30/7/08

ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΤΕ;


Έχω την ιδιαιτερότητα να ανήκω σε οικογένεια μεταναστών, παλινοστούντων - προσφύγων και αλλοδαπών μαζί!

Ο προπάππος μετανάστευσε από το Πήλιο, στην Αλεξάνδρεια. Την Ελληνική, και ταυτόχρονα πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια. Ο παππούς μου, αλλά και ο πατέρας μου γεννήθηκαν εκεί. Τρείς γεννεές Αλεξανδρινών. Παρ όλα αυτά, Αιγυπτιακή υπηκοοότητα δεν πήραν ούτε και απαίτησαν ποτέ.

Οι παρέες τους Έλληνες κατά ένα ποσοστό. Άλλοι τόσοι ήταν από διάφορες άλλες χωρες, εθνότητες και θρησκείες. Υπήρχαν δύο μαγικές λέξεις που τους ένωναν σαν ψηφίδες μωσαϊκού: Σεβασμός και αξιοπρέπεια και προς την χωρα που ζουν και προς τον διπλανό. Αυτό ακριβώς που λείπει σήμερα από τους περισσότερους που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα σε ένα περιβάλλον έκπτωσης ηθών και ιδανικών. Δεν είναι εύκολο να καταπιείς πως αυτός που φιλοξενείς σε μισεί (το διαπιστώσαμε και στο euro 2004).

Μετά έγινε η αναγκαστική φυγή από την Αίγυπτο του 1957. Ξεβράκωτος σχεδον ο πατέρας μου υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Αλεξάνδρεια ακολουθώντας την μοίρα των Κωνσταντινοπολιτών, των Σμυρναίων, των Μικρασιατών και των Ποντίων.



Μέχρι τοτε ήταν μετανάστης. Τώρα έγινε και πρόσφυγας, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον κατά πολύ κατώτερο από αυτό που άφησε. Άφησε τον πολιτισμό για να επιστρέψει στην ημιμάθεια. Γνώρισε και την μητέρα μου που ήταν Ελλαδίτισα-Πελοποννήσια και έτσι μπορώ να έχω πλήρη εικόνα αυτής της χώρας στην οποία γεννήθηκα και εγώ και στην οποία αισθάνομαι μονίμως ξένος.

Ίσως γι αυτό να παντρεύτηκα και εγω αλλοδαπή, και να ολοκληρωθεί πλήρως μέσα μου η τετραλογία: Γηγενής - Μετανάστης - Πρόσφυγας - Αλλοδαπός.


Πόσο τοις εκατόν Έλληνας είμαι λοιπόν;

Και ακόμα περισσότερο πόσο τοις εκατόν Eλληνες είναι τα παιδιά μου με αλλοδαπή μητέρα;

Ακούω εκτιμήσεις:

50%-50%

75%-25%

100%-0%

Λάθος κύριοι. Γι ακόμα μια φορά οι στατιστικές παραπλανούν.

Το άθροισμα της εθνικότητας του ανθρώπου με δυο πατρίδες δεν δίνει 100%.

Είμαι και 5% Αιγύπτιος και 100% Έλληνας και 30% Φινλανδός (αφού παντρεύτηκα Φινλανδή).

Τα παιδιά μου δεν ειναι 50% Έλληνες και 50% Φινλανδοί. Είναι 100% Έλληνες και 100% Φινλανδοί.

Εντάξει, υπερβάλλω.

100% Φινλανδοι δεν ειναι γιατι δεν ζουν στην Φινλανδία, δεν πίνουν σαν το σφουγγάρι, δεν είναι αντικοινωνικοί και καταπιεσμένοι ή καταθλιπτικοί.

Ούτε 100% Έλληνες είμαστε.

Δεν σπρώχνουμε στις ουρές και δεν προσπαθούμε να κλέψουμε την σειρά του άλλου. Δεν κτίσαμε αυθαίρετο και δεν γραφτήκαμε στο ΠΑΣΟΚ το '81 για να βολευτούμε οικογενειακώς. Δεν ζούμε κάνοντας κομπίνες και όταν οδηγούμε δεν παίρνουμε την σειρά των άλλων στα φανάρια. Δεν καπνίζουμε φυσώντας τον καπνό στην μούρη των άλλων και μάλιστα εκεί που απαγορεύεται. Δεν πετάμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο και δεν ακούμε μουσική στη διαπασών. Δεν διορισθήκαμε στο δημόσιο με ρουσφέτι και δεν μας αρέσει να βασανίζουμε σαδιστικά τον πολίτη σε ένα χαρτοβασίλειο. Δεν κάνουμε κοπάνες από την δουλειά μας και δεν κοιτάμε πως να ρίξουμε τους συνεργάτες μας.

Ευτυχώς όχι! ΔΕΝ είμαστε 100% Έλληνες.

