια ενος κοσμου χωρις Χριστο που ΔΕΝ χρειαζεται να εισαι προφητης για να προβλεψεις το μελλον του.

Cacofonix είπε...

Θεοπρόβλητε ήταν το μόνο Post που σε έχασα. Ευτυχώς ο πάτερ Παναγιώτης βοήθησε...

Ανώνυμος είπε...

όντως όσον αφορά τις προφητείες και άλλοι έχουν γράψει ότι θα ξεκινήσει από Βουλγαρία με ρώσους, τούρκους και λοιπούς.
ελπίζω να διαψευτούν. φαντάζομαι και οι γέροντες οι ίδιοι θα ήθελαν να διαψευτούν.
βεβαια οι προφητείες ακόμα και αν δίνονται από αγίους σε τι μας βοηθούν?
δηλαδή τι αξια έχει να γνωρίζεις το μέλλον αν μπορείς να το γνωρίζεις.
την μονη αξια που βλέπω είναι για να
μπορείς να το αποτρέπεις. όπως λένε: προετοιμάσου για το χειρότερο ώστε να το αντιμετωπίσεις. σε αυτό ακριβώς μας βοηθούν ;)
σε πολλά εδάφια τις παλαιάς διαθήκης ο θεός αποκάλυψε σε προφήτες ότι θα γίνει κάτι, το οποιο δεν έγινε όμως!
αυτό σημαίνει ότι όλα είναι ρευστά και μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να έχουμε θέληση. Αλλιώς αν είναι όλα γραμμένα,
ποιο το νόημα της ελεύθερης βούλησης μας?
απλά είμαστε πιόνια σε μια σκακιέρα και το παιχνίδι είναι και πουλημένο?
λυπάμαι, δεν το δέχομαι αυτό!
και πολύ σωστά λες ότι όταν απομακρύνεσαι από τον Χριστό τότε είναι εύκολο να προδικάσεις τι θα συμβεί. η ανθρώπινη ιδιοτέλεια και ματαιοδοξία είναι χιλιάδες χρονια παρατηρημένο τι καρπούς αποφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Mέσα στην εκκλησιαστική παράδοση υφίσταται το προφητικό χάρισμα και δεν μπορεί αυτό να παραθεωρείται, γιατί φτάνουμε σε μία εκκοσμικευμένη προτεσταντική θεώρηση της Εκκλησίας. Στις ίδιες τις "Πράξεις των Αποστόλων" (11,28) αναφέρεται ο χριστιανός Άγαβος που προφήτευεσε μεγάλο λιμό, που μάλιστα έγινε επί Κλαυδίου Καίσαρος, όπως διευκρινίζει ο Λουκάς (στις "Πράξεις"). Το προφητικό χάρισμα ποτέ δεν εξέλιπε μέσα στην Εκκλησία, αλοίμονο αν γινόταν αυτό. Η προορατικότητα είναι ακριβώς έκφραση του προφητικού χαρίσματος εντός της Εκκλησίας και είναι αδιάλειπτη η ύπαρξή της μέχρι τις μέρες μας. Δόξα τω Θεώ γι΄ αυτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταγινόμαστε με προφητολογίες. Δεν αναφέρομαι στα όσα είπε ή φαίρεται ότι είπε ο γέροντας Ιωσήφ, που είναι άνθρωπος πανθομολογούμενης αγιότητας. Αναφέρομαι γενικά. Γιατί υπάρχει αυτή η τάση σε μερικούς και ξεχνάμε τα ουσιώδη. Ρωτάς ανθρώπους αν έχουν διαβάσει το Ευαγγέλιο και σου λένε "όχι, αλλά έχω διαβάσει την Αποκάλυψη!!!".

Theoprovlitos είπε...

Ισορροπια χρειαζεται σε ολα. Ούτε δαιμονοποίηση ούτε λατρεία και τυφλη αποδοχη.

