3/9/12

NEOLIBERALISM FOR DUMMIES


Η "ΕΛΕΥΘΕΡΗ" (=AΠΡΟΣΚΟΠΤΗ) ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΣΤΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΫΛΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ.

Στα πλαισια της επεξηγησης του τι εστι Νεοφιλελευθερισμος, η μεγαλύτερη δηλαδη απάτη όλων των εποχών ξεκιναμε μια σειρα αναλυσεων για να καταλαβουν μεχρι και οι Αμερικανοσπουδαγμενοι στο Harvard οικονομολογοι μερικα πραγματα για το συστημα που υπηρετουν. Υπαρχουν βεβαια και εκεινοι που εχουν πληρη επίγνωση πως προκειται περί λαμογιων αλλα αυτοι ως ατομα χαμηλου ήθους δεν πολυνοιαζονται, αρκει να βγαινει το καθημερινο παντεσπάνι τους.

Στην ουσία όλα περιστρεφονται γυρω από την περιβόητη δήλωση Βουλγαράκη πως "ότι ειναι νομιμο είναι και ηθικό". Στον κρατισμο η ιδιωτική παραβατικότητα είναι παράνομη (εκτος από ανήθικη) διότι κινείται εκτος νομικου πλαισίου. Στον φιλελευθερισμό με την ιδιωτικοποίηση ενος κοινου αγαθού ή υπηρεσιών άρεται το νομικο πλαίσιο που θα καθιστούσε μια πραξη παράνομη κι ηυπεραξια του παραγόμενου πλούτου καταλήγει νομίμως πλεον στην τσεπη του διαπλεκομενου λαμογιου το οποίο πλεον νομιμοποιεί την δραστηριοτητα του και κατα συνεπεια παυει να θεωρείται και ως ανηθικο. Με ενα τιτλο δηλαδη Νεοφιλελευθερισμός ειναι η νομιμοποίηση της ανηθικοτητας, όπως προκυπτει καταφανεστατα από το παραδειγμα της νομιμοποίησης του τζογου, όπου ο τζογος δεν θεωρείται ως ανηθικος ουτως ή αλλως - ως καταστρεφων τον κοινωνικο ιστό χωρις να παραγει τίποτα - αλλα θεωρειται ανηθικος μονο εφ όσον ειναι παρανομος.

Εξ αλλου, ειναι προφανης η συνδεση και διασυνδεση του Φιλελευθερισμου ως οικονομικη ενοια και με την "φιλελευθεροποίηση" των ηθών μεσα από τα κοινωνικά και ηθικά προτυπα που αυτος παραγει και τα οποία αντανακλουν την ανυπαρκτη σε όλα τα επίπεδα ηθική των εκφραστων του.

Γι αυτο εξ αλλου ο Φιλελευθερισμος βαλει κατα των παραδοσιακων θρησκειων και καθε φιλοσοφικου ή θρησκευτικου συστηματος ειναι φορεάς ηθικων υποχρεωσεων και περιορισμών και προσπαθει να το υποκαταστήσει με εναν ακαθοριστου τύπου αγαπητισμό και μια αρμοφρόδιτη πνευματικότητα και μεταφυσικη που δεν υποχρεωνει στην ουσια σε ηθικες δεσμευσεις.

Ας παρoυμε όμως ως case study καποια εσωρουχα που επεσαν στα χερια μου τις προαλλες και τα οποία αποτελουν πανοραμικο χαρτη του τι εστι Νεοφιλελευθερισμος.


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΞΑΓΩΓΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σουηδικό μεγαθήριο με προσβαση σε χρηματοδοτικά funds που εδραζονται στη Σουηδια (την ουδετερη επί ναζισμου χωρα του Wallenberg και του Γερμανικου χρηματος) μεταφερει την παραγωγη εκτος Σουηδίας καταστρεφοντας την εγχωρια παραγωγη εσωρουχων με συνεπεια την απωλεια θεσεων εργασίας και το κυριωτερο της αυταρκειας και αυτονομιας της χωρας στο εκαστοτε προϊον. Επειδη όμως ο πλουτος συσσωρεται στη Σουηδία η οποία ειναι και εδρα της πολυεθνικης, καποιες από τις χαμενες θεσεις εργασιας απορροφωνται από την πολυεθνικη ως στελεχη γραφειου κλπ ενω το κοινωνικο κρατος καλυτει εκεινους που μεν ουν ανεργοι.


ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η παραγωγη μεταφερεται σε φτωχες χωρες που καθιστανται αντικειμενα συστηματικης εκμεταλλευσης ωστε ο Σουηδος επιχειρηματιας να κονομησει από τα υπερκερδη και την υπεραξια του παραγομενου προϊοντος. Ο ρολος των χωρων αυτων ειναι προδιαγεγραμμενος ωστε να παραμεινουν στην φτωχεια και την υπερκεμεταλλευση. Εκτος αν το Μπαγκλαντες δεν ειναι φτωχη χωρα οπότε ειναι και αδικαιολογητη η παρουσια τόσων μεταναστων και λαθρομεταναστων στη χωρα μας, όπως και από την Ινδια η οποία ανηκει και στους G20.

Eξ αλλου η καραμελλα της Τροικας ωστε να διολισθησει η Ελλαδα σε μισθους Βουλγαριας και Ρουμανιας, δυο χωρων της "Ενωμενης" Εβρώπης σημαινει πολυ απλά οτι η προοπτικη της Βουλγαριας και της Ρουμανιας της ιδιας ειναι να παραμεινουν εκ προμελετης στα χαλια που εχουν και να καθιστουν μαλιστα και "προτυπα" και οικονομικοι στοχοι και γι αλλες δυσμοιρες χωρες.


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΠΕΛΑΤΩΝ

Τα made in Cambodia "Σουηδικά" εσωρουχα εισαγονται αφορολογητα σε χωρες στοχους στις οποιες η εγχωρια παραγωγη εσωρουχων καταστρεφεται δημιουργώντας ανεργία. Και αυτο γιατι δεν ειναι δυνατον η Ισπανια, η Ελαλδα, η Πορτογαλία ή η Βουλγαρία να συναγωνιστουν το κοστος παραγωγης του Bangladesh αλλα ουτε διαθετουν τα απαιτουμενα κεφαλαια ωστε να στησουν δικες τους πολυεθνικες εταιρίες που θα εξαγουν στη Σουηδία. Μοιραια το μεγαλο ψαρι θα φαει το μικρο και θα πουλαει στους Βουλγαρους και τους Ελληνες προϊοντα της Καμποτζης με τεραστια υπερκερδη. (εξ αλλου αυτο ειναι και το δηλητηριασμενο μηλο των "ανοικτων συνορων".


ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ

Ενω λοιπον οι μισθοι και η κατανομη πλουτου στην Ευρώπη καθε αλλο απρα ομοιγενης ειναι η φιλοσοφια των "ανοικτων συνορων" κανει και κατι αλλο εξ ισου αθλιο. Πουλα το ιδιο προϊον στην ιδια ακριβως τιμη σε όλες τις χωρες σε βαρος των οποίων παρασιτίζεται ανεξαρτητα του κατα κεφαλην εισοδηματος των θυματων της. Μπορει δηλαδη ο μισθος του Γαλλου, του Προτογαλλου , του Ολανδου και του Ελληνα να διαφερουν αλλα η "ενοποιημενη" μαφία πουλα στην ιδια τιμη το ιδιο προϊον ωστε να αποφευγονται εσωτερικες διαρροες. Διοτι αν το σωβρακο πουλιοταν στην Ολλανδια 6 ευρω και στην Πορτογαλια 3 (για να υπαρχει συσχετιση εισοηματος και τιμων) τοτε ευκολα θα μπορουσαν να γινουν επανεισαγωγες εντος της ΕΕ. Ενω το ζητουμενο ειναι η εκμεταλλευση στο επακρο.


ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ

Στα πλαισια της υπερκεμεταλλευσης δεν αρκει οτι η παραγωγη made in Bangladesh Σουηδικων προϊοντων κερδιζουν την αγορα χοντρικης καταστρεφοντας τις κατατοπους παραγωγες. Η τροφοδοτουμενη από τεραστια κεφαλαια απληστία των πολυεθνικων οδηγει στην δημιουργία αλυσίδων καταστημάτων λιανικής με εργαζομενους σε μισθους πεινας ωστε να μην αφηνουν να πεσει κατω ούτε ευρω, ουτε λέβα, ούτε σεκέλ. Οι αλυσιδες λιανικης απορροφουν το σχετικο ποσοστό κερδους από την αγορα και το μεταφερουν στην Σουηδία. Παλια γνωστη πρακτική από τότε που οι Λιβορνεζοι Αλλατίνι απομυζουσαν όλο τον πλουτο της Οθωμανικης αυτοκρατορίας και μάλιστα αφορολογητο για λογαριασμο των Ρωτσιλντ.