Αλλά αυτό το ποσοστό που μας λείπει σας το χαρίζω.

Και εαν είναι κάτι που αντιδρώ είναι ακριβώς αυτό: Η "ελληνοποίηση" των αλλοδαπών. Γιατί οι περισσότεροι δεν ζητούν να ελληνοποιηθούν για τους λόγους που είμαι περήφανος που είμαι ΚΑΙ Έλληνας. Αλλά για τους λόγους που ντρέπομαι!

Από άθλιους καιροσκόπους, απατεώνες, βολεμένους, μαφιόζους και μαυραγορίτες η χώρα αυτή έχει υπερπαραγωγή. Δεν χρειαζόμαστε και εισαγόμενους.

Γιατί αυτοί που γεννήθηκαν κατά το πνεύμα Έλληνες, και ας είναι και μαύροι από τη Σιέρρα Λεόνε, και Μουσουλμάνοι από το Ιράκ, και Αλβανοί από το Ελμπασαν, και Ουκρανοί από το Λβοβ, και ας μην έχουν κανέναν Έλληνα γονέα και ας μην μιλούν καλά τα Ελληνικά, δεν διεκδικούν, ούτε απαιτούν από αυτή την χώρα. Απλά συνυπάρχουν και δοξάζουν το Θεό που ξεκίνησαν μια νέα ζωή.

Οι άλλοι, αυτοί που εγκλιματίστηκαν πλήρως στην νοοτροπία της απαίτησης, της διεκδίκησης και της κομπίνας, εκείνοι είναι που διεκδικούν "δικαιώματα" για να μπορούν την επόμενη ημέρα να γραφτούν σε κάποιο κόμμα. Ίσα δικαιώματα έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα ούτε καν για τους πολίτες της. Το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει κανείς είναι το δικαίωμα στο ρουσφέτι και στην κομπίνα. (Ρωτήστε στην πιάτσα ανένταχτους Αφρικανούς για τους πατρόνους της Αφρικανικής κοινότητας που εμφανίζονται τελευταίως στα ΜΜΕ και θα καταλάβετε τι εννοώ). Άλλο είναι να πουλάς λαθραία CD σαν αλλοδαπός με τον φόβο της απέλασης και άλλο σαν Έλληνας πολίτης.

Αν μπορούσα πάντως να γίνω βασιλιάς για μια μέρα, θα είχα απελάσει την μισή χώρα. Και σας διαβεβαιώ πως οι μισοί θα ήταν Ελλαδίτες πάππου προς πάππον.

Μήπως είναι ψέματα πως οι καλύτεροι Έλληνες είναι αυτοί που μπολιάστηκαν με ξένη νοοτροπία στο εξωτερικό, στην Αμερική, τον Καναδά, την Γερμανία, την Αυστραλία, και οι καλύτεροι αλλοδαποί είναι αυτοί που μπολιάστηκαν με το Ελληνικό πνεύμα. Οι δε χειρότεροι όλων είναι εκείνοι που αυτοαποκαλούνται Έλληνες 100% και αυτοί που χωρίς καν να είναι, προσπαθούν να τους μιμηθούν. Και πολύ χοντροκομένα μάλιστα.

Διότι για παράδειγμα, υπάρχει τίποτα χειρότερο και πιό επικίνδυνο γι' αυτή την χώρα από τον 100% Αλβαναρά που επιδιώκει να υποδυθεί τον Έλληνα πολίτη ενώ στην πραγματικότητα τον μισεί;

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς υπερβολή, η ανάρτηση αυτή είναι υποδειγματική.
Τέτοια κείμενα με εκφράζουν τόσο, ώστε να αποθαρρύνομαι να ανοίξω δικό μου ιστολόγιο. Αφού υπάρχουν άνθρωποι που τα λένε ΟΛΑ, εγώ τι έχω να προσθέσω; Συνέχισε έτσι!

Theoprovlitos είπε...

@Αριστειδης

Νασαι καλα Αριστειδη αλλα δεν αξιζω και τετοιες φιλοφρονησεις.

Παλη γινεται μεσα μου μεταξυ δύο κοσμων οπως και στην ψυχη του καθενος.

Απο την αλλη εχουμε το δραμα καποιων ανθρωπων και απο την αλλη το δραμα το δικο μας.

Απο την μια την αθλια νοοτροπια καποιων αλλοδαπων και από την αλλη την αθλια νοοτροπια καποιων δικων μας.

