8/4/09

ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ, ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ

Δέχομαι συχνά επικρίσεις, πολλές φορές αβίαστα και επιπόλαια, για την επικριτική στάση που δείχνω προς πρόσωπα και πράγματα της Εκκλησίας διότι αυτό δεν είναι "ίδιον πνευματικού ανδρός." Δεν θα σταθω στο οτι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι καταστάσεις που περιγράφω είναι απολύτως βιωματικές και δεν αποτελούν αναπαραγωγή της βιοτεχνίας σκανδάλων της τηλεόρασης και των ΜΜΕ.

Προσωπικά δεν τα βάζω με τον εκάστοτε δημοσιογράφο επειδή ξεμπρόστιασε έναν παιδεραστή ιερέα ή μια μονή που κατέτρωγε τις περιουσίες των χηρών προφασιζόμενη μακράς προσευχάς, πολυ απλά διότι αν μη τι άλλο έσωσαν από τα δίκτυα τους τα επόμενα θύματά τους. Σε αυτό που έχω αντίρρηση είναι αποκλειστικά και μόνον στα διαφαινόμενα κίνητρα των ΜΜΕ τα οποία ξεμπροστιάζοντας διαφόρους λύκους βαρείς που παριστάνουν τους χριστιανούς με ράσα ή χωρίς, αποσκοπούν στην εν γένει απαξίωση της Εκκλησίας με σκοπό την επέλαση της Νέας Τάξης πραγμάτων.

Αλλά μην τρελλαθούμε κι' όλας κατηγορώντας αυτόν που φωνάζει "τσαντάκιας, τσαντάκιας" αντί να κατηγορούμε τον τσαντάκια τον ίδιο.

Θεωρώ δε μεγίστη αφέλεια να νομίζουμε πως ο κόσμος είναι ηλίθιος και δεν βλέπει στά μέλη της Εκκλησίας, αλλα και ακόμα χειρότερα σε πρόσωπα και φορείς που την εκπροσωπούν βαθύτατες πνευματικές ασθένειες. Και βέβαια αν οι ασθένειες αυτές αναγνωρίζονταν από τους πάσχοντες ως τέτοιες, ο κόσμος επίσης έχει την διάκριση να καταλάβει το προσωπικό πρόβλημα ή την αχίλλειο πτέρνα του κάθε ανθρώπου, χριστιανού, ρασοφόρου ή μη. Εδώ όμως έχουμε φαινόμενα εκφυλισμού, όπου κάποιες πρακτικές μελών της εκκλησίας όχι μονο δεν αναγνωρίζονται ως πνευματικές ασθένειες από τα συμπτώματα ή τους καρπούς των, αλλα τουναντίον προβάλλονται και ως πρότυπα και ως υποδείγματα Ορθοδοξίας!

Εκεί λοιπόν είναι που φεύγει ο κόσμος αηδιασμένος. Και αντί να πάρουν οι σκανδαλοποιοί μια πέτρα και να πέσουν στην θάλασσα (εδώ το Ευαγγέλιο μας προτρέπει στην αυτοκτονία ως προτιμότερη από τον σκανδαλισμό των αδυνάτων) έχουν αναπτύξει και μηχανισμούς αυτοάμυνας ώστε να συνεχίσουν στον ολισθηρό τους δρόμο ηθικά καταξιωμένοι!

Ποια είναι η θέση των πιστών; Ή μάλλον ποιά είναι η προσωπική μου θέση;

Για μένα η σωτηρία μου περνά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέσα από την σωτηρία του διπλανού. Και όταν λέω του διπλανού δεν εννοώ εκείνον που ευρίσκεται ήδη στους κόλπους της Εκκλησίας αλλά εκείνον που ΔΕΝ βρισκεται. Το απολωλός με ενδιαφέρει. Σε εκείνον, τον μικρό και αδύναμο καλούμαι δίνοντας καθημερινές εξετάσεις τα δώσω μαρτυρία και ομολογία.

Ενω οι χριστιανοί έχουν μια τάση να θεωρουν ότι αυτοι που δεν ανήκουν στην Εκκλησία δεν μας αφορουν καν, και οτι φταίνε κι ολας που σκανδαλιζονται. Αν δε πάμε στους ρασοφόρους εκεί πια είναι που γινεται το έλα να δεις. Κατηγορούμε τον πάπα για την καθιέρωση του αλάθητου και την ίδια στιγμή στην πράξη εφαρμόζουμε το αλάθητο των ρασοφόρων βαπτίζοντας μάλιστα μέσω μηχανισμών αυτοάμυνας ως κατάκριση, καταλαλιά ή ιεροκατηγορία οποιονδήποτε μηχανισμό ή φωνή ελέγχου ή διαμαρτυρίας.

Προσωπικά θεωρώ ως Εκκλησία όχι την ΑΤΟΜΙΚΗ συνείδηση αλλά την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ. Αν δε φτάσουμε στο σημείο να δεχθούμε ότι ο καθένας θα σώσει μόνος του το τομάρι του διαλογιζόμενος σαν τον Βούδα, τοτε ποιος ο λόγος της ύπαρξης της εκκλησίας ως σώμα; Kαι σε αυτό το σώμα κάποια μέλη είναι ανώτερα από άλλα; Και εαν ένα όργανο έχει αυτονομηθεί και λειτουργεί σαν καρκίνωμα τα υπόλοιπα μέλη έχουν δικαίωμα να το αποκόψουν, να το αποβάλλουν ή να το θεραπεύσουν. Ή θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον καρκίνο που ως γνωστό είναι και μεταστατική πάθηση;

Η θέση μου είναι ότι οι πιστοί και οι λαϊκοι πρέπει να αρχίσουν να φωνάζουν και να αποτασιοποιούνται από νοσηρά φαινόμενα.

α) Και για να αποβληθούν φαινόμενα καρκινογένεσης στο σώμα της Εκκλησίας (που δεν έχουν να κάνουν με ατομική πτώση ενός εκάστου).

β) Και για να μην σκανδαλίζονται ακόμα περισσότερο εκείνοι που ευρίσκονται εκτός ή και που έφυγαν εξ αιτίας των δικών μας συμπεριφορών θεωρώντας ότι όχι μόνο συμφωνούμε με τα διάφορα αίσχη αλλά και τα συγκαλύπτουμε κι όλας, ως χριστεπώνυμη μαφία.

