24/4/09

HERMITS OF OUR TIMES

ΕΡΗΜΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Δυστυχως μόνο στα Ρουμάνικα και με Αγγλικούς υπότιτλους. Να λοιπόν που δεν χάθηκαν όλα. Απλά σκέφτομαι τον ευδαιμονισμό μας (ευ-δαιμονισμό) του λαόυ μας, τους αδιάφορους εκκλησιαστικούς μας άρχοντες, τους ευημερούντες μοναχούς και τις μοναχές μας, και το εδάφιο που λέει στην Αποκάλυψη προς τους Εφεσίους:

Ξέρω τα έργα σου και τον κόπο και την υπομονή σου και ότι δε δύνασαι να βαστάξεις κακούς, και δοκίμασες αυτούς που λένε τους εαυτούς τους αποστόλους, αλλά δεν είναι και τους βρήκες ψεύτικους. Και υπομονή έχεις και βάσταξες για το όνομά μου και δεν έχεις κουραστεί. Αλλά έχω εναντίον σου αυτό, ότι την αγάπη σου την πρώτη άφησες. Να θυμάσαι, λοιπόν, από πού έχεις πέσει και μετανόησε και τα πρώτα έργα κάνε. Ειδεμή έρχομαι σ’ εσένα και θα κινήσω τη λυχνία σου από τον τόπο της, αν δε μετανοήσεις.

(Αποκ 2:2-5)

Σήμερα, οι Αφρικανοί, οι Ασιάτες αλλά και οι Αμερικάνοι κυρήσσουν έργοις και λόγοις Χριστόν Αναστημένο, ενώ εμείς οι διδάξαντες ομολογούμε εμπράκτως τον θάνατό Του.

Κι αν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιά τρελλοί που να Τον ακολουθήσουν εν τοις όροις και ταις οπαίς της γης, γινόμενοι οδηγοί τυφλών, μήπως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την αδιαφορία και αδράνεια ημών των μονόφθαλμων που κρυβόμαστε πίσω από την στολή του λαϊκού;

Το Χριστός Ανέστη, λόγοις εύκολα το λες εν ευφορία γύρω από την μαγειρίτσα. Το δύσκολο είναι να το πεις έργοις και πράξεσιν...

104 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστος Ανέστη! καταπληκτικό το βιντεάκι. Μπράβο σου που το εβαλες και μάθαμε και κατι παραπάνω.Στα δικά μας τα βουνά (εκτός Αγίου όρους) υπάρχουν ερημίτες et ερημίτισσες???

Ανώνυμος είπε...

Πω-πω!
Ο λόγος του τελευταίου γέροντα, έφτασε μέχρι τ΄ακράνυχά μου.
Αυτό είναι το Αλάτι!

Νά 'σαι καλά Θεοπρόβλητε.

Theoprovlitos είπε...

και εγω συγκλονιστηκα από αυτον τον "ανωνυμο" ασκητη. Εκτος Αγιου Ορους ΠΟΛΥ αμφιβαλλω. Μοναχες δε ακομα πιο δυσκολα.

Ισως αυτος ο π.Ευθυμιος που τον καθηρεσε ο Λαρισης, και μου ειπαν πως μενει σε μια σπηλια στα στενα των Τεμπων μη προσπελασιμη να ειναι πραγματικος ασκητης. Αλλα και παλι τις ηθελε ο ευλογημενος τις κατα μετωπον συγκρουσεις με το Δεσποτη. Αυτοαναιρειται δηλαδη.

Επίσης ο π.Λιβυος προσφατως στο blog του αναφεθηκε με αναρτηση σε καποιον μοναχο Παρθενιο στην Κρητη.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Θεοπρόβλητε , Χριστός ανέστη! Θα συμφωνήσω με την κατακλείδα σου. Εκεί είναι η "μαγκια", έτσι κερδίζεται το μεγάλο στοίχημα!

Ανώνυμος είπε...

Θεοπρόβλητε, αφού συγκλονιστήκαμε τόσο δεν οργανώνουμε μια εκδρομή; Πάντως η απλότητα του, ο λόγος του, και τα καθαρά του μάτια,μόνον γαλήνη σου μετέδιδαν, και εναν αέρα ελευθέριας απο τα πάθη.Ηταν καταπληκτικές οι ερωταποκρίσεις..Ο ΑΣΚΗΤΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!
Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!

Ανώνυμος είπε...

Θεοπρόβλητε, προφανώς αναφέρεσαι στον Τρικαμηνά.
Γιατί λες πως "αυτοαναιρείται";
Αν θεωρεί τον επίσκοπο αιρετικό, θα έπρεπε να συνεχίσει να τον μνημονεύει, για να μην συγκρουσθεί;

Μisha είπε...

Xριστός Ανέστη!

Aυτοί είναι «οι μεδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες,ων ουκ ην άξιος ο κόσμος»
Πληροφορήθηκα κι εγώ από φίλο για την ύπαρξη σπηλαιώτη ερημίτη στην Κρήτη.
Παλιότερα μού είχαν πει για μιά μαθήτρια του γέροντος Σωφρονίου που ζούσε μόνη κάπου στην Πίνδο.

Theoprovlitos είπε...

@Π.Παντελεημονα

Αληθως Ανεστη!

Νομιζω πως το προσφατο βιβλιο "Τρελλο-Γιαννης" ειναι αρκετα ελεγκτικο επ αυτου. Δηλαδη της θεωρητικης πίστης η οποια συχνα όχι μονο ειναι νεκρη αλλα και βδελυγμα.

@Ανωνυμε

Υποψιαζομαι πως ειναι αρκετα παλιο αυτο το βιντεακι. Δεν ξερω ποσοι απο τους γεροντες αυτους θα ζουν. Οντως μου μετεδωσε την γαληνη του ο γεροντας. Τι να την κανουμε την εκδρομη αφου τον ευατο μας θα κουβαλαμε και βοδια θα παμε, βοδια θα γυρισουμε...

@2mnka

Το λεω γιατι διαμαρτυριες, φωνες, ντουντουκες κλπ δεν μου κολλανε με μια σπηλια μακρυα από προσωπου γης. Οσο δικιο και να εχει ας τον ελεγξει τον επισκοπο γραπτως και προφορικως και μετα ας τιναξει την σκονη απο τα παπουτσια του και ας σταματησει να τον μνημονευει. Γιατι τελικα στο ΙΔΙΟ αποτελεσμα κατεληξε τωρα.

Ετσι με ολες αυτες τις φωνες, κλπ. μου θυμιζει... εμένα που καθε άλλο παρα προτυπο ασκησης μπορω να θεωρηθω. Ξερω και αλλους ιερεις που εχουν τραβηξει των παθων του τον ταραχο απο δεσποταδες, αλλα αυτοι εκ των πραγματων ειναι εγγαμοι και εγκλωβισμενοι σε μια ενορια.

Δεν ξερω, αν ο π Ευθυμιος ειχε οικειοθελως αποσυρθει στην σπηλια ΠΡΙΝ φτασουν τα πραγματα στο αμην μεγαλυτερο εργο θα εκανε σημερα από ετσι που ηρθαν τα πραγματα.

@Misha

Μαλλον θα λες για καποια γεροντισα κοντα στο Μετσοβο. Θα ρωτησω απο ενα πμνευματικο ζευγαρι που ειχαν ζησει εκει ενα διαστημα.

Στην Κρητη δεν λες τον π.Παρθενιο για τον οποιο γραφει ο π.Λιβυος (π.Χαραλαμπος Παπαδοπουλος) στο blog του;

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρεσαι στα επεισόδια, κατά την επίσκεψη του Βαρθολομαίου στη Λάρισα;
Απ΄ο,τι έχω διαβάσει, ο Τρικαμηνάς βρισκόταν σε εκκλησάκι, αρκετά χιλιόμετρα έξω απ΄την πόλη, επίτηδες για να μην είναι παρών κατά την διάρκεια της επίσκεψης.
Και σ΄αυτό το εκκλησάκι, πήγε και τον συνέλαβε ...προληπτικώς η αστυνομία της Λάρισας και τον οδήγησε στο κρατητήριο, όπου και κρατήθηκε ...προληπτικώς πάλι, καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
Άρα, ούτε ήθελε ούτε και θα μπορούσε να έχει λάβει μέρος, στη διαμαρτυρία με τις ντουντούκες.

Εκτός αν αναφέρεσαι σε άλλο περιστατικό, για το οποίο δεν είμαι ενήμερη. Αν ναι, ενημέρωσέ με σε παρακαλώ, για να σχηματίσω πληρέστερη εικόνα.

Theoprovlitos είπε...

@2mnka

Δεν αναφερθηκα σε κατι συγκεκριμενο. Και μετα ασχετως του περιεργου ρολου του Βαρθολομαιου φανταζομαι οτι θα ηταν... σεσημασμενος ο π.Ευθυμιος για να σπευσουν να τον συλλαβουν και να του κλεισουν το στομα. Γενικα Θεωρω οτι καποιος ο οποιος εχει ακολουθησει τον αναχωρητισμο καλον ειναι να μην ανακατωνεται ουτε με Βαρθολομαιους, ουτε με Βατοπαιδια κλπ. Απλα να ενημερωνει οσους καταφευγουν απελπισμενοι σε αυτον.

Ας πουμε, αν υπηρχαν 4-5 λαμπρα παραδειγματα-υποδειγματα ορθοδοξου μοναχισμου το Βτοπαιδι, ο Βαβυλης, ο Παντελεημων και οι λοιποι θα ηταν στην σκια τους. Ενω δυστυχως σημερα ζουμε ολοι υπο την σκια των παραδειγματων προς αποφυγη.

Ανώνυμος είπε...

Αν ήταν σεσημασμένος ως ταραχοποιός ή όχι, δεν το ξέρω. Σίγουρα όμως ήταν σεσημασμένος ως αντιφρονών.
Εκείνη την μέρα έγιναν τρομερά πράματα στη Λάρισα. Έχεις ξαναδεί εσύ face control σε εκκλησία, που μόνο οι σεσημασμένοι ομόφρονες μπορούν να μπουν; Που είναι το ορθόδοξο ήθος, της απαραίτητης αποδοχής των ιερωμένων απ΄το σώμα της εκκλησίας;
Αυτό δεν ήταν Πατριαρχική επίσκεψη, αλλά αυτοκρατορική περιοδεία με πραιτοριανή φρουρά.
Ο Χριστόδουλος κι ο Σεραφείμ θα χόρευαν στους τάφους τους.
Τα λέω αυτά, επειδή πραγματικά δεν ξέρω για τον εν γένει βίο τού πατέρα Τρικαμηνά, όμως, ειδικά εκείνη τη μέρα, δεν ήταν καθόλου απαραίτητο να φταίει η δική του συμπεριφορά για να υποστεί σύλληψη. Είχε επικρατήσει η πλήρης παράνοια.

Είχα την εντύπωση πως ήταν ιερέας, άρα ήταν λογικό να βρίσκεται μέσα στον κόσμο, κοντά στο ποίμνιο.
Μοναχός είναι;;;

Νομίζω πως υπάρχουν πολλά περισσότερα από "4-5 λαμπρά παραδείγματα-υποδείγματα ορθόδοξου μοναχισμού", όμως είναι αφανή κι αυτό είναι μάλλον φυσικό κι αναμενόμενο.

Vater Panajiotis είπε...

Χριστός Ανέστη σε όλους.

Νομίζω πως δημιουργείται/ε μια λανθασμένη τάση πρόσληψης της εκκλησιαστικής πραγματικότητας. Οι "καλοί" μοναχοί, οι "διεφθαρμένοι" μοναχοί, οι "ερημίτες γεροντάδες" (κάτι σαν την dream team του χριστιανισμού)και οι "κακοί Πατριάρχες με τις αυλές τους και τις λιμουζίνες τους". Αρχίζει και διαφαίνεται ένας υφέρπων αντικληρικαλισμός που θυμίζει τον μεσαιωνικό Peter Waldo και τους "Φτωχούς της Λυών".
Ο Θεός βρίσκει χίλιους τρόπους για να ανεχτεί εμάς τους αμαρτωλούς. Που πατάμε λοιπόν για να κατακρίνουμε τους εν λόγω; Ίσως ο Θεός βρίσκει χίλιους τρόπους για να ανεχτεί και αυτούς.

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω τα εξής:
Κέντρο της Ορθοδοξίας δεν είναι ούτε το Άγιο Όρος, ούτε το Πατριαρχείο, ούτε η Ιερουσαλήμ, ούτε η Αριζόνα. Κέντρο είναι ο Χριστός και Αυτός είναι Παντού. Η προσκόλληση σε γεροντάδες ως "μοναδικά πρότυπα χριστιανικής ενάρετης ζωής" οδηγούν σε στείρο αντικληρικαλισμό και αποκοπή από την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία η οποία ορίζει ότι:

1.Η Εκκλησία είναι τοπική και όχι ο,τιδήποτε άλλο (ομολογιακή, περσοναλιστική, εθνική, γλωσσική, αγιορείτικη, ελλαδική κλπ).

2.Κάθε τοπική Εκκλησία έχει επικεφαλής (εις τύπον Χριστού) κάποιον επίσκοπο (ή αρχιεπίσκοπο αν είναι περισσότεροι). Κεφαλή του Θυσιαστηρίου (και των επιμέρους -δηλ. των ενοριών)είναι μόνο ο επίσκοπος, χωρίς την παρουσία (ή μνημόνευση)του οποίου δεν μπορεί κανείς ιερέας να τελέσει κανονική Θ.Λειτουργία.

Αυτά τα γράφω διότι βλέπω πως πάρα πολλοί στις μέρες μας θεωρούν, ακουσίως ίσως, την Εκκλησία ως μια φολκλορική νησίδα πάνω στην οποία "αναπαύονται" με τον λόγο του ΧΨ στάρετς, "βρίσκουν την γαλήνη" μετά από μια εκδρομή(όχι προσκύνημα) στο Άγιο 'Ορος, "βρίσκουν τον εαυτό τους" έχοντας έναν γέροντα αγιορείτη (είπαμε για, A Klasse)και στην τελική βρίσκονται στην Ορθοδοξία ως τουρίστες και μόνο. Μου θυμίζουν εκείνους που λένε "ακούω κλασική μουσική για να χαλαρώσω" λες και οι κλασικές συνθέσεις γράφτηκαν για ενυδρεία και ασανσέρ.

Ο χριστιανός οφείλει (βάσει των Ιερών Κανόνων και της παύλειας εκκλησιολογίας μας)να ανήκει στην τοπική εκκλησία του. Αν νομίζει πως ο ιερέας ή ο επίσκοπος είναι διεφθαρμένος μένει και πολεμάει την διαφθορά (όχι τον ιερέα ή τον επίσκοπο) με τον λόγο του ή την ορθόδοξη μαρτυρία του.

Σκεπτόμενοι "τουριστικά" κάνουμε την Εκκλησία κάδρο ή έκθεμα μουσείου και επιτείνουμε τα σχίσματα της ταλαιπωρημένης Εκκλησίας μας.

Συγνώμη για το "σεντόνι" αλλά μετά τον πρωινό καφέ με πιάνει πολύ πάρλα:)

Ανώνυμος είπε...

@ Πατέρα Παναγιώτη,

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Ίσως δεν είναι και πολύ ευγενικό ν΄απευθύνομαι στους άλλους σχολιαστές στο μπλογκ του Θεοπρόβλητου και του ζητώ συγγνώμη, όμως έχω μια απορία, αν θέλετε μας λέτε την άποψη σας.

Είπατε τι πρέπει να κάνουμε όταν ο Επίσκοπος είναι διεφθαρμένος.
Όταν όμως είναι αμετανόητα αιρετικός, τι πρέπει να κάνουμε;
Δεν πρέπει ν΄αποτειχιζόμαστε;
Αν παραμείνουμε εκεί που είμαστε, δεν γινόμαστε κι εμείς μέτοχοι της αίρεσης;
Τι λένε οι Ιεροί Κανόνες επ΄αυτού;

Ανώνυμος είπε...

Σου έστειλα μέηλ και δεν μου απάντησες.

Είσαι εκδότης ή θεολόγος;

Vater Panajiotis είπε...

2mnka: Δεν νομίζω να έχω δικαίωμα να απαντήσω εκτενώς εφόσον βρίσκομαι στο μπλογκ του αγαπητού Θεοπρόβλητου. Απλά λέω πως αν ένας επίσκοπος είναι αιρετικός το κρίνει σύνοδος και όχι εμείς διότι στην Εκκλησία (πρέπει να)υπάρχει Τάξις.

Theoprovlitos είπε...

@Vaterpanajiotis

Αληθως Ανεστη πατερ μου.

Το προβλημα δεν εντοπιζεται σε αυτο που γραφετε αλλα στην ΣΥΓΧΥΣΗ ΡΟΛΩΝ.

Δηλαδη αν καποιος κακος μοναχος η ΔΗΘΕΝ μοναχος (δεν λεω κακος ανθρωπος, λεω κακος ΜΟΝΑΧΟΣ) επειδη ευρισκετια σε συγχυση, θεωρρει το γαμο ή το σεξ εφαμαρτο, τα του κοσμου τουτου σκυβαλα το lifestyle το δικο μας ως τροχοπεδη στην σωτηρια του και ξαφνικα του την βαραει μια ωραια πρωία να γινει μοναχός και τελικα γειναι ΤΡΙΣ χειροτερος από χιλιαδες άλλους λαϊκους, ιερεις, ή και Μητροπολίτες που δεν φημιζονται για την "πνευματικοτητα τους" ε τοτε εχουμε αντιποιηση αρχης.

Εγω και εσεις γιατι δεν γιναμε μοναχοι; επειδη ειμαστε κοσμικου φονηματος ή περιορισμενης πνευματικοτητας. Κια γιατι ξαφνικά επειδη δεν φοραω ρασο ειμαι ο κος κανενας για την Εκκλησια ενω ακομα και εσεις ο κεχασμενος ιερεας του Βορρα ειστε τουλαχιστον καποιος.

Με αυτο που γραψατε ΕΝΙΧΥΕΤΕ τελικα αυτο που θεωρητικα καταρκινετε. Διοτι τελικα παριστανουν τον μοναχο ή την μοναχη εκεινοι που εχουν "πνευματικα" και συνειδησιακα εξιψώσει τον μοναχισμο σαν την υψιστη καο μοναδικη οδο σωτηριας και εχουν φροντισει ή απλα καλλιεργουν την λαθος αντιλληψη οτι αποτελουν την "dram team" τηε Ορθοδοξιας και μαλιστα με αποκλειστικα δικαιωματα χρησης του όρου.

Σημερα πια, στην εποχη του κομφορμισμου και της ευημεριας, της αλλοτριοσης καθε εννοιας και αξιας προσωπικά διαβλεπω μια μεγαλη παρακμη του μοναχισμου που ΔΕΝ συνοδευεται ομως και με μια ταυτοχρονη απομυθοποιηση ή περιθωριοποιηση τετοιων φαινομενων του αναχωρητισμου της ευημερίας στην συνειδηση του εκκλησιασματος.

Και εαν ενας μοναχικος παπας στην Καλαβρια ή την Γερμανια ζητα βοηθεια εδω κωφευουν οι παντες ενω τουναντιον μοναχοι και μοναχες των δημοσιων σχεσεων εχουν τον τροπο τους και να ανοιγουν τα υπουργικα συρταρια, και τα χοντρα πορτοφολια, και να βαζουν στο χερι περιουσιακα στοιχεια ευσεβων.

Και επειδη ολο αυτο εξελισσεται σε παρωδια και οπερεττα ο κοσμος αναζητα μοναχους που τελικα ειναι αυτο που λεει και η λεξη. ΜΟΝΑΧΟΙ και ΑΝΑΧΩΡΗΤΕΣ.

Τωρα τα χαρισματα του Αγιου Πνευματος ερχοντια συχνα πιο νετονα σε αυτους ως ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΗ των προσπαθειων του και οχι ως ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ.

Και επειδη εδω και χρονια η μονη επαφη που εχει κανεις με τον μοναχισμο (ιδιαιτερα εκτος Αγιου Ορους) είναι σε καμμια ακολουθια στο εκθετηριο της μονης παντως ΟΠΟΣΗΠΟΤΕ, ο κοσμος πια χαιρεται όταν συναντα μοναχους που θα εχουν να πουν ενα λογο Αγιοπνευματικης Σοφίας, και που θα σε κοιτουν στην καρδια και στα ματια και οχι στο πορτοφολι.

Προσωπικα αν και μπαινοβγαινω σε μοναστηρια συνεχεια (και μαλιστα το 1994 ήθελα να γραψω και οδηγο μονασηριων αλλα με προλαβαν άλλοι) παρατηρω ενα σταδιακο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ακομα και στο Αγιον Ορος.

Η αναρτηση ειχε νοημα να παρουσιασει καποια προτυπα του πραγματικου μοναχισμου (σε αντιδιαστολη με τον εκφυλισμενο) μπας και αναθαρρησουμε λιγακι.

Οι πρωτοι παντως που θα πρεπει να ελθουν εις εαυτον και να συνειδητοποιησουν ολα αυτα που γραφετε (περι μοναδικων πρότυπων χριστιανικής ενάρετης ζωής), ειναι οι ιδιοι οι "μοναχοι" και ή να ζησουν σαν τα παραδειγματα που παρουσιαζει το βιντεο, ή να μη γινουν μοναχοι ή αν εγιναν και την πατησαν να πεταξουν τα ρασα και να ζησουν στον κοσμο αντι να εισαγουν στον μοναχισμο το πνευμα του.

