22/7/08

Ο ΠΡΟΦΗΤ' ΗΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ

ΜΕΡΟΣ Β'

Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η 21η Ιουλίου κόντευε να τελειώσει. Ο Προφητ' Ηλίας θα ανέβαινε και πάλι στο άρμα του για να γυρίσει στο κρυσφήγετό του στα Τουρκοβούνια, κουρασμένος να τρέχει όλη μέρα από ξωκλήσι σε ξωκλήσι και από κορφοβούνι σε κορφοβούνι. Πάλι καλά δηλαδή, γιατί τις ενορίες δεν τις πάει καθόλου.

Μια φορά είχε πάει στο Παγκράτι σε ενορία και μόλις είδε κιλοτάκια και σώβρακα κρεμασμένα έξω από τον ναό, τον όχλο να διαγκωνίζεται, τα μεγάφωνα να ουρλιάζουν σαν ηχεία αμαξιού με πειραγμένη μηχανή και με οδηγό με πειραγμένο εγκέφαλο, τα μάζεψε και έφυγε. Μπήκε στο τρόλεϊ Παγκράτι-Πατήσια, κάθησε δίπλα σε έναν άνεργο και σε μια Γεωργιανή οικιακή βοηθό που γύρναγε μετά από την έξοδό της στο καβούκι της, και έφυγε για τα Τουρκοβούνια. Το τρόλεϊ του φάνηκε σαν στο σπίτι του!



Πάντως ανήμερα στην γιορτή του κάτι θα πήρε πρέφα πως είχα απελπιστεί να βρω δωμάτια για 8 άτομα, οικονομικά και μέσ' στον Δεκαπενταύγουστο. Πρέπει να με άκουσε όταν έκανα παράπονα στο τηλέφωνο στον Γιώργο πως φέτος έτρεχα καθε τρεις να στέλνω προσκλήσεις στις Ελληνικές Πρεσβείες για να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα καμμιά δεκαπενταριά οικογένειες Σέρβοι, Ρώσσοι, Γεωργιανοί και άλλοι απόκληροι της Νέα Τάξης, σε άλλους βρήκα δωμάτια, και τώρα που ήρθε η δική μου η σειρά, η μάστιγα Rooms-to-let κοιτάζει πως να με καταπιεί.

Κάνω μια ύστατη προσπάθεια. Βλέπω στις αγγελίες σε παλιά εφημερίδα: Ενοικιάζεται σπίτι στη Σέριφο. Παίρνω τηλέφωνο. Μια χαρούμενη γυναικεία φωνή μου απαντά:

- Ναι διαθέσιμο είναι το σπίτι, αλλά να να ξέρετε, είναι σε χωριό με τριάντα κατοίκους. (Ωραία, λέω από μέσα μου). Γύρω-γύρω μένουν κάτι παπούδες και γιαγιάδες (ξανά ωραία). Δεν έχει νυχτερινή ζωή (πολύ ωραία). Για φαγητό έχει μόνο το καφενείο-μπακάλικο της κυρα-Δήμητρας που κάνει και ένα πιάτο την ημέρα, αλλά πουλάει και λαχανικά από το μποστάνι της (πάρα πολύ ωραία).

Ενοίκιο, τι να σας πω. Δεν το έχω για εκμετάλλευση το σπίτι. Το δίνω σε φίλους και γνωστούς που δεν έχουν λεφτά για διακοπές, για να μείνουν τσάμπα το καλοκαίρι αλλά και τα σαββατοκύριακα του χειμώνα. (Πάρα πολύ ωραία). Αλλά τι να τους πω; Δώστε μου 20 ευρώ για το γκάζι, το ρεύμα και το νερό που κάψατε; Ντρέπομαι! Χρειάζονται και κάτι μικροεπισκευές και είπα να το νοικιάσω, έτσι για να βγάλω τα λειτουργικά έξοδα και τις επισκευές. Πόσο να στο αφήσω; E, 30 ευρώ την ημέρα για ένα μήνα καλά είναι; Έχει και 7 κρεββάτια! (Απίστευτα)