γ) Και γιατί οδέυουμε σε καιρούς χαλεπούς όπου η Εκκλησία για να παίξει το ρόλο της πρέπει να είναι καθαρή, όχι από αποδιοπομπαίους τράγους αλλα από πρακτικές και μηχανισμούς που δημιουργουν τις τερατογεννέσεις.

δ) Και γιατί ο επικείμενος διωγμός των χριστιανών και της Εκκλησίας, στα σκάνδαλα θα βρει πάτημα όπως και στα σκάνδαλα των ρασοφόρων βρήκαν πάτημα οι μπολσεβίκοι για να επιδοθουν σε σφαγές, και μάλιστα ηθικά δικαιωμένοι στην συνείδηση του κόσμου, που ενώ δεν είχε να φάει οι μονές έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και συχνωτίζονταν με την εκφυλισμένη εξουσία της Ρωσσικής μπουρζουαζίας.

Λοιπόν αδελφοί. Θα πρέπει να τολμήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους όσο είναι ακόμα καιρός. Διοτί σαν πολύ σύγχυση επικρατεί ως προς το τί ειναι του Καίσαρος και τι του Θεού.

Όσο για μένα, έχετε κάθε δικαιωμα να θεωρείτε τα γραφόμενά μου ως κατάκριση και καταλαλιά, "ζημιογόνα" για την ψυχή μου. Δεν με απασχολεί καθόλου. Και ξέρετε γιατί;

Διότι εγώ ουδέποτε προέβαλλα εαυτόν ούτε ως πρότυπο χριστιανού, ούτε ώς εκπρόσωπο της εκκλησίας, του κλήρου και του μοναχισμού.

Θεωρήστε με πνευματικά ανύπαρκτο. Και γι' αυτο θα απολογηθω μόνο για τον εαυτό μου. Και γι' αυτό δεν φόρεσα τα ράσα. Και γι αυτό εξακολουθώ να πιστεύω πως αν και η Σωτηρία είναι εν τέλει προσωπική υπόθεση, η απόκτησή της είναι συλλογική.

Και ή θα κάνω πράγματα τα οποία θα με σώσουν σώζοντας και τον διπλανό που ψάχνει να βρει τον Χριστό και του Τον κρύβουμε εμείς ή θα υιοθετώ πρακτικές και στάσεις ζωής που όχι μόνο θα μου δίνουν την ψευδαίσθηση της Σωτηρίας και της ηθικιστικής τελειότητας, αλλά θα οδηγούν στην απώλεια, και την δική μου και όλων εκείνων που θα παίρνω στο σβέρκο μου.

Αυτοκάθαρση τη Εκκλησίας χωρίς αποκάθαρση, δεν μπορεί να υπάρξει. Το λέει και το Ευαγγέλιο.

______________________

Η ζωγραφιά του μήλου είναι καλλιτεχνική δουλειά της Karen Tooth
http://www.forbesartgallery.com/artworks.php?artistid=35&pagelocation=2

30 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ναι θεοπρόβλητε. Καλύτερα να τα λέμε εμείς οι εντός Εκκλησίας παρά οι άλλοι με τις ύποπτες προθέσεις.
Μη φοβού. Ούτε "στην κόλαση θα πας",ούτε "θα σε τιμωρήσει η παναγια", "ούτε θα θυμωσει ο Χριστός για να σε κάψει" όταν λες την Αλήθεια, με αγάπη και παρρησία.
(Τις παραπάνω φράσεις τις άκουσα πολλές φορές).

Theoprovlitos είπε...

Να ειστε καλα πατερ.

Να ξερετε οτι οτι και να γραφω εμπεριεχουν πολυ πονο και τρομερο αδιεξοδο. Και άυτό γιατι όταν εξ αντικειμένου εχεις να κανεις κα με ανθρωπους που ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ στην Ορθοδοξια και προσβλεπουν στην Ελλαδα ως... Ισραηλ της Ορθοδοξιας και αντ αυτου εχεις να κανεις με το... ιδρυμα Soros δεν ξερεις που να τα μαζεψεις και πως.

Την μια διακιολογεις το ενα, την αλλη το αλλο. Ε καποια στιγμη κουράζεσαι. Ιδιαίτερα όταν αντιλαμβανεσαι οτι η μαρκοχρονια ανοχη βαθμιαία οδηγει τον αλλον σε ΠΟΡΩΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω.
Αλλά μην χάνεις την ελπίδα σου.
Μπορεί και να έρχεται ο καιρός που δεν θα πρέπει να πατάμε στους ναούς, επειδή εκεί θα τελούνται όλα τα βδελύγματα.
(βλέπε Καμπέρα)
Έχει ο Θεός.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ
ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ΚΑΠΩΣ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΗΣ ΟΤΙ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΣ ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ,ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΩΣ ΜΟΝΑΧΟΙ Η ΛΑΙΚΟΙ,ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΩΣ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ,ΩΣ ΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΗΘΟΣ.
ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΗΟ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ Η ΑΜΑΡΤΙΑ Η ΑΣΤΟΧΙΑ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ,ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΗΝ.
ΤΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ,ΑΡΑ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΑΠΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΝΕΚΡΩΣΗ.ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ,ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ.ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗ ,Η ΘΙΓΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ Η ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΗ ΚΑΝΕΙΣ?
ASLAN

Ανώνυμος είπε...

έχω την εντύπωση ότι μιλάτε ορθώς. το θέμα είναι να μπορούμε να βρισκόμαστε μεταξύ κατάκρισης (από πάθος) και
αδιαφορίας (από εγωισμό). αν κινούμαστε ενδιάμεσα και με απάθεια τότε είμαστε σε καλο δρόμο. εξάλλου όταν ομιλούμε την αλήθεια σημασία έχει ο τρόπος που την λέμε.και ο τρόπος πάντα παίρνει χαρακτηριστικά του εσωτερικού μας κόσμου. αν έχουμε αγάπη ο τρόπος θα είναι αγαθός και αρεστός, αν όχι τότε θα φανεί ως ψέμα!
αγαπητέ μου φιλε από την πρώτη στιγμή που διαβάζω τις σκέψεις σου, ψέμα δεν είδα ούτε κάποιο πάθος που θα με απομάκρυνε. συνέχισε έτσι με αγάπη. τα καλύτερα για σένα και την πολυπληθή οικογένεια σου και σε όσους σε διαβάζουν :)

Theoprovlitos είπε...

Ανωνυμε

Πρεπει να ομολογησω παντως οτι στην πληρη απαθεια δεν εχω φτασει.