Δυστυχως την τελειοτητα θα την βρουμε στην αλλη ζωη. Αρκει να την βγαλουμε καθαρη μεχρι τοτε.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως αυτή η εικόνα του Έλληνα που δίνεις δεν αντιστοιχεί στον μέσο όρο (αν υποψιαστώ ότι είναι έτσι ο μέσος όρος...)...Απλά, υπάρχουν πολλοί κάφροι και εδώ και έξω, στη δυτική Ευρώπη, οι οποίοι εδώ κάνουν τα καφριλίκια που προανέφερες και δεν τους μιλάει κανείς, ούτε ο μπάτσος, που είναι το ίδιο κάφρος επίσης, ενώ "έξω" ο μπάτσος, κάφρος-ξεκάφρος, θα τους πιάσει από το αυτάκι. Και αν δεν τους πιάσει ο μπάτσος το αυτάκι, θα τους την πει χοντρά ο διπλανός τους και αυτοί θα το βουλώσουν. Ενώ εδώ θα βγάλουν μία γλώσσα να!
Ξέχασες όμως και μερικά άλλα χαρακτηριστικά ελληναρά:
1. Ακούει μόνο λαϊκά ή σκυλοποπ. Η καλύτερη φωνή σήμερα γι' αυτόν είναι ο Θάνος Πετρέλλης, που τον εκφράζει και ως ίματζ βλαχογκόμενου περιωπής. Αν του πεις ότι ακούς κλασική μουσική σε κοιτάζει λες και βλέπει ΟΥΦΟ.
2. Πιστεύει ότι εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο πολιτισμό από όλους τους λαούς (παράδειγμα ο εαυτός του).
3. Δεν σέβεται την ουρά και κοιτάει να βρει τρόπο να χωθεί πριν από τον άλλο. Αν του κάνεις παρατήρηση, δεν ντρέπεται καθόλου.
Μπορεί κανείς να βρει και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά, δεν μου έρχονται στο νου αυτή τη στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με τον αριστείδη που ομίλησε..άριστα...
στην Αστόρια με 300.000 Έλληνες (που δεν πεινάνε κιόλας...)υπάρχει ΕΝΑ ΜΟΝΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ και αυτό απο ΝΙΓΗΡΙΑΝΟ(ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ...!!!)...ΚΩΛΟΦΥΛΉ...ΚΩΛΟΦΆΡΑ...αλλά είναι κάτι λίγοι μόρτες που κάνουν την διαφορά και αυτούς πηγαίνω με χίλια...ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ ΟΡΕ!

Ανώνυμος είπε...

μπράβο! για άλλη μια φορα αγγίζεις ευαίσθητες χορδές.
συχνά πιάνομαι να κρίνω ασύστολα
συμπεριφορές και ανθρώπους ξεχνώντας ότι
και εγώ θα μπορούσα ίσως να κάνω xειρότερα.
και μπορεί να έχω κάνει κιόλας την ίδια μέρα!!!
κάθε άνθρωπος έχει το χάρισμα να πράξει έτσι και αλλιώς,
άσχημα και όμορφα,καλά και κακά σε κάποια στιγμή που θα νιώσει κάπως.
έτσι προσπαθώ να μη κρίνω κάποιον από τις 10 κακές του πράξεις
αλλα από τη 1 καλή του.
όμως αλήθεια, ποσο δύσκολο είναι αυτό!
και βεβαια ακόμα πιο δύσκολο να μη κρίνω
ολόκληρα έθνη λόγω μερικών απελπισμένων.
γιατί ποιος άραγε επιθυμεί να αφήσει την αγαπημένη του πατρίδα και να ξενιτευτεί?
ποιοι να είναι αυτοί που σπρώχνουν όλους αυτούς να ξενιτεύονται και έτσι να
σπέρνεται απλόχερα ο φόβος και ο τρόμος σε ολόκληρα έθνη?
Αχ αυτός ο φόβος! κάτι που προσπαθεί ο Χριστός μας να ξεριζώσει από τις καρδιές μας:
"μη φοβάστε τίποτε, εγώ θα είμαι μαζί σας για πάντα"

Theoprovlitos είπε...

@Luffy

Ισχυει και αυτ οπου λες για την ιδιοτητα του προσωπου ή την ιδιοτητα του λαού, αλλα ας μην ξεχναμε πως υπαρχουν και λαοί βαρβαροι και άγριοι. Καποιος που ερχεται λοιπον εδω συχνα κουβαλα και τα εθνικα του βιτσια τα οποια δεν εχω καμμια αναγκη να αποδεχτω στο ονομα κανενος ανθρωπισμου.

Παραδειγμα:

Έχει ανοιξει μεγαλο πορνείο Χαλκοκονδύλη και Μενάνδρου για μαυρους Μουσουλμανους. Οι πελατες ειναι ολοι μαυροι απο την Αφρικη, με τα φεσια τους κλπ. Το πορνειο εχει μετατραπει σε εντευκτηριο. Μαζευονται εκει άντρες που τα λενε (πριν ή μετα) και το χειροτερο, κουβαλανε μαζι και τις γυναικες τους με τα παιδια τους οι οποίες κανουν πηγαδακι στο απενταντι πεζοδρομιο (δεν ανακατευονται οι αντρες με τις γυναικες ποτε) την ωρα που οι αντρες τους ξενοπηδάνε υπό την ανοχή τους.

