4/12/09

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥ

Yπολαβων ο ιησους ειπεν ανθρωπος τις κατεβαινεν απο ιερουσαλημ εις ιεριχω και λησταις περιεπεσεν οι και εκδυσαντες αυτον και πληγας επιθεντες απηλθον αφεντες ημιθανη.

Κατά συγκυριαν δε ιερεύς τις κατεβαινεν εν τη οδω εκεινη και ιδων αυτον αντιπαρηλθεν.

Oμοιως δε και λευίτης κατα τον τοπον ελθων και ιδων αντιπαρήλθεν.

Σαμαριτης δε τις οδευων ηλθεν κατ αυτον και ιδων εσπλαγχνισθη. Και προσελθων κατεδησεν τα τραυματα αυτου επιχεων ελαιον και οινον. Επιβιβασας δε αυτον επι το ιδιον κτηνος ηγαγεν αυτον εις πανδοχειον και επεμεληθη αυτου. Και επι την αυριον εκβαλων δυο δηναρια εδωκεν τω πανδοχει και ειπεν επιμεληθητι αυτου και ο τι αν προσδαπανησης εγω εν τω επανερχεσθαι με αποδωσω σοι.

Tις τουτων των τριων πλησιον δοκει σοι γεγονεναι του εμπεσοντος εις τους ληστας;

O δε ειπεν, ο ποιησας το ελεος μετ αυτου.

Eιπεν δε αυτω ο Ιησους. Πορευου και συ ποιει ομοιως.

____________________________


ΥΓ. Ξέρεις τι είναι να έχεις ανοίξει διορθόδοξο ιεραποστολικό βιβλιοπωλείο στην Αθήνα, με κατηχήσεις στα Αλβανικά, Ευαγγέλια στα Τούρκικα, στα Ρώσικα, στα Αραβικά, στα Πακιστανικά, 200 μέτρα από την ενορία σου και οι Ορθόδοξοι ιερείς επί 6 ολόκληρα χρόνια να μην έχουν καν πατήσει το πόδι τους να δουν ποιός είσαι και τι κάνεις εκεί, ενώ έρχονται μέχρι και Μορμόνοι;

Η μόνη φορά που ενδιαφέρθηκε κάποιος από τα... Ιερά Συνοδικά γραφεία ήταν από τον... Αντιαιρετικό, που είδαν μια διαφήμιση για Σουηδικά Ορθόδοξα βιβλία στο περιοδικό της Σκανδιναβικής Εκκλησίας και τηλεφώνησαν με ύφος ανακριτικό να δουν μήπως είμαι καμμία σέκτα...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TEKNON MOY ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ
ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ,ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΕΥ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΟΣ,ΚΑΝΔΗΛΑΝΑΠΤΟΥ,ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ?
Η ΕΝΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΖΗΛΟΝ ΕΚΑΣΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΤEΤΑΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΑΣ,ΙΕΡΑΡΧΙΑΝ,ΤΥΠΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ.
ASLAN

Theoprovlitos είπε...

Αχ τι ωραια που τα λέτε Μακαριώτατε...

Vater Panajiotis είπε...

Θεοπρόβλητε,
καταρχήν, ίσως φαίνεται περίεργο αλλά συμφωνώ με όσα (ειρωνικά φαντάζομαι) έγραψε ο φίλος Ασλάν. Κάθε έκδοση που γίνεται με περιεχόμενο την Ορθοδοξία πρέπει να ερευνάται από την τοπική Εκκλησία. Πρόσεξε:δεν εννοώ να έρθουν παπάδες-ανακριτές σε στυλ Men in Black και να σε καθίσουν σε ένα γραφείο με φως στα μούτρα. Εννοώ πως όποιος εκδίδει ανάλογα βιβλία πρέπει να είναι γνωστό το περιεχόμενό τους ώστε να μην κάνει αυτή τη δουλειά στο όνομα της Εκκλησίας αμαυρώνοντάς την. Π.χ. κάποιος κατάφερε και πήρε βοήθεια από το Οικ. πατριαρχείο για να εκδώσει κάτι και την πήρε χωρίς οι υπεύθυνοι να ελέγξουν το περιεχόμενο. Αποτέλεσμα:αναγκάστηκε το πατριαρχείο και αποκήρυξε δημόσια την αρωγή του όταν-εκ των υστέρων-αποκαλύφθηκε πως ήταν πεντηκοστιανή προπαγάνδα.