Σιγουρα δεν εχω στρατευτει (όπως με ειρωνευτηκε ο φιλος μου ο Cacofonix) στο να σωσω τον κοσμο. Απο την άλλη όμως, τα θεματα με τα οποία καταπιανομαι πολλες φορες το κανω εν θερμω και γινομαι καυστικος. Το καυστικος όμως δεν εμπεριεχει ΙΧΝΟΣ υπερβολης ή ψευδους.

Απλά επειδη προσπαθω να μην κατακρινω την μια, να παραβλεπω την άλλη, να κανω υπομονή την τρίτη, να δικαιολογω την τεταρτη και αντ αυτού αντι μερικοί να συνετίζονται ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΟΝΤΑΙ και ΔΑΙΜΟΝΙΖΟΝΤΑΙ, ε, καποια στιμη ερχεται και η ωρα της σταγονας που ξεχειλιζει το ποτηρι.

Θα αναφερθω στην περιπτωση της Εκκλησιας της Φινλανδιας που δυο-τρεις ιερεις, γνωστοι ομοφυλόφιλοι αφεθηκαν ανενοχλητοι να αλωνιζουν την εκκλησια και κανεις δεν διαμαρτυροταν και δεν έλεγχε απο φοβο να μην κατακρινει και να μην καητγορησει. Οι Φινλανδοι το εχουν ιδιατερα αυτο το χαρακτηριστικο, αθεωρουν οτι ποτε δεν πρπει να λες τιποτα κακο για κανενα και τιποτα δίοτι δεν δειχνεις "κοινωνική ανοχή στο διαφορετικο".

Αποτελεσμα; Οι 2-3 εκφυλοι που τους γνωριζαμε εδω και 15 χρονια ποιοι ήταν διέβρωσαν ΤΟΣΟ πολυ την Εκκλησια που εχει πλεον εισελθει στο επιπεδο της αιρεσης, εχουν τοποθετήσει δικους τους σε θεσεις κλειδια και εχουν διαβρωσει τα παντα.

Πολλοι πιστοι εκκλησιαζονται πλεον στην Ρωσσικη παροικια. Στην πολη της γυναικας μου ετοιμαζονται να κανουν ομοφυλοφιλικη εκδηλωση και συλλογος ομοφυλοφιλων θα μοιραζει προπαγανσιστικά φυλλαδια υπερ της ομοδυλοφιλίας ΜΕΣΑ στον ναό.

Και ολα αυτα ήσαν ενα χρονικο ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ επειδη κανεις δεν διαμαρτυρεται ενω όσοι το τολμουν ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ.

Επρεπε λοπιον όσο ήτan ακομα καιρος να τους πάρουν με τα γιαούρτια ή οχι;

Επρεπε να τραβηξουν το αυτι του Εφραιμ της Βατοπιαδιου πριν γινει σουργελο και μαζι του όλο το Αγιον Όρος ή όχι;

Έπρεπε να νουθετήσουν και να διαμαρτυρηθουν για μερικα τσαλιμια και επιλογες του Χριστοδουλου ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ανθρωποι μπας και συμμαζευτει πριν τον περιλαβει η Ελευθεροτυπία και τα ΜΜΕ;

Έπρεπε το ποιμνιο στην Μητροπολη Αττικης να παρει πρωτοβουλία συγκροτημενης διαμαρτυριας και ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ να αντικατασταθει ο Παντελεημων, ΠΡΙΝ γινει πανελληνια ρομπα και αυτος και η Ιερα Συνοδος;

Ο,τι δεν τολμαμε να ακουμπησουμε είτε από συμφερον είτε από ψευδοπνευματικότητα, αργά ή γρηγορα ΤΟ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ. Και εκτος των άλλων γινομαστε ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ στα σκανδαλα με την ανοχή μας. Ενω το Ευαγγλειο ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ ΡΗΤΩΣ:

9εγραψα υμιν εν τη επιστολη μη συναναμιγνυσθαι πορνοις

10και ου παντως τοις πορνοις του κοσμου τουτου η τοις πλεονεκταις η αρπαξιν η ειδωλολατραις επει οφειλετε αρα εκ του κοσμου εξελθειν

11νυνι δε εγραψα υμιν μη συναναμιγνυσθαι εαν τις αδελφος ονομαζομενος η πορνος η πλεονεκτης η ειδωλολατρης η λοιδορος η μεθυσος η αρπαξ τω τοιουτω μηδε συνεσθιειν

12τι γαρ μοι και τους εξω κρινειν ουχι τους εσω υμεις κρινετε

13τους δε εξω ο θεος κρινει και εξαρειτε τον πονηρον εξ υμων αυτων

____________

Τι λεει εδω το Ευαγγελιο;

Να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ από ανάμεσά μας τον πονηρον, τον πλεονεκτη, και τον άρπαγα, και τον ειδωλολατρη (αυτον που λατρευει των ανθρωπων έργα) και με δαυτους ουτε να συντρωγουμε.

Επισης μας ΖΗΤΑ να κρινουμε αυτον που ειναι ΜΕΣΑ στην Εκκλησια, δοτι αν δε το κανουμε ΕΜΕΙΣ ποιος θα το κανει;

Και μαλιστα διευκρινιζει πως δεν εννοει τους πορνους και τους πλεονεκτες του κοσμου τουτου, αλλα τους ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ.

Τους ΕΞΩ θα τους κρινει ο Θεος. Τους ΕΝΤΟΣ, ΕΜΕΙΣ. Ως Εκκλησια φυσικα.

Και εμεις αντι να το κανουμε, σκύβουμε και τους προσκυναμε, τους φιλαμε και το χερι, τους μιλαμε χαμηλοθωρουντες, τους ακουμπαμε και τα λεφτα μας για να κανουν προσευχη για το τομαρι μας (επειδη πολυ απλα ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ να κανουμε εμεις), τους γραφουμε και τις περιουσιες μας για να δεσουμε και το γαϊδαρό μας πως θα σωσουμε και την ψυχη μας (αντι να τις δωρησουμε είτε στην εξωτερική ιερποστολή είτε σε καμμια φτωχή ή υπερπολυτεκνη οικογένεια) και τους παρουσιαζουμε και στους κοσμικους ως προτυπα μιμησης του Χριστου!

Ήμαρτον Κύριε!
Και νομιζουμε πως δεν θα κριθουμε όχι επειδη κριναμε, αλλά επειδή ΔΕΝ κριναμε και δεν εκβάλαμε εκείνους εξ αιτίας των οποίων βλασφημειται το Όνομα του Κυριου;

Theoprovlitos είπε...

ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!