Προσωπικα δεν εχω ΚΑΝΕΝΑ προβλημα με μοναχους που αντι να φθειρουν την ζωη τους διαφθειροντας τον μοναχισμο πετανε τα ρασα γινονται λαϊκοι.

Μοναχισμος σημαινει πολλαπλες αρνησεις του εαυτου μας. Διαφορετικα ΜΙΑ ΧΑΡΑ μπορει κανεις να ασκηθει και στο σπιτακι του και να κανει και τις προσευχες του και την εγκρατεια του. Γιατι να ρασοφορεθει; Ποιο το ωφελος;

Μοναχισμος για μενα σημαινει ριχνομαι στη βαθεια θαλασσα του Θεου και κολυμπω χωρισ σωσιβια λεμβο και πανω σε αυτην την τρελλα Τον βελπω κατα προσωπο και από την ακτινοβολια αυτη εκπεμπω και στους άλλους που τον ψαχνουν.

Συμφωνω πως η γεροντομανια ειναι παθογενεια, γιατι ομως; Οχι γιατι οι ανθρωποι ψαχνουν να βρω εναν πνευματοφορω άνθρωπο (ας ειναι και η κυραΚατινα τη γειτονιας με το καντηλακι της) αλλα γιατι στην απελπισια τους επανω αφ ενος βλεπουν πνευματοφορους εκει ποπυ δνε υπαρχουν ή το αντιθετο ΔΕΝ τους βλεπουν εκει που υπαρχουν επειδη εχουν δημιουργησει ενα στερεοτυπο του πνευματοφορου γεροντα.

Δυστυχως οι λαΙκοι σημερα ΜΟΝΟ με κλισε πορευονται. Ενα απο αυτ ατα κλισε ειναι και ο υποτιθεμενος μοναχισμος. Ενα αλλο κλισε ειναι οτι ο πνευματοφορος ειναι αυτος που ειπε τι εχει μεσα το ψυγειο μου.

Το Αγιο Πνευμα σιγουρα δεν περιοριζεται και ουτε εχει αναγκη απο τα κλισε. Σε αυτο συμφωνουμε απολυτως. Αυτο που θελω από αυτο το blog ειναι να τονισω οχι το τι ΕΙΝΑΙ χριστιανισμος αλλα το τι ΔΕΝ ειναι. Και προβαλλω μερικους ανθρωπους ως προτυπα γιατι μπροστα τους φαινεται και η ΔΙΚΗ μας η γυμνια αλλα κυριως όλων εκεινων των πνευματικα ερμαφροδητων που ενω δεν εχουν καταλαβει ουτε τι ειναι, ουτε που βρισκονται παριστανουν τους πνευματικους οδηγους.

Εσεις και εγω, και πιστευω ΟΛΟΙ οσοι γραφουν εδω μεσα ακομα και διαμετρικα αντιθετες αποψεις θελω να πιστευω πως γραφουμε με καθαρα κινητρα και ΕΧΟΥΜΕ το γνωθι σεαυτον. Ειναι δυνατον εμεις οι αθλιοι και κοσμικοι λαϊκοι να εχουμε το γνωθι σεαυτον και να ΜΗΝ το εχουν μοναχοι και μοναχες οι οποίοι φιλοδοξουν να ειναι και διδασκαλοι ψυχων;

Το κομματι παντως περι Μητροπολιτων κλπ ειναι εντελως άλλο. Και θελει ειδικη μεταχειριση. Εδω αναφερομαι αποκλειστικα στον μοναχισμο και γενικοτερα στην αποβολή του κοσμικου φρονηματος και πνευματος απο την ζωη του χριστιανου γενικοτερα.

Theoprovlitos είπε...

Παρακαλω,

ΔΕΝ ειναι δικο μου το blog απλα ανοιγω ενα θεμα πορς συζητηση. Ο οποιοσδηποτεμπορει να καταθεση την αποψη του και να γινεται και διαλογος μεταξυ ολων.

Δυο ορους μονο που θα εβαζα ειναι η κοινα αποδεκτη ευπρπεια διαλογου και κατι αλλο: Να αποδεχθουμε οτι ακομα και ο αλλος ο οποιος διαφωνει μαζι μας ΔΕΝ το κανει απο κακεντρεχεια ή προκαταληψη ντε και καλα, αλλά απλά διαφωνει ενδεχομενως στον τροπο που θα έπρπε να αντιμετωπισθει το α ή το β ζητημα.

Theoprovlitos είπε...

Ανωνυμο

Συγγνωμη αλλα δεν διαβαζω τα email τοσο τακτικα, ή παλι ενιοτε αργει να ερθει καποιο.

Θεολογος με την εννοια του κατοχου πτυχειου επαγγλματια καθηγητη θεολογιας δεν ειμαι. Θεολογος με την εννοια του αν εχω λαβει το Αγιον Χρισμα κατα τη βαπτισή μου, από κατι παλιες φωτογραφιες νομζω πως ναι.

Αστειευομαι βεβαια, αλλα ναι, ειμαι και αρνητικα προκατειλημενος γιατι σημερα στις θεολογικες σχολες φοιτα η σαρα, η μαρα και το κακο συναπαντημα που περασε στην Σχολή (μια και η Θεολογικη αποτελει τον απόπατο των μοριων στις εισαγωγικες εξετασεις) ενω και αρκετοι από τους διδασκοντες ανηκουν στην ιδια κατηγορια. Ασε πια και το άλλο, το τι αιρεσεις ξεφυτρωνουν ΑΠΟ τις θεολογικες σχολες.

Σχετικα με το αν ειμαι εκδοτης, επειδη δεν προκειται περι κανενος κρατικου μυστικου, ναι εχω εκδοσει καποια ξενογλωσσα βιβλια και εχω συμβαλει σε μεταφρασεις σε διαφορες γλωσσες, (Σλοβακικα, Σερβικα κλπ) παλαιοτερα διατηρουσα και βιβλιοπωλειο με Ορθοδοξα βιβλια σε διαφορες γλωσσες (Ρωσικα, Αλβανικα, Ρουμανικα, αλλα και Ολλανδικά , Σουηδικα κλπ) για τις αναγκες εσωτερικης ιεραποστολης για τους αλλοδαπους που ζουν στην Ελλαδα. Προς αυτη την κατευθυνση ειχα συνεργαστει και με το ιδρυμα Νεοτητος για να αποκτηθει ενα κτριο με σκοπο να φιλοξενησει παιδια από το εξωτερικο που φοιτουν στην Ελλαδα. Εχω διατελεσει και διευθυντης πολυπολιτισμικης κατασκηνωσης στην Ξανθη.

Αυτα και πολλα αλλα που βαριεμαι να γραφω παρα μονο σε καποιο βιογραφικο. Δυστυχως όμως τα οραματα σε ετουτο τον τοπο οχι μονο δεν στηριζονται και δεν υιοθετουνται (ουτε καν απο εκεινους τους οποιους θα ΟΦΕΙΛΕ να τους αφορα), αλλα τουναντιον επειδη το Χριστεμπόριο και ο Ορθοδοξος νεοπλουτισμος καλα κρατει αντι να βρω αρωγους μεσα στην Εκκλησια βρισκω συνεχως εκ δεξιων πολεμιους και αδιαφορους. Πιστεψε με, ειναι ΠΙΟ δυσκολο να πηγαινεις με το σταυρο στο χερι παρα στον ωμο.

Φιλε/φιλη μου ΤΕΡΑΣΤΙΑ η απογοητευση μου. Και αυτα που γραφω εδω μεσα ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου οταν φτανω σαν ανθρωπος στο αμην.

Καμμια μερα, ετσι για πλακα, θα δημοσιευσω την επιστολη που εστειλα στον συχωρεμενο το Χριστοδουλο (και στην οποια αναφερθηκε ο π.Πολυκαρπος Μπογρης στην εκπομπη "Η ωρα του Αρχιεπισκοπου" χαρακτηριζοντας την εξαιρετικη) ετσι για να γελασουμε και να κλαψουμε μαζι.

Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ δεν ενδιαφερει ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ στην Ελλαδα. Γι αυτο μας εχουν παρει παγκοσμιως φαλαγγι οι Ρωσοι (και καλα κανουν). Για το ΤΟΜΑΡΙ τους ενδιαφερονται ολοι, ακομα και μοναχοι, και απλα συχναζουν στην Εκκλησια για να ξεγελουν τον εαυτο τους και τους άλλους.

Γι αυτο και ο Κυριος θα μετακινησει την λυχνια από την Ελλαδα. Γιατι όχι μονο ΘΑΨΑΜΕ το ταλαντο μας αλλα δεν αφηνουμε και εκεινον που θελει να το χρησιμοποιησει.

Αυτο το πραγμα ΔΕΝ ειναι εκκλησια. Ειναι συνυπαρχουσες μοναξιες. Με μερικες ελαχιστες εξαιρεσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα.

Ας σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου ποιός είναι;

Τον γνωρίζεις;

Theoprovlitos είπε...

Θεολογικα μιλωντας νομιζω ειναι σαφες πως ειναι ο διαβολος, ασχετως αν πολλοι διαφωνουν για την υπαρξη του.

Απο εκει και περα ΕΔΩ ειναι το μεγαλο ζητημα και η μεγαλη συγχυση: Ποτε κανεις επαναπαυεται σε μια στειρα πίστη σαν την άκαρπο συκη και ουσιαστικα εργαζεται για το διαβολο νομιζοντας πως ανηκει και εργαζεται για το Θεό και ποτε ειναι σαν τον Ληστη ή την πορνη Ραχαβ που μπορει επιφανειακα να φαινεται αδιαφορος ενω με τον ενα η τον άλλο τροπο εργαζεται για τον Θεό.

Νομιζω η παγιδα κολαφος των σημερινων Χριστιανων ειναι η επιφανειακη ομολογια του Αναστημενου Χριστου ενω στην πραξη το μονο που ομολογουν ειναι ενα ιδεολογημα που το εχουν βαφτισει χριστιανισμο και που φυσικα οχι μονο δεν πειθει κανενα για την υπαρξη του Θεου αλλα τουναντιον συνηγορει στην πραξη για το ακριβως αντιθετο.

Η δε μεγαλυτερη παγιδα του πονηρου ειναι οτι πολλοι πειθονται οτι αυτο που σε κανει να σωζεσαι ειναι η ελλειψη αμαρτηματων και πτωσεων και μια ηθικολογια που εχουν και οι Μαρτυρες του Ιεχωβα ενω για μεαν ειναι παραπανω από ΣΑΦΕΣ, πως δεν θα κατακριθουμε λογω των αμαρτιων μας ή των πτωσεων μας αλλα γι αυτ που ΔΕΝ κανουμε ουτε για τον Θεό, ούτε για τον πλησίον.

Η παραβολη των ταλαντων νομιζω ειναι σαφεστατη. Δεν κατηγορηθηκε κανενας δουλος για τον αριθμο των ταλαντων του, διοτι τοσα του δοθηκαν αλλα εκεινος που το ΕΘΑΨΕ. Αλλου παλι μιλαει για την ΑΚΑΡΠΟ ΣΥΚΗ (ασχετος του διπλου συμβολισμου περι εθνους Ισραηλ). Αλλου παλι λεει φυγετε από Μενα οι εργατες τις ανομίας διοτι γυμνος ήμουν και ΔΕΝ με ντυσατε, πεινουσα και ΔΕΝ μου δωσατε να φαγω κλπ.

Δηλαδη ετσι οπως το αντιλαμβανομαι εγω καλυτερα να εισαι σε πτωση αλλα με ταπεινωση και μετανοια και με ενα ματι να σερνεσαι πισω από από το Χριστό, καλυτερα να εισαι πορνη και με τα λεφτα που κερδιζεις να σωζεις κοσμο παρα "ευσεβης" χριστιανος ή μοναχος με κομποδεμα στην τραπεζα.

Δυστυχως σημερα οι κρατουντες ή αντικατοπτριζοντες την εκκλησια στον κοσμο ΔΕΝ τονιζουν την παραμετρο αυτη διοτι πρωτα θα επρεπε να ελεγχθουν και οι ιδιοι γι αυτα που ΔΕΝ κανουν.

Το δε χειροτερο ΟΛΩΝ δεν ειναι οι αμαρτιες, ή τα σκανδαλα. Δεν ειναι καν η αδιαφορια και η αδρανεια. Ειναι το γεγονος πως ολα αυτα παρουσιαζονται στην κοινωνια ως ΠΡΟΤΥΠΑ, ως ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ και ως ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑ την διδασκαλια του Χριστου. Ο κοσμος σε αυτα που ΒΛΕΠΕΙ τοποθετειται και εξ αυτων γνωριζει ή απορριπτει τοον Χριστό.

Για ποιο λογο οργιαζουν οι αιρεσεις και οι σεκτες στην Ελλαδα; Και μαλιστα μολις διαβασουν την Αγια Γραφη και κανουν συγκριση εργων και λογων στρεφονται σε αιρεσεις;

Την ευθυνη για τις ψυχες που χανονται στις αιρεσεις ο Θεος θα το εκζητησει από τα κεφαλια τα δικα μας!

Επομενως για να επανελθω στο αρχικο σου ερωτημα, ο μεν διαβολος ειναι ο εχθρος του ανθρωπου και στηνει το μαγαζακι του αλλα οι πελατες ειμαστε εμεις.

Ανώνυμος είπε...

Από την ώρα της δημιουργίας μας ως ανθρώπινου είδους μας φθονεί ο διάβολος μέχρι τελικής απωλείας.

Υπήρξε ποτέ κανείς που κατόρθωσε να τον νικήσει μόνος του; Όχι.

Μόνο με τον Χριστό κατορθώσαμε να τον περιγελούμε.

Αυτό που θέλω να σου πω όμως είναι ότι, εσύ, όταν βλέπεις έναν πόλεμο που μαίνεται και νιώθεις την θανατίλα που επιφέρει, πώς μπορείς να σχολιάζεις τον τρόπο με τον οποίο πολεμά ο καθένας;
Ανεξαρτήτως εάν τα καταφέρνει ή όχι.

Εκτός και εάν ανήκεις στους πολεμικούς ανταποκριτές...


Και ένα υστερόγραφο. Στο μέηλ που σου έστειλα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορείς να με βοηθήσεις να βρω δουλειά.

Theoprovlitos είπε...

Αδελφε ανωνυμε,

Αυτο ακριβως φωναζω και λεγω. Οτι κανενας δεν μπορει να δωσει μια πνευματικη μαχη μονος του. Και γι αυτο ειναι απαραιτητη η Κοινωια και κοινοτητα στην Εκκλησια.

Γι ΑΥΤΟ ακριβως επισημαινω, οτι στην ουσια τετοια κοινοτητα ΔΕΝ υπαρχει παρα ο καθενας κοιταζει ωφελιμιστικα το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του. Δεν ΝΟΕΙΤΑΙ να υπαρχουν μονες ή και χριστιανοι που ευημερουν την ωρα που αλλοι πενονται. Και δεν νοειται να υπαρχουν χριστιανοι που εμπορευονται τον Χριστο με τον Α ή Β τρόπο.

Ας θυμηθουμε την ιστορια με τον πλουσιο νεο. Τηρουσε στο ακεραιο ΟΛΕΣ τις εντολες. Που ξεφτυλιστηκε; Οταν του ειπε ο Χριστος πώλησον τα υπάρχοντα σου. Εκει εκανε πισω. Και προσεξε, ΔΕΝ νομιζω να πλουτισε με παρανομο ή αθεμιτο τρόπο. Απλα οικειοποιηθηκε τον πλουτο, το ταλαντο το οποιο ο Θεος του εμπιστευτηκε.

ΑΝ λοιπον ο Χριστος ανεφερε αυτην την τραγικη ιστορια για εναν ηθικο λαϊκο νέο, που απλα ΔΕΝ εκανε αυτο που επρεπε να κανει, σκεψου ποσο πιο δυσκολη και τραγικη και σκληρη θα ειναι η αντιμετώπιση αλλων αντιστοιχων και δη ρασοφορων και δη μοναχων! Η σταση ζωης θα ειναι εις κατακριμα πολυ περισσοτερο και από τον πλουσιο νεο.

Με το να σχολιαζουμε λοιπον ανοικτα και ευθαρσως τον ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ τροπο που ο αλλος αγωνιζεται (ενω στην ουσια ΔΕΝ αγωνιζεται) αφ ενός του δινουμε την ευκαιρια ΜΗΠΩΣ και ελθει εις εαυτον και συνειδητοποιησει τι κανει (αν και πολυ φοβαμαι οτι και εδω ισχυει η συννεχεια της ιστοριας με την καμηλο και την βελονα) αλλα κυριως λεμε στον κοσμο που γυρνα σε εμας, την Εκκλησια και τον Χριστό την πλατη πως ΟΧΙ, αυτες οι αθλιοτητες που βλεπεις ΔΕΝ ειναι μαρτυρια Χριστου αλλα παραμορφωση του.

Πρεπει να διακρινουμε ποτε εχουμε να κανουμε με εναν ανθρωπο σαν και εμας που κατατυρανειται από παθη (οπως και εμεις) αγωνιζεται πεφτει και ξανασηκωνεται, επιτυχως ή ανεπιτυχως όπως αναφερεις (οπότε εδω έχουμε κατακριση του αδελφου και του πλησιον) και πότε προβαλλεται ενα ΆΘΛΙΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ, ως ΜΟΝΤΕΛΟ προς μιμηση και εφησυχασμου συνειδησεων.

Εδω απλα αναφερομαστε στο τι ειναι και στο τι δεν ειναι εκκλησια, τοσο για τους εκτος όσο και για τους εντος που ενω νομιζουν πως ειναι εντος, ειναι πιο εξω και από τους εκτος. Ειναι αυτοι για τους οποιόυς ο Κυριος ειπε "καλυτερα να εισασταν κρυοι, αλλα επειδη ειστε χλιαροι θα σας εξεμμέσω".

Πολεμικος ανταποκριτης δεν ειμαι. Μαχομενος ομως ειμαι. Και δυστυχως οι οποιες αναφορες κανω αφορουν προσωπικες μαχες, ή μαχες αδελφων. Δηλαδη αναφερομαι σε τριτους κατα κανονα μεσω προσωπικων βιωματων.

Λες οτι ψαχνεις δουλεια. Δεν ξερω πως μπορω να σε βοηθησω πρακτικα εκτος από προσευχη. Κατ αρχην δεν ξερω τιποτα για σενα, ηλικια, τόπο, τι ακριβως ψαχνεις κλπ. μηπως και σε βοηθησω.

Αν εννοεις να σου προσφερω εγω δουλεια δυστυχως οι προοπτικες ακομα και για μενα ειναι δυσοιωνες. Τωρα μαλιστα περασε ενας συνεργατης και οι παραγγελιες του ηταν σε αρνητικο ρεκορ, όπως και οι δικες μου. Αν συνεχιστει η κατασταση μαλιστα δεν ξερω τι θα γινει στο αμεσο μελλον.

Για να κανω μια γεφυρα μαλιστα με τα προηγουμενα (χωρις να κατονομασω) θα πω πως φταινε και κατι μοναστηρια σαν αυτα που επικρινω, διοτι οταν εδω και καιρο τους εστελνα γραμματα και τους έλεγα, μητερες παρακαλω υπαρχει κριση στο εξωτερικο, το δολλαριο εχει καταβαραθρωθει, τα ταχυδρομικα εχουν ανεβει στα υψη, σας παρακαλω καντε μεγαλυτερες εκπτωσεις πουληστε σε χαμηλοτερες τιμες διοτι δεν ειναι δυνατον ενα βιβλιο π.χ. για τον γεροντα Παίσιο να φτανει να πουλιεται 50 ευρω στην λιανικη στο εξωτερικο. Οι ανθρωποι ακομα και στην Αμερικη πενονται, δεν εχουν λεφτα, ιδιαιτερα οι θρησκευομενοι. Ποιος θα το αγορασει; Παρακαλω χαμηλωστε τις τιμες για να φτασουν τα βιβλια του γεροντα α ή β σε οσο δυνατον περισσοτερα χερια χαριν ιεραποστολής οι... αγαπητες αδελφες αντι για εκπτωσεις εβαζαν και ΚΑΠΕΛΟ για να αρμεξουν τα Αμερικανακια, αισχροκερδωντας στο ονομα του Α ή του Β γεροντα ή πατερα της Εκκλησιας. Ανελεητο Χριστεμποριο δηλαδη.

Κι οταν μου γραφουν από το εξωτερικο επιστολες διαμαρτυριας γιατι τα βιβλια ειναι τοσο πανακριβα εγω τι να τους πω; Πως τα καπελα τα βαζω εγω ή πως οι αδελφες τις μονης Α ή B ειναι Χριστεμπορισσες ως εκει που δεν παιρνει και κοιταζουν πως να αρμεξουν τους Ορθοδοξους του εξωτερικου κερδοσκοπωντας από κειμενα που δεν ειναι ΚΑΝ δικα τους αλλα απλα θαβουν το ταλαντο που ο Θεος τους εμπιστευτηκε;

Ελα στην θεση μου και στο αδιεξοδο μου και πες μου τι θα εκανες; Και σε τι υποληψη θα ειχες μια μονή που ύστερα από επανειλημενη εγγραφη επικοινωνια αβιαστα πλεον προκυπτει πως ΔΕΝ εξεδωσαν το βιβλιο π.χ. του γεροντα Παϊσιου για να ωφεληθουν οι αδελφοι Ορθοδοξοι του εξωτερικου, αλλα για να ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ.