Το ότι σε αγνόησαν ούτως ή άλλως όμως είναι τραγικό. Πραγματικά η ποιμαντική μέριμνα είναι πολλές φορές άγνωστη λέξη.

Theoprovlitos είπε...

Πατερ μου, γι αυτο και η πρωτη μου κινηση ηταν να επιδιωξω να συνεργασθω ή να εργασθω για την Εκκλησια (αποστολικη διακονια κλπ). Αλλα εκει κι αν κυριαρχει ο νεποτισμος και το μεσον.

Αφου εφαγα χιλοποτα από τον Χριστοδουλο δεν ειχα αλλη επιλογη από το να το παλεψω μονος. Και τα πραγματα θα ηταν καλυτερα αν με ειχαν στηριξει τα μοναστηρια. Αλλα απο δαυτες μην περιμενεις ουτε ενα ποτηρι νερο την ωρα που πνιγεσαι.

Τωρα πριν λιγο ηρθε ενας φιλος και συνεργατης βιοτεχνης μικροεκκλησιαστικων ειδων και μου ελεγε πως οι χειροτεροι πελατες ειναι τα γυναικεια μοναστηρια. Αφ ενος σου βγαζουν την πιστη σε ταραζουν στα παζαρια και ειναι και φιλοχρηματες, αφ ετερου μια μοναχη να εχει περιοδο ( η ελλειψη του "αλλου" ισχύει ετσι κι αλλιως) κατι να σε παρει με σταβο ματι, τελειωσες.

Να το πω κι αλλιως: Φανταστειτε ενα ιδρυμα που θα μενουν εγκλειστες μονο πεθερες!

Την αλλη την περιπτωση με το Πατριαρχειο την γνωριζω νομιζω.

Παντως η περιπτωση μου ειναι καριβως αυτο που λεει στα ουαι, οτι ουτε εσεις εισερχεσθε στην βασιλεια των ουρανων αλλα εμποδιζετε να μπουν και εκεινοι που θελουν.

Τελος παντων, γνωριζω πως δεν ειναι ολοι οι ρασοφοροι ετσι, αλλα κατα ενα περιεργο τροπο αυτοι που γνωριζω προσωπικά συνηθως ειναι αδύναμοι να βοηθησουν και συχνα υποφερουν και οι ιδιοι απο την περιρρεουσα ατμοσφαιρα και παγιωμενη κατασταση.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Εδώ στην επαρχία είναι κάπως αλλιώς. Καθημερινά μακαρίζω τον εαυτό μου που απομακρύνθηκα από τα αστικά κέντρα ... αποφάσεων. Φυσικά παντού υπάρχει κάποια ... "ακανθηφόρος συναγωγή"(ή παρασυναγωγή, χαχαχα) αλλά τουλάχιστον βρίσκεις και ποιμένες με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτές καρδιές όπως ο συν ημίν σεβ.Παΐσιος.
Κουράγιο,θεοπρόβλητε κουράγιο. Και όποτε σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι φώναζε. Να ξέρεις υπάρχουν εκκλησιαστικοί που ταυτίζονται.

Theoprovlitos είπε...

Αχ η επαρχια, χαμενο ονειρο - προς το παρον.

Αμ τα ξερω πατερ μου. Τοσων απαδων τα ονοματα ειναι στο κινητο μου. ΑΛλα ενιοτε και εκεινοι αισθανοντια παγιδευμενοι σε καταστασεις και θελουν την δικη μας συμπαρασταση για να ξεσκασουν.

Τελικα μερικα πραγματα ειναι και λιγο θεμα συγκυριων. Δηλαδη να υπαρξει η ευτυχης συγκυρια οι καταλληλοι ιερεις να συνυπαρχουν με τους αναλογους λαϊκους.

Και τελικα ΔΕΝ ισχυει οτι παντου θα ηταν τα ιδια γιατι υπηρχαν πολεις που οι κατοικοι τους δεν δεχτηκαν τον Χριστό τον ιδιο και ο ιδιος αντι να μετατραπει σε τσαρλατανο-mentalist για να τους πεισει με το ζορι, τι μας ειπε;

ΦΕΥΓΕΤΕ και τιναξτε και τα παπουτσια σας.

Αν εβρισκα το πως και που και τον τροπο, και εγω θα την εκανα απο αυτο το τερατουργημα που λεγεται Αθηνα.

ΑΛλα βεβαια και το ΠΟΥ θα πας ειναι σημαντικο, διοτι υπαρχουν και επαρχιες που ειναι τρις χειροτερες