Αυτες οι φουκαριαρες εχουν αποδεχθει πως ο αντρας τους ειναι πολυγαμικος, και σκυβουν το κεφαλι και ταπεινωνονται αποδεχομενες πως το κερατωμα μπροστα στα ματια τους ειναι φυιολογικο.

Στα πλαισια ποιου πολυπολιτισμου ειμαι εγω σαν Έλληνας πολίτης να αποδεχομαι ένα τετοιο μπουρδέλο πίσω ακριβως από το Εθνικο Θέατρο, το δουλεμποριο της γυναικας, την μοιχεια και την υποβιβαση της γυναικας σε επιπεδο αντικειμενου του αγα; Για ποιο λογο πρεπει να συνυπαρχω με αυτους τους ανθρωπους, για ποιο λογο το παιδι μου θα πρεπει να πηγαινει στο ιδιο σχρλειο με το παιδι του, όταν στο το σπίτι του γαλουχειται με αυτην την κουλτουρα και ιδεολογια την οποια δεν ειναι διατεθιμενος να εγκαταλειψει ερχομενος στην Ελλαδα. Τουνατνιον σε λιγο θα διεκδικει και τζαμι. Και μπουρδελο και τζαμι έξω από την πορτα μου; Μηπως παρατραβηξε το κακο;

ή να αναφερθω στον Αφγανό που θελησε να γινει Χριστιανος και την ημερα που θα βαπτιζοταν ο πρωτος toυ ξαδελφος εκει που έμεναν με άλλους δεκα έβρασε μια κατσαρόλα νερό και τον ζεματισε, και τον εστειλε στο νοσοκομειο με εγκαυματα Β' βαθμου!

Ή τι να πω για μια αλλη οικογενεια Αφγανων με παιδια, που ενδιαφερθηκαν να γινουν Χριστιανοι και την ιδια μερα μολις το ακουσαν οι αλλες δυο οικογενειες που συγκατοικουσαν τους ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

Γιατι ειμαι υποχρεωμενος να δω με οικτο καποιους ανθρωπους που πετανε στο δρομο συντοπιτες τους ή που ζεματανε τον αλλο με βραστο νερο.

Μετα μην ξεγελιωμαστε. ΟΙ Μουσουλμανοι μας θεωρουν ΑΚΑΘΑΡΤΟΥΣ. ΜΙΑΣΜΑΤΑ. Μας ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ. Απλα μας ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ.

Το γιατι εγκαταλειπει καποιος την πατριδα του δεν ειναι αναγκαστικα και θεμα ανωτερης βιας. Θα μπορουσα να το καταλάβω απο μερικες χωρες που περνουν καποια κριση. Ομως υπαρχουν και χωρες του Τριτου κοσμου που δεν περνουν απολυτως καμμια κριση. Απλα με την τηλεοραση εχουν ξεσηκωθει ότι αυτοι μενουν σε πλίνθινο σπιτι ενω στην Ευρωπη το χρημα ρεει. Δεν τους διωχνει κανενας παρα ενας τυχοδιωκτισμος για το χρημα.

Δεν νοιωθω λοιπον υποχρεωμενος να υποστω τον τυχοδιωκτισμο κανενος, οπως δεν σηκωνομαι να παρω την οικογενεια μου και να παω στην Νορβηγια που οι μισθοι ειναι πενταπλασιοι και το κρατος οργανωμενο και να πω στους Νορβηγους ήρθαμε, σπιτωστε μας, ταϊστε μας, ποτιστε μας, δωστε μας επιδοματα για να μην δουλευουμε (την ωρα που εγω θα ασχολουμαι με το λαθρεμποριο) α, κτιστε μου στο Οσλο και μια Ορθοδοξη Εκκλησια για να πηγαινω τις Κυριακες.

Εχουν χαθει πια οι εννοιες της αναγκης. Γι αυτο για μενα η λυση ειναι ΜΙΑ:

Ερμητικα κλειστα συνορα ακομα και με ηλεκτροφορα καλωδια, συνοριοφυλακη αλα Εμβερ Χοτζα, άθλιες συνθηκες διαβιωσης (οσο πιο άθλιες γινεται) για να αποτρεπεται να σκεφθουν πως η Ελλαδα ειναι το κρατος που τρεφει τα εντεκα (ενω αυτοι θα κααααθονται), φυλακιση σε στρατοπεδα συγκεντρωσης π.χ. στην Μακρονησο σε οποιον παρανομει και παραλληλα αναλογα τα εθνικα μας συμφεροντα και την ασφαλεια του κρατους ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ αποδοχη μεταναστων απο κρατη τα οποία βρισκονται σε καθεστως κρισης ή και οχι.

