8/9/08

TAXIMETER


Η σημαία έπεσε με το που μπήκες στο ταξί. Αυτός ειναι ο κανόνας. Καθε άνθρωπος που μπαινει στο ταξί και λέει "ξεκίνα" έχει αυτην την επιβάρυνση. Δεν μπορεί να γλυτώσει κανείς. Και εαν κουβαλάς και κάποιο φορτίο, ας πούμε μπαγκαζια, χρεώνεσαι ακομα περισσότερο.

Και στην συνεχεια το ταξιμετρο γραφει, και γραφει και γραφει. Και εσυ χρεώνεσαι. Και όσο η ώρα περνά χρεώνεσαι περισσότερο. Άλλος κατεβαίνει πιό γρήγορα άλλος γρηγορότερα. Και οσο το ταξί πηγαίνει πιό μακρυά τόσο μεγαλωνει και το ποσό της οφειλής σου. Και εαν γουστάρεις να κυκλοφορείς σε μέρη σκοτεινά και μεταμεσονύκτια η ταρίφα πάει διπλή. Και το ποσο μαζεύεται.

Στον δρομο πιάνεις και κουβεντούλα με τον ταξιτζή. Τον γουσταρεις - δεν τον γουσταρεις καπως αναποφευκτο ειναι. Ε, ούτως ή άλλως δεν ειναι δυνατό να συμφωνείτε και στα πάντα. Αν παρει δε και διπλοκούρσα, σε κοβει από τον καθρεφτη πως συνομιλείς και συμπεριφέρεσαι προς τους συνεπιβάτες σου.
Μεχρι που φτάνεις στο προορισμό σου. Και έρχεται η ώρα να ανοίξεις το προρτοφόλι σου. Και βλέπεις πως ξεγελάστηκες γιατί νομιζες πως είχες μέσα φράγκα.

Και τώρα που δεν σε φτάνουν;

Καλυτερα να πεις στον ταξιτζή "φιλαράκο την πάτησα. Νομιζα πως είχα και δεν με φτάνουν."

Και εκεινος θα σου πει "δωσε ότι έχεις και είμαστε εντάξει. Ανθρωπινα ειναι αυτά, συμβαίνουν."

Μην τολμήσεις μονο να το παίξεις ξύπνιος, να του πουλήσεις παραμύθα ή να του την πεις πως δήθεν "σε έκλεψε και σε πήγε από άλλη διαδρομη" για να δικαιολογηθείς. Ιδιαίτερα αν ήσουν κακότροπος και σκληρός με όλους στην κούρσα. Έχει βαρύ χέρι.

Το ιδανικό είναι πάντως να τον σταματήσεις και να πείς "Πηγαινέ με όπου θέλεις ταξιτζή. Δεν έχω που να πάω και σαν τρελλός γυρνάω". Θα σε γυρίσει παντού και στο τέλος δεν θα σου πάρει και τίποτα.

Έχει κανει εκατομμυρια δρομολόγια. Έχει παρει δημοσιογράφους, καλλιτεχνες, χωριάτες, επιχειρηματίες, φοιτητές, τουρίστες, αλλοδαπούς, νεόπλουτους, μπατήρηδες, πρεζόνια, πολιτικούς, γέρους, τραβεστί, παπάδες, μιλάμε για πολύ κόσμο. Κόβει πιά το μάτι του. Ξέρει ποιός δεν μπορεί πραγματικά να πληρώσει και τίνος η ιστορία είναι μούφα.

Το ταξιμετρο απλώς καταγράφει. Αλλά οδηγός ορίζει και το ταξί και το ταξίμετρο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπάνια χρησιμοποιώ ταξί. Το χρησιμοποιώ αν ξέρω ότι θα ψάχνω εκατό ώρες για παρκάρισμα εκεί που θα πάω και ότι θα πρέπει να αλλάξω του κόσμου τις συγκοινωνίες. Αν ο συνδυασμός είναι μετρό+1 λεωφορείο που περνάει σχετικά ταχτικά, το προτιμώ. Διαφορετικά, ΙΧ και τελευταία επιλογή ταξί. Με πιάνει άγχος όταν μπαίνω σε ταξί. Προσπαθώ να συμφωνώ με τον ταξιτζή ο,τιδήποτε και να πει, προκειμένου να απαλλαγώ από καυγάδες και να φτάσω ήσυχος στη δουλειά μου. Έχω συμφωνήσει κατά καιρούς με ταξιτζήδες που έχουν πει ακριβώς τα αντίθετα πράγματα μεταξύ τους! Ο ταξιτζής έχει πάντα δίκιο.

Katerina είπε...

o Αρχάγγελος στη φωτο της Μυτιληνης δεν ειναι;
Ο πατέρας μου ταξιτζής χρόνια. Ειδε πολλά κινδυνεψε πολύ , και συνέχεια παρακαλουσα να γυρισει απο βραδυνη κουρσα γερός.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο ταξιτζής λέγεται Jesus;

Ανώνυμος είπε...

ο Ταξιτζής ξέρει όχι μόνο πως να σε πάει, αλλα και που....ακόμα και αν εσύ ο ίδιος δεν θυμάσαι που θέλεις να πας..

Theoprovlitos είπε...

@Ocean Soul
Ναι ο Αρχαγγελος ειανι ο Ταξιτζης. Με συγκινησε αυτο που ειπες για τον πατερα σου.

Λειπω για δουλεια στην Μυτιληνη. Νοιωθω πως ειναι να λειπεις απο το σπιτι και η οικογενεια σου να ειναι στο σπιτι. Σκεφτομαι τους ναυτικους, τους νταλικερηδες, τους εμπορικους αντιπροσωπους, τους πουλμανατζηδες. Πολυ τους συμπονω οταν μια στα τοσα πρπει να λειψω απο το σπιτι για καποιες μερες.

Πηγα σημερα και στον περι Ου ο λογος ταξιτζη. Ξερεις ποσα μεταλλικα παπουτσια του αφηνουν για ταματα επειδη τρεχει απο δω και απο εκει; Ποιος ξερει ποσους πραγματικους ταξιτζηδες εχει γλυτωσει.

Theoprovlitos είπε...

Ανωνυμε,

Jesus ειναι ο ιδιοκτητης της εταιριας ταξι. Εχει πολλους ταξιτζηδες στην δουλεψη του.

fvasileiou είπε...

Οι ταξιτζήδες είναι άλλη φάρα, φίλε, διαφορετικός ανθρωπολογικός τύπος. Χρήζουν μελέτης...