4/12/09

ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ

Προς: τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο

Υ/Ο: Ραδιοφωνική εκπομπή “Η ωρα του Αρχιεπισκόπου”

Θέμα: Διακονία αλλοδαπών


Αθήνα, 16 / 2 / 2000

Μακαριώτατε ευλογείτε,

Θα θέλαμε δια της παρούσης επιστολής να ερωτήσουμε την άποψή σας για το φλέγον ζήτημα της εσωτερικής ιεραποστολής, κατήχησης και διαποίμανσης των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών, Ορθοδόξων και μη, οι οποίοι εγκαταβιούν στην πατρίδα μας και οι οποίοι ελλείψει οργανωμένης διακονίας από την Εκκλησία της Ελλάδος αποτελούν βορά των ετεροδόξων και αιρετικών στην ίδια μας την Ορθόδοξη χώρα.

Πιστεύουμε πως το σημαντικό έργο της ιεραποστολής, το οποίο αποτελεί και εντολή του Κυρίου μας, δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί σε περιστασιακές και συμβολικού χαρακτήρα διορθόδοξες Θείες Λειτουργίες, σε θεαματικές χειροτονίες αλλοδαπών ιερέων ή σε Διορθόδοξα Αρχιερατικά Συλλείτουργα, χωρίς περαιτέρω οργάνωση και υποδομή.

Σήμερα, δεν χρειάζεται κανείς για να “μαθητεύσει πάντα τα έθνη” να πορευθεί σε μέρη μακρινά και αφιλόξενα, αφού τα έθνη είναι πλέον εδώ. Ακούγεται λίγο οξύμωρο το να στέλνει κανείς οικονομική ή άλλη βοήθεια για τα ιεραποστολικά κλιμάκια ή τις χειμαζόμενες Εκκλησίες που αγωνίζονται για την μετάδοση του σωτηρίου μηνύματος της Ορθοδόξου Πίστεως στους λαούς τους και ταυτόχρονα να μην δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον για τους Αφρικανούς, τους Αλβανούς, τους Ασιάτες ή τους Σλαύους που βρίσκονται ανάμεσά μας.
Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μερικά θλιβερά, όχι όμως και μεμονωμένα περιστατικά που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:


Α) Την περίπτωση οικογένειας Αφρικανων από την Κένυα που ήρθαν ως Ορθόδοξοι από την Αφρική για να προσηλυτιστούν στον Πεντηκοστιανισμό… στην Ελλάδα, σε Πεντηκοστιανή Εκκλησία για Αφρικανούς στην Αθήνα.

Β) Την περίπτωση δεκάδων Προχαλκηδόνιων Ορθοδόξων Αιθιόπων που μεταστρέφονται ραγδαία στον Καθολικισμό… στην Ελλάδα, μέσω των Οργανώσεων Caritas και International Catholic Migration Commission, οι οποίες διαθέτουν – και καλώς πράτουν – τετραώροφο κτίριο στην οδό Καποδιστρίου για την πνευματική και υλική διακονία των μεταναστών.

Γ) Αντιστοίχως οι Διαμαρτυρόμενοι δραστηριοποιούνται στην διακονία των Κούρδων, Πακιστανών και άλλων μεταναστών μέσω του Hellenic Ministries στην οδό Ευριπίδου ενώ διαθέτουν και ιεραποστολικό ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο στην οδό Αβέρωφ.

Δ) Τέλος θα αναφέρω και το θλιβερό περιστατικό Ρωσίδων Μαρτύρων του Ιεχωβά οι οποίες κατά την ώρα της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας μοίραζαν τα έντυπά τους σε συγκεντρωμένους συμπατριώτες τους στα σκαλιά του Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας!

Σε αντιδιαστολή με τα ανωτέρω, για να καταδείξω πόσο αναγκαία είναι η έμπρακτη διαποίμανση των αλλοδαπών, θα σας αναφέρω την προσωπική μας εμπειρία της μεταστροφής της Φινλανδής συζύγου μου στην Ορθοδοξία λόγω γνωριμίας και κατήχησης από Φινλανδή Μοναχή στα Μετέωρα και της δημιουργίας πνευματικού κύκλου Φινλανδών σε Ιερά Μονή της πρωτευούσης, καρπός του οποίου ήταν άλλες τρείς βαπτίσεις ενηλίκων.