Αλλά να, μόνο διστάζω για ένα πράγμα: Τό 'χω δώσει σε ένα ζευγάρι φίλων να μείνουν μέχρι τις 7 Αυγούστου και τώρα τι να τους πω; Φύγετε νωρύτερα γιατί το νοίκιασα; (Εύγε)

- Δεν χρειάζεται να προβληματίζεσαι, της απαντώ. Και εγώ μετά τις 7 Αυγούστου το χρειάζομαι αλλά ντρεπόμουν να στο ζητήσω μην νομίσεις πως θέλω να κάνω παζάρια. (Τέλεια)

- Ωραία να πεταχτώ να σας δείξω και φωτογραφίες. Που βρίσκεστε;

-Νέα Σμύρνη (να και άλλοι στην ίδια γειτονιά)

-Α, και εγώ Νέα Σμύρνη είμαι.

-Εσείς δεν θα πάτε καθόλου φέτος;

-Όχι, έχω να πάω πρώτα σε ένα γάμο στην Αλβανία που με κάλεσε η γυναίκα που με βοηθά και παντρεύει την κόρη της, και μετά θα πάω στην Γαύδο! Έχουμε και εκεί εξοχικό. Ένα παλιό μετόχι σε μιά ερημιά που τό έφτιαξε ο άντρας μου, με φωτοβολταϊκά κλπ. Ο Ηλίας πάει και αράζει κάθε χρόνο 3 μήνες, αφού είναι εκπαιδευτικός.

Σε αφήνω τώρα γιατί γιορτάζει και έχουν σπάσει τα τηλέφωνα!

Ο Ηλίας γιορτάζει. Όπως και ο προφήτης Ηλίας. Και ίσως όταν βλέπει πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μοιραστούν την χαρά ακόμα και του Αλβανού γειτονά τους, που προσφέρουν το σπίτι τους για διακοπές σε φιλαράκια, και που δεν βάζουν το χρήμα πάνω από αυτό, που προτιμούν να ζημιωθούν προκειμένου να δώσουν χαρά, και που ο λόγος τους είναι πιό δυνατός και από συμβόλαιο, ΚΑΙ γιορτάζει ΚΑΙ χαίρεται. Και μοιράζει rooms-to-let σε όποιον βρέθηκε στην ανάγκη.

Τους ξαναμέτρησε λοιπόν αυτούς που δεν έκλιναν το γόνυ στον Βαάλ και αυτή την φορά τους έβγαλε 7000 και 2. Ανέβηκε στο άρμα του και πέταξε πάνω από την Σέριφο ευχαριστημένος.

Μπά που να ξεκουραστεί! Τρέχει τώρα στην Αμερική από πολιτεία σε πολιτεία.


Photo: photosamorgos.blogspot.com (εκπληκτικές φωτογραφίες από Αμοργό)

3 σχόλια:

Katerina είπε...

a xa

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημασία όμως δώσαμε φίλε στην φιλοξενία των ξένων...
Και μ' αυτά και μ' αυτά ξεχάσαμε την φιλοξενία των "γηγενών", των δικών μας ανθρώπων.
ΑΠΟ- ΞΕΝΩΘΗΚΑΜΕ.

Theoprovlitos είπε...

@ Ανωμυνος

Φανταζομαι πως αναφερεσαι στις διακοπες. Εγω νομιζω πως οποιος ειναι φιλοξενος δεν κανει διακρισεις.

Μαλλον ισχυει επίσης και το οτι από τον ξενο ζητουν τα ιδια λεφτα με τον Ελληνα. Απλα του ξενου του φαινεται ενα μεροκαματο τη βραδυα ενω του έλληνα τρία!
Αρα υπ αυτην την εννοια ναι, οι ξενοι περνανε καλύτερα. Αλλα αυτο το πραμα ΔΕΝ ειναι φιλοξενια. Ειναι απλά εκμετάλλευση.