Παντως οπως αναφερε και ο Μαρκος αλλού, ενιοτε αισθανομαι και εγω παγιδευμενος στο να πρεπει να αποδεχθω είτε οτι το ρασο ειναι υπερανω υποψιας και τεκμηριο αγιοτητας (οπως ισχυει στους θρησκευομενους κυκλους) ειτε τεκμηριο ενοχης και αναχρονισμου (οπως ισχυει σε "προοδευτικους" δημοσιογραφικους κύκλους). Πειραζει που δεν θελω να ενταχθω ούτε με τους μεν ούτε με τους δε;

Γιατι ενιοτε οι Χριστιανοί αναγκαζονται να προσγειωθούν από την σκληρη πραγματικοτητα. Εγω τουλαχιστον εχω προσγειωθει απολυτως ως ΠΑΘΩΝ, σε βαθμο να μην θεωρω πλεον κανεναν ως "αγιο" από αυτό που δηλώνει αλλά από αυτό που είναι. Είτε δηλωνει χριστιανος είτε οχι.

Θυμιζω και την παραβολη με τον δουλο που είπε πως θα παει για θελημα και δεν πήγε και τελικα πήγε αυτος που στην αρχη αρνηθηκε.

Παντως Cacofonix, ας μην δικαιολογουμε τα παντα. Λιγο φοβαμαι πως το να απορριπτουμε τα εκκλησιαστικα κυκλώματα λόγω των ανθρωπινων αμαρτιων και αδυναμιων τους στην πραγματικοτητα ειναι το ιδιο με το να τα συγκαλύπτουμε. Διοτι και στην μια και στην αλλη περιπτωση εχουμε φτιαξει στην φαντασια μας ενα προτυπο "αναμαρτητου καλου χριστιανου" που ΔΕΝ υπαρχει, και αλλοι πολεμουν τους Χριστιανους ως "υποκριτες" γιατι αρνουνται να δεχθουν την πτωτικη φυση του ανθρωπου και άλλοι αρνουνται να δεχτουν τις αμαρτιες των χριστιανων και τις θεωρουν "συκοφαντιες" μονο και μονο για να μην καταρευσει αυτο το ιδεατο προτυπο που ειναι ανυπαρκτο.

Vater Panajiotis είπε...

Η αγιορείτικη προφητολογία είναι δυστυχώς προϊόν του ευσεβισμού που δημιούργησαν οι χριστιανικές οργανώσεις (οι οποίες είχαν και έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ Προτεσταντική δομή και κουλτούρα)και η λαϊκοποίηση (ή νόθα εκκοσμικευση)μιας "μαγικής" πνευματικότητας.Ποιά και πόσα είναι τα παραδείγματα "προφητειών" στο διάστημα ανάμεσα στον Άγαβο και τον γέροντα Ιωσήφ;Τι παράξενο, όλες οι "προφητείες" να έρχονται από το Α.Όρος!Προφανώς αλλού δεν μπορεί κάποιος να μονάσει σωστά!

Συνοψίζω:

1)Προφητεία αληθινή είναι μόνο αυτή που αφορά την έλευση του Θεανθρώπου. Η μόνη προφητεία που υπάρχει ακόμη είναι το τελευταίο βιβλίο του Κανόνα της ΚΔ με το οποίο η ΙΔΙΑ η Εκκλησία μας ΔΕΝ τολμάει να ασχοληθεί λειτουργικά-ακριβώς για τον φόβο των παρανοήσεων και νοστραδαμικών φαινομένων.Αρκετά είναι τα φαινόμενα του χιλιαστικού μεσσιανισμού-ας μην ακολουθήσουμε.

2)Καμιά από τις "προφητείες" των σύγχρονων αγιορειτών δεν έχει πραγματοποιηθεί,σωστά;Ή προσαρμόζουμε ανάλογα όσα είπαν σε κάποιες καταστάσεις;Ο "έξω" κόσμος γελάει και ο Λιακόπουλος πουλάει-αυτή είναι η μοναδική πραγματικότητα, όσο σκληρό και αν φαίνεται.Συγνώμη αλλά δεν έχω καμία όρεξη να φτάσω στην Κόκκινη Μηλιά.Η Ορθοδοξία δεν είναι εδαφική οντότητα ούτε η πνευματικότητά της μετριέται προς τα πάνω εφόσον προβλέψουμε τον πόλεμο στο Τατζικιστάν.

3)Προορατικότητα έχουν και οι δαίμονες.Επίσης, με παρόμοια κριτήρια, μεγαλύτερος προφήτης θα ήταν ο Ιούλιος Βερν παρά ο γ.Ιωσήφ.

Φιλικά

Theoprovlitos είπε...