Μακαριώτατε, είναι γεγονός πως η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τα τελευταία έτη – ιδιαιτέρως δε από της αναλήψεως των καθηκόντων σας – έχει συνειδητοποιήσει εμπράκτως τον Αποστολικό της χαρακτήρα. Ελπίζουμε όμως το ίδιο να συμβεί σύντομα και οργανωμένα και με την διακονία των ξένων. Εμείς, εν τοιαύτη περιπτώσει είμαστε στην διάθεσή σας.

Μετά σεβασμού

ΝΚ (Θεοπρόβλητος)

_______________

Ακολούθησε πρόσκληση από τον π. Πολύκαρπο Μπόγρη και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, φυσικά άκαρπη.

Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου:

- Πού να σε στείλω τώρα, και με ποιούς να συνεργασθείς, πού ειναι μαζεμένα εκεί μέσα όλα τα σκουριασμένα μυαλά.

Μιά ωραία δικαιολογία ήταν και αυτή. Ήδη στην επόμενη συνάντησή μας μαζί με την δημοσιογράφο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της εκκλησίας της Ελλάδος Σμαραγδή Καράγιωργα και τον καθ' ύλην αρμόδιο του Κοινωνικού έργου της Ιεράς Συνόδου π. Τιμόθεο Ανθή με θέμα κάποια Ευρωπαϊκά προγράμματα για τα παιδιά των φαναριών, τσουπ! να και ο πρώτος εγκάθετος του καταστροφικού περιβάλοντος Χριστοδούλου ο οποίος εμφανίστηκε για να αναλάβει το έργον εργολαβία.

Ακολούθησαν και άλλοι, Βαβύληδες, δημοσιογράφοι, διευθυντές ανθρωπιστικών Οργανώσεων που χειρίζονταν εκατομμύρια τα οποία προέρχονταν από κρατικές χορηγίες κλπ.

Φαίνεται πως εκτός από τα σκουριασμένα μυαλά, στην Ελλάδα ευδοκιμούν και τα διαβρωμένα. Τόσο στην πολιτική όσο και στην Εκκλησία.

Φεύγου και σώζου.

Και όπως μου είχε πεί και ο π. Γρηγόριος, πνευματικός μιας μονής της Μακεδονίας: Ποιός περίμενες να σε βοηθήσει βρε κακομοίρη; Ο Χριστόδουλος;

Έτσι ο μοναχικός αγώνας ήταν μονόδρομος. Πήρα την ευχή του π. Αμβροσίου Λάζαρη από την Μονή Δαδίου στην Αμφίκλεια και ξεκίνησα μόνος το πρώτο διορθόδοξο ιεραποστολικό βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα με βιβλία σε διάφορες γλώσσες που δεν διέθετε ούτε καν το βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ.
ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ.
ιερέας επαρχίας

Στέφανος είπε...

Θεοπρόβλητε, αυτός ο Βαβύλης αθωώθηκε απ' όλα τα δικαστήρια που πέρασε. Μήπως κάποιοι είχαν βρεί την ευκαιρία τότε(2005, εκκλησιαστικά σκάνδαλα) να ξεκαθαρίσουν ανοικτούς λογαριασμούς με το μακαριστό Χριστόδουλο, που παρ΄όλα τα λάθη του, ήταν μία μορφή που τάραξε τα νερά στην ελληνική κοινωνία?

Theoprovlitos είπε...

Πατερ μου,

Ευρισκεται -ακομα- στην Αθηνα αλλα εκτος κεντρου. Ομως δεν ξερω για ποσο ακομα γιατι ηδη από τον Ιανουαριο θα αρχισω να ψαχνω αποθηκευτικο χωρο για να μεταφερω σε πρωτη φαση καποια μη εμπορευσιμα βιβλια (μερικα Ελληνικα από την περιοδο που ειχα και ελληνικα βιβλια 2000-2003) και Αλβανικα βιβλια, μερικα Ρουμανικα, ρωσσικα, σερβικα κλπ.