Εδω φαινεται ακομα μια φορα το μεγεθος της κτηνωδίας και της εκμεταλλευσης των φτωχων χωρων διοτι ενω ο μισθος των εργαζομενων στα καταστηματα διαφερει σημαντικα ανα χωρα (μια Ελληνιδα πωλητρια ανοιβεται με 600 ευρω ενω μια Φινλανδη 1200) το προϊον εχει ενιαία τιμη που σημαινει οτι τα κερδη από τις φτωχες χωρες ειναι μεγαλυτερα από τις πλουσιες.

.
ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Και η καταστροφή των αδυναμων οικονομιων (=αυτων στις οποίες δεν εδραζεται ο παγκοσμιος πλουτος) ολοκληρωνεται με την απροσκοπτη εξαγωγη των κερδων της πολυεθνικης εκτος συνορων. Ο παραγωμενος από την πολυεθνικη πλουτος στην Ελλαδα εξαγεται αντι να ανακυλωνεται εντος συνορων και να αναπαραγεται.

Στην ουσια το συστημα των "ανοικτων συνορων" και των "ελευθερων αγορων" ειναι μια απροσκοπτη αφαιμαξη παραγωμενου πλουτου προς μια κατευθυνση και συσσωρευση του σε καποια παγκοσμαι κεντρα ενω οι περιφερειακες οικονομιες καταστρεφονται αφου αφαιμαζονται. Στην συγκεκριμενη περιπτωση ο πλουτος καταληγει στη Σουηδια, την χωρα των τραπεζιτων Wallenberg των οποίων όλως συμνπτωματικα ειναι σόι και ο Κοφι Ανναν, το ανδρεικελο που εργαζεται για την -κατ αυτους- παγκοσμια τάξη.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ-ΠΤΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Τελος δε, επειδη όλη η παραγωγη δεν ειναι δυνατον να γινεται στο Μπαγκλαντες (καποιος πρεπει να καθαριζει και τις τουαλετες της εταιριας με χαμηλο κοστος ωστε να κονομαει ο product manager) και επειδη οι χαντρες και τα κουμπια με τα οποία πληρωνεται ο κατοικος του Μπαγκλαντες δεν του φτανουν γι ανα ζει πιο ανθρωπινα υποχρεωνεται να αναζητησει καλύτερη τυχη ως φτηνο εργατικο δυναμικο στις αναπτυγμενες χωρες δημιουργωντας προβλημα στις θεσεις εργασίας και τις αμοιβες των γηγενων.

Η δουλεία βεβαια καπως πρεπει να δικαιολογηθει, να μονιμοποιηθει και να νομιμοποιηθεί και τον ρολο αυτο τον αναλαμβανουν επιδοτουμενες αντιρατσιστικες οργανωσεις, αναλογες με τις φεμινιστικες που εριξαν στην αγορα εργασίας καποτε χιλιαδες κακοπληρωμενες γυναικες που δημιουργωντας υπερπροσφορα και ανεργία παρεσυραν ακομα πιο κατω τα μεροκαματα.

Εξ αλλου, όσο περισσοτεροι Μπαγκλαντεσιανοι μεταναστευσουν στην Ελλαδα τόσο περισσοτερα "Σουηδικά" σωβρακα θα αγοράζουν προς 5 ευρω το κομματι. Τα συγκεκριμενα δηλαδη που ο ξαδελφος τους ή ο πατερας τους παραγουν στο Μπαγκλαντες προς 20 λεπτά του ευρώ.


Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Μεχρι που καποια πρωία -καλη ωρα- οι αποστεωμενες από την εκμεταλλευση χωρες και κοινωνίες θα αδυνατουν πλεον να αγοραζουν "Σουηδικα" εσωρουχα, και η παγκοσμια οικονομια θα καταρρευσει όσο και να προσπαθουν να την διασωσουν οι ανεγκεφαλοι κανιβαλοι του Φιλελευθερισμου.

14 σχόλια:

Στέφανος είπε...

Theoprovlite, ποιος είναι ο άνδρας της Έλενα Ακρίτα, το κόμμα του οποίου δεν πρόλαβε να πάρει μέτρα κατά της Εκκλησίας;Τι ακριβώς είπε η κυρία αυτή? Έχεις υπόψιν σου τι ακριβώς είπε;

Theoprovlitos είπε...