Η επιλογη θα γινεται κατοπιν ΝΟΜΙΜΗΣ αιτησης στα τοπικα Προξενεια ή κατοπιν επιλογης από Οργανωσεις μεσω ΥΠΕΞ οπου θα επιλεγουν επι τοπου ποιος εχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αναγκη να φυγει πχ απο το Αφγανισταν (π.χ. μια πολυτεκνη οικογενεια, οικογενεια με αναπυρο ατομο, οικογενεια με ορφανα) και οζχι αυτοι που τελικα ερχονται και οι οποιοι απλα εχουν καλες διασυνδεσεις με τους δουλεμπορους καθως και το ΧΡΗΜΑ για να ερθουν που Κυριος οιδε που το βρισκουν το χρημα αυτο, απο τι παρανομες δραστηριοτητες. Αυτοι που ειναι σε μεγαλυτερη αναγκη ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ερθουν στην Ελλαδα, ενω ΑΥΤΟΥΣ θα επρεπε να δεχτουμε.

Αυτοι οι ανθρωποι να γινονται αποδεκτοι σε οργανωμενους και ανθρωπινους καταυλισμους μεχρι να βρισκουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δουλεια. Μαλιστα να τους βρισκει το κρατος δουλεια ΟΠΟΥ υπαρψχει αναγκη. Αν δεν την αποδεχονται μαζευτετα και δρομο. Οχι σαν εκεινους τους Κουρδους που τους στεγασανε στην Ελασσονα (που υπαρχουν και δουλειες) και επειδη των κυρίων δεν τους άρεσε (προφανως καποιους του ειχε μιλησει για το Κολωνακι) σηκωθηκαν και εφυγαν.

Τα παιδια τους να παιρνουν αυτοματως ισοβια πραδινη καρτα (ΟΧΙ υπηκοοτητα) και να κυκλοφορουν και αυτοι σαν ανθρωποι όπως και εμεις επισης. ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ και εμεις.

Ανώνυμος είπε...

"Ποιοί να είναι αυτοί που αναγκάζουν τους λαούς να ξενιτεύονται;"

Και γω την ίδια απορία έχω.

Επίσης αναρωτιέμαι:

Γιατί "ΑΥΤΟΙ" (το ποιοί είναι αυτοί θέλει μεγάλη κουβέντα) δεν δίνουν την ευκαιρία της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των ξένων μέσα στην ίδια τους τη χώρα -π.χ. δημιουργία μονάδων παραγωγής-, παρά μόνο τους "αφήνουν" να γυρέψουν την τύχη τους προκαλώντας άλλους λαούς;

ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν κάποτε...

Ανώνυμος είπε...

+1000 για την απάντηση του θεοπρόβλητου στον luffy.

Katerina είπε...

οι απόψεις τεκμηριωμένες.
και σίγουρα βλέπεις μεγάλο κομμάτι της αλήθειας.
Πάντως στα νησια τα σχολεια εχουν γινει πολυθέσια και κατά το ημισυ οι μαθητές ειναι αλλοδαποι
και πρεπει ο νεοέλληνας να δει γιατί αυτοι οι αλλοδαποι προκόβουν και αυτός όχι.
ξέρεις γιατί;
γιατι κανουν 2 δουλειες , αρκουνται στα λίγα , αποταμιευουν , ισως γυρισουν πισω στην εποχή του 60 αλλά ας δουμε και αυτο το γεγονος.
καλά ολη η σαβούρα μαζεύτηκε στην πρωτεύουσα; και συνεχίζετε να ζειτε εκει; αποκέντωση τώρα!
αλλά τότε πως οι αλλοδαποι θα ζήσουν αφού παρασιτουν και τρεφονται απο τη ριζα σας;

Theoprovlitos είπε...

Ocean Soul

Επιασες μια παραμετρο που κανει όντως διαφορά. Η ζωη στην πολη και στην επαρχια. Ειχα παει πριν 2-3χρονια στην Παρο και προσεξα πως ολοι ειναι ενσωματωμενοι και φιλοι. Ο Αλβανος ηταν φιλος με τον Γαλλο που ζει μονιμα στην Ελλαδα ή με τον Ελληνα σουβλατζη. Οι μικρες κοινωνιες εκτος του οτι ειναι πιο ανθρωπινες, το παρασιτο και τον κηφηνα τον ξερνανε.

Εδω σε αυτη την ζουγκλα της Αθηνας ερχονται ακριβως ολα τα παρασιτα για να κρυφτουν ή να ζησουν απομιζωντας το αιμα αυτων που εχουν την ατυχια να ζουν στην μεγαλουπολη.