Ηταν και καποιος ιερεας παλαιοτερα -νομιζω απο το Μελισσοχωρι Θηβων- που ειχε ενδιαφερθει για τους φυλακισμενους αλλοδαπους.

Προς το παρον τα συσκευαζω και τα μεταφερω σε μια αποθηκη φιλων στην Νεα Σμυρνη.

Δυστυχως πατερ μου αυτες οι δραστηριοτητες -που για ενα περιεργο λογο ειναι παντοτε πρωτοβουλιες προσωπων και ποτε της Εκκλησιας - θελουν στηριξη, ενισχυση και εθελοντισμο.

Το ατομοκεντρικο εθνος μας δεν ξερει τι σημαινει εθελοντισμος η μαζικη πρωτοβουλία.

Δεν ειναι το προβλημα μονο ο Χριστοδουλος ή οι διαφοροι ματαιοδοξοι παρατρεχαμενοι των Συνοδικων γραφειων που οτι κανουν το κανουν για να ανελιχθουν στην ιεραρχια. Οι παπαδες τις ενοριας μου στα εξι χρονια που ειμαι εκει δεν εχουν πατησει το ποδι τους να δουν ποιος ειμαι και τι κανω. Πολλω δε μαλλον να με στηριξουν. Και εκκλησιαζομουν στην ενορια τους σχεδον καθε Κυριακη - πριν μετακομισω!

Theoprovlitos είπε...

Δυστυχως πατερ μου, δεν εχουν ακταλαβει πολλοι το ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΕΣΤΙΝ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΔΟΝΑΙ Η ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ.

Δενε χουν ακταλαβει πως ΔΕΝ ειναι ιεραποστολή το να δινει το κρατος 100.000 ευρω από τον ελληνα φορολογουμενο σε μια "εκκλησιαστικη" οργανωση του τυπου "Αλληλεγγυη" για να κανει ο διυεθυντης της δημοσιες σχεσεις χαριζοντας ασθενοφορα στην Ρουμανια στον μητροπολιτη για τον οποιον δουλευε προηγουμενως.

Ιεραποστολη ειναι να ενθαρρυνεις 100.000 ανθρωπους να δωσουν απο ενα ευρω για εναν ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ.

Στην μια περιπτωση το πνευματικο οφελος δεν το παιρνει ΚΑΝΕΝΑΣ, ενω στην δευτερη περιπτωση οφελουνται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ οι Ελληνες, οι οποιοι εναγκαζοντια να βγουν από τον εγωκεντρικο αυδαιμονισμο τους ή την ατομοκεντρικη μιζερια τους και δευτερευοντως και οι αποδεκτες του υστερηματος των δωρητων.

Ποιος θα αντιληφθει ποτε οτι η ιεραποστολή εχει σαν ΠΡΩΤΟ στοχο τον ΧΟΡΗΓΟ και οχι τον παραλήπτη;

Theoprovlitos είπε...

Εδω στην Ελλαδα, αντι να σε στηριξουν σε ποδοπατουν.

Αδιαφορια από την επισημη Εκκλησια.
Αδιαφορια από την ενορία.
Αδιαφορία από το κρατος.
Αδιαφορια από τους πολιτες.

Αλλα γνωριζω πως υπαρχουν και χιλιοαδες ψυχες ετοιμες να βοηθησουν, αλλα αυτες ειναι ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ.

Εχουν πλεον διασκορπισθει τα προβατα διοτι οι ποιμενες το εχουν γυρισει στο public relations και στην χρηματο λαγνεια.