Ο Γιωργος Κυριτσης, βουλευτης της ΔΗΜΑΡ στα Τρικαλα και σεναριογραφος του Βερα στο Δεξι (για να προσδιοριζει και την ιδεολογικη του ταυτοτητα).

Η κα Ακριτα κατα μια σατανικη συμπτωση από facebook προ ημερων διερωτατο γιατι αραγες δεν περικοπτονται οι μισθοι των ιερεων (αρχιμανδριτης 660 ευρω, αρχιεπισκοπος κοντα στα 2000) όπως ειχε υποσχεθει προεκλογικα η ΔΗΜΑΡ στο μεταλλαγμενο προεκλογικο της ποίμνιον.

Και ολως τυχαιως δυο μερες αργοτερα ενεφανισθη η ΔΗΜΑΡ με το ίδιο αμειλικτο... αριστερο ερωτημα, του πως θα περικοπουν οι μισθοι των παντων σε ενα πλειοδοτικο διαγωνισμο περικοπών. (Ο οιοσδηποτε συσχετισμος με φιλελευθερισμο και το προγραμμα Μανου ειναι απολυτως συμπτωματικος).

Βγηκε και ετερη σουφραζετα της Γαλλικης επαναστασης η αειθαλης κα Ντεπη Γκολεμα και εξεφρασε την σοσιαλιστικη της θεση περί δημευσης της εκκλησιαστικης περιουσιας κατα τα αθανατα προτυπα του διαφωτισμου (ο οποίος προφανως αφορα στο κοινο το οποίο καταναλωνει τα σκουπίδια της ιδιωτικης τηλεορασης από τα οποία και η ίδια βιοπορίζεται ταϊζοντας και τους αναγνωστες της), αλλα ελλείψει χρονου δεν ολοκληρωσε φαινεται την σκεψη της: "ωστε εν συνεχεια να ιδιωτικοποιηθει από τους τοκογλυφους μαζι με ολη την υπολοιπη δημοσια και ιδιωτικη".

Λογικα καποιες τοσο ευστροφες κυρίες θα επρεπε να ειχαν σκεφθει ολοκληρο το πλανο μαζι με την καταληξη, διαφορετικα δεν ειναι και τοσο ευστροφες όσο θελουν να δηλώνουν, πραγμα τελικα προτιμοτερον ως ηθικώτερον από το να τις κατηγορήσει κανεις ως παρετρεχαμενες του συστηματος των δημοσιεργολάβων.

Ανώνυμος είπε...

Η ανάλυση-σχολιασμός πολύ καλή, μπράβο. Δε νομίζω απλά πως θα καταρρεύσει ο νεοφιλελευθερισμός. Θεωρώ πως θα μετακομίσει (ήδη οι περισσότεροι Περιούσιοι πήγαν για Κίνα μεριά) για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του. Η Ευρώπη θα γνωρίσει ένδοξες μέρες του 1945-1950, όπου από Σουηδία μέχρι Ιταλία κυνηγούσαν τα εναπομείναντα γαϊδούρια για να τα φάνε και θα κάνει δεκαετίες να σηκώσει κεφάλι. Όλα αυτά, αν επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός και δεν γίνει στροφή προς μια άλλη οικονομία.

Emeritus

Γεωργία είπε...

Θεοπρόβλητε,

πολύ καιρό έχει υπάρξει η σκέψη οτι θα μου άρεσε να έφτιαχνες ανάρτηση για άσχετους!
Βλέπω οτι σκέφτηκες κι εσύ να ανεβάσεις κάτι για άσχετους, για dummies! Ευχαριστούμε πάρα πολύ..!.

ΥΓ. Τι είδους πλύση εγκεφάλου είναι αυτή που τους κάνουν στις οικονομικές σχολές και φτιάχνουν ατέλειωτες ουρές από νεοφιλελεύθερα στρατιωτάκια;
Εμείς, οι των ανθρωπιστικών επιστημών, δεν έχουμε ιδέα.

Καλό φθινόπωρο.

Theoprovlitos είπε...

Emeritus και Γεωργια

Να σου πω και ενα "οικογενειακο" μυστικο.

Ειδικο και δημοφιλες περιοδικό το οποίο επελεξαν και οι Illuminati για να παρουσιασουν τις θεσεις τους περι αναρχοκαπιταλισμου ήρθε σε ρήξη με συντακτες του όταν τους λογοκρινε αρθρογραφια περί μεικτης οικονομιας.