Τωρα βεβαια αυτο που λες οτι αρκουνται στα λιγα ειναι σωστο αλλα απο την αλλη ο ανθρωπος που δεν αγοραζει ποτε ενα βιβλιο, δεν παει σινεμα, δεν κανει ενα ταξιδι εστω σαν μορφωση, δεν εχει ενα χομπυ σε τι διαφερει απο το ζωο;

Ειναι και κατι ακομα: Οι περισσοτεροι στερουνται εδω γιατι στην πατριδα τους κτιζουν σπιτια και συντηρουν οικογενειες. Εδω με ενα μισθο τι να κανεις; Και εμενα αν μου προσεφεραν καπου αλλου δουλεια πχ στην Νορβηγια με 10.000 ευρω το μηνα (κατ αναλογια του τι θα επαιρναν αυτοι σην χωρα τους) θα πηγαινα, θα εμενα σε ενα υπόγειο στο Όσλο με αλλους 4 Ελληνες, θα βασανιζομουνα για 5-6 χρονια, θα αγοραζα σπιτι και εξοχικο στην Ελλαδα και θα γυρναγα πίσω. Όλοι οι μεταναστες με τις δραχμες και τα ευρω χτισαν σπίτια.

Εδω με 700, αντε 1000 ευρω μισθο το μηνα να κανω θυσιες προς τι; Να αγορασω σπιτι με 200.000-300.000 ευρω, την στιγμη που στο Μπαγλαντες ή στο Αφγανισταν ή στην Αφρικη ενα σπιτι κανει 3.000;

Ακομα και αυτες οι αναλογιες σε βαρος μας ειναι. Ειμαστε στη χειροτερη μοιρα απο ολον τον κοσμο. Διοτι στην πατριδα μας αμοιβομαστε με τα μισα απο τους υπόλοιπους ευρωπαίους και δεν μας φτανουν, ενω οι μεταναστες στην Ελλαδα αμοιβονται με τα υπερπολαπλασια απο την πατριδα τους και μια μερα θα γυρισουν πισω ξεκινωντας μια καινουργια αρχη με ενα βαρβατο κομποδεμα.

ΕΜΕΙΣ τι θα απογινουμε που μας εκμεταλλευονται και οι πλουσιοτεροι και οι φτωχοτεροι.
Κανω λαθος;

ΥΓ Αν μπορουσε η γυναικα μου λογω δουλειας να φυγει απο το χαλι των Αθηνων και θα τρεχαμε με τα τσαρουχια.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί "έκλεισε" η ιστοσελίδα Σταυροδρόμι; Μήπως γνωρίζεις;

Θα ήθελα να ρωτήσω τί συμβαίνει με το μάθημα των θρησκευτικών που γίνεται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ.

Σε ρωτώ γιατί είδα την παραπομπή με το σύνδεσμο του ιστολογίου σου στο stavrodromi.gr

Ν.Κ.

Theoprovlitos είπε...

Τοο γιατι εκλεισε δεν το γνωριζω. Μπορω να φανταστω σαν λογο την ελλειψη χρονου απο τον διαχειριστη ή οτι ο ανθρωπος που ασχολιοταν δεν ασχολειται πια.

Αλλος λογος ειναι οτι υπηρξαν καποιες αντιπαραθεσεις σε εντονο υφος κυριως από καποιους "προοδευτικους" θεολογικους κυκλους οι οποιες δεν οικοδομουν κανενα. Και ισως αυτο να φοβησε τον χειριστη του blog

Ανώνυμος είπε...

>Θα ήθελα να ρωτήσω τί συμβαίνει με
>το μάθημα των θρησκευτικών που
>γίνεται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ.

Μεχρι τώρα μπορούσες να απαλλάξεις το παιδί σου απο τα Θρησκευτικά με μία δήλωση, απλά έπρεπε να εξηγήσεις και το γιατί το κάνεις αυτο.

Απο εδώ και πέρα μπορείς και πάλι να κάνεις το ίδιο, απλά δεν είσαι αναγκασμένος να εξηγήσεις τους λόγους που το κάνεις. Αυτό αλλαξε μόνο.

Πολύς καυγάς για το τίποτα μαλλον.

Katerina είπε...

συμφωνώ

Ανώνυμος είπε...

"Πολύς καυγάς για το τίποτα μάλλον".

Ποιός είναι ο "καυγάς" και ποιό το "τίποτα";

Katerina είπε...

η επανάληψη τσιτάτων χωρις λογο
η δηλωση γινόταν και παλια απλα δηλωναν τον λόγο.

Theoprovlitos είπε...