Τι να σκεφθω ο φουκαρας οταν δινω αγων ανα φτασουν τα Ορθοδοξα βιβλια παντου και βελπω την ταδε μονη να πουλα τα βιβλία του ταδε γεροντα πανακριβα αδιαφορωντας να θα φθασουν στο εξωτερικο να πωλουντια 45 δολλαρια! Ιεραποστολή για τους εχοντες και κατεχοντες ή γεροντοκαπηλεια προκειμενου να κονομισουν καποιοι στο ονομα του ταδε αγιου γεροντα;

Η σαν καποιον μεγαλοεκδοτη-καρχαρια που ειχε βαλει σαν στοχο να δημιουργησει ενα "Ορθοδοξο" μονοπωλειο κλεινοντας ολους τους ανταγωνιστες προσθετωντας στο περισσευμα του το υστερημα των άλλων; Να λοιπον που σχεδον τα καταφερε. Και πως τα καταφερε;

Οταν πηγαινεις με το σταυρο οχι στο χερι, (γιατι με τον σταυρο μπορεις και να ανοιγεις κεφαλια) αλλα στην καρδια, και μιλας για ιεραποστολή τα ιερα κοινοβια σε βλεπουν για γραφικο. Αν ομως πας με το υφος του επιχειρηματια ΤΟΤΕ μιλατε την ιδια γλωσσα.

Εν πασει περιπτωσει, σας ζαλισα.
Συγχωρεστε με. Γνωριζω πως υπαρχουν και ιερεις -ουκ ολιγοι - που αισθανονται παγιδευμενοι σ εκαταστασεις που δεν τους εκφραζουν. Δηλαδη εχω την τιμη να ειμαι και φιλος με αρκετους και μιλαμε ανοικτα σαν απλοι φιλοι χωρις αυτο διολου να σημαινει πως παυει να ισχυει ο σεβασμος προς το σχημα τους.

Αν μπορω να βοηθησω καπως γμπορειτε να μου γραψετε και στο email που αναφερεται στο blog.

Την ευχη σας -την οποια εχω και αναγκη.

Theoprovlitos είπε...

Στεφανε,

μου θυμιζεις το περιβοητο εφυολογημα του "οτι ειναι νομιμο ειναι και ηθικο" με το οποίο γελασε το πανελληνιο οταν το ειπε ο Βουλγαρακης.

Δεν ισοπεδωνω την προσωπικοτητα του Χριστοδουλου, αλλα ειναι για μενα περισσοτερο απο προφανες πως ο Θεος τον πηρε για να μην χασει την σωτηρια του και για να μην αδειασει εντελως η καρδαρα με το γαλα την οποια ο ιδιος γεμισε, και ο ιδιος κλωτσησε.

Με τον Χριστοδουλο συναντηθηκα 2-3 φορες. Και αλλες τοσες δεν συναντηθηκα διοτι μαθαινα από διαφορες πηγες οτι η Εκκλησια ειχε παραδοθει σε αθλιους ημετερους που ειχαν ριζωσει πλεον με τις ευλογιες του.

Παρανομο βεβαιως δεν ειναι να παιζεις παιχνιδια στα Ιεροσολυμα η στην Καλαβρια. Ηθικο ομως δεν ειναι σιγουρα να γινεσαι η αιτια που διαλυθηκε η ιεραποστολη στην Καλαβρια πανω που ειχε ξεκινησει.

Και δεν ξερω πως γινεται συνηθως σε Αρχιεπισκοπες, Συνοδους, Πατριαρχεια και τα σχετικα να εντρυφουν οι αθλιοτεροι, ενω οσοι ειναι αξιοι πραγματικα υποφερουν.

Με το περιβαλλον Χριστοδουλου δεν συνεργαστηκα ουτε για την ιεραποστολη, ουτε με την Αποστολικη Διακονια, ουτε με την Ανθρωοπιστικη βοηθεια, ουτε με τον προσκυνηματικο "τουρισμο". Διοτι ΟΠΟΤΕ και να το προσπαθησα ειτε ειχα την ευκαιρια να διαπιστωσω την τραγικη πραγματικοτητα του αθλιου περιβαλοντος το οποιο ο ΙΔΙΟΣ ειχε επιλεξει, ειτε οσοι μου αγαπουσαν μου ελεγαν να φυγω μακρια.