Στον Αγιο Δημητριο Θεσσαλονίκης
Σε 3 εκκλησίες των Αθηνων
19:50 Εκκενωνεται ο Αγιος Τρυφων Κεραμεικου

Η ΟΡΓΗ των ΝΕΩΝ και η απελπισία σε συνδυασμό με την ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ των ρασοφόρων οπλίζει τα χέρια κάποιων.

Να ΧΑΡΩ τωρα, ή να λυπηθω που ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ 100% για το τι προεκειται να επακολουθήσει στο ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ αν δεν πεταξουμε τα σαπια μηλα απο το καλαθι με τα καλά.

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά είναι το μπλογκ σου και μπορείς να λές ό,τι θες.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν είμαστε ΕΜΕΙΣ που θα πετάξουμε τα καλά και τα σάπια μήλα από τη μηλιά. Αυτό είναι δουλειά του Θεού. Για να χρησιμοποιήσουμε την κρίση μας πρέπει να έχει αυτή καθαρθεί πρώτα. ΑΥΤΟ σημαίνει κάθαρση ατομική.

ΑΠό τη στιγμή που κάνεις ειδική αναφορά σε μονές, άτομα κλπ που τους κρίνεις ανοιχτά για τον τρόπο ζωής τους (όχι π.χ. για κάποιο άρθρο κάποιου που μποπρεί να είπε κάποια κακοδοξία, γενικώς ότι "υπάρχουν μονές που παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα" κλπ.) επειδή είδες 1-2 πράγματα που μπορεί και να τα παρανόησες, τότε μιλάμε για καταλαλιά.

Όπως έλεγε και ο μακαριστός π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος (χαρισματικός για όσους τον γνώρισαν ή διάβασαν) δεν έχουμε την θέση της Εκκλησίας εμείς. Δεν μπορούμε εμείς να πηγαίνουμε πάνω από την Εκκλησία και να κάνουμε αναφορές κλπ. στους επισκόπους, μονές κλπ. Υπάρχει τάξις στην Εκκλησία. Οι Ποιμένες ποιμαίνουν τα πρόβατα, όχι τα πρόβατα να σηκώνονται και να κατηγορούν τον ένα και τον άλλο.

Άλλο αν κινδυνεύει η πίστη μας και κάνουμε μια διαδήλωση με ηρεμία και αγάπη, χωρίς προσωπικές αναφορές. Αλλά και εκεί ακόμα (π.χ. με τον οικουμενισμό) πόσος κόσμος χάνει ώρες με θεωρητικές ή νεφελώδεις συζητήσεις και δεν κάθεται να κάνει μια προσευχή να λυθεί το πρόβλημα? Υπάρχουν οι δυνατοί θεολόγοι (όπως ο π. Ζήσης, ο π. Μεταλληνός κλπ) που μιλούν. Και εμείς θα λέμε στο θεμα αυτό συμφωνούμε με τον π. τάδε. Αυτό είναι.

Είναι αστείο όταν η βωμολοχία (από μ** στο προηγούμενο άρθρο και "κάτω η π***κρατία" κλπ) χρησιμοποιείται κατά κόρον να τολμάμε να μιλάμε για πνευματικά θέματα, όταν λέμε "αυτή η μονή είναι ΟΚ" κλπ.

Και ποιός σε έβαλε να μας πεις ποια μονή περνάει από τις ... προδιαγραφές σου? Έχεις βγάλεις και τοπ τεν? Ήξερα ένα δαιμονισμένο στο Άγιο Όρος που έκανε ακριβώς αυτό (είχε τοπ τεν ... αγίων και πήγαινε να τους δει να διαπιστώσει ... πόσο άγιοι ήταν).

Για να μην μιλήσω για τη λέξη "κάθαρση" που χρησιμοποιείς χωρίς αυτή να έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με την εκκλησιαστική έννοια της λέξεως.

Και μην χρησιμοποιείς το όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας για να δικαιολογείς την προσωπική σου αυτοδικαίωση.

Μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά συνήθως η αλήθεια δεν μας αρέσει.

Η χειρότερη ασθένεια είναι όταν παρουσιαζόμαστε στον κόσμο όχι ως υπερήφανοι, αλλά ως ταπεινοί. Για περισσότερα, τα λέει ωραία ο π. Παϊσιος στις "Επιστολές" του.

Να'σται όλοι καλά, καλό Πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.oodegr.com/oode/pateres1/paisios/katakrisi1.htm#pano

http://oodegr.com/oode/koinwnia/katharsi1.htm

http://www.oodegr.com/oode/psyxotherap/psyxotherap/metanoia.htm

Ανώνυμος είπε...

http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/skandala5.htm#pano

Vater Panajiotis είπε...

Εγώ πάλι θυμάμαι μια ευχή της Βάπτισης που λέει "Ποίησον αυτόν πρόβατο ΛΟΓΙΚΟΝ..." και όχι απλά "πρόβατο"...

Θεοπρόβλητε,
η Εκκλησία της Φινλανδίας είναι αυτοκέφαλη (δύσκολα εισέρχεται εκεί κάποιος "έξωθεν") και...φανατικά ρωσόφιλη, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο.

Owain Glyndwr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Owain Glyndwr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Owain Glyndwr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Theoprovlitos είπε...

Ανωνυμε,

Θαυμαζω την ευκολια που με κατακρινεις και επισης την ευκολια με την οποια δικαιολογεις πρακτικες που ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ οτι απεχουν χιλιομετρα από το Ευαγγελιο.

Κατ αρχην νομιζω πως μπορω να ξερω ποτε μια κινηση ενος μεμονωμενου πορσωπου αποτελει ανθρωπινη πτωση και ποτε η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ σταση μιας μονης, την οποια εχεις τσεκαρει ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΩΣ καθως και ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙ παο εμπειριες διαφορων, και που σκανδαλιζουν ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ τον κοσμο αποτελει ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ.

Που το ειδες αυτο οτι τα σαπια μηλα θα τα βγαλει ο Θεος απο την Εκκλησια; Δηλαδη στην Φινλανδια ειδες να βγαινει κανενα σαπιο μηλο ή τουναντιον σιγα σιγα η σαπιλα ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ. Η Εκκλησια της Περσιας γιατι εξαφανιστηκε;

ΑΛΛΑ λεει το Ευγγελιο, οπως παρεθεσα παραπανω αλλα επ αυτων σιωπας. Εκτος αν εχεις την ψευδαισθηση οτι η καθαρση της Εκκλησιας ειναι μονο θεμα ενος πολλες φορες ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ιερατειου που κρατα και το μαχαιρι και το πεπονι.

