9/4/08

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΝ ΑΓΑΛΛΙΑΣΕΩΣ

Δεν θα καταπιαστώ επί του παρόντος με την επικίνδυνα ασταθή παγκόσμια κατάσταση λόγω της πετρελαϊκής κρίσης. Ειναι προφανές ότι η κρίση υφίσταται με συνέπειες τόσο στην παγκόσμια Οικονομία αλλά και την Οικολογία.

Ποια οικολογία δηλαδή αφού η ολοκληρωτική καταστροφή κρέμεται σαν δαμοκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Από τον Σουηδό επιχειρηματία μέχρι τον πλανόδιο ψαρά στην Σρι Λάνκα.

Και η Εκκλησία; Αχ η Εκκλησία...

Αντε και την ξεχάσαμε πια την καθαρότητα τον γεννημάτων που πρέπει να προσφέρουμε στον Δημιουργό των πάντων. Αλλά για λόγους οικολογίας τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να παραμείνουμε στην παράδοση;

Το ξέρω πως είμαι συντηρητικός και αναχρονιστικός και βάζω φραγμό στην εξέλιξη. Αλλά όσο και να προσπαθώ ΔΕΝ μπορώ να τα κρατήσω με ευλάβεια, αυτά τα κεριά της παραφίνης.

Η καπνιά τους μολύνει. Μολύνει το περιβάλλον, μολύνει τον ναό, μολύνει την συνειδησή μου, μολύνει και τον νεωκόρο που με αυξημένη οικολογική συνείδηση σπεύδει πάντα να μου τα σβύσει μόλις γυρίσω την πλάτη μου. Αφού και εγω σας ορκιζομαι: Έχω σταματήσει να ανάβω κεριά στις ενορίες. Μόνο αν βρω σε κανενα μοναστήρι κανενα κεράκι από αγνό μέλι του Θεού, το ανάβω. Παίρνω και για το σπίτι καμμια 30αριά.

Αν παμε δε και στα ηλεκτρικά καντήλια, άλλο δράμα και εκει. Καίνε η γλόμποι πάνω από το κεφάλι του Χριστού και της Παναγίας. Καίνε ως ηλεκτρικές γλώσσες και ως κακοί αγωγοί της Θείας Χάριτος. Καίνε πετρέλαιον αγαλλιάσεως. Μονο που η καπνιά υψώνεται στα ουράνια στην Πτολεμαϊδα και την Μεγαλόπολη.

Με τοσες λοιπόν αναγκες να καλυφθούν, είναι να μην δραστηριοποιούνται στο Ιρακ ο Μπους και οι εργοδότες του; Προφανως ότι κανει το κανει για το καλό ΚΑΙ της Εκκλησιας. Για να μην παραμείνουν τα πετρέλαια σε μιαρά μουσουλμανικά χέρια και δεν θα μπορούμε και εμεις να ανάβουμε το κεράκι μας.

Εμείς όμως έχουμε απεξανέκαθεν (ή εξαπανέκαθεν) όπλο κατά του κακού.

Γένοιτο Κύριε, το έλαιον τούτο, έλαιον αγαλλιάσεως, έλαιον αγιασμού, ένδυμα βασιλικόν, θώραξ δυνάμεως, πάσης διαβολικής ενεργείας αποτρόπαιον, σφραγίς ανεπιβούλευτος, αγαλίαμα καρδίας, ευφροσύνη αιώνιος, ίνα και εν τούτω οι χριόμενοι , τω της αναγεννήσεως ελαίω, φοβεροί ώσι τοις υπενάντιοις.

Λέτε σιγα σιγά να το αντικαταστήσουν και αυτό με πετρέλαιο; Ξέρετε πόσο έχει πάει το κιλό το ελαιόλαδο τώρα που έκοψαν οι ευρωεκσυγχρονιστές τις επιδοτήσεις;

8 σχόλια:

π. ΛίΒυος είπε...

Πἐστα Αδελφέ μου πέστα...Χίλια μπράβο γι αυτή σου την ανάρτηση.

Μπράβο....είχα δίκιο τελικά που έλεγα οτι νιώθεις.
Μια ζωή και εγώ με αυτά παλεύω....

Την Καλημέρα μου...

Theoprovlitos είπε...

Εμ, πατερ μου και οι συντηρητικοι εχουν ψυχη.

Σιγα σιγα θα καταπιαστω και με αλλα θεματα. Απλα το θεμα γαμος/πορνεια ήταν της επικαιρότητας και πρεπει και εγω να ικανοποιήσω το αδηφάγο κοινό μου.

Ειναι και αυτες οι τηλεθεάσεις και οι αναγνωσιμότητες που διαμορφώνουν ατζεντα ακομα και στα blogs.

fvasileiou είπε...

Η πρώτη εικόνα που έχω από τον Γιανναρά είναι στην τηλεοπτική του εκπομπή, το "Σήμερα είναι Κυριακή", να συγκρίνει τα παλιά εξαπτέρυγα με τα καινούργια, τα "βιομηχανικά". Μέσα δεκαετίας του '80 κι εγώ ακόμα μαθητής Δημοτικού νομίζω.