Οι συντακτες αυτοι καθε αλλο παρα κολλημενοι ηταν σε δογματικα οικονομικα στερεοτυπα αφου εξεφρασαν και θεσεις οι οποίες μεταφερθηκαν εκ των υστερων αυτουσιες στο προγραμμα του Τζημερου (τον οποίο το περιοδικο υποστηριζε μετα μανιας μεχρις ανοησίας).

Πλην όμως ενω υπηρχαν σημεια στα οποία υπήρχε ταυτιση απόψεων κυριως επισημανσεων σαφως υπηρχαν και τεραστιες διαφωνιες και αποκλισεις στο δια ταυτα.

Εδω πρεπει να επισημανθει οτι το Συστημα, οι ταγοι και οι ουραγοι του (π.χ. ο Μανος) αναπτυσσουν μια υπουλη τακτικη. Επισημαινουν τα ΣΩΣΤΑ πραγματα και τις πραγματικες παθογενειες της Ελληνικης κοινωνιας προκαλωντας υποσυνειδητα την ταυτιση πολλων μαζι τους ("πεστα χρυσοστομε"). Αυτο που δεν ειναι σε θεση οι πολλοι να αντιληφθουν ομως ειναι αυτα που ΔΕΝ λεγονται ως προτεινομενες λυσεις. Αυτα που συνειδητα αποκρυπτονται. Πρεπει να διαβαζει κανεις αναμεσα στις γραμμες ή να προεκτιενει τη σκεψη του εκαστοτε ομιλουντος.

Οταν λοιπον από μερια των συντακτων ετεθη ενα αρθρο το οποιο περα από μικρονοες δογματισμους εθετε θεμα ΜΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ από μεριας των εκδοτων ετεθη βετο. Διοτι προφανως καποια ιδεολογικα κολληματα ή δεσμευσεις άλλου τυπου επεβαλαν την παρουσιαση του ακραιου φιλελευθερισμου (αναρχοκαπιταλισμου) ως μονοδρομου. Σε σημειο λογοκρισιας.

ΤΕΤΟΙΑ "ελευθερια" δηλαδη σε επιπεδο διακινησης ιδεων απο τους υποτιθεμενους υπερασπιστες της.

Theoprovlitos είπε...

Γεωργια

εχεις δικιο στην επισημανση σου. Οι αναπαραγομενοι κλώνοι σε οικονομικα πανεπιστημια του εξωτερικου λωβοτομουνται.

Διδασκονται την ανελευθερια στη σκεψη και κινουνται σε σιδηροτροχιες με βαση προκαθορισμενα μοντελα ενω δηθεν διακυρησσουν την ελευθερια σε ολα τα επίπεδα.

Για αυτο και ειναι τενεκεδες περιορισμενης αντιληψης, βραχυκυκλωνουν λογω δογματισμου στο να δωσουν λυση σε προβληματα τα οποια διαφοροποιουνται σαφως κατα περιπτωση (εχουν διδαχτει σε οικονομικα μοντελα pret-a-porter και one-size-fits-all).

Oταν αντιληφθουν υποσυνειδητα οτι εχουν διανοητικη αδυναμία να προτεινουν λυσεις (καθ οτι και ανταλαντοι) ή οτι δεσμευονται ιδεολογικα και επαγγελματικα, τοτε οι λυσεις ειναι δυο:

Ή τα παρατανε και πανε και καλλιεργουν ντοματες, άντε να ανοιξουν και καμμια ξενοδοχειακη μοναδα επιστρατευοντας τις γνωσεις που αποκομισαν από το οικονομικο πανεπιστημιο... Montessori ή μεταβαλλονται σε λαμογια του κοινου ποινικου δικαιου που ξεπουθλαν τη χωρα τους προκειμενου να αποκτησουν μεσα σε ελαχιστο χρονο σπίτι στη Σεριφο και στην Πολιτεια (εκτος από εκεινο που ειχαν ηδη στου Παπαγου). Και ας μην κολλαγαν τα ενσημα στην Αλβανη οικειακη βοηθό τους.

Ουσιαστικα -χωρις να θελω να μειωσω κανενα- η ευρυτητα πενυματος τους δεν διαφερει πολυ από νοοτροπία τοποθετημενου δημοσιου υπαλληλου του πρωϊμου ΠΑΣΟΚ που εμαθε να κανει την δουλειτσα του με συγκεκριμενο τρόπο παρασυροντας στο βαραθρο το δημοσιο τομεα.