Σε διαβεβαιω πως δεικτη νοημοσυνης αν μη τι αλλο εχω και πιστωση χρονου δινω και την δυνατοτητα παρανοησης της βαζω σαν ενδεχομενο. ΑΛΛΟ αν ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ να το δεχθεις.

Η καθε περιπτωση που αναφερω ΒΡΙΘΕΙ περιστατικων και σκανδαλων που δεν αφορουν ΜΟΝΟΝ εμενα αλλα και άλλους.

Όταν για παραδειγμα εσυ λαϊκος ων κανεις αγάπη και παρατας τις δουλειες σου μια ολοκληρη ημερα για να γυρισεις εναν ΑΓΝΩΣΤΟ σου Ρουμανο πατερα από την Λακκοσκήτη σε ολα τα μοναστηρια της Αττικης προκειμενου να πουλησει κομποσχοινια να φτιαξει το κελι του, και γυρνας σε μια μερα 10 μοναστηρια και τα 9 τα φτωχότερα αγοραζουν ακομα και εαν ΔΕΝ χρειαζονται έτσι από αγαπη και ευλογια και το ενα το πιο ΠΛΟΥΣΙΟ του λεει, ά εμεις τα παιρνουμε 50 δραχμες φτηνοτερα και δεν του παιρνουν ουτε ΕΝΑ, ενω το μοναστηρι ΦΩΝΑΖΕΙ οτι ειναι το πιο πλουσιο τοτε καταλαβαινεις οτι η μονη αυτη την αγαπη την ξεχνα, για 50 δραχμες.

Στο μεταξυ εχεις προσπαθησει να ξεχασεις οτι η συγκεκριμενη μονη διαθετει και... οργανωμένη ξεναγηση προσκυνητων και αφου τελειωσει η ξεναγηση μπαινει η κασετα για τις οικονομικες αναγκες τις μονης που ειναι μεγαλες, ενω στην πραγματικοτητα λιγο αργοτερα βλεπεις νεα κτιρια να ξεφυτρωνουν. Οι ιδιες εχουν αναπτυξει στο επακρον τις δεξιοτητες του να αρεγουν τον κοσμο για να κανουν νεα κτιρια. Το Ρουμανο τον Αγιορειτη γιατι να μην τον βοηθησουν να αποπερατωσει το δικο του κελι; ΜΟΝΑΧΕΣ ΑΝΕΛΕΗΜΟΝΕΣ πλην όμως πλουσιες.

Αυτο λοιπον το λες "παρανοηση" και καταλαλιά.

Παρανοηση το ενα, παρανοηση το αλλο, τελικα αν καταλαβα καλα αυτοι ειναι οι "αγιοι" που δεν τους ελεγχει ΚΑ-ΝΕΙΣ και εμεις απλα παρανοϊκοι, και πνευματικα χλιαροι και ανικανοι να αντιληφθουμε το Ευαγγελιο σωστα.

Ε μιλαμε τοτε για ΑΛΛΟΝ Χριστο και ΑΛΛΟ Ευαγγελιο, και αντι να προσπαθησεις να πεισεις εμενα καλυτερα να αφιερωσεις χρονο να πεισεις όλους εκεινους που βαζουν τα γκαζακια στις εκκλησιες, και ολους αυτους που αποβαπτιζονται, και ολους αυτους που στρεφονται σε αλλα δογματα και αιρεσεις για ΚΑΝΕΝΑΝ αλλο λογο παρα μονο διοτι αυτα που παρουσιαζεις ως προτυπα ειναι ΚΑΚΕΚΤΥΠΑ του Χριστου και καθιστουν την Εκκλησια αντι για θεραπευτηριο, διαφθορειο και ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

Και αντι να ανρωτηθουμε ΤΙ επαθε ο αλλος στα καλα καθουμενα και εγινε Ιεχωβας ή Πεντηκοστιανος τον ΒΡΙΖΟΥΜΕ κι ολας ως αιρετικο και οτι φταιει, με την ιδια ευκολια που και εσυ κατηγορεις εμενα, ΑΝΕΞΟΔΑ.

Γραφεις:
"Δεν μπορούμε εμείς να πηγαίνουμε πάνω από την Εκκλησία και να κάνουμε αναφορές κλπ. στους επισκόπους, μονές κλπ. Υπάρχει τάξις στην Εκκλησία. Οι Ποιμένες ποιμαίνουν τα πρόβατα, όχι τα πρόβατα να σηκώνονται και να κατηγορούν τον ένα και τον άλλο."

Δηλαδη τωρα ΠΟΥ το ειδες να λεει το Ευαγγελιο εναν τετοιο ισχυρισμό. Αυτο μου θυμιζει ΑΓΡΙΟ καθολικισμο και εποχες συγχωροχαρτιων. Και ποιος σου ειπε οτι ενα ματσο φιλοχρηματες καλογριες ειναι ΠΟΙΜΕΝΕΣ. Εκτος αν οι μοναχες εχουν καποιο βαθμο ιεροσυνης. Αλλα και "ιερειες" να ηταν μπορεις να τις εχεις για ΔΙΚΟΥΣ σου ποιμενες. Δικαιωμα σου να κανεις ως πνευματικο και τον Αττικης Παντελεημονα και να ακολουθεις και τις συμβουλες του. Δικαιωμα μου επισης να θεωρω καποιον ποιμενα από ανίκανο και αναξιο εως και αιρετικο και οτι διαφθειρει την εκκλησια και οτι εξ αιτιας του βλασφημειται το ονομα του Κυριου.

Μετα παλι παιζουμε με τις λεξεις; Σε ενοχλει η ελληνικοτατη λεξη Πουστης που με αυτη μεγαλωσαμε και που εμπεριεχει την απαξιωση που της πρεπει και ΔΕΝ σε ενοχλει η ξενοφερτη λεξη gay που σημαινει χαρουμενος και που χρησιμοποιειται ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ωστε να διαστρεβλωσει κατι ψυχοκτονο και να το παρουσιασει μαλιστα και ως κατι ΘΕΤΙΚΟ; ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και επιτηδες χρησιμοποιω το πουστης για να ξαναβρουν τα πραγματα την ηθικη και πνευματικη διασταση που τους πρεπει. Εξ αλλου το εχω ακουσει να λεγεται ΚΑΙ από μοναχο σε αξιολογότατο μοναστηρι ΚΑΙ απο Δεσπότη σε κατ ιδιαν συζητηση με θεμα την κατα κορον προβολη της ομοφυλοφιλιας ως προτυπο από την τηλεοραση.