Και ξαναελα στο αδιεξοδο μου οταν μαλιστα συνειδητοποιησεις πως πουλας ορθοδοξα βιβλια σε προσυλητους στην Ορθοδοξια στο εξωτερικο, τα οποια βιβλια μιλουν για εναν μοναχισμο που στην πραγματικοτητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πια, παρα μονο στα βιβλια. Πουλας βιβλιο δηλαδη για τον γεροντα Ιωσηφ τον Ησυχαστη και το βιβλιο ειναι εκδοσεων μονης Βατοπαιδιου. Τρελλαινεσαι ή δεν τρελλαινεσαι;

Ε γι αυτο εβαλα το φιλμακι αυτο με τους Ρουμανους ασκητες για να παρηγορηθουμε.

Για την δουλεια που ζητας γραψε μου και κατ ιδιαν ή και δημοσιως εδω, μηπως μπορει να βοηθησει και κανενας αλλος. Παντως να ξερεις, μπορει κανεις να παιρνει απογοητευσεις από εκει που περιμενει αλλά ΤΟΤΕ βλεπει τον Θεό να εμφανιζεται από εκει που ΔΕΝ το περιμενει.

Misha είπε...

@ π.Παναγιώτη

«Ουδένα δέδοικα ως επισκόπους πλην ενίων» Αγ.Ιωάννης Χρυσόστομος.

Εσείς, πάτερ, πήρατε θέση έναντι στην αναγνώριση του βαπτίσματος των παπικών και προτεσταντών στην οποία προχώρησε επισήμως η ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας;
Κι αν αυτες οι ομολογίες έχουν βάπτισμα γιατί όχι και Θεία Ευχαριστία;Μήπως η κριτική σας περιορίζεται σε όλους τους άλλος εκτος παο τους προϊσταμένους σας;
Συχωρέστε με, δεν έχω καμμία πρόθεση ,ούτε δικαίωμα να σάς ελέγξω αλλά επειδή, όπως και ο φίλος Θεοπρόβλητος, έχω δοκιμάσει στο πετσί μου πώς είναι να σε δουλεύουν ψιλό γαζί διάφοροι λύκοι βαρείς που παριστάνουν τους ποιμένες φροντίζω να είμαι προσεκτικότερος ως ποιμαινόμενος.

Κι η επισκοπολατρεία είναι εξίσου ,αν όχι περισσότερο,επικίνδυνη με την γεροντολατρεία.


@2mnka

Τι να λέμε τώρα;Καλούνε τους φράγκους μέρα νύχτα μες στις εκκλησιές μας.Λς και είναι τσιφλίκι τους.Αλλά βλέπεις έχει εξασθενήσει το αισθητήριο μας και δεν αντιδρούμε ακόμα κι να μάς μάς κουβαλήσουν σατανιστές.
http://misha.pblogs.gr/2009/04/oynitikes-parates-sto-fanari-anhmera-to-pasha.html

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Παρηγορητική η εικόνα των γερόντων- ο τρόπος ,ο λόγος , το πέρα από την καθημερινότητα μας την μικρή την μίζερη θεολογία μας …κριτής όλων μας ,των φιλοσοφούνταν την πίστη ,για όλους μας που γράφουμε περισπούδαστα και θεολογικά αλλά η ζωή μας πόρο απέχει από την εμπειρία .
Και αν έχουμε και ένα δημόσιο βήμα «ιστολογούντες και φορμίστες » πιστεύουμε πως εμείς είμαστε οι διαμορφωτές- κριτές των εκάστοτε κακών ή καλών … στον εκκλησιαστικό χώρο και όχι μόνο.
ΠΛΑΝΗ ΜΕΓΑ –αντίθετο με την σιωπή των απλών μα θεοφόρων πατέρων.
Ευχαριστούμε πολύ πάντως και για την γνωριμία ,νάσαι καλά .

Ανώνυμος είπε...

" Αν αυτός που γυμνώνει τον ντυμένο, ονομάζεται λωποδύτης, αυτός που δεν ντύνει τον γυμνό, ενώ μπορεί, αξίζει διαφορετική ονομασία;

Το ψωμί που κατέχεις είναι του πεινασμένου, το ρούχο που φυλάς στην αποθήκη σου είναι του γυμνού, το παπούτσι που δεν χρησιμοποιείς είναι του ξυπόλητου, το χρήμα που καταχωνιάζεις είναι του φτωχού.

Ολους αυτούς που θα μπορούσες να τους τα δώσεις, αλλά δεν το κάνεις, τους κλέβεις"

“Κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία”

Βασίλειος Καισαρείας
---------------------

Και το γελοιωδέστατο είναι πως μέσα σ΄αυτά τα βιβλία που αναφέρεις Θεοπρόβλητε, οι ίδιες γράφουν πως ο γέροντας τις μάλωνε για την υπερβολική "νοικοκυροσύνη".

------------------

@ Πάτερ Παναγιώτη

Μια απορία ακόμα:
Αν πρόκειται για εγνωσμένη αίρεση, που έχει ήδη καταδικασθεί επανειλημμένα και αναθεματισθεί, όχι από σύνοδο, αλλά από συνόδΟΥΣ, τότε;
Κι αν αυτή η εγνωσμένη αίρεση κηρύσσεται απροκάλυπτα και φανερά, λόγοις και έργοις, τότε τι;
Περιμένουμε να γίνει καινούργια σύνοδος να την ξανα-καταδικάσει;
Οι παλιές δεν ισχύουν;
Έχουν ημερομηνία λήξης οι αποφάσεις των συνόδων;

Ανώνυμος είπε...

@ Misha

Το να ισχυρίζεσαι, πως κι ο Θεός οφείλει ν΄αλλάξει γνώμη, αν διαφωνεί με τον Πάπα, δεν πιστεύω να είναι σατανιστικό, ε;
Απλά εωσφορικό!

Ενημέρωσε με σε παρακαλώ: Ο πατέρας Τρικαμηνάς, εκτός από ιερέας, είναι και μοναχός;

-------------------

@ Θεοπρόβλητε,

Ευχαριστώ για την ανεκτικότητα.

Vater Panajiotis είπε...

Αγαπητέ Misha,

θα σε ρωτήσω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Γιατί δεν εγκαταλείπεις την Εκκλησία της Ελλάδος αμέσως διότι:

1.Ο ανώτατος άρχοντας του τότε Ελληνικού κράτους παντρεύτηκε την ΑΙΡΕΤΙΚΗ καλή του πριγκήπισσα σε ΡΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ναό και στο καπάκι σε ΟΡΘΟΔΟΞΟ.

2. Όλες οι Ορθόδοξες εκκλησίες ζήτησαν την επικύρωση τους status quo τους, αυτοκέφαλα, αυτονομίες κλπ από μια ΑΙΡΕΤΙΚΗ εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

3.Αναρίθμητες φορές δυτικοί χριστιανοί παντρεύτηκαν σε Ορθόδοξες Εκκλησίες της ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΩΡΙΣ να αλλάξουν το δόγμα τους-και αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες!Μπορώ να αναφέρω ονομαστικά παραδείγματα συγγενών μου.

4.Η Εκκλησία της Ελλάδος ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τον πολιτικό γάμο ήδη από το 2002 εφόσον ορίζει πως δεν τελεί θρησκευτικό γάμο σε όποιον έχει ήδη τελέσει 3 πολιτικούς!!

5. Μέχρι τον 14ο αιώνα δυτικοί μοναχοί εγκαθίσταντο ΕΛΕΥΘΕΡΑ στο Άγιο Όρος και ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ κανονικά στις ακολουθίες 300 ολόκληρα χρόνια μετά την διακοπή κοινωνίας (και όχι Σχίσμα όπως μας το πέρασαν οι δυτικοί).

6.Η Ορθόδοξη Εκκλησία ευλογεί ΗΔΗ από τις απαρχές της τον ανόμοιο γάμο (μεταξύ χριστιανού και ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ Α΄Κορ., 7, 1-40)διότι ΔΕΝ θεωρεί το βάπτισμα ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ.

7. Οι Ρώσοι δέχονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ δυτικούς χριστιανούς στην εκκλησία ΜΟΝΟ με Ομολογία Πίστεως (Λίβελλο) ενώ στις συναθροίσεις με τους ΡΚ και τους Προτεστάντες φορούν πολλές φορές ΑΜΦΙΑ ενώ εγώ ΚΟΣΤΟΥΜΙ. Οι Ρουμάνοι δε πολλές φορές βαπτίζουν μόνο με ΡΑΝΤΙΣΜΟ.

8. Πολλοί άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν ή από την Δύση (Αυγουστίνος) ή Φράγκοι (Βονιφάτιος, 19 Δεκεμβρίου). Μήπως αγαπητέ MIsha δεν πας σε Λειτουργίες στη μνήμη τους;

Στο ερώτημα : "γιατί όχι και Κοινωνία στους δυτικούς", βλέπε το 5. Θεωρητικά μπορούμε να κοινωνήσουμε (η διακοπή κοινωνίας δεν αφορά το ποίμνιο αλλά τη συλλειτουργία στις ακολουθίες) αλλά λόγω της μακραίωνης επιθετικότητάς τους την περίοδο κυρίως της Τουρκοκρατίας, της Άλωσης του 1204 αλλά και της Ουνίας, το Οικ. Πατριαρχείο απαγόρεψε κάθε τέτοια δυνατότητα.

Πολλοί έχουν φτιάξει μια "Ορθοδοξία" στα μέτρα τους και παρερμηνεύουν το εξής:

Η Εκκλησία δεν πορεύεται λόγω του Παϊσιου, του Πορφυρίου, των ευσεβιστών, του Αγίου Όρους και των προσωπικών μας επιδιώξεων. Η Εκκλησία υπήρχε 1000 χρόνια πριν από το Άγιο Όρος, υπήρχε και πριν την Αγία Γραφή! Η Εκκλησία, λοιπόν πορεύεται εις τους αιώνες λόγω των Ιερών Κανόνων, αποτέλεσμα των Οικουμενικών Συνόδων, της μόνης (μετά τον Κύριό μας) αυθεντίας.

Αδελφέ Misha,
οι εκκλησίες στις οποίες λειτουργούμε ήταν κυρίως ναοί της ΡΚ εκκλησίας. Είναι ντροπή να τους αρνούμαστε να τελέσουν έναν εσπερινό τον μήνα. Δεν μας χρωστάνε τίποτε, μπορούσαν να μας γράψουν εκεί που ξέρεις και ακόμη θα κάναμε λειτουργίες σε διαμερίσματα. Πάντοτε θα φωνάζω και θα το λέω, πόσο μας βοήθησαν και μας βοηθούν και πως-μάρτυς μου ο ΚΥΡΙΟΣ-δεν μου ζήτησαν ποτέ ΤΙΠΟΤΕ ως αντάλλαγμα, σε αντίθεση με εξ Ελλάδος μοναχούς και ιερομόναχους, οι οποίοι, για να έρθουν και να εξομολογήσουν κόσμο (είπαμε, πιο σικ είναι οι μακριές γενειάδες) στις δύο ενορίες μου, μου ζητούσαν τετραψήφιο αριθμό ευρώ!!

Επειδή ο γραπτός λόγος είναι ελλειπής, θέλω να τονίσω πως όλα τα παραπάνω τα γράφω με αγάπη και χωρίς ίχνος αντιπαλότητας προς όλους όσους διαφωνούν μαζί μου:)

Vater Panajiotis είπε...

2mnka

Δεν αναφέρομαι αν η αίρεση είναι εγνωσμένη ή όχι. Εννοώ πως αν ένας επίσκοπος κηρύσσει αίρεση, είναι δουλειά της συνόδου να επιληφθεί του θέματος, όχι δική μας. Επαναλαμβάνω την λέξη Τάξη.

Theoprovlitos είπε...

@Misha & 2mnka

Εγω λοιπον θα βαλω καλο λογισμο για τον Γερμανιας. Υπηρετει μαλιστα εκει και ενας φιλος ιερεας με τον οποιο εχουμε φαει ψωμι και αλατι και εχουμε και οι δυο υποστει πολλά από τα εκκλησιαστικα περιβαλλοντα και αλλαξε δεσποτη και ενταχθηκε στον Γερμανιας του οικουμενικου προτιμωντας τον από αλλους που δεν συχνωτιζονται με Ρωμαιοκαθολικους μεν αλλα απεχουν από την Ορθοπραξια δε.

Βεβαιως σε ολα υπαρχουν καποια ορια, μια γραμμη που ακομα δεν την εχουμε υπερβει αν και ολο την βλεπω να πλήσιαζει με το περιβαλλον του Βαρθολομαιου. Αλλα αυτο δεν ειναι το θεμα μας.

Παντως ας πουμε ο Γερμανιας μπορει να στεκεται στους ανθρωπους του και να ειναι πιο συνεπης από αλλους υπερπνευματικους και ευσεβεις. Να την βρασω τετοια πνευματικοτητα. Ας κραταμε μια πισινη για εκπληξεις στον Παραδεισο.

Misha είπε...

Πραγματικά πάτερ Παναγιώτη,τρομάζω (με αγάπη και σεβασμό σάς το λέω) από την άκρως ελαστική -έως παρεξηγήσεως- δογματική σας συνείδηση.

Ώστε ούτε αιρετικοί,ούτε σχισματικοί δεν είναι ,κατά τη γνώμη σας και προφανώς κατά τη γνώμη των δασκάλων σας,οι παπικοί;;;!!!

Μόνο διακοπή κοινωνίας μάς χωρίζει;
Σαν αυτή πχ την εξάμηνη μεταξύ Ιεροσλύμων και Φαναρίου προ δεκαετίας;

Κι ας λένε οι οικουμενικές σύνοδοι και πλειάς αγίων μας ότι πρόκειται για αίρεση και μάλιστα για παναίρεση;

http://oodegr.com/oode/papismos/airesi1.htm

Προσωπικά δε με ενδιαφέρουν οι διαθρησκειακοί θεϊστικοί συνασπισμοί.
Το Βατικανό έχει ταλέντο σε αυτά.
Μέχρι και επίσκοπο δάσκαλο του ζεν έχει.
Νοιώθω περισσότερο αλληλέγγυος με έναν άθεο,αναρχικό ειρηνιστή παρά με ένα γλυκανάλατο θεούσικο τσιράκι τού Βατικανού.
Στα δε περί αγάπης,μήπως έχετε ακούσει για έναν θεολόγο ονόματι Νικ.Σωτηρόπουλο που αφορισθηκε αναπολόγητος από «Μέιζονα και υπερτελή Σύνοδο» του Φαναρίου;
Ή μήπως θυμάστε τον ,σε απευθείας σύνδεση, αφορισμό του αρχιεπ.Χριστοδούλου για τις «ΝέεςΧώρες»,από τους φαναριώτες ιεράρχες σε μια τελετή που θύμιζε αφορισμό αιρεσιάρχη ;
Συχωρέστε με και εύχεσθε για μένα τον φανατικό.

Theoprovlitos είπε...

@VaterPanajiotis

Και εγω θα ειμαι ανεκτικος στο θεμα του συχνωτισμου με αλλα δογματα και κυριως με τους Ρ/Κ. Χωρις αυτο να σημαινει πως δεν βαζω και καποια ορια. Ας πουμε εγω δεν διαφωνω στο να παρακολουθουν οι Ρ/κ ολες τις ακολουθιες μας και ενδεχομενως να παραμενουν στο Ναρθηκα στο τας Θυρας τα Θυρας.

Προσωπικα ειχα την εμπειρια εκκλησιασιτκου γαμου με Προτεσταντισα, ουτε καν Ρωμαιοκαθολικη, η οποια επι 7 ετη εκκλησιαζοταν μαζι με τα παιδια μας στην Ορθοδοξη εκκλησια. Ελαχιστες φορες ειχε επεισκευθει προτεσταντικο ναο στην Ελλαδα.

Απο την άλλη βεβαια αυτος που την βοηθησε να καταλαβει οτι "κατι δεν παει καλα" ηταν ο π.Δοσιθεος Κανελλος απο την Ταταρνα όταν στον εσπερινο την αφησε να παραστει μεχρι τον ναρθηκα. Εν συνεχεια περασε και μερικες μερες σε ενα μοναστηρι στα Τρικαλα και παρεστη σε ολες τις ακολουθοες και μεα από αυτο ζητησε να γινει ορθοδοξη και μαλιστα δια αναβαπτισμου.

Υπαρχουν λεπτες αποχρωσεις στο ποτε μια κινηση αποτελει αιρεση και ποτε οχι. Κατ εμενα βρισκομαστε ακομα και προς το παρον εντος οριων. Στην Φιναλνδια ομως ο συχνωτισμος με τους Προτεσταντες ηταν καταστροφικος για την Ορθοδοξια και την κατεστησε μια ακομα προτεσταντικη ομολογια.

Αλλα θεωρω απρεπειες. Ας πουμε την διωξη του π.Τρικαμηνα ή του θεολογου Σωτηροπουλου, ή την εκδιωξη των Εσφιγμενιτων ενω αλλες μονες διασυρουν τον μοναχισμο χειροτερα και υποκριτικα διοτι ενω δεν δεχονται ουτε στην τραπεζα τους ετεροδοξους, τα αιρετικα λεφτουδακια τους τα αποδεχονται μια χαρα και λιπαινουν τας κεφαλας των με έλαιον αμαρτωλων.

Εν πασει περιπτωσει το ολο θεμα αποτελει ξεχωριστη κουβεντα και ηθελα να καταληξω πως δεν ειναι τα πραγματα εντελως ασπρα η μαυρα.

Vater Panajiotis είπε...

Αδελφέ Misha,

δεν είδα να σχολιάζεις τίποτε από τα γραφόμενά μου, οπότε θεωρώ πως μάλλον τα δέχεσαι ως έχουν.

Το περιστατικό με τον Χριστόδουλο ήταν η άρνησή του να συμμορφωθεί με τους Ιερούς Κανόνες. Για μένα δικαίως έγινε ό,τι έγινε, σε ένα θέμα, που (μάλλον ξεχάσαν μερικοί) δημιούργησαν Δυτικοί το 1832.

Η Εκκλησία μας πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι Εκκλησία που μιλάει και συνδιαλέγεται με όλους. Η γκετοποίηση είναι, εκτός από λάθος μέγα, και αμαρτία.

Οικουμενική σύνοδος δεν έγινε από τον 9ο αιώνα και ύστερα. Σαφώς και είναι διακοπή κοινωνίας και όχι Σχίσμα. Αλλιώς η Ορθόδοξη Εκκλησία θα ίδρυε Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ρώμης, Πατριαρχείο Γερμανίας, Ισπανίας κλπ, αυτό δηλαδή που έκαναν οι δυτικοί από το 1099 και εντεύθεν. Συνεπής όμως προς την Παύλεια Εκκλησιολογία, δεν το πράττει.

Οι προσωπικές γνώμες εκκλησιαστικών συγγραφέων, Πατέρων της Εκκλησίας, όσο ψυχωφελείς και αν είναι ΔΕΝ αποτελούν δογματική θέση της Εκκλησίας και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν αποφάσεις συνόδων, και δη οικουμενικών. Η διδασκαλία του Γρηγορίου του Θεολόγου για το "λύτρο αντί πολλών" ας πούμε είναι τελείως διαφορετική από του Ιωάννη του Χρυσοστόμου για το ίδιο θέμα. Καμιά όμως από τις δυο δεν αποτελεί Δόγμα της Εκκλησίας. Ούτε οι απόψεις αγίων ανθρώπων για το βιβλίο της Αποκάλυψης ας πούμε, αποτελούν θέσφατο αλλά "θεολογούμενο" και ορθώς η Εκκλησία μας δεν καταπιάστηκε μαζι του, παρά την κατά κόρον χρησιμοποίησή του.

"Άξιον σαυτόν ποίησον των Ιερών Κανόνων" γράφει ο Μέγας Βασίλειος. Τίποτε άλλο δεν ισχύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή εκκλησιολογία, ορθόδοξη και ευχαριστιακή.

Πάντα εύχομαι για όλους, έστω και με χαλαρή δογματική συνείδηση:)

Να είσαι καλά.

Theoprovlitos είπε...

αδελφε Τρελογιαννη (μολις τελειωσα το βιβλιο). Καλως ορισες.

Ορθως ομιλησας πλην ομως ακριβως επειδη "η ζωή μας πόρω απέχει από την εμπειρία" εχουμε βγει στας οδους και τας πλατειας με το φαναρι και ψαχνουμε απεγνωσμενα να βρουμε εκεινους (με γενεια ή χωρις)που θα μας μιλησουν για αυτα που εμεις δεν γνωριζουμε.

Και οταν εκεινος που λεει πως πουλαει ψωμι τελικως πουλαει πετρες, ειναι να μην λυπασαι και να μην πικραινεσαι;

Δεν νομιζω πως μπορυμε να αλλαξουμε καποιον ο οποιος δεν ΘΕΛΕΙ να αλλαξει. Ουτε ποιουμε εαυτους διδασκαλους κανενος. Και να είμασταν άλλωστε, ποιος θα το αναγνωριζε. Ετσι κι αλλιως εμας του λαϊκους μας εχουν φτυμενους.

Αλλα οταν ο εκαστοτε καθ ύλην αρμοδιος περιφερει στις πλατειες την γυμνια του και την επιδεικνυει καμαρωνοντας μαλιστα σαν τα καινουργια ρουχα του αυτοκρατορα πλαισιωμενος από πονηρα περιβαλλοντα, ε, να μην βρεθει και καποιος να φωναξει πως ο βασιλιας ειναι ΓΥΜΝΟΣ;

Παντως το σιγουρο ειναι πως ΔΕΝ τον ξεγυμνωνει εκεινος που το επισημαινει.