@Vater Panajiotis

Τωρα εξαρταται με το τι εννοουμε ως "προφητεια". Φανταζομαι πως υπαρχουν ορια -αν και ασαφη- μεταξυ "προφητικου χαρισματος" και διόρασης ή ενορασης. Την υπαρξη των τελευταιων σε καποιους συγκεκριμενους πατερες αλλα και λαϊκους ακομα δεν μπορει να την αμφισβητησει κανεις. Εγω τουλαχιστον υπήρξα αποδεκτης καποιων τετοιων χαρισματων. Αλλα κανεις δεν μου εκανε ΠΡΟβλεψη ή ΠΡΟφητεια.

Απο την άλλη βεβαια οπως σωστα γραφεις καμμια από αυτες τις φερομενες ως προφητειες αγιορειτων δεν εχει εκπληρωθει. Αλλα και παλι αυτα που προεβλεψε ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος δεν ήταν αρκετα από αυτα προφητικα;

Φανταζομαι παντως πως αν κατι γινεται στο Αγιον Ορος αυτο συμβαινει διοτι ετσι όπως καταντησε η Ορθοδοξια σημερα ελαχιστα ειναι τα μερη που μπορει να αγωνιστει κανεις σωστα εκτος Αγιου Όρους. Σημερα ο μοναχισμος μαστιζεται από την αρρωστεια των 15 νέων πτέρυγων και των 18 παρεκκλήσιων.

Δεν εννοω βεβαια σε καμμια περιπτωση πως οποιοι ειναι στο όρος ειναι και χαρισματουχοι. Και αυτοι που ειναι μαλλον δεν τους ξερει κανεις διοτι κρυβονται σε ερημιες. Και σιγουρα δεν περιφερονται από συνεδριο σε συνεδριο και από διαλεξη σε διαλεξη.

Η γεροντολατρεια και προφητολογια "πουλάει". Αλλα αυτο δεν ακυρωνει και την ύπαρξη καποιων πνευματοφορων και πραγματικα χαρισματουχων ανθρωπων, πως όσο πάμε τοσο γινονται είδος προς εξαφάνιση.

Ανώνυμος είπε...

Ως προς την προβληματική της "προφητολογίας" συμφωνώ με τον π. Παναγιώτη. Δεν ωφελεί το ασχολούμαστε με προφητείες, με ή χωρίς "". Και όντως, η ουσία της έννοιας της προφητείας στην Παλαιά Διαθήκη ήταν η αναφορά στον Μεσσία. Όμως, οι Προφήτες της Π. Διαθήκης είχαν προφητεύσει και μελλοντικά περιστατικά, όχι για εντυπωσιασμό, αλλά για να προειδοποιήσουν τον κόσμο με σκοπό τη μετάνοια.

Ως προς την εποχή της Χάριτος, δηλ, την μετά Χριστόν: Από τον Άγαβο μέχρι τώρα υπάρχουν πολλά παραδείγματα προφητειών για μελλοντικά γεγονότα σε σοβαρά αγιολογικά κείμενα. Παραδείγματα προόρασης μελλόντων γεγονότων από τους βιογραφούμενους αγίους θυμάμαι, πρόχειρα, στον Βίο του αγίου Πορφυρίου Γάζης (5ος αι.), τον Βίο του οσίου Υπατίου (5ος αι.), στον Βίο του οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου (7ος αι.), στον Βίο του οσίου Λουκά του Στειριώτου (9ος αι., σχετικά με την ανακατάληψη της Κρήτης επί Ρωμανού Β΄, που έγινε το 961, 8 χρόνια πριν την κοίμηση του οσίου). Τα τέλη του 19ου αιώνα ο όσιος Παρθένιος ο Χίος είχε προείπει μεγάλο σεισμό στη Χίο, ο οποίος και έγινε. Ανάλογα περιστατικά αναφέρονται σε πολλά αγιολογικά κείμενα (και μιλάω για αγιολογικά κείμενα που θεωρούνται από επιστημονικής πλευράς σοβαρά, δηλαδή γράφτηκαν από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος των βιογραφούμενων). Δεν μπορούμε να τα πετάξουμε αυτά στα σκουπίδια, γιατί απλούστατα αυτές οι προφητείες δεν είναι τίποτα άλλο παρά επί μέρους εκδήλωση του προφητικού χαρίσματος που πάντα υπάρχει μέσα στην Εκκλησία. Δεν εξέλιπε αυτό μετά τον Άγαβο.