Σε ενοχλει λοιπον ψευτοπουριτανικα που χρησιμοποιησα την λεξη πουστης για να περιγραψω ενα αρρωστημενο φαινομενο και ΔΕΝ σε ενοχλει που η Εκκλησια της Φινλανδιας εχει γεμισει απο δαυτους και εχει καταστει ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΟ ψυχων. Να το κανουμε και αυτο γαργαρα για να μην πεσουμε σε "κατακριση";

Ε τραβα να εκκλησιαστεις εκει λοιπον, να μοιραζουν λεσβιες φυλλαδια στα παιδια σου μεσα στον ναό και εσυ να καμαρωνεις οτι δεν επεσες σε κατακριση του ιερεα που τους το επετρεψε. Και εαν ησουν και προτεσταντης, μπορει να ήσουν και απο εκεινους τους τυχερους που θα εχουν και ιέρεια ΤΡΑΒΕΣΤΙ, τον παπα τους δηλαδη που χωρισε από την παπαδιά και έγινε γυναικα. Οποτε κατ εσενα, το ποιμνιο ως γνησια ζωα θα πρεπει να αποδεχθουν ΚΑΙ αυτο για να μην πεσουν σε κατακριση ή μαλλον... ιεροκατηγορια.

Σοβαρολογεις; Μηπως δεν μπορεις να διακρινεις τα όρια της κατακρισης από την κριση;

Μετα πάλι, εχουν ο π. Ζησης ή π. Μεταλληνος κανενα απολκειστικο μονοπωλιο να ομιλουν για τα της εκκλησιας ενω οι υπολοιποι ΟΧΙ. Υπάρχει κανενας τετοιος ιδιαιτερος βαθμος ιεροσυνης τον οποιο αγνοω;

Πως ξερεις οτι δεν εχω μιλησει επανειλημενως με τον π. Μεταλληνο και δεν εχω παρει συμβουλες για το Α ή Β θεμα. Νομιζεις δε οτι και ο π. Μεταλληνος δεν εχει σφαλλει ποτε; Και πως γνωριζεις οτι για καποια πραγματα που ραφω δεν εχω παρει ευλογια; Και πως εισαι σιγουρος οτι ΟΛΟΙ οι πνευματικοι και οι ιερεις δεν ευρισκονται σε ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ για αυτα που γινονται και ψαχνουν ενα τροπο να αμυθνουν απο αυτο το χαλι; Μονο οι δικοι σου πνευματικοι ειναι οι Ορθοδοξοι δηλαδη;

Σχετικα με το τοπ τεν μου εδωσες ΙΔΕΑΡΑ. Διοτι με βαζεις στον πειρασμο να αναφερω ποιες μονες αποπνεουν αρωμα Ορθοδοξιας και ποια ειναι μικρα Βατικανα ώστε στα μεν πρωτα να καταφευγει ο κοσμος τα δευτερα δε να τα αποφευγει, διοτι αμα κατσεις με στραβο το πρωί αλοιθωρίζεις.

Το επιχειρημα δε οτι οτι το να καταγγειλεις μια μονη ως αντιορθοδοξη ειναι δηθεν καταλαλια και κατακριση, ισχυει όσο ισχυει και το ότι ο Παπισμος ειναι πλανη και οι Ιεχωβαδες αίρεση. Διοτι εδω ΔΕΝ αναφερομαι σε πτωση μιας συγκεκριμενης μοναχης μεσα σε ενα μοναστικο συγκροτημα αλλα στην ΕΝ ΓΕΝΕΙ σταση της μονης ως προς το τι οριζει το Ευαγγελιο. Εκτος αν θεωρεις οτι ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΙΑ και ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ και ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ και ΑΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ εγιναν ξαφνικα και μοναστικες αρετες! Οπότε τι μενει να κατακρινουμε; Εμενα που το επισημαινω.

Ως προς το τι ειναι καθαρση, λυπαμαι αλλα θα διαφωνησω εξ ορισμου. Φιλοτιμη η προσπαθεια του Σεβασμιοτατου Ιεροθεου Βλαχου να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα αλλα παρελειψε να μας πει τι γινεται οταν το άρρωστο μελος της Εκκλησιας ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ την καθαρση (ακομα και οπως o σεβασμιώτατος την εννοει) και όχι μονο ΔΕΝ παραδεχεται την ασθενεια του, οχι μονο ΔΕΝ την θεωρει καν ως ασθενεια αλλα τουναντιον, επειδη φορα και τα ρασα την προωθει και ως ΜΟΝΤΕΛΟ μοναχισμου. Σε αυτες τις περιπτωσεις τι γινεται;

Αυτο δε που ξεστομισες περι δηθεν προσωπικης αυτοδικαιωσης πως να το εκλαβω; Προφανως θεωρεις ότι με το απομακρυνθουν οι διαφθορεις από την Εκκλησια της Φινλανδιας ή να απομονωθουν καποιες μονες αν μη τι αλλο στην συνειδηση των πιστων, ή να μην μας φορεσουν τον Παντελεημονα ως Μητροπολιτη Αττικης αντανακλα καποια υποτιθεμενη αυτοδικαιωση.

Αλλα αφου το πας τοσο προσωπικα να σου πω και επ αυτου. Πηγαινε πρωτα να ακολουθησεις το προσταγμα του Χριστου που λεει ΠΩΛΗΣΟΝ τα υπαρχοντα σου και ακολουθοι μοι.

ΠΩΛΗΣΕ λοιπον το μοναδικο σου ακινητο και αφιερωσε τα χρηματα στην εξωτερικη ιεραποστολη (αλλα και αφελής, ηλίθιος ή... μαλακας ων, πιστευοντας οτι καποια μοναστηρια στην Ελλαδα εχουν αναγκη απο οικονομικη στηριξη) συνεργασου με αυτα τα μοναστηρια. Και οταν ανακαλυψεις μετα από 12 χρονια οτι τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μοναστηρια όχι μονο δεν εχουν αναγκη της οικονομικης σου στηριξης αλλα τουναντιον ειναι ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ, και οταν ανακαλυψεις οτι τα μοναστηρια αυτα όχι μονο δεν εχουν ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ενδιαφερον για την ιεραποστολή αλλα τουναντιον την θεωρουν ως ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ σε βαρος των ψυχων που αναζητουν την Ορθοδοξια και ως ΜΕΘΟΔΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, και απλα τοσα χρονια αρνεισαι να το πιστεψεις, μεχρι που σου λενε και ΨΕΜΜΑΤΑ Μεγαλη Σαρακοστη, τοτε να σου πω αν θα έλεγες αυτα που μου λες εδω περι "αυτοδικαιωσης" και περι "ονοματος του Χριστου".