Ανώνυμος είπε...

Εγω άραγε, πως να τα εκλάβω αυτά;
Ως αταξία ή ως τάξη;

«Να φεύγετε από ποιμένες που διαφθείρουν και να μην λέτε ότι εγώ είμαι πρόβατο κι όχι ποιμένας»
(Διαταγαί Αποστόλων 2,19)

Εντολή γάρ Κυρίου μή σιωπάν εν καιρώ κινδυνευούσης πίστεως ... αλλά
και ει μαθητού τάξιν επέχων είη, χρεωστεί παρρησιάζεσθαι την αλήθειαν
και ελευθεροστομείν.
Αγ. Θεόδωρος ο Στουδίτης

«Αν ο προεστός σου είναι σφαλερός εις την πολιτείαν και τα έργα του μη περιεργάζεσαι. Αν όμως είναι σφαλερός κατά την πίστιν φεύγε και παραίτησε τον, όχι μόνο αν είναι άνθρωπος αλλά καν Άγγελος είναι από τον ουρανόν».
(Αγ. Νικόδημος «Περί συνεχούς Μεταλήψεως»)

«Μη υπακούετε εις μοναχούς, ούτε εις Ιερείς, ούτε εις Επισκόπους σε όσα κακώς σας συμβουλεύουν να φρονήτε»
(Αγ. Μελέτιος ο Ομολογητής)

«Εάν ο Επίσκοπος ή ο πρεσβύτερος, οι όντως οφθαλμοί της εκκλησίας, κακώς αναστρέφονται και σκανδαλίζωσι τον λαόν, χρή τούτους εκβάλλεσθαι. Συμφέρον γαρ άνευ αυτών συναθροίζεσθαι εις ευκτήριον οίκον, παρά μετ’ αυτών εμβληθήναι όπως με Άννα και Καιάφα εις την γέεναν του πυρός»
(Μ. Αθανάσιος, ΒΕΠΕΣ 33,199).

«Πρέπει οι ακροατές να είναι εκπαιδευμένοι στις γραφές και να κρίνουν αν τα λεγόμενα των διδασκάλων είναι σύμφωνα με τις γραφές. Κι όσα είναι ξένα να τα αποβάλλουν και όσους επιμένουν σε αυτά να τους αποστρέφονται δυνατά»
(Μ. Βασίλειος.)

«την συγκατάθεσιν η σιωπή σημαίνει, το σιγάν εν τοις τοιούτης καιροίς αρνήσεως ίσιον και προδοσίαν πίστεως αληθινής.»
(Αγ. Μελέτιος).

«Ἐχθρούς γάρ τοῦ Θεοῦ, ὁ Χρυσόστομος, οὐ μόνον τούς αἱρετικούς, ἀλλά καί τούς τοῖς τοιούτοις κοινωνοῦντας μεγάλῃ καί πολλῆ τῆ φωνῆ ἀπεφήνατο». (Θεόδωρος ο Στουδίτης)

«Ιδού εγώ Μάρκος ο αμαρτωλός λέγω υμιν, ότι, ο μνημονεύων του Πάπα ως ορθοδόξου αρχιερέως, ένοχός εστι πάντα τα των Λατίνων εκπληρωσαι μέχρι και αυτής της κουράς των γενείων και ο λατινοφρονων μετά των Λατίνων κριθήσεται και ως παραβάτης της πίστεως λογισθήσεται».
(Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός)

Vater Panajiotis είπε...

Θεοπρόβλητε,

γενικά συμφωνών μαζί σου, αν και οι "εντυπωσιασμένοι" από την Ορθοδοξία πολλές φορές δεν "μου κάθονται καλά". Ο Γέροντας εδώ λέει: " Όσοι προσέρχονται στην Ορθοδοξία κουβαλώντας το προτεσταντικό (κυρίως) παρελθόν τους, αύριο θα είναι η καταστροφή μας. Καλύτερα να τους προτρέπουμε να μένουν πιστοί στην δική τους εκκλησία-καλύτερη συνεργασία θα έχουμε έτσι παρά μαζί." Αμέσως θυμήθηκα εσένα και την Φινλανδία.

Σε όλες τις ακολουθίες δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραβρίσκονται ετερόδοξοι-εκτός της Θ.Λειτουργίας. Μια φορά το μήνα τελώ μια ακολουθία (εσπερινό) ολόκληρη στη γερμανική γλώσσα. Εκεί έρχονατι πολλοί ετερόδοξοι, ακόμη και ΡΚ καλόγριες από το γηροκομείο δίπλα. Πολύ καλά γράφεις, ας έχουμε μια πισινή σχετικά με το ποιόν θα δούμε στον Παράδεισο.

Vater Panajiotis είπε...

2mnka,

να τα εκλάβεις ως απόψεις αγίων ανθρώπων. Επαναλαμβάνω: Οι προσωπικές γνώμες εκκλησιαστικών συγγραφέων, Πατέρων της Εκκλησίας, όσο ψυχωφελείς και αν είναι ΔΕΝ αποτελούν δογματική θέση της Εκκλησίας και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν αποφάσεις συνόδων, και δη οικουμενικών.

Καλή η γνώμη του Μάρκου του Ευγενικού αλλά δεν είναι Κανόνας της Εκκλησίας.

Μisha είπε...

π.Παναγιώτη

Σαφώς και ΔΕΝ συμφωνώ με τους ισχυρισμούς σας καθώς θεωρώ ότι οι παπικοί είναι αιρετικοί και μάλιστα οι χειρότεροι του καιρού μας.
Αυτό βεβαίως δε μάς απαλλάσσει από το χρέος της έμπρακτης και καρδιακής αγάπης προς αυτούς,όπως επισημαίνει ο άγιος Νεκτάριος.
Από τα άλλα ποιο να πρωτοπιάσουμε...ότι δήθεν οι παπικοί ήταν καλοδεχούμενοι στον Άθωνα,όταν ήδη από το 1100 είχαν χτίσει δική τους μονή,κατέλαβαν μία άλλη (Μ.Ιβήρων) το 1200και έκαιγαν και κατέστρεφαν ότι έβρισκαν στον Άθωνα;

Οι ενωτικοί ,στους οποίους προφανώς ανήκετε, «ξεχνάτε» τις συνόδους που καταδίκασαν τις παπικές αιρέσεις:
8η Οικουμενική Σύνοδος: 879-880 μ.Χ. Κωνσταντινούπολις. Συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Μακεδόνα. Ηγήθηκαν ο Ορθόδοξος τότε Πάπας της Ρώμης Ιωάννης Η΄ (872-882) και ο Πατριάρχης της Κων/πόλεως Νέας Ρώμης Μεγάλος Φωτιος (858-867, 877-886). Επεκύρωσε τις αποφάσεις της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, και καταδίκασε το Φιλιόκβε, που μόλις τότε είχε αρχίσει να επιβάλλεται. [Kαταδίκασε τις αιρετικές Συνόδους του Καρλομάγνου στη Φραγκφούρτη (794) και το Άαχεν (809)].

9η Οικουμενική Σύνοδος: 1341 μ.Χ. Δογμάτισε για την άκτιστη Ουσία και την άκτιστη Ενέργεια του Θεού, καθώς επίσης και για τον Ησυχασμό, καταδικάζοντας τον αιρετικό Βαρλαάμ τον Καλαβρό. Έτσι η Σύνοδος αυτή ασχολήθηκε με θεολογικά ζητήματα, συγκλήθηκε από αυτοκράτορα, (Συνοδικός Τόμος του 1341) και συμμετείχε Θεούμενος (Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς), και οι αποφάσεις της έγιναν δεκτές από ολόκληρη την Εκκλησία. Συνεπώς και η Σύνοδος αυτή έχει αξία Οικουμενικής Συνόδου.

Τα δε κατά καιρούς γεγονότα με συλλείτουργα κλπ που παρουσιάζετε ως δικαιολογητικά,θα σάς πω μόνο ένα:
Η Εκκλησία μας ανέχεται και τους κρυπτοχριστιανούς που το πρωί φωνάζουν «Αλλάχ ακμπάρ» και «Ένας είναι ο Θεός και προφήτης αυτού ο Μωάμεθ» και το βράδυ προσκυνάνε τον Χριστό.

Με την λογική σας,η μεμπτή αυτή εξαίρεση θα μπορούσε να καταστεί παράδειγμα προς μίμηση και έτσι να προσκυνάμε το πρωί τον Βούδα,το μεσημέρι τον Αλλάχ,το απόγευμα τον Μανιτού,το σούρουπο την Κάλι και κατά το βραδάκι τον Χριστό,χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Συχωρέστε αλλά από τη σούπα που μας ετοιμάζετε ,εσείς και οι προϊστάμενοι σας, δε θα πάρω...

Theoprovlitos είπε...

VaterPanajiotis

Δεν ξερω αν εχουμε παρει χαμπαρι οτι πολλοι προσερχονται στην Ορθοδοξια μεσα από μια New Age προσεγγιση των πραγματων. Θυμαμαι φιλο Εσθονο ιερεα που τραβαγε τα μαλλια του επειδη ερχοταν ενα ψωνιο στην εκκλησια τα πρωτα μετακομμουνιστικα χρονια διοτι ο ναος ειχε καλα... ενεργειακα πεδία!

Σε ποιον αναφερεσαι ως Γεροντα? Τον Γερμανιας ή στην Πολη?

Δεν ξερω παντως αν αληθευει πως επι τουρκοκρατιας μνημονευοταν ο Σουλτανος ως αρχοντας.

Ομως το Πατριαρχειο με τα διαφορα καμωματα του προκαλει συγχυση στους πιστους για τα κινητρα και την σκοπιμοτητα των κινησεων του. Δηλαδη ειναι οντως μαι ανωδυνη και αγαπητικη συνεργασια στα πλαισια της συμβιωσης ή θα καταντησουμε και εμεις Προτεσταντικη παραφυαδα? Διτοτι στο οικουμενιστικο κινημα συμμετεχουν εκτος από τους Ρ/Κ οι οποιοι ειναι μια δομημενη και ιστορικη εκκλησια και προτεσταντικες σεκτες με ιεροσυνες γυναικων, γαμους ομοφυλοφιλων, διαφοροποιησεις δογματικων θεσεων κλπ. Τι δουλεια εχουμε εμεις να συχνωτιζομαστε με ολους αυτους? Και ποιο το οφελος? ΜΑς υποχρεωνει καποιος ή οδευουμε προς μια παγκοσμιοποιημενη θρησκεια για την οποια προσφατα εγιναν σχισματα μεχρι και στην Φινλανδια οταν καποιοι Λουθηρανοι ειπαν "Αρκετα πια" μετα από παραμονη ως παστορισων δυο παστορων που τα εκοψαν και εγιναν τραβεστι!

Τι δουλεια εχουμε εμεις με αυτα τα βδεληγματα? Και μαλιστα οι Ρ/Κ τα καταδικαζουν σαφως ενω εμεις οι Ορθοδοξοι το εχουμε ραψει.

Φταιει μετα ο Misha που διαμαρτυρεται? Αφου και εγω που ειμαι πιο ελαστικος ειμαι ΠΛΗΡΗΣ καχυποψιας για τους Φαναριωτες.

Vater Panajiotis είπε...

Αγαπητέ Misha,

δεν σας απέδωσα χαρακτηρισμούς οπότε μάλλον με αδικείτε αποδίδοντας ιδιότητα (ενωτικός) που δεν με αφορά με την έννοια που την εκτοξεύετε. Η ένωση των εκκλησιών είναι ζητούμενο σε κάθε σχεδόν ορθόδοξη ακολουθία. Φυσικά και είμαι ενωτικός, τι θα έπρεπε να είναι ο ορθόδοξος ιερέας, "διαχωριστικός"; Δεν είμαι μουζαχεντίν.

Νομίζω πως το μίσος δεν είναι η λύση. Σου έθεσα απόλυτα σαφή παραδείγματα που αφορούσαν την Ελλαδική Εκκλησία και τις πρακτικές της αλλά τα προσπέρασες ενώ ταυτόχρονα ρίχνεις κατηγορίες που θυμίζουν Γ.Ο.Χ. Ρωτώ ξανά: για ποιο λόγο δεν εγκαταλείπεις την Εκκλησία της Ελλάδος και το Άγιο Όρος (εφόσον αμφότερα υπάρχουν σε αναφορά προς την προϊστάμενη αρχή που είναι το "αιρετικό" Φανάρι);

Θεοπρόβλητε,

Εννοώ τον Γερμανίας.

Ας μην κρυβόμαστε.Φυσικά και μνημόνευαν τον Σουλτάνο, όπως και η Μητρόπολη Βελγίου μνημονεύει την Βασίλισσα, όπως η Ελλαδική τον Κοκό κλπ κλπ με τις ευχές που έγραψε ειδικά για την μνημόνευση της πολιτικής εξουσίας ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Τι λένε οι φίλοι μας οι Γ.Ο.Χ εδώ;)

Εννοείται πως πολλοί έρχονται με μια new age άποψη προς την Ορθοδοξία. Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρα: Γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αισχρό παγανισμό μεγάλου μέρους του Ορθοδόξου πληρώματος (το πόσες σωβρακοφανέλες μου έχουν φέρει για να τις βάλω κάτω από την Αγία Τράπεζα !!!! δεν λέγεται!); Πως προσέρχονται δηλαδή πολλοί "γεννημένοι" Ορθόδοξοι;

Νομίζω πως χρειάζεται μεγάαααλη αυτοσυνείδηση, πίστη και αγάπη για να βαδίσουμε σωστά το δρόμο του Κυρίου μας.

Vater Panajiotis είπε...

Θεοπρόβλητε,

κάτι ακόμη:

Οκ, με τους Φαναριώτες είσαι καχύποπτος. Αυτό σημαίνει πως με τους Ελλαδίτες και με τους...μοσχοβίτες, είσαι ήσυχος;

Misha είπε...

π.Παναγιώτη

Στα ερωτήματα σας θα απαντήσω με ένα ερώτημα στο οποίο περιμένω ευθεία απάντηση.

Κατά τη γνώμη σας οι Λατίνοι έχουν μυστήρια,εφόσον αυτό που μάς χωρίζει είναι μόνο μια διακοπή κοινωνίας,κατά πως λέτε.

Η όστια τους είναι,κατά τη γνώμη σας, Σώμα Χριστού; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Και κατόπιν θα απαντήσω ευθέως στο δικό σας ερώτημα.

Vater Panajiotis είπε...

Αγαπητέ Misha,

έθεσα τόσα ερωτήματα και δεν πήρα καμία απάντηση, πράγμα νομίζω λογικό σε έναν διάλογο. Δεν νομίζω λοιπόν πως πρέπει να άγομαι και να φέρομαι από ερωτήματα με μορφή τελεσιγράφου. Έχε τις ιδέες σου, κάνε τον καλόν αγώνα και ο Κύριος ξέρει. Τίποτε δεν εξαρτάται από την δική μου χ ή ψ απάντηση.

Υγίαινε αδελφέ.

Theoprovlitos είπε...

Αν μπορω να παρεμβω θα πω πως ειτε η Οστια ειναι ειτε δεν ειναι Σωμα Χριστου δεν εχουμε κανενα λογο να κοινωνουμε απο το κοινο ποτηριο σε κοινες τελετες.

Διοτι ΑΝ ΕΙΝΑΙ τοτε αυτοματως κοινωνουμε ετσι και αλλιως ο καθενας στην εκκλησια του όπως κοινωνουμε απο το ιδιο ποτηριο οι Ορθοδοξοι και ο μεν ειναι την Γερμανια ο δε στην Νοτιο Αφρικη. Δηλαδη Ο Θεος μας κανει αυτοματως συγκοινωνους και επομενως τα συλλειτουργα περιτευουν.

Αν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ε αυτο δεν χρειαζεται καν να το αναλυσω.

Η ιδεα των οικουμενιστικων συλειτουργων ειναι κατα βαση Προτεσταντικη διοτι επειδη δεν αντιλαμβανονται πως η Κοινωνια ειναι εν δυναμει Σωμα και Αιμα Χριστου παρα μια απλη συμβολικη πραξη ο μονος τροπος να γινουμε κοινωνοι του ιδιου ποτηριου ειναι να κοινωνησουμε κυριολεκτικα από το ιδιο ποτηριο στον ιδιο χωρο και χρονο.

Εμεις οι Ορθοδοξοι ειτε έτσι είτε αλλιως Συλλειτουργα δεν χρειαζομαστε.

Vater Panajiotis είπε...

Φοβερή άποψη αδελφέ. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Αν και Συλλείτουργο εγώ δεν είδα ποτέ στη ζωή μου..

Ανώνυμος είπε...

@ VaterPanajiotis

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά...

Όταν οι επίσκοποι δεν τηρούν οι ίδιοι τις συνοδικές αποφάσεις, και τις αποκαλούν "σκωληκόβρωτα κιτάπια", κι αυτούς που τις συνέταξαν τους θεωρούν ως "ατυχή θύματα του Αρχεκάκου Όφεως"(!!!), εμείς δεν πρέπει να έχουμε καμία ανησυχία, αλλά πρέπει να περιμένουμε αυτούς τους ίδιους να συγκαλέσουν σύνοδο για να κρίνουν τι; αν όσοι δεν τηρούν τις συνοδικές αποφάσεις είναι αιρετικοί!

Και οι απόψεις των Αγίων είναι απλά "απόψεις"...

Οι Αποστολικοί Κανόνες, είναι κι αυτοί απλά "απόψεις";

«Επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος μόνον, αφοριζέσθω. ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως κληρικοίς, ενέργησαι τι καθαιρείσθω» Κανὼν ΜΕ'

«Ει τις κληρικός ή λαϊκός εισέλθει εις συναγωγήν Ιουδαίων ή αιρετικών προσεύξασθαι και καθαιρείσθω και αφοριζέσθω».
Κανὼν ΞΕ'

Vater Panajiotis είπε...

2mnka,

νομίζω πως και με σας η κουβέντα δεν βγάζει πουθενά.

Ειρήνη υμίν.

Ανώνυμος είπε...

Όντως, πουθενά δε βγάζει.

Χριστός Ανέστη!

Ανώνυμος είπε...

Στώμεν καλώς! Στώμεν μετά φόβου!
αντε πήρε φωτια΄το "τσαρδάκι" ..:). Με ερημίτες ξεκινήσαμε και τα δογματικά πιάσαμε.Καλέ κοιτάξτε πως αγιάζει ο άνθρωπος(καθότι κληθήκαμε μόνο για τον αγιασμό και την θέσωση και αφήστε τα "μεγαλα λόγια" στους θεολόγους και ποιμένες. Τι λέω; θεολόγους και ποιμένες;:)ασε, μήπως εμεινε και κανένας απο δαυτους... δυστυχώς οι καλοί συγχωρέθηκαν και εμειναν τα τσόφλια για να γλύφουμε εμεις οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σε όλους σας! και ας κοιτάξει ο κάθενας μας πως θα σώσει την δική του ψυχή πρώτα και μετά.. εχει ο Θεός. διότι πρέπει να τα βρούμε πρώτα με τον εαυτό μας και με τον Θεό μας και μετά να κοιτάξουμε πως θα τα βρούμε με τον πλησίον μας, που σίγουρα τότε θα τα βρούμε.

υ.γ: Θεορπόβλητε, μην εισάγεις κενά δαιμόνια καλέ.:))
αντε την ευχή σου...
ΜΟΜΟ

Μisha είπε...

Φίλε Theoprovlitos

Το ερώτημα προς τους οικουμενιστές για το εάν πιστεύουν ότι οι παπικοί και λοιποί αιρετικοί έχουν μυστήρια είναι χρήσιμο γιατί οδηγεί σε απλά,λογικά συμπεράσματα:

1.Αν οι άλλες ομολογίες έχουν μυστήρια γιατί να μη πηγαίνουμε στις λειτουργικές τους συνάξεις να μεταλάβουμε;
Δε θα είναι πολύ όμορφο και ένδειξη αλληλεγγύης όταν πηγαίνουμε στη Ρώμη να εκκλησιαζόμαστε στον Άγιο Πέτρο,στο Κάιρο στα όμορφα κοπτικά μοναστήρια.
Θα διατηρούμε τις τοπικές μας «ιδιαιτερότητες»

2.Επίσης με αυτή την αναγνώριση ,που την πιστεύουν μεν οι οικουμενιστές αλλά δε τη διακηρύσσουν δημοσίως για να μη χάσουν κι άλλα φράγκα από τα πενόμενα παγκάρια τους (τα μόνα που πράγματι τούς ενδιαφέρουν)
θα γλυτώσουμε και τον κόπο της ιεραποστολής!!!Απλά θα υποστηρίζουμε τους καλά οργανωμένους παπικούς,ώστε οι ταλαίπωροι ιθαγενείς να ενσωματώνονται στην Αγία Έδρα και να κοινωνούν την όστια κι έτσι θα πραγματώσουμε τον λόγο τού Χριστού «ίνα ώσιν εν» (όπως τον αντιλαμβάνεται η φαντασία μας).


3.Η οικουμενιστική απάντηση στο ερώτημα,αποδεικνύει την τραγική έλλειψη εκκλησιολογικής αυτοσυνειδησίας των οικουμενιστών.
Οι ίδιοι που κατηγορούν του ζηλωτές σαν σχισματικούς και μη έχοντας μυστήρια μιλούν για τον παναιρετικό παπισμό σαν απλή «διακοπή κοινωνίας».Ουσιαστικά το μόνο που τούς απασχολεί είναι να μη χάσουν την εξουσία ,διοικητική και οικονομική, που έχουν επί των ορθοδόξων.