Ε, τωρα ολοι αυτοι οι κονομολογοι (εκ του "κονομαω", αν δεν ειναι επαγγελματιες λαμογια παρασυρουν με τις παρωπιδες τους στο βαραθρο και τον ιδιωτικο.

Kubi είπε...

Τα πράγματα ήταν ευκολότερα για εμένα όταν σου απαντούσα τότε που μας είχες ταράξει στις παρετυμολογίες , τότε που έβγαζες όλο τον κόσμο εβραίους. Σου έλεγα την σωστή ετοιμολογία και όλα καλά (είχα δε πολύ καλά αποτελέσματα γιατί δεν επιχείρησες να ξαναγράψεις αρλούμπες για την καταγωγή του κάθε ένα από τότε , με κάποια έννοια σε βοήθησα).
Εδώ όμως η επιστήμη σηκώνει τα χερια! Τι να απαντήσω? Ξεκινάς γράφοντας ότι θα εξηγήσεις τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός και συνεχίζεις με ένα ασυνάρτητο παραλήρημα που με τα πάντα έχει σχέση αλλά με τον νεοφιλελευθερισμό δεν έχει καμια. Ξέρω ότι θα μου πεις ότι δεν απαντάω πάνω στα συγκεκριμένα παραδείγματα που παραθέτεις αλλα τι να απαντήσω ρε τύπε? Για τα σώβρακα και πως εσύ τα συνδέεις αυθαίρετα με τον κόσμο ολόκληρο?
Αν θέλετε να μιλήσετε για νεοφιλελευθερισμό σας το λέω για πολλοστή φορα πρέπει να τον ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ που να πάρει!
Δεν μιλάτε για νεοφιλελευθερισμό , μιλάτε για ένα συνοθύλευμα από παρεξηγήσεις , παρανοήσεις και φοβίες σας που τα έχετε κάνει ένα χαρμάνι και τα βαφτίσατε νεοφιλελευθερισμό , θα μπορούσατε κάλλιστα να τα βαφτίσετε Σαντορίνη , αυτό δεν θα τα έκανε να έχουν σχέση με το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί.
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά ,
1. Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ. Άρα δεν μπορείτε να κατηγορήσετε την συγκεκριμένη οικονομική θεωρία για την σημερινή κρίση , η κρίση μας είναι Κενσιανή και όχι νεοφιλελεύθερη.
2. ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Η οικονομία δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος , ο πλούτος δεν διανέμεται μονο , πολλαπλασιάζεται κιόλας.
Όταν τα εμπεδώσεις αυτά πάμε παρακάτω , για βρακιά πάντως δεν απαντάω.

Theoprovlitos είπε...

Kubi

Ο τιτλος οπως προσεξες ειναι Neoliberalism for dummies και περιγραφει μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (και οχι θεωρητικολογιες) για το τι συμβαινει σημερα στον κοσμο και προς τα που βαδιζουμε με τις γενικευμενες ιδιωτικοποθησεις και το αανοιγα των συνορων (μαζι με των ποδιων).

Απο το να αοριστικολογεις οτι ταχα αυτο που περιγραφω ΔΕΝ ειναι φιλελευθερισμος σου δινεται εδω βημα και η ευκαιρια να απευθυνθεις σε ηλίθιους λ(και μαλσιτα ανευ παρεξηγησης) για το τι ειναι φιλελευθερισμος αλλα και τι ειναι ολα αυτα που περιγραφω παραπανω.

Παντως κρατισμος και σοσιαλισμος δεν ειναι σιγουρα (οπότε δεν χρειαζεται και να πλατιασεις).


Οσον αφορα τα περι εβραιων μαλλον εσυ ερχεσαι στα δικα μου λογια. Σε μια εποχη που μαιενται εμφυλιος μεταξυ εβραιων εθνικοφρονων και κοσμοπολιτων το να τσουβαλιασεις (οπως επισημανα και στον Emeritus) και να συνταχθεις ανοικτα με τον ενα ή τον άλλο ειναι παρακινδυνευμενο. Και αυτο διοτι αν και θεωρω εαυτον κοσμοπολιτη και δεν μπορω να συνταχθω πληρως ως νοοτροπια και με πολλους ελληνες Ορθοδοξους ή και ελληνες εθνικιστες θεωρω τους κοσμοπολιτες και αντεθνιστες ελληνες και εβραιους τρις χειροτερους και δεν επιθυμω να ταυτιστω ουτε με τους μεν ουτε με τους δε, όπως δεν το κανω άκριτα ουτε για τους ελληνες χριστιανους.