Ναι οπως τα λετε ειναι απλα απλουστευτικαν τα πραγματα. Πανω παντως που αβιαστα και αυθορμητα θα εγραφα δεν πειραζει, δεν κανει καμμια διαφορα μετα απο δευτερη σκεψη εχω καποιες επιφυλαξεις. Οχι για το εαν αυτη η απλουστευση ειναι καλη η κακη - επι της ουσιας δεν με πειραζει - αλλα επί της ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ λιγο προβληματιζομαι όπως επισης και εκ του ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ. Δηλαδη δεν με πειραζει το οτι εγινε απλουστερη αυτη η διαδικασια αλλα το πως και το γιατι δεν γνωριζουμε και επισης σαν αποτελεσμα κατανοω να μην θελει ενας ελληνας μη ορθοδοξος να παρακολουθει τοπαιδι του θρησκευτικα γιατι ο Ελληνας ΞΕΡΕΙ τι θελει και τι ΔΕΝ θελει κατοπιν επιλογης.
Διανοειστε ομως να υπαρχουν στην ΕΛΛΑΔΑ, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ μητροπολη της Ορθοδοξιας παιδια που δεν θα εχουν την ΕΛΑΧΙΣΤΗ θρησκευτικη διαδασκαλια για το τι πιστευουν οι ανθρωποι στην χωρα που ζουν και με ποια θρησκεια η χωρα αυτη συνεδεσε την ιστορια της. Προς Θεο δεν λεω να τα κανουμε με το ζορι Χριστιανους αλλα να μαθουν το τι πιστευουν ακριβως η περιπου οι Ελληνες το θεωρω σχεδον ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ οπως και θα θεωρουσα υποχρεωτικο για τα παιδια μου αν μεναμε στην Τουρκια ή την Ιορδανια να ξερουν πως οταν εχει ραμαζανι δεν τρωμε σαντουιτς δημοσιως γιατι οι ανθρωποι στην χωρα αυτη νηστευουν. Μια τετοια δογματικη διδασκαλια θα την θεωρουσα υποχρεωτικη αρκει να μην εχει τον χαρακτηρα της κατηχησης.

Katerina είπε...

οι περισσοτεροι αλλοδαποι συμφωνουν να κάνουν τα παιδιά τους θρησκευτικά -ακομα και οι μουσουλμάνοι αλβανοι - γιατί θέλουν να ενσωματωθουν αυτά στις τοπικές κοινωνιες και να μη διαφοροποιουνται.
αυτοι που ειχαν απαλλαγές ήταν οι ΜτΙ .

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί είναι οι "Μτl";

Ανώνυμος είπε...

Τα λές ΆΡΙΣΤΑ, δεν μπορώ να συμπληρώσω τίποτε, παρά μόνο
με το ποίημα μου (σε 3ο πρόσωπο).
http://www.geocities.com/giosx/song4greek-learner.html

Ανώνυμος είπε...

Θεοπρόβλεπτε,

με όλα εκείνα τα ΔΕΝ που δεν κάνατε, μου φαίνεται ότι είστε 100% Ελληνες.
Οι άλλοι που τα 'κάναν δεν είναι.
Και φυσικά δεν είστε μόνο εσεις που δεν τα κάνατε. Είμαστε κι άλλοι.
Ας μην αυτουποτιμούμεθα.
Φιλικά
ΓΔ

pølsemannen είπε...

Κοιτάξτε, κατά βάση % έτσι και % γιουβέτσι, είναι για κάτι περίεργους που την βρίσκουν με ράτσες και άλλας σαχλαμαρίτσας.

Το τι είναι ο καθένας το γνωρίζει στο μυαλό του και την καρδιά του, άσχετα με το τι τύπου ταξιδιωτικά έγγραφα μπορεί να διαθέτει.

Γενικά, σε αυτό τον κόσμο υπάρχει πολύς πόνος και καλόν είναι στο σύντομο πέρασμά μας από εδώ, να κάνουμε ότι μπορούμε για να τον ελαττώσουμε.

Και αυτό πέρα από εθνικές η θρησκευτικές (αμάν!) διαφορές.

ΥΓ.

Όταν είδα την Φινλανδική σημαία στην πλαϊνή μπάρα, είπα όπα, μετά είδα την Εσθονική και εκεί να είπα καραόπα, αλλά μετά διάβασα περί Φινλανδής συζύγου και το πιάσαμε το υπονοούμενο :-D

Theoprovlitos είπε...

Αγαπητε polsemanen

Δεν τιθεται θεμα ρατσας και αιματος. Αν τιθεται θεμα τετοιο απο καποιους ειναι εθνοφυλετισμος ή ρατσισμος. Το παραδοξο ειναι πως την σημερινη εποχη καποια εθνη και λαοι που αρεσκονται να θυματοποιουνται και να καταγγελουν πως ειναι θυματα ρατσισμου και προκαταληψης ειναι τα πλεον ρατσιστικα σαν παραδοση και σαν πιστη.

Αλλα αλλο το θεμα της ρατσας, αλλο το θεμα της κουλτουρας, της νοοτροπιας, της παραδοσης, της γλωσσας, της γραμματειας, της κοινωνικης συμπεριφορας και της ιστοριας του καθε λαου.

Υπ αυτην την εννοια ειμαι σαφως υπερ της διατηρησης της παραδοσης αιωνων του καθε λαου και σαφεστατα εναντιον του πολιτισμικου πολτου (και οχι πολυπολιτισμου) που επιβαλλεται ανωθεν με βαση ντιρεκτιβων.