Καταλήγω παραθέτοντας δυό παραμέτρους από τον βίο ενός «ιδιόρρυθμου»,«ταλιμπάν» που δεν είχε την οικουμενιστική άπλα και εύρυτητα (πονηρού και νεοταξικού) πνεύματος :

«Για να συμπροσευχηθούμε με κάποιον, πρέπει να συμφωνούμε στην πίστη». Διέκοπτε τις σχέσεις του ή απέφευγε να δη κληρικούς που συμμετείχαν σε κοινές προσευχές με ετεροδόξους. Τα «μυστήρια» των ετεροδόξων δεν τα αναγνώριζε και συμβούλευε οι προσερχόμενοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, να κατηχούνται καλά πριν βαπτισθούν. Καταπολέμησε τον οικουμενισμό και μιλούσε για το μεγαλείο και την μοναδικότητα της Ορθοδοξίας, την πληροφορία του αρυόμενος από την εν καρδία του θεία χάρι. Ο βίος του αποδείκνυε την υπεροχή της Ορθοδοξίας. Για ένα διάστημα είχε διακόψει, μαζί με όλο σχεδόν το υπόλοιπο Άγιον Όρος, το μνημόσυνο του πατριάρχου Αθηναγόρα για τα επικίνδυνα ανοίγματά του προς τους Ρωμαιοκαθολικούς. († Ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Άγιον Όρος 2004, σ.690-691)

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ξέρετε τί διαπιστώνω; Σας συμπαθώ όλους πάρα πολύ και σας αγαπώ-παρακαλώ πιστέψτε το, γιατί δυστυχώς ζούμε στην εποχή των κενών λόγων- και ας μην σας γνωρίζω προσωπικά. Ξέρετε τί διαπιστώνω λοιπόν πώς ο καθένας σας , μηδενός εξαιρουμένου είναι οχυρωμένος πίσω από την προσωπική του οπτική ή αλήθεια και μένει αμεταχώρητος απ'αυτήν . Φυσικά αυτό είναι καλό , καλότατο για τον εξής λόγο: Διότι ανάθεμα στον εκκλησιαστικό που δεν ψάχνεται , είτε γυρνώντας στις πηγές του είτε ανακαλύπτοντας νέες στάσεις και ενστάσεις σε ό,τι αναφύεται. Απ'την άλλη όμως είναι κακό γιατί διακρίνω έναν υφέρποντα εγωϊσμό στην στάση όλων . Το θέμα δεν είναι να περάσει η δική μας υποκειμενική αλήθεια: αλλά πού βρίσκεται η Αλήθεια. Και η Αλήθεια δεν βρίσκεται στο να ανακαλύπτουμε λάθη και πτωσεις στον Βαρθολομαίο ή τους "γεροντικούς", στους "ενωτικούς" ή τους "ζηλωτές", στους ελλαδίτες ή τους φαναριώτες ή τους μοναχικούς ιππότες, αλλά να δούμε τί μπορούμε να πάρουμε καλό απ'τον καθένα. Αλλοίμονο η Εκκλησία γέμισε φατρίες. Φοβόμαστε τους παπικούς και τους λουθηρανούς και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τί είναι Ορθοδοξία σήμερα και πού αυτή βρίσκεται. Και Ορθοδοξία δεν είναι μόνο Σύνοδοι, Αγία Γραφή και Ιεροί Κανόνες όσο αξιόπιστα και αν είναι όλα τούτα , η ορθοδοξία δεν είναι σώμα μουσειακό που θέλει λουστράρισμα κάθε τόσο.Κάτι στο οποίο συνεχώς γυρνάμε για να αντλήσουμε αφορμές μίσους και περηφάνειας. Ούτε λεπτολογία υποκειμενική είναι αλλά ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι το γκράαλ που κατακτούμε με προσωπικό και συνεχή αγώνα. Αλλιώς θα μοιάσουμε στους μαθητές του Χιλέλ και τους ραββίνους που μάλωναν αν μεγαλύτερη εντολή στο νόμο ήταν ο καθαρισμός της παροψίδος ή η δεκάτη του ηδύοσμου.

Η Ορθοδοξία είναι πράγμα ζωντανό και θέλει ανοικτες καρδιές και ανοικτά μυαλά. Δεν φτάνει αγαπητοί να μας κινεί η ορθοδοξία ή η "ορθοδοξία μας". Δεν είναι αρκετό. Πρέπει και εμείς να την ψάχνουμε και να κινούμε την ορθοδοξία. Η ορθοδοξία είναι παράδοση είναι και ορυκτό που σκάβουμε και το βρίσκουμε στα βάθη του Θεού, ο καθένας με τις δυνάμεις του. Η πράδοση πλουτίζεται δεν είναι πράγμα στατικό. Ας μην υπερηφανευόμαστε μόνο για τα άνωθεν παραδεδομένα αλλά ας τα πάμε και λίγο παρακάτω.

Ο καθείς μας. Συμφωνώ με τον πατέρα Παναγιώτη πώς η ορθοδοξία δεν βρίσκεται στα πρόσωπα και πώς αιρετικός κάποιος κρίνεται μόνο από σύνοδο, αλλά θα ήμουν υποκριτής και ψεύτης αν δεν συμφωνούσα και με την αγανάκτηση του Μίσα περί του τουμπουρλεκίου που λαμβάνει χώρα σήμερον στους εκκλησιαστικούς χώρους. Κρατάω ανοικτή την καρδιά μου για κάθε παπικό,λουθηρανό ή και εσφιγμενίτη αλλά δεν τους αφήνω να ορίσουν την ζωή μου ή την σκέψη μου. Δεν φοβάμαι να πώ, πώς ο μακαριστός Χριστόδουλος προκάλεσε ο ίδιος με το πείσμα του την αντίδραση της ΜΧΕ, αγανακτώ όμως με το face control στην Λάρισα και την προληπτική σύλληψη του Τρικαμηνά.
Είδατε ότι η αλήθεια και το ψέμα βρίσκονται παντού αλληλένδυτα και δεν μπορεί κάποιος να πεί "εδώ ο Χριστός" ή "εκεί ο Χριστός".
Λάβετε Χριστό όπου τον βρείτε. Μη ψηλαφάτε πληγές ερίδων και χάσματα πτώσεων. Θα σας απορροφήσουν και σας τους ίδιους.

Συγχωρήστε μου και τη δική μου αλαζονική παρέμβαση και πραγματικά "ειρήνη ημίν". Αν μας διάβαζε ένας θεομάχος θα κρατούσε τα νεφρά του από τα γέλια.
Παρακαλώ μην μου θυμώσετε. Ξέρετε ... σας εκτιμώ όλους!
Χριστός ανέστη.
Ο έσχατος στην ηλικία και στην αρετή αδερφός σας Παντελεήμων.

Ανώνυμος είπε...

Κι εμείς σ΄εκτιμάμε.
Γι΄αυτό και μαζευόμαστε εδώ και σου αναστατώνουμε το τσαρδάκι. :)

Theoprovlitos είπε...

Εγω θα συμφωνησω επι μερους με ολους αλλα και ταυτοχρονα θα ασπαστω και φαινομενικα αντιθετες αποψεις, διοτι περιεργως πως ενεχουν αληθειες.

Θα πω δε στον π.Παντελεημονα πως με καλυπτει ΠΛΗΡΩΣ με τα γραφομενα του. Δηλαδη ΕΝΤΕΛΩΣ.

Οσoι παρακολουθουν τα γραφομενα μου θα γνωριζουν τι αγωνα εχω κανει εναντιον ρασοφορων και αλλων οικουμενιστων στην Φινλανδια για παραδειγμα, οπου η Ορθοδοξια εχει αλλοτριωθει ΕΝΤΕΛΩΣ υπο τις ευλογιες του Φαναριου, εκτος πια ανα δεν μπορει να επιβαλλει την στοιχειωση ταξη, οποτε ειναι πραγματικα για λυπηση.

Απο την άλλη βεβαια κατι δυναμικες επεμβασεις στην Εσφιγμενου και αλλαχου δεν μου δειχνουν ενα προσωπο αδυναμο αλλα το αντιθετο. Τι να υποθεσω λοιπον; Θεωρητικα θα πρεπει να συμφωνησω με τον MIsha. Ο καυγας ειναι για το παπλωμα και για την κουταλα. Το Φαναρι δεν με πειθει για τα πνευματικα του κινητρα σε ΚΑΝΕΝΑ επιπεδο απο τα δειγματα γραφης που εχουμε, εκτος από κατι ανοιγματα στην Κουβα και την Λατινικη Αμερικη. Αλλα και η ιεραποστολη του Φαναριου ειναι τσαπατσουλικη και προχειρη ενω των Ρωσσων συνειδητοποιημενη και συντονισμενη ΑΣΧΕΤΩΣ κινητρων.

Απο την άλλη βιωματικα και καρδιακα και ισως και θεολογικα αλλα και ιστορικα δεν θεωρω την απλη συνυπαρξη με ετεροδοξους εξ ορισμου εφαμαρτη και αιρετικη. ΔΗλαδη οντως, ιστορικα, ακομα και απο τα πρωτοχριστινικα χρονια υπηρξαν τετοιες συνυπαρξεις.

Ετσι μπορω να παραστω σε μια ακολουθια Ρωμαικοκαθολιων, ή γαμο ή δεν θεωρω μιασμα εναν ετεροδοξο ή και αλλοδοξο να φαει διπλα μου την ωρα που τρωω σε μια τραπεζα του Αγιου Ορους. Εδω η εκκλησια μας ευλογει και ζωα και δεν θα ευλογησει το φαγητο ενος αλλοδοξου αφου ΕΚΕΙΝΟΣ, οικειοθελως προσερχεται σε μας.

Το ερωτημα αν οι ετεροδοξοι εχουν μυστηρια, ειναι ρητορικο γιατι δεν εχουν πλην ελαχιστων. Για το αν θα πρεπει να βαπτιζονται για να γινουν Ορθοδοξοι θα υιοθετουσα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την ακολουθια που ισχυει για τον αεροβαπτισμο, οπου ακομα και εδω διιστανται οι αποψεις για το κατ ποσον τα αεροβαπτισμενα ορθοδοξα παιδια θα πρεπει να καταδυθουν σε νερο ή οχι. Οποιος θελει δε να ανα-βαπτισθει ας το κανει.

Για το εαν η κοινωνια των Ρωμαιοκαθολικων ισχυει (των προτεσταντων δεν ισχυει διοτι απο μονοι τους κανουν την κοινωνια έτσι για να... ζησουν να Τον θυμωνται και ζωη σε λογου τους, αντε να τσουγκρισουμε και τα ποτηρια) δεν με αφορα.

Για ΕΜΑΣ ΔΕΝ ισχυει και ουτε θα επρεπε να μπουμε στον πειρασμο να το συζηταμε. Για το αν για τους ΙΔΙΟΥΣ ισχυει, ο Θεος και η ψυχη τους και κακως παριστανουμε τον manager του Θεου. Αν ΕΚΕΙΝΟΣ θελει να ισχυσει κατ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ εχει καλως. Για μας δεν ισχυει και δεν εχουμε ΤΙΠΟΤΑ να κανουμε σε εππεδο Κοινωνιας.

Για μενα η Θεια Λειτουργια που ειναι το κεντρο της πιστης μας ειναι το πιο σημαντικο. Απλα δειχνω εναν σεβασμο ακομα και στον πλανεμενο τροπο που ο αλλος προσπαθει να προσεγγισει το Θεο. Δεν συμμετεχω σε αυτο ομως.

Απο την άλλη βεβαια και εμεις οι Ορθοδοξοι πασχουμε απο μια μακροχρονια αγκυλωση, πολιτισικη αγκυλωση θα ελεγα και ενω μεχρι μια χρονικη περιοδο η εκκλησια υιοθετουσε για διαφορους λογους νεωτερισμους που δεν ειχαν βεβαιως δογματικο χαρακτηρα (π.χ. το χρωμα των ρασων, το καλιμαυχι, η μη χρηση μουσικων οργανων, η αποδοχη ΜΟΝΟ της Βυζαντινης μουσικης ως εκκλησιαστικης και η επιβολη της στους Ινδους και τους Αφρικανους, η χρηση ΜΟΝΟ βυζαντινης αγιογαφιας και η επιβολη της σε λαους που τους ειναι ξενη, κλπ κλπ.

Υπαρχει δηλαδη μια τρομερη φοβια στο να προσεγγισουμε τα πραγματα συμφωνα με εναν συγχρονο ή διαφορετικο τροπο (και ΔΕΝ εννοω δογματα) και οποιος το αποτολμησει θεωρειται νεωτεριστης ή προδοτης της Ορθοδοξιας. Πασχουμε από εναν ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟ σε τετοιο βαθμο μαλσιτα που δεν μπορουμε να διακρινουμε τι ειναι πραγματικα Ορθοδοξο και τι ειναι Ελληνικο και τι Βυζαντινο.

Ο Ζηλωτισμος ειναι ενα τετοιο κακο παραδειγμα οπου ελεγχονται οι ιερεις με το υποδεκαμετρο της θρησκευτικης αστυνομιας για το μηκος της γενειαδας για το ποσο απεχει το αντερι από το εδαφος και εαν το ρασο κανει ανταυγες του γκρι. Αυτο μας πειραζει. Οτι τα αρχιερατικα εγκολπια κοστιζουν μια περιουσια και θα πρεπε να καταργηθουν ΔΕΝ μας πειραζει!

Συνεπως η εκκλησια σημερα πασχει από μια φοβια και μια αγκυλωση στο να εκσυγχρονισθει πολιτιστικα και ποιμαντικα αλλα απο την άλλη αρκετοι οικουμενιστες ειναι ακριβοι στα πιτουρα και φτηνοι στο αλευρι με αποτελεσμα στο μεν γραμμα να ειναι πιστοι στο πνευμα ομως, Τσοβολα δωστα όλα!

Ενω το ζητουμενο για μενα ειναι να ειμαστε αυστηροι στο πνευμα που πλαισιωνεται από το δογμα αλλα ελαστικοι στο γραμμα. Ενω τωρα καταπινουμε τον κωνωπα και διυλιζουμε την καμηλο.

Προσωπικα εχω παραστει για διαφορους λογους σε ακολουθιες Ρωμαιοκαθολικων, Λουθηρανων, ακομα και Πεντηκοστιανων. Ε ΔΕΝ κινδυνευει η πιστη μου. Τουναντιον εδραιωνεται και επιβεβαιωνεται. Και μαλιστα η παρουσια μου ως Ορθοδοξου μαλλον ενδιαφερον ή αμηχανια δημιουργει. Και το βρισκω και σαν ευκαιρια ομολογιας και μαρτυριας χωρις καν να ανοιξω το στομα μου.

Αλλα ομως πηγαινω εκει που πηγαινω (οταν πηγαινω) απολυτως συνειδητοποιημενος και χωρις να διαπραγματευομαι τιποτα. Εξ αλλου οι Ρωσσοι πως γινανε Ορθοδοξοι; Αν ειχε κρατηθει το γραμμα του νομου θα ηταν ακομα ειτε παγανιστες είτε Ρωμαιοκαθολικοι. Επρεπε λοιπον ή δεν έπρεπε να παραστουν στην Ορθοδοξη Λειτουργια αβαπτιστοι οντες;

Εκει που εχω τις μεγαλες μου αντιρρησεις προς το Πατριαρχειο ειναι

Α) Στην σκληροτητα που το Πατριαρχειο αντιμετωπίζει τους ζηλωτες (χειροτερα και από μουσουλμανους)

β) Δεν εχω πεισθει αν τα ανοιγματα του ειναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ (δηλαδη στην διακριτικη και κατ οικονομια προσεγγιση του ετεροδοξου) ή ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ αλά Φινλανδια όπου προωθειται το κοινο ποτηριο με αιρετικους, ιερειες, τραβεστι, έκφυλους και αλλους δαιμονοπληκτους.

Βαζει κανεις το χερι του στη φωτια οτι ισχυει το ενα ή το άλλο;

Vater Panajiotis είπε...

Η δική μου εμπειρία από την Γερμανία μου επιτρέπει να αγγίξω την φωτιά και να υποστηρίξω την πρώτη άποψη. Μπορεί να σου το επιβεβαιώσει και ο αγαπητός π.Μιχαήλ.

Στην περίπτωση της Φινλανδίας ίσως αδυνατεί (η ΜΧΕ) να χειριστεί την κατάσταση λόγω άλλων συνθηκών(άκρατη ρωσοφιλία του Λέοντα, αυτονομία της Εκκλησίας της Φινλανδίας κ.ά)

Cacofonix είπε...

Τίποτα δεν θα σε φέρει κοντά στο Θεό παρά μόνο η προσευχή.
Άγνωστος Ρουμάνος ερημίτης.


Τώρα πλήθυναν τα λόγια και τα βιβλία και λιγόστεψαν τα βιώματα.
Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης

Να με συγχωράτε που δεν κατάλαβα το νόημα της συζήτησης...

Misha είπε...

Φίλε Θεοπρόβλητε

Αναφέρω περιστατικά που ξέρω από πρώτο χέρι:
1.Στην Αμερική,προ ετών,αρκετές εκατοντάδες προτεσταντών με τους ποιμένες τους προσήλθαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ζήτησαν να γίνουν ορθόδοξοι.Το Φανάρι αρνήθηκε να τους δεχτεί για να μη διαταράξει τις σχέσεις με τους προτεστάντες.Οι άνθρωποι πήγαν στο Πατρ.Αντιοχείας και έγιναν ορθόδοξοι.Ανάλογα περιστατικά αναφέρονται σε όλο τον κόσμο.Κάποτε μάλιστα ο ίδιος ο πατριάρχης Αθηναγόρας είχε αποτρέψει ρωμαιοκαθολικό να γίνει ορθόδοξος,λέγοντας του ότι όλοι το ίδιο είμαστε.Προσφάτως ιεράρχης του Οικ.Θρόνου στη Δυτική Ευρώπη είπε ότι εμείς οι ευρωπαίοι χριστιανοί πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε ιεραποστολή μεταξύ μας και να στραφούμε όλοι μαζί προς τον μή χριστιανικό κόσμο.

2.Το Φανάρι έχει εκδόσει,σε συνεννόηση με το Βατικανό, «φετφά» με απειλητικό περιεχόμενο,στο οποίο αποτρέπει τους ιερείς να βαπτίζουν παπικούς.Την σχετική απόφαση προσπάθησε να εφαρμόσει και στον γέροντα Πλακίδα Ντεσέιγ,απειλώντας με κυρώσεις τους σιμωνοπετρίτες μοναχούς.Τελικά ο π.Πλακίδας ,ανώτερος κληρικός του παπικού κλήρου ων, βαπτίστηκε ορθόδοξος και χειροτονήθηκε μετά από δική του επιμονή.

3.Στην ιεραποστολή της Ινδονησίας,ο ντόπιος πρώην παπικός π.Δανιήλ,με μεγάλο και πολύχρονο έργο, αποχώρησε το 2005 από την δικαιοδοσία τού Φαναρίου και προσεχώρησε στην δικαιοδοσία των εν τη διασπορά Ρώσων,καταγγέλοντας την αποικιοκρατική νοοτροπία κάποιων «δικών» μας.

4.Όταν το 2006 υποδέχτηκαν τον Πάπα στο συλλείτουργο του Φαναρίου, τόσο οι ιεράρχες τπου τον υποδέχτηκαν (ο ένας ήταν ο Γαλλίας κ.Εμμανουήλ),όσο και πολλοί εκκλησιαζόμενοι πριν την Θ.Κοινωνία έσκυψαν και ασπάστηκαν το χέρι του.

5.Προσφάτως ο αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης,αρχιγραμματεας του Φαναρίου, έκανε επίθεση στον γέροντα Εφραίμ Φιλοθεϊτη,που ζει στην Αριζόνα,με κατηγορίες για φανατισμό και έλλειψη αγάπης προς τις «άλλες Εκκλησίες».
Είναι γνωστά τα μεγάλα εμπόδια που έβαλαν οι φαναριώτες στον δρόμο αυτού του σύγχρονου πατρο Κοσμά από τις αρχές της διακονίας του στην Αμερική,καθώς δεν ταιριάζει ο παραδοσιακός μοναχισμός με την κοσμοπολίτικη,νεοπλουτίστικη άποψη που έχουν περί Ορθοδοξίας.


Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι βρίσκονται στο πλαίσιο του «οικουμενικού» πνέυματος ,όπως επίσης και η απαίτηση του (κατά τα άλλα διωκόμενου από το βαθύ τουρκικό κράτος) προκαθημένου του Φαναρίου στη χρήση αστυνομικής βίας κατά των εσφιγμενιτών μοναχών,όπως έκανε και πριν μια 15ετία προς τους λιγοστούς μοναχούς της ρωσικής σκήτης του Προφήτη Ηλία που εξεδιώχθησαν τσουβαλιαστοί από τους πατριαρχικούς.

Οικουμενιστική αγάαααπη ,που λέει κι ένας διαδικτυακός φίλος.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Μα τελικά το Φανάρι φταίει για όλα;
Θυμάστε την συμπροσευχή του μακαριστού με τον Πάπα στον Άρειο Πάγο; Ή μήπως παραθεωρείται πώς και η ελλαδική εκκλησία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε οικουμενιστικές κινήσεις και την συγκράτησαν κάποιοι ιερωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου-μη λέμε ονόματα; Και όλα αυτά για να μετατραπεί ο τίτλος του αρχιεπισκόπου σε Πατριάρχη. Ή μήπως είμαι αρκετά κακεντρεχής;
Είχα δεν είχα αυτοαναιρέθηκα πάλι.
Αλλά το ξανατονίζω δεν υπάρχουν κακοί δαίμονες, μόνο κακοδαιμονία.
Υπάρχει και το αγαθό. Αναζητήστε το...

