30/9/08

LA CATASTATION TRES APELPISTIQUE

Εκεί στους δρόμους της Μυτιλήνης, στην εμπορική οδό Ερμού (γνωστή και από τον ακρωτηριασμό των κεφαλών των Εμποράκων εκ του Αλογοσκούφη) παρά τω Yeni Cami, (δηλαδή το Νέο Τζαμί της πόλης το οποίον πλέον εγκαταλείφθηκε στην τύχη του μετά την αποχώρηση των Τούρκων από το νησί και την επέλαση της Alpha Bank, της Eurobank, της Citibank και άλλων ατάκτων και ανεξέλεγκτων πλιατσικολόγων), εκεί άγνωστος χείρ έγραψε το εικονιζόμενον σύνθημα εκφράζουσα όχι μόνον την ιδίαν κατάστασιν αλλά το Πανελλήνιον.

Ναι, la catastation est tres apelpistique. Δηλαδή ο πολύς ο κόσμος μετά την διάλυσιν της μεσαίας τάξης από το ΠΑΣΟΚ με το χρηματιστήριον και την λαμογιοκρατία και την άνευ όρων παράδοσιν εκ της Νέας Δημοκρατίας των λοιπων περιουσιακών στοιχείων εις τα ολιγοπώλεια και τους λοιπούς συγγενείς, οι δυστυχείς πολίτες αυτής της χώρας παρακολουθούν τις μεν Τράπεζες, τα Unreal Estate και τους μαυραγορίτες να τους υποδουλώνουν, παίρνοντας τους ακόμα και την στέγη πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ άτακτες και αναξέλεγκτες ορδές βαρβάρων εξ ανατολών και εκ του βορά τους αδειάζουν εν συνεχεία και εκ της οικοσκευής και της κινητής περιουσίας, ενίοτε δε και από τυχόν χρυσά δόντια.

Πλην όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τώρα που όλη αυτή η ψευδαίσθηση του ευδαιμονισμού (=εκ του δαιμονισμού) καταρρέει, τώρα επιτέλους θα αντιληφθούν και οι οπαδοί της "Ευρωπαϊκής Ολοκληρωσης" πως τόσα χρόνια που μιλαμε περί "ολοκληρώσεως" στην πραγματικότητα επρόκειτο περί υποκρινόμενων οργασμών.

Τώρα λοιπόν που και οι οπαδοί της ύλης απογυμνώνονται, αφού η κοσμοθεωρία τους που θεωρεί τα πάντα ως εμπόρευμα μας οδηγεί στην συντέλεια του παρόντος αιώνος, τώρα και ημείς απελπισμένοι όντες αναζητώμεν την ελπίδα προς Εκείνον που χλευάσαμε.

Μην αυταπατώμεθα όμως αγαπητοί. Διότι και εδώ ελλοχεύουν παγίδαι. Διότι άλλος εις κατάστασιν tres apelpistique ων, αναζητεί τον Θεόν απλά και μόνον για να περισώσει το τομάρι του ώστε να μην καταστεί αυτό υποπόδιον σε κανένα Ελβετικό chalet μεταξύ μιας άρκτου και μίας ζέβρας, αλλά και για να εξασφαλίσει εκ νέου την ευημερία του απαλασσόμενος από τα δεινά (κατά το αρχαίον ρητόν "μακρυά απ' τον κώλον μας και όπου θέλει ας μπεί"), ενώ άλλος συνειδητοποιών πως οι δρόμοι μας οδηγούν προς τον κρημνόν στέκεται εις το σταυροδρόμι και αναφωνεί: Γνώρισόν μοι, ὁδόν, ἐν ᾗ πορεύσομαι, δια να μην κάνω ξανά τα ίδια λάθη.

Γνώρισόν μοι, Κύριε, ὁδόν, ἐν ᾗ πορεύσομαι, καθώς και τον άγνωστον επιγραφέα της οδού Ερμού, μήπως και συναντηθούμε στο σταυροδρόμι, Αγάπης και Αλήθειας γωνία.

Για όποιον δεν ενδιαφέρεται υπάρχει και η Αττική Οδός.
_________________________
Φωτο: Εμποράκος παρά το Yeni Cami της οδού Ερμού εις Μυτιλήνην, πριν αναφωνήσει προς τον φωτογραφον "Τι βγανς τώρα, τί βγανς; Τα χάλια μας βγάνς;"

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μέσα σε λίγες γραμμές εξέφρασες την απελπιστική πραγματικότητα του δυτικού ανθρώπου...

pølsemannen είπε...

Ω μον Βαγγελίστρ! (Πιάνο και Γαλλικά όχι αηδίας)


Ο αποδεκατισμός της μεσαίας τάξης και του κράτους πρόνοιας στον δυτικό κόσμο είναι γενική τάση και οι τράπεζες παίζουν ενεργό ρόλο σε αυτό.

Κύριο όργανο είναι τα ληστρικά δάνεια που εγκρίνονται σε αφελείς. (Σε λίγο και σκυλαδικοδάνειο για να τα σπάσεις στα μπουζούκια).

Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε χώρες ονομαστές για το κράτος πρόνοιας τους όπως η Σουηδία. Δάνεια μικροποσών με SMS που απευθύνονται σε νεαρούς, με επιτόκιο ουσιαστικά 200% αν έχεις τον Θεό σου!

Χαρακτηριστικά ο Άρης Φιορέτος (Πατέρας Έλληνας, μητέρα Αυστριακή και γεννημένος στη Σουηδία. Καλό ε;) δήλωσε σε εκπομπή της Σουηδικής τηλεόρασης "Αποδομήσαμε το κράτος πρόνοιας" με το ίδιο ύφος που θα έλεγε, "Α, ωραίες αυτές οι κουρτινούλες".

Αν οι σημερινοί τριαντάρηδες δουν σύνταξη γράψε μου.

Η παγκόσμια τάση είναι προς μια πολύ μικρή κυβερνώσα ελίτ που θα κυβερνά την εξαθλιωμένη πλέμπα, που ίσα θα επιβιώνει για να υπηρετεί την ελίτ.

Βιβλία που είχαν πιάσει το θέμα αρκετά πριν ήταν το άγριο "1984" του Τζώρτζ Όργουελ (1948) και το πιο χρυσοσκονάτο "Brave new world" του Άλντους Χάξλεϋ (1932).

Θα ήθελα την γνώμη σας γι αυτό το βίδεο εδώ.

Σχετικό δικό μου ποστ επί του εν λόγω βίδεου εδώ.

Μον καλησπέρ!

Theoprovlitos είπε...

@vaterpanajiotate

Μολις ολοκληρωσα μακραν τηλεσυνδιαλεξιν με τα του συνεφημεριου σας εις τα αλλοδαπά π.Νεμπόϊσα ωστε ανελαβε νεαν ενορίαν. Επιθυμει διακαως την ημετεραν περιοδειαν εις τα Γερμανιας πλην ομως μας εμποδιζει η Νέα Ταξις (εννοουμεν οικονομικως).

Theoprovlitos είπε...

Κυριε Polsemannen,

Δεν με εντυπωσιασε η εθνολογικη προελευσις του κου Φιορέτου καθότι και ημεις διαθετωμεν αντιστοιχους συγγενεις εις την Σουηδίαν, και συγγεκριμενα Α' εξαδελφας αι οποίαι ειναι τεκνα Φινλανδης μητρός και Αυστριακού πατρός γεννηθείσαι πλην ομως εις Nykoping.

Ειχα την αίσθησιν πως η συντελεια του κόσμου θα λαβει χώραν όταν καταργηθεί μέχρι και εις την Σουηδίαν το κρατος προνοιας. Τα γραφόμενά σας με κανουν να ανησυχω πως το τέλος αυτό δεν θα ειναι και πολύ μακρυά.

Επίσης παρακαλώ μην αναγραφετε σχετικως με νέας μεθοδους δανειοδοτησεων διότι αι Ελληνικαί Τράπεζαι παίρνουν ιδέας και διατηρώντας την παλαιάν παράδοσιν μαυραγοριτισμού από την Κατοχήν θα προσφερουν εις τους νέους μας δανεια με τοκο 400% ως πιό έξυπνοι - φυσικα- από τους Σουηδούς.

Μαλιστα εχω ακουσει και νεα μορφη τρομοκρατικων επιθέσεων όπου το ατυχες θυμα απαγαγεται υπ' αγνωστων και ελευθερωνεται αφού υπογραψει δάνειο με τράπεζαν ως λύτρα.

Οσον αφορά τας αμοιβας και τας συνταξεις των νεων δεν θελω να το σκεπτομαι. Αρχιζω από τωρα να παρακαλω τον Θεον να μου δινει χρονια διοτι πολυ φοβούμαι πως θα συντηρω τα παιδιά μου ακόμα και οταν θα ειναι και εκείνα εις ηλικιαν συνταξιοδοτησεως.

Θα διερευνησωμεν τα παραπομπας σας εις ετέρας ιστοσελίδας και θα επανερθωμεν.

Theoprovlitos είπε...

Κύριε Polsemannen

Πολυ ενδιαφερουσα η παραπομπη σας

Ακομα και εαν αυτες οι στηλες ειναι "πλακα" δεν ειναι καθολου πλακα η συνδεση τους με την πραγματικοτητα και με τα τεκταινομενα.

Μαλιστα εχω ετοιμασει εδω και καιρο μια φανταστικη ιστορια συνομοσιολογιας για το blog μου την οποια εχω επινοησει μεν αλλα ερμηνευοντας τα σημεια των καιρων δε. Οι συμπτωσεις με τρομαξαν και αρχιζω να πιστευω πως δεν ειμαι φαντασιοπληκτος.