Προσωπικα μου αρεσει να βλεπω και να αναδεικνυω της διαφοροποιησεις μεταξυ Ελληνικης και Φινλανδικης κουλτουρας. Εχει πολυ ενδιαφερον και ειναι πλουτος. Θλιβομαι τρομερα οταν βλεπω το καταντημα της Φινλανδιας που απο κομπλεξισμο απεναντι σε αυτο που λεγεται "Ευρωπη" και που στην πραγματικοτητα ειναι ενα ιδεολογικο κατασκευασμα μαϊμουδιζουν ξεχνωντας εντελως μεσα σε 20 χρονια το τι ειναι Φινλανδικη κουλτουρα μονο και μονο για να αισθανθουν πως ανηκουν εις την Ευρωπην.

Τα ποσοστα που αναφερω ελπιζω να ηταν κατανοητο πως ηταν σχηματικη η χρηση τους. Εννοειται πως δεν μπορει να γινεται αναλυση των ανθρωπων με ποσοστιαιες μοναδες αν και ζουμε στην εποχη των στατιστικων.

Απο εκει και περα χρειαζεται και καποια σοφια στο να επιλεγει κανεις ποια εθνικα του χαρακτηριστικα ειναι χρησιμα και ποια αχρηστα. Ας πουμε θελω να πιστευω πως τα παιδια μου δεν προεκειται να καταντησουν να κυκλοφορουν ποτε στα παρκα του Ελισνκι με μπουκαλια βοντκας σε πλαστρικες σακκουλες ή να μεθοκοπανε γιατι ετσι αντιλαμβανονται την διασκεδαση. Αλλα ουτε να σπρωχνουν για να παρουν την θεση καποιου αλλου ή να εχουν το μυαλο τους στην κομπινα και την απατη που ειναι το εθνικο χαρακτηριστικο των Ελληναραδων.

Για τον πονο που λες, αυτον ακριβως προσπαθω να ελαττωσω οσο μπορω με τις ελαχιστες δυναμεις μου, χωρις να παριστανω τον Σωτηρα κανενος. Διακρισεις δεν κανω, ο συνεργατης μου ειναι μουσουλμανος απο την Θρακη. Αλλα απο την αλλη ειναι αλλο το να αποδεχεσαι τον αλλον και να σεβεσαι αυτον και τα πιστευω του και αλλο να εξομοιωνεις ΟΛΑ τα πιστευω κρατωντας δηθεν ισες αποστασεις.

Οι ισες αποστασεις δεν σημαινει κατ αναγκη ουτε ουδετεροτητα ουτε αντικειμενικοτητα. Το αντιθετο μαλιστα. Σημαινει αδικια. Δεν μπορει ο θυτης και το θυμα να αντιμετωπιζονται το ιδιο. Οπως επισης δεν μπορει να βαλει στο ιδιο τσουβαλι αυτο που λεγεται πίστη με το ιδιο ακριβως σκεπτικο που δεν μπορεις να βαλεις στο ιδιο τσουβαλι αυτο που λεγεται κομματα ή εθνη.

Δηλαδη δεν μπορεις απο την μια να κοπτεται κανεις πως ειναι λαθος να βαζεις στον άλλον ταμπελα "Αλβανος" ή "Σουηδός" και την ιδια στιγμη με μεγαλη ευκολια να βαζεις στον άλλον την ταμπελα "Χριστιανος Ορθοδοξος" και μαλιστα επιλεγοντας εσκεμμενα σαν προτυπο το πιο σιχαμερο υποδειγμα Ορθοδοξου ωστε να απαξιωθει οποιος θεωρει εαυτον Ορθοδοξο.

Αν εγω υποκινουμενος απο ρατσιστικα κινητρα επιλεξω να παρουσιαζω τον Αλβανο φονιά και ληστη σαν το προτυπο και το υποδειγμα του Αλβανου και τον Σουηδο αλκοολικο σαν το υποδειγμα του Σουηδού μονο και μονο για να απαξιωσω τον Αλβανικο ή τον Σουηδικο λαό, τοτε γιατι δεν ειμαι ρατσιστης οταν για να απαξιωσω την Ορθοδοξη πιστη επιλεγω να αναδειξω της χειροτερες εκφανσεις της που στην τελικη καμμια σχεση δεν εχουν με αυτο που ισχυριζονται πως ειναι.

Δεν μπορεις αδελφε μου να ξεκινας μια εκστρατεια κατα του ανθρωπινου πονου αναπαραγοντας τον.

Να σαι καλα και να περνας οποτε μπορεις. Ακομα και να μου κανεις κριτικη. Γιατι το σιγουρο ειναι πως αυτοι που με κρινουν γινονται οι μεγαλυτεροι ευεργετες μου.