Να σε δω τι θα ελεγες εσυ αν εβλεπες να καταρεει και να ξεπεφτει ολο και ποιο χαμηλα αυτο που στο εξωτερικο πιστευουν σαν ιδανικο, δηλαδη τον μοναχισμο, να ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ να λες οτι καποιοι ανθρωποι ειναι "ασκητες" , να ΛΥΠΑΣΑΙ που τελικα οι μονοι που εχουν το σαρακι της ιεραποστολης από ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ειναι ενας π.Ιωνας από την Καλυμνο, 5-6 τρελλοι ιερομοναχοι, κατι αφιερωμενες ΛΑϊΚΕΣ, μια ομαδα ΛΑϊΚΩΝ στην Θεσσαλονικη, ο Γκεμετζετζιδης, ο Ασλανιδης κλπ. και απο εκει και περα ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ.

Και οταν εσυ εχεις εγκαταλειψει, λεφτα και καρριερα για να αφιερωθεις στην ιεραποστολή ( ο ΗΛΙΘΙΟΣ) και αντι καποιες μονες να σε στηριξουν, απο την φυλαργυρια τους σου δινουν και μια να πας ακομα πιο βαθεια, για να κανουν νεες πτερυγες την στιγμη που εσυ λαϊκος και πολυτεκνος ων ΠΟΥΛΗΣΕΣ τα περιουσιακα σου στοιχεια ενω εκεινες ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ αρμεγοντας κοροϊδα και ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΤΟΤΕ έλα να με κρινεις. Αλλα ΜΟΝΟ τοτε.

Μεχρι τοτε γυρνα και εσυ σε αυτες τις "Πνευματοφορες κυψελες" των πολλων εκατομμυριων και των ΕυρωπαΙκων κονδυλιων να αντλησεις απο το πλεονασμα του πνευματικου νεκταρ που προσφερουν. Συγγνωμη, που ΠΟΥΛΑΝΕ ήθελα να πω.

Διοτι προς το παρον το μονο που κανεις ειναι ΑΝΕΞΟΔΗ και ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ κριτικη, καθοτι επειδη δεν φοραω ράσα-μαϊμου θεωρεις οτι ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να την κανεις ελαφρα τη καρδια, ειναι-δεν ειναι Σαρακσοτη.

Theoprovlitos είπε...

Owain

Ηθελα να σου πω ενα πραγμα: ΓΙΑ ΣΕΝΑ και γαι παιδια σαν ΕΣΕΝΑ καθομαι και γραφω αυτα που γραφω εδω μεσα, και ας μην ειναι παντα σωστα, και ας γραφω και βλακειες.

ΔΕΝ τα γραφω για τον π.Παναγιωτη ή τον π.Παντελεημονα, παρ' ολο που η προυσια τους ειναι απολυτως ενθαρρυντικη.

Σκοπος μου ειναι πρωτιστως να αναπτυξω μια οσο γινεται περισσοτερο Ορθοδοξη ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗ, οχι κατ αναγκην σε δογματικο επίπεδο (δεν ειμαι και ο καταλληλοτερος). Να ερμηνευσω αυτα που γινονται γυρω μας μεσα απο μια Ορθοδοξη οπτικη γωνια που δεν θα μπαινει στα στεγανα καλουπια μιας παρακμαζουσας εκκλησιας και Θεολογιας των Χριστινακηδων. Να εκφρασω αυτο που σκεφτεται ο μεσος άνθρωπος είτε θεωρει εαυτον χριστιανο είτε όχι.

Ήθελα να ζητησω με τον τροπο μου ΣΥΓΓΝΩΜΗ για όλους αυτους που ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ με την σταση μας απο τον Χριστό:
Τον Καθολικο που δεν καταδεχομαστε ούτε να φαμε μαζι του, τον ανεργο που του επιδεικνυουμε μπροστα στην μυτη πολυτελεις εγκαταστασεις, τον φυλακισμενο που τον θεωρουμε μαυρο προβατο, τον φοιτητη που αποδεχομαστε σαν μικροαστοι το ΑΘΛΙΟ εκπαιδευτικο μας συστημα, τον νεο που χωρις να του προτεινουμε λυσεις ηθικολογουμε, τον οικογενειαρχη που του φορτωνουμε βαρη δυσβαστακτα και τον κατακρινουμε κι απο πανω, τον Αφρικανο που απο μια ολοκληρη εκκλησια ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ενδιαφερονται να μαθουν πως ζει και αν ζει, τον Αμερικανο και τον Γερμανο που αντι να του δειξουμε το φως του χριστου της Ορθοδοξιας κοιταμε πως να τον ΑΡΜΕΞΟΥΜΕ ως κουτοφραγγο, τον παπα που του φορεσαμε το ρσακι και τον αφησαμε να κουρευεται παλευοντας με τα κυματα. Το αιρετικο που ΕΜΕΙΣ διωξαμε απο την Εκκλησια.

Γι ΑΥΤΟΥΣ γραφω. ΑΥΤΟΙ με απασχολουν. Για να ζητησω συγγνωμη στο βαθμο που ευθυνομαι και εγω για όλα αυτα τα ΝΟΣΗΡΑ φαινομενα που διωχνουν τους ανθρωπους απο το Χριστο και την Εκκλησια.

Οι μονοι που δεν με απασχολουν ειναι οι Φαρισαιοι. Και να ηθελα, δεν μπορω να συχνωτιστω με δαυτους. Ειμαι ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ.

Theoprovlitos είπε...

Owain

Αν και το προσδοκιμο ζωης ανδρων και γυναικων ειναι ασχετο με το θεμα, αναφερει η στατιστικη αν στον μεσο ορο ζωης τον 19ο αιωνα εχουν υπολογισθει και οι θανατοι πανω στην γεννα ή μετα την γεννα; Διοτι αυτο κατεβαζε τον μεσο ορο των γυναικων αλλα ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ, ενω στην πραγαμτικοτητα μπορει οι γυναικες να ζουσαν βιολογικα παντοτε περισσοτερο από τους άντρες.

Δεν ξερω γιατι μπορει να συμβαινει. Αν σου απαντησω με χιουμορ θα πω πως σαν παντρεμενος και μαλιστα με 4 γυναικες στο σπιτι δεν εκπλησσομαι.