Στοιχεια μαζευω παντως για την εβραιομασονία και τις διασυνδεσεις τις με το βαθυ Ευρωπαικο κρατος των Ρωτσιλντ που σχετιζεται ακομα και με τον Χιτλερ και το οποιο ΜΙΣΕΙ το Ισραηλ ως pain in the ass και γι αυτο προκειμενου να παιξει τα παγκοσμιοποιητικα του άθλια παιχνιδια δεν δισταζει να τους θησιασει σε εναν επερχομενο πολεμο. Θα φανε οι Ισραηλινοι βομβες στο κεφαλι, θα γκρεμισουν κατα λαθος το τεμενος του Ομαρ, θα βαλουν στο χερι παγκοσμιως ολα τα καθεστωτα και τις χωρες καθως και τς πλουτοπαραγωγικες πηγες. Θα ιδρυσουν και το Κουρδισταν κατακερματιζοντας την Τουρκια (δεν ξερω αν χαιρομαι ιδαιτερα γι αυτο) και θα επιβληθει η pax hebreomasonica.

Αλλα αυτο ειναι άλλο θεμα προς συζητηση. Κια μη μου πεις οτι δεν γιενται αγριο ξεκαθαρισμα μεταξυ εβραιων που αντανακλα μεχρι και στο ελληνικο πολιτικο σκηνικο, από ΧΑ μεχρι ΔΗΜΑΡ και ολιγον από ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορα το τελευταιο που σωστα αναφερεις παραβλεπεις συνειδητα μερικες παραμετρους που σου διαφευγουν;

A. Ο πλουτος οντως διανεμεται αλλα πως - κατα νεοφιλελευθερισμο; Διοτι και το 99 δικα μου και το 1 δικο σου και αυτο σαφως αποκαλειται διανομη. Και φυσικα η διανομη αυτη δεν σχετιζεται ουτε με αξιοκρατια ουτε με ηθικη. Υπαρχουν κανονες στον φιλελευθερισμο που καθοριζουν την ΔΙΚΑΙΗ κατανομη του παραγομενου πλουτου και επι ΙΣΟΙΣ οροις; Διοτι ειναι σαφες πως ο Μητσος ο μαναβης και τα Lidl ΔΕΝ αγωνιζονται επί ίσοις όροις ενω μπορει ο Μητσος να εργαζεται και περισσοτερο.

Β. Ο πλουτος ΠΩΣ παραγεται και ΠΩΣ πολλαπλασιαζεται κατ εσε. ΠΟIA ειναι η μεθοδολογια παραγωγης πλουτου; Επ αυτου θα ακολουθησει επομενη αναρτηση οποτε τα... φωτα σου θα ειναι χρησιμα για να μην ξαναπεσω στα ιδια τραγικα λαθη και περιγραψω ως φιλελευθερισμο κατι που όπως λες δεν εχει καμμια σχεση μαζι του.


Καλα, θα εκανα και τριτη ερωτηση, που αφορα στο αν υπαρχουν αξιακα συστηματα και αλλες αξιες γενικοτερα περαν του χρηματος και του πλουτου και αν ο πλουτος και η συσσωρευση του ειναι το υπέρτατο αγαθο σε αυτη τη ζωη και μαλιστα αυτοσκοπός αλλα νομιζω πως σε αυτο τουλαχιστον απάντησες ήδη.

Theoprovlitos είπε...

Kubi

επειδη πας να μας βγαλεις για πολοστη φορα τρελλους.

Οχι μονο η κριση δεν ειναι Κενσιανη αλλα εδω συντελειται η συνειδητη και εκ προμελέτης καταργηση της πολιτικης αυτης από τους νεοφιλελευθερους οι οποίοι αποδιδουν τα εγκληματα τους κατα της ανθρωπότητας σε αυτην. Η εγκληματικη υφεση που βιωνουμε ειναι αποτελεσμα της απορριψης της Κενσιανης πολιτικης και την παραδοση της κοινωνιας στον νεοφιλελευθερισμο ή άλλως αναρχοκαπιταλισμο του "Διαφωτισμου" ή αλλως ιλλουμινατισμου.