Vater Panajiotis είπε...

Misha,

νομίζω πως σταματήσαμε να ασχολούμαστε με το ζήτημα αλλά μάλλον η κάνουλα δεν έκλεισε.

Πότε ο π.Ελπιδοφόρος έκανε επίθεση στον γέροντα Εφραίμ;;;; Αυτό είναι ένα αισχρό ψέμα και όποιος το διασπείρει κοινός συκοφάντης. ποτέ των ποτών δεν έγινε τέτοιο πράγμα.

Το Φανάρι αρνήθηκε να βαπτίσει ομαδικά προτεστάντες για να μην έχουμε νέες Φινλανδίες. Και ο Αθηναγόρας πολύ καλά έκανε και είπε όχι στον ρκ ιερέας. Η ΓΟΧική μανία να βαπτίσουν και να μαυροφορέσουν τους "αιρετικούς" είναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Οικουμενιστικός κίνδυνος, η διαχριστιανική σούπα. Προφανώς, μετά το βάπτισμά τους στον Ωρωπού και Φυλής οι "βρωμεροί παπικοί" θα απωλέσουν το δυτικόφρονο πνεύμα τους, θα βάλουν τσεμπέρι, θα πλάθουν λειτουργιές, θα κάνουν "ύψωμα" στον Άγιο κλπ. Κάποιοι είναι μακριά νυχτωμένοι.

Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μιλάει για την σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το τουρκικό κράτος χωρίς να ΈΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, καμία εμπειρία, τίποτε.

Στο Φανάρι δεν έγινε ποτέ συλλείτουργο με κανέναν Ρωμαιοκαθολικό, ούτε υπήρξε 9η Οικουμενική Σύνοδος. Δεν θα γίνουμε οι Τσαουσέσκου του χριστιανισμού.

Η άγνοιά της εκκλησιαστικής πραγματικότητας, η θεολογική ένδεια και ο φονταμενταλισμός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι.

Οι εσφιγμενίτες είναι σχισματικοί εφόσον δεν αναγνωρίζουν τον επίσκοπο του Αγίου Όρους-πράγμα που τηρούν ΟΛΕΣ οι άλλες Μονές. Ορθώς εκδιώχθηκαν.

Θεοπρόβλητε,
έχεις απόλυτο δίκιο για την εκκλησιαστική ακαμψία. Δεν προσπαθούμε να τους κάνουμε Ορθοδόξους αλλά Έλληνες. Είναι γελοίο για μένα οι προσύλητοι να μαθαίνουν υποχρεωτικά...συρτάκι και συνταγές φανουρόπιτας.
Επίσης είναι απορίας άξιο το ότι οι επικριτές των "αιρετικών οικουμενιστών" δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα να μας στέλνουν δεκάδες επιστολές (σε εμάς, τους "πουλημένους αιρετικούς") στις οποίες μας ζητούν συνέχεια χρήματα.

Vater Panajiotis είπε...

Πολύ σωστά π.Παντελεήμονα!

Ο μακαριστός δεν ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ στον Άρειο Πάγο; Δεν φίλησε μαζί με τον άλλον μακαρίτη την εικόνα του Αγίου Παύλου; Δεν έπρεπε να καθαιρεθεί;

Misha είπε...

@π.Παναγιώτη

Μη βιάζεστε να μιλήσετε για συκοφαντίες...

Aρχιμ.Ελπιδοφόρος: «Στη βαθμιαία αυτή εκκοσμίκευση της Ορθοδοξίας δεν άργησε να έρθει η αντίδραση με την εντυπωσιακή εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση μοναστηρίων αγιορειτικής επιρροής, με άκρο συντηρητισμό, προσήλωση μονολιθική στον τύπο και το γράμμα του νόμου, έντονη αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία με αλλόδοξες Εκκλησίες.»

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2271&Itemid=2

Χαίρομαι που εκφράζετε τόσο απροκάλυπτα τον ακραίο οικουμενιστικό φανατισμό.Είναι αποκαλυπτικότατα τα όσα λέτε.

@π.Παντελεήμων

Οι πρώτοι διδάξαντες τον Οικουμενισμό είναι οι του Φαναρίου.Αυτοί που προκάλεσαν το ημερολογιακό σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία,εν μέσω της τραγωδίας της Μικρασιατική καταστροφής.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,ΠΟΛΥ ΑΤΥΧΩΣ,προσπάθησε να συναγωνιστεί το Φανάρι σε οικουμενιστική πλειοδοσία και γι αυτό εξετέθη.

Vater Panajiotis είπε...

Misha,

λυπάμαι αλλά το μίσος σου, τυφλώνει την λογική. Η γιαχωβάδικη πρακτική των περικοπών δεν περνάει.

Το πλήρες κείμενο του λόγου του π.Ελπιδοφόρου (τον οποίον είμαι σίγουρος πως δεν διάβασες ΚΑΘΟΛΟΥ) έχει ως εξής:

"Όπως γνωρίζετε, ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του αμερικανικού οικονομικού, πολιτικού και τεχνολογικού θαύματος ήταν η αποδέσμευση από κάθε παραδοσιακό πλαίσιο του παλαιού κόσμου, η θραύση των καθιερωμένων νορμών και η αμφισβήτηση για ο,τιδήποτε εθεωρείτο δεδομένο και πέραν πάσης κριτικής.

Ως ήταν αναμενόμενο, η εκκλησιαστική έκφραση αυτής της τάσεως δεν άργησε να εμφανισθεί και στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ, άλλοτε με πιο ακραίες και άλλοτε με πιο μετριοπαθείς τάσεις. Πολύ σύντομα έκανε την παρουσία του ο ορθόδοξος κλήρος, ο οποίος σε τίποτε δεν διέφερε εξωτερικά από τους κληρικούς των άλλων δογμάτων, υιοθετήθηκαν χορωδίες με μη ορθόδοξη μουσική, φτώχυνε η λειτουργική παράδοση περιοριζόμενη στα στοιχειώδη, και άλλα παρόμοια.

Στη βαθμιαία αυτή εκκοσμίκευση της Ορθοδοξίας δεν άργησε να έρθει η αντίδραση με την εντυπωσιακή εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση μοναστηρίων αγιορειτικής επιρροής, με άκρο συντηρητισμό, προσήλωση μονολιθική στον τύπο και το γράμμα του νόμου, έντονη αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία με αλλόδοξες Εκκλησίες.

Όλα αυτά είναι η έκφραση της έντονης δίψας για την απωλεσθείσα ορθόδοξη πνευματικότητα και λειτουργικό πλούτο, των οποίων για τόσο πολύ διάστημα στερήθηκε ο λαός, περιορισθείς σε ένα άγονο κοινωνικό ακτιβισμό."

Μόνο ένας ΓΟΧ δεν θα καταλάβαινε πως όσα είπε είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΜΗΤΙΚΑ για τον π.Εφραίμ.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

To ημερολογιακό ούτως ή άλλως έπρεπε να ρυθμιστεί για λόγους ευταξίας. Δυστυχώς δεν έχουμε όλοι το προνόμιο να ζούμε στο αγιώνυμο όρος όπου ο χρόνος έχει άλλη σημασία και όλα είναι αλλιώτικα μέσα σε μία διαφορετική ατμόσφαιρα. Το να μέναμε στη διαφορά των 13 ημερών θα προκαλούσε αταξία. Δεν υποστηρίζω τον Μεταξάκη στις γενικές του κινήσεις, αλλά στο ημερολογιακό ζήτημα ήταν η πρέπουσα κίνηση. Και ένας εγνωσμένα ορθόδοξος πατριάρχης το ίδιο θα έκανε. Άλλωστε για το σχίσμα φταίει μόνο ο εγωϊσμός μερικών που κατέλειπαν την μητέρα εκκλησία για να συστήσουν παρασυναγωγή και απόδειξη της σύγχυσης τους είναι ο καταδιεμερισμός τους σε πολλές παραφυάδες. Ο ένας αναθεματίζει τον άλλο και υπάγονται από επίσκοπο σε επίσκοπο μυριάκις της ημέρας. Μόνο στην Κάλυμνο έχουμε τρεις διαφορετικές "εκκλησίες παλαιοημερολογιτών"!

Το έχω ξαναπεί δεν είναι κακό να είσαι ενωτικός και ανοικτός. Κακό είναι να είσαι περισσότερο ενδοτικός ή άτεγκτος από το δέον. Οικουμενισμός και αντιοικουμενισμός είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, πολύ απλά γιατί δεν δίνουν απάντηση στο τί είναι εκκλησία αλλά στο τί δεν είναι εκκλησία σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι πράγμα διαφορετικό.
Το Φανάρι έχει ιστορία αιώνων. Έβγαλε Γρηγορίους και Χρυσοστόμους, έβγαλε και Μακεδονίους. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Και ο Παναγιώτατος Νέας Ρώμης κρατά τις ισορροπίες καλά, ενώ ταυτόχρονα βάλλεται από "αδερφές εκκλησίες" που έχουν άλλους σκοπούς και όχι φυσικά την διατήρηση της ορθοδοξίας. Αν αύριο ξημερώσουμε με άλλο πατριάρχη ίσως τα πράγματα να είναι πράγματι άσχημα και τότε θα αναπολούμε τους χειρισμούς του Βαρθολομαίου. Και λέω κρατά τις ισορροπίες γιατί καλώς ή κακώς τα τελευταία 50 χρόνια μπήκαμε σ'αυτό το αυλάκι του πάρε δώσε και δεν υπάρχει άμεσος γυρισμός, μόνον σύνεση χρειάζεται.
Αν αυτός είναι λόγος για να ρίξουμε τα αναθέματα σ'έναν άνθρωπο που προσπαθεί να κρατήσει ευδιάκριτα τα όρια μεταξύ διαλόγου και κοινωνίας ας τα ρίξουμε. Αλλά στο είχα ξαναπεί κάποτε και αλλού. Πιστεύω πώς η ιστορία αποβάλλει τα εκτρώματα. Και εδώ δεν μιλάμε καν για την γέννηση μιας ψευδοένωσης.

Misha είπε...

Κατ εμέ οι κατηγοριες περί «μοναστηρίων αγιορειτικής επιρροής, με άκρο συντηρητισμό, προσήλωση μονολιθική στον τύπο και το γράμμα του νόμου, έντονη αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία με αλλόδοξες Εκκλησίες» οι οποίες απευθύνονται προς τον γέροντα Εφραίμ είναι πράγματι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ για τον γέροντα αν κρίνουμε από την πηγή τους.

Οι φίλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Vater Panajiotis είπε...

1.Ούτε έχεις πάει στην Αριζόνα.
2.Ούτε ξέρεις το ότι όλοι οι πατριαρχικοί έχουν άριστες σχέσεις με τον π.Εφραίμ.
3.Ούτε ρωτάς τον π.Εφραίμ ποιος είναι ο Επίσκοός του.

Το ότι είσαι παρασυνάγωγος είναι φανερό.

π.Παντελεήμονα, να αγιάσει το keyboard σου.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Αφού ζητήσω συγγνώμη από τον Θεοπρόβλητο για την απεραντολογία-αλλά ούτως ή άλλως δεν την αποφύγαμε- να τονίσω πώς στην Κάλυμνο δεν έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις από τους παπικούς αλλά ταυτόχρονα υπάρχει άπλετη αγάπη για το Φανάρι. Επί ιταλοκρατίας θέλησαν οι πράκτορες του πάπα, φασίστες του Μουσολίνι και κατακτητές να κηρύξουν το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου δηλ τον χωρισμό της από το Φανάρι με απώτερο σκοπό τον αφελληνισμό και την καθολικοποίηση των κατοίκων. Ιδιαίτερα στην Κάλυμνο οι εκκλησίες έμειναν κλειστές και αλειτούργητες επί 3 χρόνια με ομόφωνη συμφωνία των ιερέων της νήσου. Τα μυστήρια είτε τελούνταν μυστικά σε άλλους χώρους ή και καθόλου. Οι ιερείς βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Ο επίσκοπος εκδιώχτηκε από τους ίδιους τους κατοίκους. Το αποκορύφωμα ήταν ο πετροπόλεμος του 35 όπου οι γυναίκες του νησιού τα έβαλαν με τους σθδηρόφρακτους φασίστες μόνο με τις πέτρες και όπου είχαμε και ένα θύμα της πατρίδας και της θρησκείας. Τελικά το αυτοκέφαλο δεν πέρασε. Έχουμε γαλουχηθεί ως τα σήμερα με καχυποψία για τους λατίνους και με "παραφρονική" σχεδόν αγάπη για το Φανάρι, στο οποίο ατενίζουμε την μαρτυρική Μητέρα Εκκλησία του Χριστού, όλων των τόπων και των αιώνων.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί θεωρώ πώς στην κρίσιμη στιγμή και πάλι οι λαϊκοί μάρτυρες θα δώσουν το παρόν. Γιατί το λαϊκό κριτήριο δεν αιφνιδιάζεται ούτε ξαφνίζετε με τις κινήσεις διαλόγου, ούτε είναι πρόθυμο να πιστέψει σε διακηρύξεις ορθοδοξίας από τον καθένα μας. Ας μην σου κακοφανεί φίλε μου misha. Ο λαός ξέρει πότε να μιλήσει και πότε όχι. Έχει αυτή τη διάκριση που του δόθηκε πατροπαράδοτα. Δεν βλέπει στον Βαρθολομαίο τον εχθρό αλλά τον προκαθήμενο της μαρτυρικής εκκλησίας. Μακάρι και οι ελλαδίτες να είχαν αυτή τη διάκριση και την αντίληψη. Όχι όλοι. Μιλάω για αυτούς που πνέουν τα μένεα κατά του "τούρκου αξιωματικού" πατριάρχη που τον έχουν στολίσει με τα πιο εξωφρενικά επίθετα, παρακινούμενοι από κύκλους που δεν ξέρουν τί θα πεί Χριστός και Ορθοδοξία, παρά μόνο φανατισμός και ελληνοφρένεια.
Όμως αλλοίμονο μας γιατί χάσαμε το μέτρο.

Misha είπε...

Και ταλιμπάν,και φανατικός ,και... και...είμαι, πάτερ Παναγιώτη.
Πού να με ξέρατε κι από κοντα...

Στην Αριζόνα δεν έχω πάει,είναι αλήθεια,αλλά μιλώ συχνά με ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες πολύ κοντά στο γέροντα.

π.Παντελεήμων

Η ημερολογιακή αλλαγή έγινε παρανόμως δίχως πανορθόδοξη συμφωνία.Τα σχετικά τα αναφέρει και ο αρχιεπισκοπος Χριστόδουλος στην περί του ημερολογίου εργασία του.
Ο Μεταξάκης ήρξατο χειρών αδίκων,κατόπιν προέκυψαν οι φαγωμάρες και οι ζηλωτισμοί,ακολούθησαν οι διωγμοί,οι καταλήψεις εκκλησιών και οι δημόσιοι αποσχηματισμοί τη αρωγή της χωροφυλακής κ.ο.κ.
Τού τα γράφει όλα αυτά ο μακαριστός όσιος γέροντας της Πάρου, π.Φιλόθεος Ζερβάκος.

Theoprovlitos είπε...

Δεν ξερω σε ποιον και τι να αναφερθω

π.Παντελεημονα

Εμενα δεν θα με πειραζε να παραμεναμε στο εκκλησιαστικο Παλαιο Ημερολογιο. Μαλιστα ισως να ειχαμε γλυτωσει πολλα από αυτα τα δυτικοτροπα παρατραγουδα με τα "Χριστουγεννιατικα" καραγκιοζιλικια και την αλλοτριωση του νοηματος των εορτων. Πολυ περισσοτερο δε επειδη η αλλαγη στο Νεο εγινε μονομερως από μερικες εκκλησιες και τσαπατσουλικα χωρις να εξετασθουν ζητημα κινητων εορτων.

Απο την άλλη δεν το θεωρω και δογματικο ζητημα, τετοιο μαλιστα που να προκαλεσει σχισμα. Οτι παντως ΕΠΕΒΛΗΘΗ ανωθεν, επεβληθη.

Για τον Βαρθολομαιο εχω πολλα ερωτηματικα. Ειναι δηλαδη μια προσωπικοτητα νεφελωδης. Δεν ειναι ξεκαθαρος όπως ηταν ο Αλεξιος της Μοσχας. Δεν ξερεις τι κανει, γιατι το κανει και που το παει. Αυτο από μονο του, και τις καλυτερες των προθεσεων να εχει δεν ειναι καλο. Δεν μπορει ενας ποιμεναρχης αντι να ΑΝΑΠΑΥΕΙ να δημιουργει συγχυση στο ποιμνιο του, και ο κοσμος σημερα δεν ειναι σαν τα κουτορνιθια που κατΕβαζαν το κεφαλι και αποδεχοντουσαν τις οποιες αποφασεις Εκκλησιαστικων αρχηγων χωρις να τους διδονται εξηγησεις ή εστω ενα πλαισιο.

Προσωπικα, που ΔΕΝ θεωρω τον εαυτο μου ζηλωτη, Ο,ΤΙ και να πει ή και να κανει ο Βαρθολομαιος το βλεπω με ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ. Διοτι ενω εχει ενα κυρος και μια ακτινοβολια και μια στοφα ηγετη και μια εσωστρεφεια που υποδηλωνει πνευματικοτητα ΤΣΟΥΠ κατι θα κανει και ξεπεφτει στο επιπεδο κυρας που ξεκατινιαζεται με εκιενη που παει να τις διεκδικησει τα κεκτημενα ή δημοσιοσχεσιτη οπορτουνιστη ή επειδη οι ΚΑΙΡΟΙ ειναι πονηροι ποιος ξερει τι αλλο.

Ενω ο Χριστοδουλος ηταν σαφες και απολυτως ξεκαθαρο πως ηταν ενας φιλοδοξος μεγαλομανης αρχοντοχωριατης και εκκλησιαστικα νεοπλουτος, πλαισιωμενος από λαμογια και ζοφερο περιβαλλον. Ειχε ομως και χαρισματα, το να μην μασαει, να μην κολλαει, ηταν λαΪκος ηγετης, συγκρουστηκε, εξεφραζε την κοινη γνωμη που δεν ειχε γλωσσα να μιλησει κλπ. Παντως ηταν ξεκαθαρος.

Προσωπικα ενω θα ηθελα να στηριξω το Πατριαρχειο με το ενα και το αλλο συγκρατουμαι. Αφηστε που σκαβει το λακκο του μονο του διοτι ΟΥΤΕ το Πατριαρχειο εχει συνεργατες διοτι στοχευει μονο σε... υψηλα βαλλαντια και υψηλες δημοσιες σχεσεις ενω η Μοσχα αλωνιζει. Αφηστε που εχω ΠΑΡΑ πολλα ερωτηματικα για τον περιγυρο του Βαρθολομαιου ο οποιος ενδεχεται και να τον μανιπουλαρει επιλεγοντας τις επαφες και τις πληροφοριες που προοριζονται γι αυτον.

Μisha είπε...

π.Παντελεήμων

Στην οπτική μου για το Φανάρι με εκφράζει πλήρως η παρακάτω επιστολή του μακαριστού γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου:

http://www.impantokratoros.gr/0E59A0BF.el.aspx

«Ο Οικουμενικός Θρόνος έχει αξίαν και χρησιμότητα μόνον και μόνον όταν εκπέμπη παντού απανταχού της γης το γλυκύ και ανέσπερον της Ορθοδοξίας Φως. Οι φάροι είναι χρήσιμοι εάν και εφόσον φωτίζωσι τους ναυτιλλομένους, ίνα αποφεύγωσι τους σκόπελους. Όταν το φως αυτών σβεσθή, τότε δεν είναι μόνον άχρηστοι αλλά και επιβλαβείς, διότι μεταβάλλονται και αυτοί εις σκόπελους. »

Theoprovlitos είπε...

π.Παντελεημονα

ΥΓ Στα παλαιοημερολογητικα μοναστηρια εχω παει πεζοπορια κατεβαινοντας απο τα βραχια. Πρεπει να εχετε και εναν δεσποτη εκει ο οποιος ηταν προ ετων τουλαχιστον στα μαχαιρια με τους υπολοιπους Παλιοημερολογιτες.

Φυσικα πηγα και στα άλλα. Και στην Ψεριμο και στην Τελενδο. Μου αρεσε το νησι σας, μονο το υφαλμυρο νερο ηταν προβλημα.

Theoprovlitos είπε...

Δεν σας προλαβαινω.

Misha

Μην βλεπεις το Φαναρι από την δικη μας στενη εννοια. Για τους ξενους, τους ετεροδοξους, τους χαζοπροτεσταντες, τους αναζητητες κλπ εξακολουθει να λειτουργει ως φαρος, ακομα και μονοφθαλμος. Απλα εμεις θα τον θελαμε ΤΕΛΕΙΟ όπως και θα ωφειλε αν ειναι.

Vater Panajiotis είπε...

Προφανώς και ο Εφραίμ είναι αιρετικός διότι μια χαρά συλλειτουργήσαμε.