Δηλαδη για μενα η μειωση του πληθυσμου μπορει να επιτευχθει με διαφορους τροπους οπως

1. Καινοφανη φυσικα φαινομενα, οπως το Τσουναμι
2. Καινοφανεις ασθενειες οπως το AIDS
3. Την μυστηριωδη αυξηση της στειρότητας η οποία σημερα ανερχεται στο 20% και μονο οποιος πληρωνει αδρα στο μελλον θα κανει παιδί
4. Το βομβαρδισμο απο τα ΜΜΕ του gay προτυπου (=ευνούχισμος), της ομοφυλοφιλίας σαν lifestyle και την ομοφυλοφιλη (=στειρα) οικογενεια.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το ποστ και εύστοχες οι παρατηρήσεις σου, όπως συνήθως. Για σκέψου που μερικά χρόνια πριν μιλούσαν κάποιοι υπερ-αισιόδοξοι φιλελεύθεροι για το "τέλος της ιστορίας". Δεν το πίστεψα ποτέ μου, αν και είχα χαρεί για την πτώση του κομμουνισμού, απλούστατα επειδή ήμουν σίγουρος ότι ο δρόμος μας έκρυβε πολλές εκπλήξεις.

Ανώνυμος είπε...

Που τον ξετρύπωσες τον Nebo, βρε;Ακολουθήσαμε την παράδοση που ξεκίνησαν οι ομάδες μπάσκετ την δεκαετία του 80, όπου κάθε μια είχε τον Γιούγκο της!Ο Nebo είναι Μαυροβούνιος και πρόκειται περί ενός πολύ συμπαθούς και ευγενικού κληρικού.Αν το επιτρέψει η Νέα Τάξη, σφύρα να σε δούμε και εμείς (απέχουμε μόλις 180χλμ με τον παπα-Nebo).Άντε, laku noc.

Theoprovlitos είπε...

Τον Nebo τον γνωριζω 15 χρονια. Παλια ιστορια, από τοτε που ημουν Ταμιας στην Διαβαλκανικη Ομοσπονδια Ορθοδοξων Νέων. Ερχοντουσαν τοτε διαφοροι Σερβοι για σπουδες και προσπαθουσαμε να τους συνδραμουμε. Του αφηνα τα κλειδια του σπιτιου οταν λειπαμε εμεις για να μην μενει συνεχεια στα οικοτροφεια και στα... παγκακια.

Γιατι ο φουκαρας ήρθε για σπουδες στην Ελλαδα 2-3 μερες πριν φτασει η συστατικη επιστολη από τον Μητροπολιτη του και δεν τον δεχτηκαν στο οικοτροφειο χωρις επιστολη με αποτελεσμα άφραγκος ων και μεσουντος του πολεμου να κοιμαται στα παγκακια μεχρι να ερθει η επιστολη στο Εκκλησιαστικο οικοτροφειο! Και μολις εφτασε η επιστολη, φόρεσαν οι υπεύθυνοι τα χαμογελα και αρχισαν τους τεμεναδες.

Μετα ειμασταν στο γαμο του, στις γεννες, μας φιλοξενουσε και εκεινος στο σπιτι του στην Χαλκιδα, πριν ερθουν στη Γερμανια, καναμε και ενα Πασχα μαζι στο χωριο της γυναικας του.

Ειμαστε δηλαδη φιλαρακια και μετα την χειροτονια του το ιδιο ειναι. Με εχει βοηθησει και τον εχω βοηθησει πολλες φορες. Ο σεβασμος προς το ρασο δεν εκφραζεται με ευσεβοφανειες. Τωρα εχει την αγωνια του νεου ιερεα που εχει να κανει με μια εντελως αγνωστη κατασταση σε μια νεα ενορία και τους προβληματισμους του τι να κανει για να προχωρησει η ενορια παρα περα.

Ο π. Νεμπο εχει μια γκαμα εμπειριων οπως ο μεσος άνθρωπος που παλευει. Φυσιολογικοι ανθρωποι ειναι δηλαδη. Για να δουμε αν θα τα καταφερουμε φετος να ερθουμε. Ευχαριστως να συναντηθουμε. Φανταζομαι πως στην Γερμανια τα 180χλμ ειναι ρουτινα.

Ανώνυμος είπε...

180χλμ είναι ο μέσος μου όρος όταν περνάω μια βόλτα από τους δυο ναούς της ενορίας μου (Essen,Oberhausen,Mulheim/Ruhr).Μένω δε κοντά στο Düsseldorf, το οποίο απέχει πολύ.
Ο παπα-Nebo ανέλαβε το Darmstadt έμαθα. Πράγματι, είναι ο μέσος άνθρωπος που αγωνίζεται. Καλώς να ορίσετε,εφέντιμ.

Theoprovlitos είπε...

Εφεντιμ!
Πολιτης εισαι για;

Τωρα ήμουν στην Τουρκια, διοργανωσα ενα προσκυνημα για αλλοδαπους Ορθοδοξους στην Ιωνια, Χιο, Οινουσσες και Λεσβο και ο Τουρκος τοπικος ξεναγος απαντουσε στο κινητο "Εφεντιμ".

Θελαμε να πουμε και κανενα Κυριε Ελεησον στην Εφεσο ή την Σμυρνη αλλα που; Και το Κυριε ελεησον ακομα θελει ειδικη άδεια.