Οι δαίμονες έχουν προβλεπτικότητα, ως ασώματα όντα που είναι, άρα με απείρως μεγαλύτερες νοητικές δυνατότητες από εμάς. Δεν έχουν προορατικότητα (για όποιον αμφιβάλλει, ας διαβάσει το καταπληκτικό "Συνομιλίες με πατέρες της Ερήμου" του Αββά Κασσιανού του Ρωμαίου, κείμενο του 5ου αιώνα, που μεταφράστηκε από τα λατινικά και εκδόθηκε στις εκδόσεις "Ετοιμασία"). Η πραγματική πρόγνωση δίνεται μόνο ως δώρο της Χάρης του Θεού για λόγους που μόνο Εκείνος γνωρίζει και όποτε Εκείνος θέλει. Δεν είναι όμως το χάρισμα της προορατικότητας το ζητούμενο, ώστε να ψάχνουμε γεροντάδες-καφετζούδες, το ζήτημα είναι να αναζητήσει κανείς "λόγον σωτηρίας".

Ανώνυμος είπε...

@Θεοπρόβλητος: Σου έχω στείλει εδώ και μέρες mail στο theoprovlitos@hotmail.com, που παραθέτεις εδώ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΝΑ ΑΞΙΩΘΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ.ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ,ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΥΣ.ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΣΙΝΑ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ!

Theoprovlitos είπε...

@ Marko

Δεν ειμαι σιγουρος αν ήρθε και τι ηρθε. Ενα κλου ως προς το θεμα ηή τον αποστολεα για να καταλαβω ποιο ειναι το δικο σου email;

Theoprovlitos είπε...

@Nona

Τελικα σιγουρευτηκα περι ποιας αναδόχου πρόκειται.

Cacofonix είπε...

Theoprovlite
δεν έχω σκοπό να αθωώσω κανέναν ούτε να ενοχοποιήσω κανένα. Εκείνο που πρέπει σίγουρα να καταδικασθεί είναι η αμαρτία κι όχι ο αμαρτωλός.
Τα εκκλησιαστικά κυκλώματα τα αποφεύγω για το λόγο που εξηγεί ο Πατέρας Παναγιώτης: την προτεσταντική οργανωσιακή δομή τους. Αν σου πω ότι έχω πάει στο κατηχητικό ελάχιστες φορές πιτσιρικάς γιατί δεν άντεχα την οργάνωση δε θα με πιστέψεις. Ίσως γι' αυτό "ανέχομαι" τέτοιου είδους αντιλήψεις περισσότερο. Το παιδί μου δεν το στέλνω σε τέτοιες συγκεντρώσεις αν και προσπαθώ η παρέα του αν είναι ωφέλιμη για το ίδιο.

Τώρα για τις προφητείες δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι χριστιανοί ασχολούνται τόσο πολύ και κυρίως με τις εσχατολογικές. Ο Κύριος είπε ότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι γιατί μπορεί να φύγουμε νωρίτερα από ότι "σχεδιάζουμε"...
Άλλωστε αν δεν κάνω λάθος κι η αδιάλειπτη προσευχή έχει κι αυτό το σκοπό. Να θυμίζει κάθε στιγμή την προσωπική μας δευτέρα παρουσία: το θάνατό μας.

Στα άλλα θα συμφωνήσω με τον Πατέρα Παναγιώτη. Η Ορθοδοξία δεν έχει ορισμένη χωροχρονική έννοια αλλά αφορά τον Άχρονο και τον Αχώρητο. Κάθε μέρος είναι μέρος προσευχής κάθε στιγμή είναι στιγμή προσευχής.

Περί "γεροντολατρείας" θα ήθελα να πω ότι ο καθένας μας έχει μάτια κι αυτιά και μυαλό και ψάχνει αυτό που τον αναπαύει. Οι "προφητείες" όμως δεν είναι μέρος της πίστης γιατί η αλήθεια έχει ήδη φανερωθεί και δεν πρέπει να περιμένουμε "σημάδια". Εμείς υποτίθεται ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε...

Katerina είπε...

σωστος μόνο που καμια φορά οι οργανώσεις στη πνευματική ξεροτητα προσφέρουν καμια δροσοσταλια.