Κρίνω από αυτά που λες. Θα ήθελα να σε γνωρίσω όμως, κανένα πρόβλημα.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Δεν νομίζω πώς για ένα τέτοιο ζήτημα χρειάζεται πανορθόδοξος σύνοδος misha. Αν αύριο η Εκκλησία της Ελλάδος λχ ή η τοπική Εκκλησία της Καλύμνου αποφασίσει να γυρίσει τον ημερολογιακό δείκτη 10 μέρες πριν ή μετά για χ πρακτικούς τοπικούς λόγους καθίσταται αυτομάτως αιρετική; Πάντοτε θα υπάρχουν τα έκτροπα και από τις δύο πλευρές αλλά οι αιτιάσεις δεν θα βρίσκονται στο ειδικά προφανές αλλά σε πιο σκοτεινά σημεία, αρκετά πιο ποταπά. Και δυστυχώς δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς έκτροπα. Θυμάμαι την γιαγιά μου που περνούσαν οι παλαιοημερολογίτες από τη γειτονιά της και της λέγανε ότι λατρεύει τον "φραγκόσταυρο".
Βέβαια υπάρχει και μοναστήρι παλαιοημερολογιτών εδώ, που αναγνωρίζει τον επίσκοπο και όπου ανθεί η ορθοδοξία. Είναι τυχαίο αυτό;Εδώ ολόκληρη ενορία στην Κάλυμνο με ζωντανή μαρτυρία και έντονη εκκλησιαστική ζωή την ξεθεμέλιωσαν ζητώντας τον ναό τους πίσω γιατί ήταν ιδιόκτητος και οι ενορίτες λειτουργούσαν εκεί με παπά της μητρόπολης καλή τη πίστει. Και ο στόχος των ιδιοκτητών ήταν το παγκάριο. Κλειδώσανε τον ναό με λουκέτο προτού παρθεί δικαστική απόφαση και μετά κατηγορούσαν τον επίσκοπο ότι τους διέκοψε δική τους λειτουργία ενώ πάνω στην αγία τράπεζα υπήρχε ακόμα το αντιμήνσιο μας. Τελικά δικαιώθηκαν γιατί ήταν ιδιοκτήτες του ναού και γιατί εμείς υπήρξαμε βλακωδώς καλόπιστοι. Μάλιστα η υπόθεση ξεπέρασε τα σύνορα και μας είπαν και καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τί κατάφεραν; Ο ναός δεν λειτουργείται από κανέναν πλέον. Άφησαν μια ζωντανή ενορία έρμαιο στην αλειτουργησία . Άφησαν τα πρόβατα διασκορπισμένα στον λύκο. Αύριο αν του καπνίσει του ιδιοκτητη να το γυρίσει στη μασονία μπορεί να μεταβάλει τον ναό και σε Στοά. Αυτά κάνει ο φανατισμός των παλαιοημερολογιτών . Και τόσα άλλα. Όταν λείπει το μέτρο και η αγάπη.Τέλοσπάντων το πήγα μακρυά.
Χριστός ανέστη .
Ειρήνη σε όλους μας.

Theoprovlitos είπε...

Π. Παντελεημονα

Καλα εσεις οι Καλυμνιοι εχετε και μια τρελλα, οποτε το πιστευω και επικροτω την αντισταση σας στην Ιταλοκρατια.

Ομως μηπως οι καιροι αλλαξαν και πλεον όσο ο Τουρισμος καλα κρατει και ο μεχρι προτινος ευδαιμονισμος σιγα μην εχει κανεις καμμια σκασιλα αν ο Βαρθολομαιος συλλειτουργησε με τον παπα και αν ο Ιταλος τουριστας που θα φερει τα ευροπουλα του στο νησι θα θελησει να κοινωνησει στην ενορια σας. (προς Θεου μην το παρετε προσωπικα για την Καλυμνο. Στην γενικοτερη αδιαφορια και εκκοσμικευση αναφερομαι και στον αποχριστιανισμο της κοινωνιας).

Theoprovlitos είπε...

π.Παναγιωτη

Ευχαριστω για το αποσπασμα του π.Ελπιδοφορου γιατι οντως αν το δει κανεις αποσπασματικα οδηγειται μονο σε αρνητικα συμπερασματα.

Για την Αριζονα εχω ιδιαν αντιληψη από την εκει παραμονη μου αλλα και απο Αμερικανους που συχναζουν εκει αλλα βεβαιως οχι και πληρη εικονα. Σιγουρα το προφιλ του καλου Χριστιανου που οικοδομειται εκει ειναι το ζηλωτικο, το ΥΠΕΡ ευσεβιστικο. Αποχη σε παντρεμενα ζευγαρια, μαντηλες στις γυναικες, μακρυμανικα μεχρι τον καρπο κλπ.

Επισης οι ετεροδοξοι εξαιρουνται από τις ακολουθιες, ακομα και την τραπεζα, το οποιο θεωρω υπερβολη. Δηλαδη οταν οι προσυλητοι πανε σπιτια τους ΔΕΝ τρωνε με τις οικογενειες τους ή δεν προσευχονται κατω από την ιδια στεγη για να μην θεωρηθει αυτο... συμπροσευχη?

Παντως ο επισκοπος τους εχει βαλει χερι επειδη ξαναβαπτιζαν τους ετεροδοξους οι οποιοι ομως με πλαγιους τροπους καταφερνουν και ξαναβαπτιζονται.

Γενικα το μοναστηρι το βρηκα καλυτερο από οτι φοβομουν αλλα "χειροτερο" από οτι θα ηθελα. Δηλαδη ευκολα μπορω να φανταστω γονεις να τα παιζουν αν τα παιδια τους ενταχθουν σε ενα τετοιο αυστηρο περιβαλλον, και μαλιστα στην Αμερικη.

Παντως εξομολογηθηκα στον π. Εφραιμ (το εχω ξαναγραψει) και ενω μπηκα μεσα προετοιμασμενος να ακουσω κεραυνους βγηκα ανέπαφος.

Εκει που θα βαλω περισσοτερα ερωτηματικα είναι σε καποια πρωτοπαλληκαρα του, διοτι οπως και ο π.Ιωσηφ ο Βατοπαιδινος δεν εχει καμμια σχεση με τα καμωματα του ηγουμενου Εφραιμ, αντιστοιχως δεν ξερω αν καποια πραγματα που εφαρμοζονται στην Αριζονα δεν ειναι ακριβς επιλογες του φραιμ αλλα καποιων μοναχων του.

Theoprovlitos είπε...

MIsha και π.Παναγιωτη

Η αληθεια ειναι πως το Φαναρι εχει κανει και ΧΟΝΤΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΑ λαθη, όπως στο ζητημα της Ινδονησιας αλλα και αλλων προσυλητων στην Αμερικη όπως ανεφερες Μισα.

Αλλα μην τα φορτωνουμε ολα σε οικουμενικο πνευμα. Ας πουμε στην Ινδονησια υπηρχαν και φιλοδοξιες καρριερας από τον π.Δανιηλ ο οποιος ήθελε ντε και καλα να γινει μητροπολιτης και επειδη δεν εγινε προσηλθε στους Ρωσσους παιρνοντας και περιουσιακα στοιχεια που προερχονταν από τον οβολο των Ελληνων. Ακομα και αν αδικηθηκε από τον τοτε Μητροπολιτη ενας πνευματικος ανθρωπος δεν το κανει αυτο.

Στους ισχυρισμους του ηταν οτι δεν τον αφηναν να κσνει λειτουργιες στα Ινδονησιακα. ΑΝ αυτο αληθευει εστι τοτε ειναι οντως Αποικιοκρατικη αντιληψη της Ορθοδοξιας που ερχεται σε αντιθεση με την υποτιθεμενη καταδικη του εθνοφυλετισμου.

Επισης δεν ειναι μονο αυτοι οι Αμερικανοι που προσηλθαν στο Πατριαρχειο Αντιοχειας επειδη δεν τους δεχθηκαμε εμεις. Πλοκληρη η αδελφοτητα της μονης του Αγιου Γερμανου τη Αλασκας (Σεραφειμ Ροουζ κλπ) οταν αποφασισαν να απεμπλακουν απο παλαιοημερολογιτες τελικα κατεληξαν κυριως στους Σερβους και τους Βουλγαρους και αλλου πλην των Ελληνων. Και σιγουρα οχι απο ανθελληνισμο διοτι μεχρι προτινος υπαγοντουσαν σε ενα σχισματικο ελληνα παλαιοημερολογιτη.

π.Παναγιωτη συμπαθατε με αλλα δεν με πολυπειθει η εξηγηση οτι αδιαφορησαν για να μην αλοιωθει το... Ελληνοαμερικανικο Ορθοδοξο πνευμα. Αφου οι συγκεκριμενοι προσυλητοι προερχομενοι από τους Ρωσσους της διασπορας ήταν και βασιλικοτεροι του βασιλεως. Καμμια σχεση με την Φινλανδια. Απλα αποτλει ακομα ενα ΤΡΑΓΙΚΟ λαθος του Φαναριου.

Ανώνυμος είπε...

@ Θεοπρόβλητε

Γράφεις: "ο επίσκοπος τους έχει βάλει χέρι επειδή ξαναβάπτιζαν τους ετερόδοξους οι οποίοι όμως με πλάγιους τρόπους καταφέρνουν και ξαναβαπτίζονται."Αφελής απορία: ποιοι είναι αυτοί οι ετερόδοξοι, που είναι βαπτισμένοι, ώστε ο βαπτισμός τους ν΄αποτελεί "αναβαπτισμό";

--------------------

Επειδή ο πατήρ Παναγιώτης ψάχνει να βρει τους ΓΟΧ, ώστε να εξουδετερώσει τον αντίλογο μονολεκτικά, με μια ταμπέλα, δηλώνω υπευθύνως πως ούτε είμαι ΓΟΧ, ούτε και πρόκειται να κάνω το χατήρι των ενωτικών και να γίνω ΓΟΧ. (κι απ΄ο,τι ξέρω, ούτε κι ο Μisha είναι) Εδώ θα μείνουμε, κι εγώ και πολλοί άλλοι σαν εμένα, μέσα στην εκκλησία ΜΑΣ και θα τους χαλάμε τη σούπα.

--------------------

Παραπάνω έκανα λάθος κι απάντησα σε ένα σχόλιο του πατέρα Παντελεήμονα, νομίζοντας πως το είχε γράψει ο Θεοπρόβλητος.

Vater Panajiotis είπε...

2mnka

το να είσασταν ΓΟΧ θα ήταν πιο τίμιο αλλά θέλετε μια πιο..κανονική "κάλυψη". Αν είσασταν συνεπείς με όσα λέτε, θα έπρεπε να ανήκετε σε κάποιον εκκλησιαστικό σχηματισμό που ΔΕΝ έλκει την κανονικότητά του από την ΜΧΕ, η οποία για σας είναι αιρετική. Αλλά επειδή δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ κανονική (εκτός των άλλων πρεσβυγενών πατριαρχείων)εκκλησία εκτός Οικ. Πατριαρχείου, το "ξεχνάτε" με πολύ βολικό τρόπο.

Vater Panajiotis είπε...

Θεοπρόβλητε,

ο π.Σεραφείμ Ρόουζ, παρά το μήκος της γενειάδας του, υπήρξε ακραιφνώς προτεστάντης στις απόψεις του. Μια πρόχειρη ματιά στο πόνημά του για την Εξέλιξη και τη Δημιουργία(όπου μιλάει σαν τον Παστέρ, τον Βολταίρο και άλλους Θεϊστές) το αποδεικνύει πανεύκολα. Δεν μπορεί κάποιος να διώξει όσα τον συνοδεύουν από τότε που γεννήθηκε.

Ανώνυμος είπε...

@ Vater Panajiotis

Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Καμία "κάλυψη" δεν χρειάζομαι. Βρίσκομαι στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόμουν απο τη στιγμή της βάπτισης μου και δεν σκοπεύω να το εγκαταλείψω βορά στα χέρια των Λατινόφρονων.
Θα τρομάζατε αν ξέρατε πόσοι είμαστε μέσα στην εκκλησία, που θ΄ αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια, ώστε η Ορθοδοξία να παραμείνει καθαρή, για να την βρουν και τα δισέγγονα μας και να μην την καταντήσουν παραμάγαζο του Βατικανού, οι μασόνοι που κατάφεραν ν΄αναρριχηθούν στους θρόνους.
Κι αν κινδυνεύσουν οι ψυχές μας, δεν πειράζει, αρκεί να μείνει ανοιχτή η Πόρτα, γι΄αυτούς που μπορούν να την περάσουν.
Αλλα, όπως είπε και ο πατέρας Παντελεήμων, ο λαός δεν μίλησε ακόμα. Όταν βοήσει ο λαός της εκκλησίας, τότε θα καταλάβουν μερικοί τι εστί Οργή Θεού.

Theoprovlitos είπε...

@Πατερ Παναγιωτη

Σvστο και αυτο που λετε για τον π.Σεραφειμ Ροουζ αλλα μικροπλανες μπορει να ισχυρισθει εν αγνοια του ο καθενας. Οντως δεν εγιναν Ορθοδοξοι ξαφνικα μονο με το βαπτισμα και αυτο το εχω διαπιστωσει από μεγαλο μεριδιο των προσήλυτων που εχω συναναστραφει. Αλλοι νεωτεριζουν αλα Φινλανδια και λλοι προσκολλωνται στο γραμμα του νομου με σχολαστικισμο νομιζοντας πως αυτο χρειαζεται για να γινουν Ορθοδοξοι επειδη δεν μπορουν να αντιληφθουν πληρως το πνευμα.

Γενικα με ενοχλει ή με λυπει η προσκoλληση στο γραμμα διοτι το ζητουμενο είνβαι τελικα το ΠΝΕΥΜΑ που ενεπνευσε καποιους να συνταξουν καποιο γραμμα και ο ΣΚΟΠΟΣ και το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. Δηλαδη σε καμμια περιπτωση δεν βλεπω το γραμμα ως αυτοσκοπο.

Γι αυτο και δεν προσκολλωμαι ετσι "αβιαστα" σε ημερολογιακα ζητηματα, ή κανονες που απαγορευουν το Α και το Β αλλα προσπαθω να ενταχθω στο πνευμα που τους επεβαλε.

Απο την αλλη ομως θα συμφωνησω με την 2μνκα, Υπαρχουν ΠΑΡΑ πολλοι, ακομα και δημοσιογραφοι, φιλελληνες, φιλοι του Πατριαρχειου, και πολυς λαος που ενω στηριζουμε ασυζητητι το Πατριαρχειο και μαλιστα πολλοι σαφως λενε οτι η Αυτοκεφαλια της Ελλαδικης Εκκλησιας ηταν λαθος, από την άλλη όμως με την άκρη του ματιού κοιταμε και την εξωπορτα, (προς τα που δεν ξερω) ιδιαιτερα στους πονηρους καιρους που ολα παγκοσμιοποιουνται και συγχωνευονται προετοιμαζοντες την οδο του "Μεσσια" που θα αποκαταστησει τα πάντα.

Σε αυτο ακριβως το σημειο βαζω και τα ερωτηματικα μου διοτι απο οσο θυμαμαι για την παγκοσμιοποιηση ως οικονομικοκοινωικο φαινομενο που αποδομει κοινωνιες ΔΗΘΕΝ ενωποιωντας τις, ο Βαρθολομαιος δεν εχει κανει ουτε ενα αρνητικο σχολιο, εν αντιθεσει με τον Χριστοδουλο που τους τα εχωνε χοντρα.

Τελικα ο Παναγιωτατος τι ειναι; Ανθρωπος του Συστηματος που κοιταζει πως θα πλασαριστει καλυτερα σε αυτο ή ουκ εκ του κοσμου τουτου οπως θα επρεπε. Διοτι ενιοτε μου δινει την εντυπωση πως ο μονος που συναγωνιζεται ειναι ο... Al Gore!

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΕΧΘΕΣ ΣΤΑ 47 ΣΧΟΛΙΑ
ΗΛΠΙΖΑ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΙΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΩΣΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟΝ ΦΕΦΤΑ ΤΟΥ Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ MISHA[ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΟΣ]ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ.ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΦΟΥ Η ΒΛΑΧΟΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΣΟΡΤΙ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ,ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΗΜΙΦΩΣ ΤΗΣ ΚΑΝΤΗΛΑΣ ΜΑΣ.[ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ].
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΥΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ '80 ΚΑΙ'90,ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΧΩΡΟΥΣ[ΠΡΕΖΑΚΙΑ,ΧΑΣΙΚΛΗΔΕΣ,ΙΝΔΟΥΙΣΤΕΣ,ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ,ΦΡΙΚΙΑ,ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ,ΜΑΟΙΚΟΙ Κ.Ο.Κ.]ΜΕ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΤΟΣΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΤΟΣΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΑΔΙΕΞΟΔΑ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΥΡΙΩΣ.
ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟ ΡΕΜΑΛΙΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΠΟΥΛΑ,ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Η ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΩΝ Η ΑΓΑΠΗΤΙΚΩΝ ΔΙΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ.
ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ,ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΛΘΗ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ [ΜΑΖΙ ΜΕ THN ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΧΥΛΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ].
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΑΚΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΟΙ.
ASLAN

Ανώνυμος είπε...

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος
...και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού!

Theoprovlitos είπε...

@Aslan

Κατανοω την αντιδραση του π.Παναγιωτη υπο την εννοια της μη δαιμονοποιησης των παντων ευκολα και αβιαστα και με αρνητικη προκαταληψη.

Επισης την κατανοω διοτι εκ των πραγματων ζει σε ενα ετεροδοξο περιβαλλον και τελικα ανακαλυπτεις πως ο διπλανος σου δεν ειναι κατ αναγκη ενα σκοτεινο τερας μονο και μονο επειδη ειναι Ρωμαιοκαθολικος.

Απο την αλλη πιστευω ομως πως να βλεπουμε τα πραγματα με αντικειμενικοτητα όσο και να αγαπαμε το φαναρι και να αναγνωριζουμε τα σημεια των καιρων δεν βλαπτει.

Το Φαναρι αν μη τι αλλο εχει την ευθυνη οτι δεν βαζει τα ορια του δογματικα σωστου αλλα η δογματικη του και η σταση του ειναι ενα μεταλασσομενο νεφελωμα.

Για παραδειγμα δεν μπορει να γινεται στην ΦΙνλανδια το ελα να δεις και για λογους δημοσιων σχεσεων να μην αντιδρα. Αν ειναι οι αιρετικοι να πανε με τους Ρωσσους ε ας πανε και με τους Ρωσσους, ας πανε και με το διαολο. Γιατι θα πρεπει εγω ο πιστος να καπελωνομαι από τον τοπικο αιρεσιαρχη και να διωκομαι μαλιστα επειδη το Φαναρι παριστανει τον Ποντιο Πιλατο την στιγμη που υπαρχουν ακομα και ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ που αντιδρουν σε εκφυλιστικα φαινομενα.

Πολλα καρπουζια σε μια μασχαλη δεν μπορεις να κρατησεις, ιδιαιτερα αν μερικα από αυτα είναι και σαπια.

Misha είπε...

«ο π.Σεραφείμ Ρόουζ, παρά το μήκος της γενειάδας του, υπήρξε ακραιφνώς προτεστάντης στις απόψεις του.»

Αν μαθαίνατε την μετάνοια τού π.Σεραφείμ,αν βλέπατε το ξύλινο κελλάκι,δίχως ρεύμα και νερό, όπου κατοικούσε στη σκήτη του αγίου Γερμανού θα ήσασταν πιο μετρημένος στις πρόχειρες και ασυλλόγιστες κρίσεις σας.

Εκείνος εγκατέλειψε πανεπιστημιακή καρριέρα για να γίνει ορθόδοξος,δεν αμοίφθηκε ποτέ για την ιερωσύνη του και φορούσε αδιάλειπτα το ρασάκι του.

Εσείς είσθε μισθωτός, κυκλοφορείτε με κουστουμάκι και η ιερατική σας ιδιότητα σάς προσέδωσε μιά ηγετική θέση σε μια κοινότητα που αν ήσασταν λαϊκός θα χρειαζόσασταν πολλούς κόπους για να την κατακτήσετε.

Λίγη σεμνότητα δεν θα έβλαπτε.

Ανώνυμος είπε...

@ Θεοπρόβλητε,

"Άσπλαχνος εστί ο εφησυχάζων, ουκ ο ελέγχων"
(Μ. Βασίλειος)

"Μηδέν νόθον δόγμα τω προσχήματι της αγάπης παραδέχεσθαι"
(Ι. Χρυσόστομος.)

Αλλά τι να ξέρουν κι αυτοί...

Vater Panajiotis είπε...

Αγαπητέ Θεοπρόβλητε,

σταματώ να απευθύνομαι στους γνήσιους μουζαχεντίν. Το δηλητήριο που στάζουν, η επιθετικότητα, η άγνοια των μεγεθών της αληθινής Εκκλησίας του Κυρίου μας (και όχι του δικού τους στενόμυαλου Ιράν), ή έχθρα για ο,τιδήποτε διαφορετικό από το δικό τους φαντασιακό, η απέχθεια για άλλους χριστιανούς, η μονοπώληση του Κυρίου μας σε ένα στενό πλαίσιο, ο ΑΚΡΑΤΟΣ Προτεσταντισμός τους (διότι δεν γνωρίζουν καθόλου τι θα πει αυτή η λέξη) με κάνουν να λυπάμαι για τα νέα σχίσματα που θα ακολουθήσουν στην Ελλαδική Εκκλησία.