Διαφωτιστικο και προφητικο κειμενο του 1998.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=103963


Οσον αφορα τον νεοφιλελευθερισμο προφανως θα πρπει να τα βαλεις και με την wikipedia η οποια χαρακτηριστικα αναφερει

"Το κάθε άτομο κατέχει απαραβίαστο (δικαίωμα), που βασίζεται στη δικαιοσύνη, το οποίο ούτε η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας δεν μπορεί να υπερβεί. Για το λόγο αυτό, η δικαιοσύνη αρνείται το ότι απώλεια της (οικονομικής) ελευθερίας κάποιων δικαιολογείται από ένα υψηλότερο κοινό καλό των άλλων."

Τουτεστιν η κονομα και οι εγωπαθεις επιθυμιες πασης φυσεως εκαστου ενος τιθενται υπερανω του συνολου της κοινωνιας η οποια στην ουσια ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ.

Ο φιλελυθερισμος συνοψίζεται συνήθως στη φράση "laissez faire - laissez passer", που θεωρείται το βασικό σύνθημα του ελεύθερου εμπορίου. (ΑΥΤΟ ακριβως που περιγραφω με τα σωβρακα).

Με δυο λεξουλες
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

ΥΓ Και η μαφια του Αλ Καπονε, μια πιο προωθημενη μορφη φιλελευθερισμου ηταν. Απλα ο κρατικος παρεμβατισμος περιοριζοταν ακομα περισσοτερο και σε ζητηματα ζωης και ιδιοκτησιας. Γιατι όχι; Σε ενα διαρκως μεταλλασσομενο τερατουργημα το νομιμο και το ηθικο ειναι υπο αναιρεση κατα το δοκουν εκαστου ενος.

pølsemannen είπε...

Σωστά τα γράφετε. Η Σουηδία τις δεκαετίες 60-70 είχε σοβαρή κλωστοϋφαντουργία, που απασχολούσε μάλιστα και πολλούς Φινλανδούς. Τώρα έχει μόνο κάτι γιαγιάδες που πλέκουν πουλόβερ. Χαρακτηριστικό αράδειγμα μια μεγάλη Σουηδική κλωστοϋφαντουργία, που πρώτα πήγε Εσθονία για πιο φτηνά και μετά Κίνα για ακόμα πιο φτηνά. Σουηδοί και Εσθονοί εργαζόμενοι έμειναν με το πουλί στο χέρι.

Λοιπόν, τώρα με το 6ήμερο, το 12ωρο και τους "ευέλικτους" μισθούς των 400 Ευρώ, θα έρθει επιτέλους η ΝΙΚΕ να φτιάχνει αθλητικά πασουμάκια στο Χέλλας. Μόνο που οι εργαζόμενοι στην ΝΙΚΕ δεν θα μπορούν να αγοράζουν τα αθλητικά πασουμάκια "Κουρέλλας". (Μη γελάτε ρε, στην ΑΕΚάρα παίζει το παιδί).

Τι καραμαλάκας επιχειρηματίας της πλάκας ήταν αυτός ο Henry Ford, που τον ενδιέφερε να μπορούν οι εργαζόμενοι στην Ford να αγοράζουν τα Ford Model T που κατασκεύαζαν.

Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός στρόβιλος (Turbocapitalism) είναι ένα Ponzi Scheme που κατέρρευσε.

e- είπε...

Θεοπροβλητάκο!
έλειψα καιρό κι έχασα το αγαπημένο μου θέμα δηλ. τα βρακιά!
δεν θα προλαβαίνω να σχολιάζω πάντα,
καθώς έμπλεξα με κάτι μεταξωτά...επίμαχα σημεία!
λέγε εσύ κι ακούμε εμείς πάντως!
καλό! χειμώνα!

Ανώνυμος είπε...

http://www.globalresearch.ca/britain-in-the-grips-of-the-economic-and-social-crisis/


Neoliberalism for the real dummies.

Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε Θεοπρόβλητοο!! Που είσαι Άνθρωπεεε;

Theoprovlitos είπε...

Εδώ ειμαι. Σωος και αβλαβης. Αγωνιζομαι να επιβιωσω όποως όλοι. Θλει κοπο να διατηρεις ενα blog και εκτος αυτου ότι και να γραψω η βλακεία με προλαμβάνει.

Νασαι καλά. Ακομα με πιανουν κατι κρισεις γραφης αλλα σε άλλο στυλ. Πιο πολυ ως τροφη για της σκέψη...