Δηλαδη από ολους τους Ελληνες πολιτες, ΧΟ, οι μονοι που ειχαν την ικανοτητα, τα τυπικα προσοντα και την απαραιτητη πνευματικοτητα ήταν ο Βαβυλης, ο Φουρλεμαδης της Αλληλεγγυης και κανα δυο αλλοι που δεν τους αναφερω γιατι δεν εχουν απασχολησει τα ΜΜΕ;

Θεος σχωρεστονα αλλα ήθελες τα και παθες τα. Και μαζι του πασχει σημερα και η εκκλησια, διοτι βεβαιως και οι αντιχριστοι καραδοκουν να βρουν αφορμες, και αλλοιμονο σε αυτους που τους τις δινουν.

mnk είπε...

Φίλε μου, εδώ και κάμποσα ποστ, διαβάζω και δεν ξέρω τι να πω. Ξέρεις, ένας μόνον είναι ο αξιόπιστος Φίλος. Μην αποθαρρύνεσαι. Κράτα την ελπίδα σου στην πρόνοια Του.

Ανώνυμος είπε...

Θεοπρόβλητε,
Θέλω να σε ρωτήσω, μια και γνωρίζεις καλά τα της Φινλανδίας, πού μπορεί να μείνει κάποιος εκεί για διάστημα κάποιων μηνών, π.χ. 3-4 μήνες, έναντι λογικού αντιτίμου. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε ξενοδοχεία γιατί ο προϋπολογισμός θα ξεφύγει πολύ. Δεν σκέφτομαι για κάτι κεντρικό, αλλά μάλλον απομονωμένο, ίσως και στην "εξοχή". Παρεμπιπτόντως, τι παίζει με την εγκληματικότητα στην εν λόγω χώρα;; Υπάρχουν "Αλβανοί" ;-)
Σ'ευχαριστώ!
Δ.

Theoprovlitos είπε...

Δ.

Εξαραται αν ειναι χειμωνας η καλοκαιρι και υπο ποιαν ιδιοτητα πας. Το καλοκαιρι το φθηνοτερο ειναι οι φοιτητικοι ξενωνες που αδειαζουν. Το χειμωνα υπαρχουν καποια διαμερισματα στα οποια ειχα στειλει και καποιον φιλο μου, που τα ενοικιαζουν με τη βδομαδα η το μηνα, στο Ελσινκι σε καποια ομως μαλλον κακή- για τα Φινλανδικα δεδομενα.

Δεν υπαρχουν Αλβανοι και αυτη η ΑΘλιιοτητα στην Φινλανδια που ζουμε εδω. Σε καμμια χωρα του κοσμου δεν υπαρχει.

Κορσυαμτα βιας μπορει να υπαρχξουν μονο απο μεθυσμενους αδιακριτως, ιδιαιτερα δε σε κανενα μεταναστη.

Απο την αλλη βεβαια καποιοι μουσουλμανοι παραφερονται κουβαλωντας τον ανατολιτικο τσαμπουκα. Ας πουμε μια παρεα Κουρδων χαστουκισε μια γνωστη μου κοπελα στο προσωπο επειδη "θα ηταν καμμια τσουλα για να γυρναει τετοια ωρα στο δρομο".

Αν τωρα θελεις στην εξοχη, και ειναι χειμνωνας θα χρειαστεις ειδικες ροδες και σεμιναριο οδηγησης στον παγο. Αυτοκινητο δε οπωδηποτε.

Για την εξοχη η καλυτερη περιπτωση ειναι καποια ξυλινα εξοχικα τα οποια ιδιαιτερα σε νεκρες περιοδους τα βρισκεις και φτηνα.

Εξαρταται και παλι απο τον ΛΟΓΟ που θελεις να πας εκει και ποια εποχή.

Ανώνυμος είπε...

τηανκς!
Για αγορά οικοπέδου τι παίζει?
και αν ξέρεις απο τιμές

Δ.

Theoprovlitos είπε...

Αν πας σε καμμια ερημια, παμφθηνα. ΑΛλα σε ερημια πουλανε φθηνα και εξοχικα σπιtia.

Αλλα δεν μου ειπες γιατι ρωτας ολα αυτα..

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΟΥ.
ASLAN

Theoprovlitos είπε...

χα, χα,χα. Αν ηταν για το ποθεν ΟΥΚ εσχον τοτε μαλιστα.