Από τότε τα έχουμε πει και ξαναπεί.

Κακά τα ψέμματα: Η αυθεντικότητα διεγείρει το συναίσθημα, και χωρίς συναίσθημα, που είναι το πρώτο κινούν, δεν μπορείς να ξεκινήσεις.

Ψάχνουμε τα μεγάλα και ξεχάσαμε τα πρωταρχικά.

Τα "μεγάλα";

Cacofonix είπε...

Ένα πράγμα θα σας πω. Το καλοκαίρι σε μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος, με καλέσανε στη λειτουργία που θα γινόταν στην εκκλησία του νεκροταφείου του μοναστηριού.
Καθώς μπήκαμε μέσα ήταν σκοτάδι ακόμη, κι ένας δόκιμος άναψε 4 κεράκια για να φωτισθεί ο χώρος.
Και τότε συνειδητοποίησα, έχοντας τα καλογεράκια απέναντι, ότι ήμουν απαίσια ντυμένος με τα πολιτικά, αφού τα καλογέρια που έβλεπα απέναντί μου ήταν ντυμένα όπως ακριβώς πριν από 1000 χρόνια κι η ακολουθία θα γινόταν ακριβώς όπως και πριν από 100 ή 500 ή 800 χρόνια.
Μια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσει κανείς το μάταιο του κόσμου τούτου

Ανώνυμος είπε...

Το σχολιο μου αγγιζει τη πετρελαικη κριση αλλα οχι την οικολογια για λογους καθαρα εθνικους μα και οικονομικους. Με μεγαλη εκπληξη ακουσα στο πρωινο δελτιο της ΕΤ3 αν δεν απατωμαι πως αιφνης διαφοροι εγκριτοι καθηγητες ελληνικων πανεπιστημιων ανακαλυψαν την υπαρξη πετρελαικων κοιτασματων στο αιγαιο και στην ελληνικη επικρατεια εν γενει
Το γεγονος αυτο με εκνευρισε σφοδρα διοτι αν δε με απατα η μνημη μου οι ιδιοι ειδημονες αρνουνταν μετα βδελυγμιας πριν δυο χρονια την υπαρξη τους καταληγοντας στο συμπερασμα οτι ο πρινος αποτελει εξαιρεση. Τι συνεβη και ολοι αυτοι
οι φωστηρες για να μην χρησιμοποιησω αλλη εκφραση ανακαλυψαν εσχατως την πυριτιδα η την αμερικη προτεινοντας μαλιστα και συνεκμεταλλευση με τους γειτονες? Γιατι τοσες δεκαετιες τουμπεκι απο ολες τις κυβερνησεις
και τωρα που το βαρελι ξεπερναει τα 100$ ανακαλυψαν το αυτονοητο και το
οικονομικοτερο.Σε αυτες τις επικινδυνες ερωτησεις που ενεχουν δυστυχως και παρα πολλες αλλες δεν
θα απαντησω σεβομενος τον χωρο και την θεματολογια επικαλουμαι την νοημοσυνη σας και την οποια εθνικη
σας αξιοπρεπεια

Theoprovlitos είπε...

Αδελφε η εθνικη αξιοπρεπεια δεν ειναι κατ αναγκη αντιθετη με την νοημοσυνη. Ουτε ζουμε στα ουρανια προς το παρον. Τουναντιον. Συχνα ο νους φωτιζεται και βλεπεις τα πραγματα οπως ειναι και οχι οπως τα παρουσιαζουν.

Ανώνυμος είπε...

Πες τα χρυσόστομε! Να τα ακούσουν και οι δεσποτάδες και οι παπάδες μας!
Αυτό που θα σας πω είναι αλήθεια: Σε μία μεγάλη εκκλησία σε ένα δήμο του λεκανοπεδίου ένα διάστημα είχαν κάνει όλα τα καντήλια ηλεκτρικά. ΟΛΑ! Ένα σε ένα προσκυνητάρι είχε ξεχαστεί μόνο με λαδάκι, κατά λάθος... Και ξαφνικά, στην πανήγυρη, πεθαίνει ο παπάς από ηλεκτροπληξία. Δεν κοροϊδεύω! Από ένα μανουάλι με ηλεκτρικά φώτα έμεινε σέκος, μπροστά στο δεσπότη, που ήταν στο θρόνο του, μπροστά στον κόσμο! Θρίλερ! Και ο επόμενος παπάς που ήρθε, ένα πολύ καλό παιδί, τα επανέφερε όλα τα καντήλια με το λαδάκι τους. Και μου είπε μάλιστα ότι πηγαίνει πολύς κόσμος και τα αναύει εθελοντικά, για ευλογία, για τον άγιο.

Theoprovlitos είπε...

Δεν μπορω να γελασω με ενα τοσο τραγικο γεγονός.
Μπορώ;