Η άγνοιά τους είναι τόσο μεγάλη ώστε νομίζουν πως με αφορά ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους στην Ελλάδα ενώ ποτέ στην ζωή μου δεν πήρα κρατικό μισθό για να μάθω πόσα αχλάδια έχει ο σάκος (τους) όταν γίνει αυτός ο περιβόητος χωρισμός. Δόξα τω Θεώ η Εκκλησία συντηρείται από το ποίμνιο και ΜΟΝΟ και πολεμά όλα τα φανατικά φυντάνια που νόμισαν πως ο Χριστός τους ανήκει, πως επειδή γνώρισαν κάποιον μοναχό στο Άγιο Όρος τα έμαθαν όλα, που προφανώς δεν αποδέχονται την αγιότητα ανθρώπων σαν τον Άγιο Παλλάδιο και Άγιο Βονιφάτιο (διότι δυστυχώς γεννήθηκαν στην Σκωτία και στην Αγγλία και όχι στην Καππαδοκία. Αλλά τι, λέω, η Καππαδοκία είναι έδαφος του πολυμίσητου Οικ.Πατριαρχείου. Δεν μπορεί να έβγαλε αγίους!)

Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δίνουν λανθασμένη εικόνα για την Ορθοδοξία και θα είναι οι πρώτοι εχθροί της στα σχίσματα που θα δημιουργηθούν και θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον διαχωρισμό της Ελλαδικής Εκκλησίας σε ακόμη περισσότερες νησίδες "γνησίων".

Η συνέχεια της Εκκλησίας είναι μόνο η γραμμή των επισκόπων. Οποιοσδήποτε φεύγει, μπορεί να νομίσει ό,τι θέλει, ΔΕΝ είναι όμως μέλος της Εκκλησίας που ίδρυσε ο Κύριος.

Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία Θεοπρόβλητε,
ο Θεός μαζί σου.

Theoprovlitos είπε...

@Pater Panagivtis

Και για να μην αοριστολογω οταν λεω νεφελωμα την ποιμαντικη και δογματικη του Φαναριου στο ζητημα της Φινλανδιας,ιδου τι θα εκανα χωρις να ερθω σε συγκορυση με ρωσσοφιλους αρχιεπισκοπους:

Θα εβγαζα ενα Συνοδικο φιρμανι που θα ελεγε περιπου οτι η ομοφυλοφιλια ΔΕΝ αντιμετωπιζεται οπο την εκκλησια μας ως φυσιολογικη κατασταση ο δε γαμος ομμοφυλοφιλων ειναι βδελυγμα. Επισης οι ομοφυλοφιλοι εχουν θεση στην εκκλησια πλην ομως οποος την προωθει ως φυσιολογικη κατασταση και δεν μπορει να ανηκει σε αυτην. Οποιος ομοφυλοφιλος επιθυμει να παντρευτει με πολιτικο γαμο δεν θα αντιμετωπιζεται ρατσιτικα πλην ομως θετει εαυτον εκτος εκκλησιας διοτι αρνειται την ορθοδοξη δογματικη και πνευματικοτητα με την επιλογη του αυτη.

Δηλαδη κοντολογις να εξεδιδαν εαν φιρμανι που να αποκαθισοτυσε τα πραγματα απλα και μονον παρουσιαζοντας το δογματικα και εκκλησιολογικα σωστο, ΄στε να φραξει εκ των πραγματων τα στοματα των εκφυλων και των αιρετικων.

Αντιστοιχη κινηση και ΜΠΡΑΒΟ του εκανε ο ΠΑΠΑΣ. Ξεκαθαρισε απολυτως τις θεσεις της Ρωμαιοκαθολικης ΕΚκλσηιας και οστις θελει πισω του ελθειν.

Ο Βαρθολομαιος ΓΙΑΤΙ δεν κανει το ιδιο. Δεν χρειαζεται να προβει σε καθαιρεσεις. Ενα ξεκαθαρισμα χρειαζεται και θα κλεισουν τα βλασφημα στοματα που εξακολουθουν ακομα και σημερα που μιλαμε να προπαγανδιζουν την πλανη τους από επίσημα εκκλησιαστικα περιοδικα.

ΓΙΑΤΙ δεν το κανει αυτο ο Βαρθολομαιος. Να ξεκαθαρισει την ηρα απο το σταρι απλα και μονο με μια εκκλησιολογικη τοποθετηση. Μηπως γιατι δεν ΘΕΛΕΙ NA να κακοκαρδισει τα Μεγαλα Αφεντικα που προωθουν και προβαλουν ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ την ομοφυλοφιλια σαν προτυπο από τα ΜΜΕ;

Vater Panajiotis είπε...

Θα τρελαθώ εδώ μέσα με αυτά που διαβάζω!

Δεν είμαι μισθωτός, ζω από το κερί που ίσως αφήνουν οι πιστοί, ίσως και δεν αφήνουν. Μια πληροφόρηση από πριν δε βλάπτει.

Αν κάποιος έχει διδασκαλία για την Δημιουργία όμοια με γιανσενιστές, Ντεϊστές, μασώνους και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, δεν με ενδιαφέρει πόσα μέτρα είναι το κελάκι του. Για άλλη μια φορά σας τυφλώνει ο ευσεβισμός και η λατρεία εν είδει γκουρού.

Vater Panajiotis είπε...

Θεοπρόβλητε,
συμφωνώ 100% μαζί σου! Φυσικά και πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο εφόσον δεν μπορεί να επέμβει απευθείας. Το γιατί δεν το κάνει μπορεί να επιδέχεται π[ολλών απόψεων αλλά η αναγκαιότητα που ανέφερες ισχύει στο έπακρο.

Theoprovlitos είπε...

Π. πΑΝΑΓΙΩΤΗ

Γραφαμε παραλληλα και γι αυτο το προηγουμενο σχολιο φαινεται ασχετο.

Πατερ μου εγω νομιζω πως το προβλημα ειναι στο που ειναι αυτη η διαχωριστικη γραμμη που ενας πιστος ή ενας ιερεας θα οριοθετησει την υπαγωγη του σε εναν επισκοπο οταν αυτος αυτοανειρειται ως προς την γραμμη των επισκοπων λογω εισαγωγης καινων δαιμονιων.

Και αλλοι θετουν το οριο αυτο με πολυ αυστηρα κριτηρια σε βαθμο που να αλληλοσπαρασωνται και να δημιουργουν σχισματα για ευτελη θεολογικα ζητηματα (ΓΟΧ) ενω αλλοι εχουν παρεκτραπει περα από καθε όριο μην θετωντας ΚΑΝ διαχωριστικες γραμμες.

Νομιζω πως στην προσπαθεια σας να υπεραμυνθειτε του Πατριαρχειου (και καλα κανετε) δεν εχετε καταστησει σαφες σε αλλους γραφοντες αν υπαρχουν τελος παντων καποια ορια, εστω ελαστικοτερα, εστω επιεικεστερα που περα από αυτα θα αρχισατε να ανησυχειτε και εσεις.

Εγω το ξαναλεω ευθαρσως πως ειμαι αρκετα επιεικης στην προσεγγιση του αλλου, ακομα και του αιρετικου αλλα απο την αλλη ορια περα απο τα οποια δεν ειμαι διατεθιμενος να περασω σαφως και βαζω.

Το προβλημα μου με το Πατριαρχειο δεν ειναι οτι θετει διαφορετικα ορια από τα δικα μου που πιθανον να ειναι και "αυστηρα" αλλα οτι δεν βαζει ΚΑΘΟΛΟΥ λη δεν τα κανει γνωστα στο εκκλησιασμα που διαποιμαινει. Εκτος αν το εκκλησιασμα αυτο περιοριζεται στους 4 τοιχους του Φαναριου.

Αν ειναι να στηριξουμε και να εργασθουμε για το Φαναρι, καλο θα ειναι να ξερουμε ΠΟΙΟ Φαναρι στηριζουμε.

Theoprovlitos είπε...

Παιδια,
ας μην πυροβολουμε τον π.Παναγιωτη, διοτι ακομα και εαν επιφανειακα φαινεται το αντιθετο στην Γερμανια που βρισκεται ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ κραταει και αυτος.

Υπαρχει βεβαια ελλειψη ιερεων αλλα ομως για να κανω τον συνηγορο του π.Παναγιωτη γιατι διαφοροι "ασκητικοι" μοναχοι και ιερεις δεν εγκαταλειπουν την ασφαλεια της Ελληνικης εκκλησιας να ξενιτευτουν;

Ιδιαιτερα μοναχοι και μοναχες, την στιγμη μαλιστα που στις ιεραποστολες ψαχνουν εθελοντες με το ντουφεκι, ενω στην Γερμανια για παραδειγμα οι σωστοι παπαδες ειναι στην ουσια ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ.

Κουβεντα κανουμε, μην το παιρνουμε πιο σοβαρα απο οτι πρεπει. Στο κατω κατω πολλες φορες οι θεσεις που θιοθετουμε ειναι και απορροια θετικων ή αρνητικων ΒΙΩΜΑΤΩΝ τα οποια δεν μεταβιβαζονται. Και οπως νομιζω συμφωνουμε όλοι τα βιωματα του καθενος ΑΝΩΘΕΝ δινονται. Εκτος αν καποιος διαστρεφει συνειδητα τον εαυτο του που δεν νομιζω να ειναι η περιπτωση μας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΝΩ ΕΚΘΑΜΒΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΥΔΟΣ.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΗ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
ASLAN.

Misha είπε...

Φίλε Θεοπρόβλητε

Σχετικά με τα όρια που ζητάς να τεθούν.

Είναι σχετικά απλά τα πράγματα.
Το Φανάρι έχει ανακαλύψει ακόμα και τρόπο αποδοχής του Φιλιόκβε(!!!) ενώ είναι άτεγκτο και σκληροπυρηνικό στο ζήτημα της δικαιοδοσίας του στις «Νέες Χώρες».
Έτσι είχαμε το εξωφρενικό να ψάλλονται ειδικά εγκωμισατικά τροπάρια προς τον Πάπα, «τον εκ δυσμών Ποιμένα και Πρόεδρον» και ταυτοχρόνως να αφορίζεται ,δίκην μεγάλου αιρεσιάρχου, ο ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Αθηνών!!!

Όταν θα γίνει,οσονούπω, ο χωρισμός Εκκλησίας-κράτους και παύσει η ροή των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως εξ Αθηνών (όπως ορθώς επεσήμανε ο φίλος Ασλάν)τότε θα φανεί η γύμνια των μεγαλαύχων φαναριωτών.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Εγώ λοιπόν παρακαλώ να γίνει ο διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους και μάλιστα είμαι και υπέρμαχος, διότι δεν είμαστε πόρνες του ελληνικού κράτους και του βαυαρόφερτου φαρμακίδειου συστήματος που επιθυμεί τα πρωτεία κρατώντας το μεγάλο βαλλάντιο του εκβιασμού, αλλά ιερείς της ορθοδόξου ανατολικής Εκκλησίας. Η Εκκλησία μπορεί να θρέψει τα παιδιά της. Από την στιγμή που είμαστε εντός της εκκλησίας γνωρίζουμε το τί δεκάτες και εισφορές πληρώνουμε για να κυκλοφορούν οι θηλυπρεπείς μεγαλόσχημοι με λιμουζίνες εν Ελλάδι και αλλού. Τη δεκάρα που θα πετάξει τις στο δικό μου αμαρτωλό φαναριώτικο παγκάρι , μου επιστρέφει το εν Ελλάδι Μετοχικό Κεφάλαιο των ιερέων ως μισθό-μισθό της πλάκας. Και δόξα τω Θεώ εμείς στην επαρχία ξέρουμε και τρώμε και από τα χέρια μας. Αλλοίμονο σε κάτι παιδάκια που είναι από 18 χρονών ρασοφορεμένα και δεν ξέρουν τί εστί κουρμπέτι . Άμα δεν τύχουν της υψηλής προστασίας κάποιων προσώπων θα λιμάξουνε.
Συγχωρήστε με για την σκληρότητα και την ποιότητα των λόγων μου, αλλά αυτή εστί η πραγματικότητα.

Theoprovlitos είπε...

π. Παντελεημονα

Τωρα χειροτονηθηκε ενας φιλος μου αφου το παλεψε για πολλα χρονια μεχρι να το παρει αποφαση. 850 ευρω παιρνει! Σκεφτομαι τι θα εκανα εαν ειχε και οικογενεια.

Παντως ας μην αυταπατομαστε οτι ο χωρισμος θα ειναι πανακεια. Στην Σερβια, που ισχυει ο χωρισμος εδω και χρονια να δειτε το τι ιερατικη λιμουζινα κυκλοφορει, ακομα και μεσουντος του πολεμου.

Δυστυχως επ αυτου δεν υπαρχει σωτηρια διοτι ειναι θεμα ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ περισσοτερο, παρα δομων.

@Ασλαν

Μην στενοχωριεσαι και μην σοκαρεσαι. Με το να αποτυπωνεται εγγραφως μια πραγματικοτητα που απεικονιζει διαφορες τασεις και αντιληψεις εντος της Εκκλησιας απλα μαθαινουμε γι αυτες και πως το βλεπει ο διπλανος μας.

Το να μην εκφραζει κανεις τι εχει στο μυαλο και την καρδια του απλα δινει την ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ μιας επιπλαστης ομοψυχιας που για μενα δεν ειναι ΚΑΝ ζητουμενη.

Δηλαδη εγω χαιρομαι οταν υπαρχει και διαλογος και διαμετρικες τασεις εντος της Εκκλησιας διοτι ο καθενας ελεγχεται η συγκρατειται από τις θεσεις του ειτε ειναι ακραιες είτε πολιτικα ορθες.

Διαφορετικα αλλοι θα μοιραζαν συγχωροχαρτια και αλλοι αφορισμους για ψιλου πήδημα. Επειδη πιστευω πως προερχεσαι από δημοκρατικο και αντισυμβατικο παρελθον, (όπως υποψιαζομαι και ο π.Παναγιωτης) θα κατανοεις απολυτως τι εννοω.

Την απολυτη συμφωνια και ομοψυχια των Ιεχωβαδων και τον Μορμονων για παραδειγμα την ΦΟΒΑΜΑΙ πολυ περισσοτερο από μια εντονη διαφωνια.

Αλλα δεν υπαρχει λογος να κακιωνετε και να αγανακτειτε. Διοτι ολοι από ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ παιρνουν την Α ή την Β θεση και οχι για δικο τους όφελος.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ
ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
1]ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΝΑ ΛΕΗ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΕΙ.ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΧΙΣΗ ΝΑ ΜΙΛΑ ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ,ΤΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΖΩ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΑΚΡΥΑ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ.ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΗ ΝΑ ΜΠΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ[ΒΛ.ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ]ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΩ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ.
2]ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΙΣ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ,ΤΙΣ ΤΣΙΡΙΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟΚΥΡΙΛΙΚΙΑ ΕΙΔΙΚΩΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ.
3]ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ,ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ,ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ,ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ,ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΔΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΜΕΤΡΟΝ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟΝ ΒΙΩΜΑ.
ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ[ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ],ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΝΤΩΣ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΣΧΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ Η ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΕΝΑΝ ΤΡΙΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΟΔΟ,ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΥΡΙΖΗ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΝΑΟ.ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΗ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ Ο ΜΑΚ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ.
ASLAN

Theoprovlitos είπε...

Aslan

Ναι, τραγικα ειναι αυτα όπως τα περιγραφεις. Αλλα οπως και εσυ ειπες και εγω αναφερθηκα πολλα πραγματα ειναι και θεμα ΒΙΩΜΑΤΟΣ. Και δυστυχως το βιωμα ΔΕΝ μεταδιδεται.

Παντως πολλες φορες αποφευγω να παιρνω απολυτες θεσεις ουτε προς την Α ή την Β κατευθυνση μεχρι να εχω προσωπικη αντιληψη ή εμπειρια οχι γιατι βαζω νερο στο κρασι μου αλλα γιατι όποτε το εκανα στο παρελθον παμπολλες φορες ντροπιαστηκα. Και ηρθαν προσωπα που δεν είχα σε εκτιμηση και φερθηκαν αντρικια ενω τις χειροτερες μπατσες τις εφαγα από αυτους που δεν το περιμενα.

Οποτε σωστα τα λες μεν αλλα υπαρχουν και ανατροπες.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ
ΤΟ ΑΤΡΕΠΤΟΝ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.
ΣΈΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ASLAN

Misha είπε...

Φίλε Theoprovlitos

Α.Έλεγε ο καθηγητής Κορναράκης ότι πρώτα οφείλουμε να γίνουμε καλοί άνθρωποι μήπως μπορέσουμε στη συνέχεια να γίνουμε ΚΑΙ καλοί χριστιανοί.

Β.Αλοίμονο μας αν νομίσουμε ότι έχουμε τον Θεό στο τσεπάκι μας .Ο άγιος Μάξιμος,γλωσσοτμηθείς και ακρωτηριασθείς από τους αιρετίζοντες πατριαρχαίους και αυτοκράτορες, έγραφε:
«Μη δω ο Θεός κατακρίναι τινά, η ειπείν, ότι εγώ μόνος σώζομαι. Αιρούμαι δε αποθανείν, η θρόησιν έχειν κατά το συνειδός, ότι περί την εις Θεόν πίστιν παρεσφάλην καθ’ οιονδήποτε τρόπον»

Γ.Ο Θεός σταυρώθηκε από τους ,ενώπιον εαυτών, «ορθοδόξους» παπάδες του καιρού Του.Και εναντίον αυτών των θεομπαιχτών «ρασοφόρων» εξαπέλυσε τις δριμύτερες των κατηγοριών Του.

Δ.Γράφει με σαφήνεια ο άγιος Νεκτάριος:
«Τα της πίστεως ζητήματα ουδ' όλως δέον εστί να μειώσι το της αγάπης συναίσθημα».
Αν είναι η ενασχόληση μας με τα θεολογικά να μάς κάνει θρησκοχουλιγκάνους (ή παγκαροδίαιτους) ας το αφήσουμε το άθλημα κι ας καταπιαστούμε με τη Θύρα 4,7 ή 13.Έτσι δε θα χουμε και το κρίμα του «ου λήψεις το όνομα Κυρίου τού Θεού σου επί ματαίω».

Ζητώ συγγνώμη εάν κάποιος αισθάνθηκε προσβεβλημένος από τις τοποθετήσεις μου στην παρούσα κουβέντα,όπως επίσης ζητώ την κατανόηση ότι και εγώ νοιώθω -σωστά ή εσφαλμένα - προσωπικά προσβεβλημένος από τις ,κατά την αντίληψη μου, συνεχείς και επίμονες προσπάθειες εξαπάτησης ημών των ποιμαινομένων εκ μέρους ανωτάτων κύκλων της εκκλησιαστικής διοικήσεως.

Γι αυτό και αντιδρώ.

Δεν είχα και δεν έχω κάποιο ιδιοτελές κίνητρο καθώς ούτε εύνοιες,ούτε αξιώματα,ούτε χρήματα έλαβα,λαμβάνω η προσμένω να λάβω από τον εκκλησιαστικό χώρο.Μού δόθηκαν αρκετές σχετικές ευκαιρίες και τις άφησαν όλες να παρέλθουν.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Ανώνυμος είπε...

AΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ,ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ,ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΚΕΦΘΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΑΛΤΙΚΟ''ΣΥΓΧΩΡΗΣΩΜΕΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΙ''.
ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ.
ASLAN

Theoprovlitos είπε...

Ωραιο το τελευταιο, οποτε το κρατω σαν επίλογο

Vater Panajiotis είπε...

Αληθώς ο Κύριος!Πάντοτε, εις τους αιώνας.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Χριστός ανεστη! Πραγματικά. Συγχωρήστε με αν πίκρανα κάποιον.

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη!
Με όλο τον σεβασμό που έχω προς τον πατέρα Παναγιώτη για την ειλικρινή ποιμαντική του μέριμνα (πράγμα όχι αυτονόητο), παρά τις σαφείς διαφορές μας σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ρόλο του σήμερα, θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής: Η ευχή της Εκκλησίας «υπέρ της των πάντων ενώσεως του Κυρίου δεηθώμεν» αναφέρεται σε ανθρώπους (οι πάντες, των πάντων, αρσενικό γένος) και όχι σε εκκλησίες (θα έλεγε «των πασών» τότε, θηλυκού γένους). Εννοεί φυσικά την ένωση όλων των ανθρώπων σε μία πίστη και μία Εκκλησία, αυτό δηλ. που λέει και η ευχή της λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου: «τους πεπλανημένους επανάγαγε και σύναψον τη αγία σου Εκκλησία». Το νόημα είναι προφανές. Όπως και είναι προφανές ότι όταν η ευχή αναφέρει «των αγίων του Θεού εκκλησιών», το αναφέρει με την έννοια των τοπικών εκκλησιών που είναι σε κοινωνία μεταξύ τους, όπως το βλέπουμε και στην Καινή Διαθήκη και στους Αποστολικούς Πατέρες.
Θεοπρόβλητε, μην απομονώνεις τον ρωμαιοκαθολικισμό από τον προτεσταντισμό: Παιδί του πρώτου είναι ο δεύτερος και κατά βάθος τον ίδιο χριστιανισμό εκφράζουν. Αυτό που αρνούνται να το δουν μερικοί δικοί μας το βλέπει ένας διαπρεπής «κοσμικός» ιστορικός, ο Philippe Nemo, στο βιβλίο του «Τι είναι η Δύση» (εκδ. Εστίας).

Μιχάλης είπε...

επειδή τέθηκε επανειλημμένως το θέμα των διαφόρων παλαιοημερολογιτών, παραπέμπω και στο http://www.egolpion.com/45BE9E27.el.aspx

Επίσης, θεωρώ πως ο π. Παντελεήμων γράφει ακριβοδίκαια, ορθόδοξα και με αγάπη.

Ευχαριστώ.