22/7/08

ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΦΗΤ' ΗΛΙΑΣ;

ΜΕΡΟΣ Α':

Ο ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Ομολογώ πως δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την περιρέουσα κατάσταση. Δεν εννοώ την πολιτική κατάσταση, την οικονομία ή την ανύπαρκτη ποιότητα ζωή μας. Εννοώ την ποιότητα των ανθρώπων γύρω μου.

Και πάλι δεν αναφέρομαι σε τίποτα άθλιους γραφειοκράτες, σε κοινωνικές υποομάδες ή σε αποδιοπομπαίους τράγους. Αναφέρομαι στους γηγενείς, που εξαχρειώθηκαν και εξαχρειώνονται ηθικά με τα χρόνια ολοένα και περισσότερο αλλά και σε αυτούς που μας κουβαλήθηκαν ήδη εξαχρειωμένοι, σέρνοντας μαζί του ο καθένας και τα δικά του εισαγόμενα δαιμόνια για να γίνουν μαζί με τα δικά μας ακόμα περισσότερα.

Και μην τα φορτώσει κανείς στην φτώχεια, στις γεωπολιτικές συνθήκες ή σε εξωγενείς παράγοντες. Η παρακμή ξεκινά εκ των έσω πρώτα και μετά εξωτερικεύεται. Μετά η συνείδηση πορώνεται. Μετά το πρόσωπο παραμορφώνεται. Δεν σκωτώνει ο καθένας την γριά για 100 ευρώ ούτε ταϊζει ο καθενας τον κοσμάκη σάπιο κρέας για να εξοφλήση γρηγορότερα την βίλλα του, αν δεν είναι ήδη ο ίδιος σάπιος από μέσα του.

Ίσως να τα βλέπω όλα έτσι αρνητικά, επιρρεασμένος και από το γεγονός πως έψαχνα να βρω δωμάτια για τις διακοπές (η αλήθεια είναι τελευταία στιγμή, λόγω ανωτέρας βίας) και συνειδητοποίησα πως ο μαυραγοριτισμός έγινε lifestyle. Αλοίμονο αν γίνει ποτέ ξανά νέα κατοχή! Η Ελλάδα θα γνωρίσει το χειρότερο μεσαίωνα της. Γιατί φτάσαμε στους καιρούς που η μάννα θα τρώει και του παιδιού δεν θα δίνει.

Μα λέω, να μην υπάρχουν πιά άνθρωποι; Θυμήθηκα τον Προφήτη Ηλία που απογοητευμένος πήρε τα βουνά πνιγμένος από την μαζική διαφθορά και κατέληξε σε ένα μοναστήρι στα Τουρκοβούνια.

Και ενω σκεφτόμουν όλα αυτά, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, βλέπω το πρωί στην τηλεόραση από σπόντα σε ένα πρωϊνάδικο, συνέντευξη από ένα νεαρό και την παρουσίαση ενός προγράμματος κατ' οίκον φιλοξενίας νέων από όλον τον κόσμο σε οικογένειες. Η ιστοσελίδα του προγράμματος λέγεται www.couchsurfing.com Μάλιστα η εκπομπή έδειξε και την μητέρα και τα αδέλφια του νεαρού καθως και τον Γάλλο φιλοξενούμενό τους και όλοι μίλησαν θετικά για την ιδέα της παροχής δωρεάν φιλοξενίας.

Κι όμως! Υπάρχουν και σήμερα οικογένειες και νέα παιδιά που θεωρουν την φιλοξενία σαν ιδανικό και την επίσκεψη του ξένου σαν τιμή. Που δεν παρέχουν τα χαμόγελα μόνο με το αζημίωτο από 70 ευρω την βραδυά "για σας ειδικα 190" όπως μου ζητάγαν οι Ναξιώτες επειδή ξέμεινα τον Αύγουστο χωρίς δωμάτιο.

Που νάναι όμως κρυμμένα αυτά τα παιδιά, αυτές οι οικογένειες; Κοιτάω την λεζάντα στην οθόνη της τηλεόρασης: Ν.ΣΜΥΡΝΗ. Στη γειτονιά μου! Εδώ γύρω είναι τελικά αυτοί οι άνθρωποι!

Μια ώρα αργότερα κατεβαίνω στο φούρνο. Μπροστά μου στην σειρά βλέπω το ίδιο παλλικάρι με τον φιλοξενούμενο του. Τους πιάνω κουβέντα. Τους λέω πως μου αρέσει πολύ η φιλοσοφία τους και η παρουσίαση που έκαναν στην τηλεόραση - αν και ξεπέτα. Δεν θα ξεχάσω τη λάμψη ηθικής ικανοποίησης στα μάτια αυτού του παιδιού.

Φεύγω με την ευχή τέτοια παιδιά να συναντούν στην ζωή τους και τα δικά μου παιδιά.

Θυμάμαι ξαφνικά και την ιστορία του Προφήτη Ηλία, όταν από τα Τουρκοβούνια που είχε αποσυρθεί έκανε παράπονα στο Θεό πως απέμεινε μόνος. Και ο Θεός του απάντησε πως δεν ήταν μόνος και πως στα Πατήσια, στο Παγκράτι, στη Σπάρτη, στην Άνω Τούμπα, στην Κρήτη, ακόμα και στην Νάξο υπάρχουν ακόμη άλλες 7.000 ψυχές που δεν έκλιναν το γόνυ στον Θεό Βαάλ. Αυτόν βρέ, που λέει τις ειδήσεις στην τηλεόραση και σπονσοράρει τον Ελληνικό τουρισμό θεωρώντας πως η πατροπαράδοτη Ελληνική φιλοξενία περιορίζεται σήμερα σε ντουβάρια, σε ντουλάπες, σε καριόλες και σε γούρνες υψηλών προδιαγραφών.

Εσείς πάντως να ξέρετε πως το καλύτερο κατάλυμμα σήμερα, είναι ένα πεντάκλινο στην Νέα Σμύρνη και διαθέτει και καναπέ που γίνεται κρεββάτι. Το service άψογο, από ανειδίκευτο προσωπικό που δεν έχει τελειώσει την σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, και το φαγητό τέλειο, από την κουζίνα της μαμάς, αποφοίτου της κουζίνας της δικής της μάννας. Μεταξύ πολλών άλλων celebrities δε εκεί διαμένει συχνά και ο προφήτης Ηλίας όταν κατεβαίνει incognito από τα Τουρκοβούνια.

(Μεταξύ μας αυτό έτσι;)

6 σχόλια:

Katerina είπε...

έτσι να αναδεικνυονται και τα όμορφα!

Theoprovlitos είπε...

@ Ocean Soul

Αφορμες ψαχνω...

Cacofonix είπε...

Αφορμές βρίσκεις;

Theoprovlitos είπε...

Ζορίζομαι...

fvasileiou είπε...

Δεν ξέρω τι είναι πιο φοβερό: Το ότι στην Ελλάδα πρέπει να ενταχτείς σε διεθνές πρόγραμμα για να φιλοξενήσεις πια ή ότι συνεχίζουμε να λέμε ότι είμαστε φιλόξενοι, παρά τα όσα χρεώνουμε στα δυστυχή θύματά μας...

Theoprovlitos είπε...

@ Ε καλά, οι Έλληνες μονίμως αυτοπαινεύονται και καμαρώνουν για το τι ήταν οι προγόνοι τους ενώ δεν είναι πια οι ίδιοι