Αλλος λογος μπορει να ειναι το στρεςς των ανδρων για επιβιωση, τα εργατικα ατυχηματα που αφορουν αντρες κυριως, και τελος ισως η μητροτητα να χαριζει στις γυναικες περισσοτερα χρονια για την ανατροφη των παιδιων.

Owain Glyndwr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Owain Glyndwr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Theoprovlitos είπε...

Owain

Σε αυτο το θεμα πρεπει να δουμε και την Θεια Προνοια, που προβλεπει οτι οι αντρες ειναι πιο αναλωσιμοι. Ιδιαιτερα σε περιοδους μετα από μεγαλους πολεμους εχω ακουσει οτι περιεργως γεννιούνται περισσοτερα αγορια. Δεν ξερω αν αληθευει. Επισης, ισως ο Μωάμεθ να καθιερωσε την πολυγαμια και για πρκτικους λογους. Δηλαδη γνωριζε ότι ενας στους δυο αντρες δεν θα γυρναγε πισω απο τα καραβανια όποτε οι μισες γυναικες θα εμαιναν στο ραφι. Αυτο βεβαια εχει ανθρωπιστικο υποβαθρο άλλα οχι θεολογικο, περι του τι εστι γαμος.

luffy είπε...

μέχρι πρότινος πίστευα ακράδαντα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε, να μιλάμε, να αντιδρούμε αλλα να είμαστε απλά ταπεινά πρόβατα. όμως τώρα καταλαβαίνω ότι παρανόησα διότι μελετώντας σε συνδυασμό τις παραβολές του ασώτου και του καλού σαμαρείτη καταλαβαίνω ότι ως άσωτοι είμαστε μακριά από τη χάρη Του. οποτε δεν περιμένουμε άνωθεν βοήθεια παρα μονο όταν γυρίσουμε πίσω έστω και στην αυλή του Πατέρα μας.
Έτσι μακριά που είμαστε, είμαστε μονοι μας και αν δεν βοηθούμε ο ένας τον άλλον τότε είμαστε πραγματικά χαμένοι.
κάποιος που δεν ομιλεί και δέχεται αδιαμαρτύρητα τα πάντα κινδυνεύει να μοιάσει στον αδιάφορο τύπο της παραβολής του "καλού σαμαρείτη" που είδε το κακό και πέρασε αδιάφορος σκεπτόμενος ότι θα "καθαρίσει" ο θεός εδώ, "τi Tον έχουμε?"
όμως σαν παραβολή μη ξεχνούμε ότι ο πληγωμένος δεν είναι μονο ο πληγωμένος στο σώμα αλλα πρωτίστως ο ψυχοπνευματικά πληγωμένος.
και ενώ θέλουμε όλοι να βοηθούμε τους πληγωμένους δεν μπορούμε να το κάνουμε αν είμαστε και εμείς πληγωμένοι.
έτσι στηριζόμαστε στους υγιείς πνευματικά χαρισματικούς ανθρώπους οι οποιοι γνωρίζουν και τον τρόπο της βοηθειας. αλλιώς περισσότερο κακό κάνουμε παρα βοηθούμε.
ελπίζω και εύχομαι προς όλους να αποκτήσουν την διάκριση ώστε να μπορούν να βοηθούν με τον σωστό τρόπο, διότι μεγαλύτερη χαρά από το να βοηθάς με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει.
όσο για την εξέλιξη δεν γνωρίζω και πολλά. φυσικά και υπάρχει από τη στιγμή της πτώσης και μετά, αλλα υπήρχε και πριν.
μου έρχεται πιο εύκολο να πιστέψω το "παραμύθι" των πρωτοπλάστων παρα το παραμύθι που ζούμε σήμερα. εξάλλου θεός είναι αν δεν μπορεί αυτός να κάνει όλα αυτά, ποιος μπορεί? Η πιστεύεις η όχι, δεν υπάρχουν ενδιάμεσα.
και ναι, η κατανόηση και όψη του θεού αλλάζει από εποχή σε αποχη,από λαό σε λαό και από άνθρωπο σε άνθρωπο. αυτό είναι το μεγαλείο και η δόξα Του.

Ανώνυμος είπε...

συχνά μιλάμε για δικαίωση. ο γέροντας θα μας ρώταγε: προτιμάς να δικαιωθείς από τους ανθρώπους η από τον θεο? προτιμάς να κριθείς από δικαστήριο η από τον θεό?
και νομίζουμε ότι ένας δικαιωμένος από τον θεό θα ρωτήσει τον κύριο κατά την κρίση: "κύριε γιατί δέχεσαι τον αμαρτωλο αυτόν εις τον οίκο σου?"
όχι φίλοι μου, ένας δίκαιος δεν θα το ρωτούσε αυτό, απλά θα χαιρόταν. μέσα στον οίκο δεν υπάρχει το "εγώ" αλλα το "εμείς".
κάπου μέσα στην παλαιά διαθήκη μιλάει για έναν προφήτη ο οποιος στάλθηκε από τον θεό να προειδοποίηση τους κατοικους μιας πόλης ότι έπεσαν σε βαριά αμαρτήματα και ότι η πόλη τους θα καεί. οι αμαρτωλοί πολίτες όμως δεν τον άκουσαν και τον περιγελούσαν. ο προφήτης λοιπόν έπεσε σε εγωισμό και περηφάνια λέγοντας ότι τότε να σας κάψει ο θεός για να δικαιωθώ. όμως η αμαρτωλή πόλη αυτή δεν έπαθε ποτε τίποτε!
μυστήριο θα μου πείτε.

Theoprovlitos είπε...

Luffy

εχεις δικιο σε αυτο που γραφεις ότο πρεπει πρωτα να καθαριστουμε εμεις για να βοηθησουμε και τον αλλον που σκανδαλιζεται και ευρισκεται σε πτωση.

Και γι αυτο δεν ζητω απο κανενα να γινει μιμητης μου. Οτι εχω πληγωθει ΚΑΙ προσωπικα απο ολους δαυτους ειναι γεγονος. Όμως αυτο ειναι κατι που μπορω να το αντεξω, αν και με δυσκολια.

Το σημειο που αρχιζω όμως να μην βαζω καθολου νερο στο κρασι μου ειναι εκεινο που

α) ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ όχι μονο δεν αναγωριζονται ωε τέτοιες αλλα προβαλλονται και ως Ορθοδοξο φρονημα.

Β) Βγαινουν και πολλοι και λενε οτι φταινε και οι ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ κι απο πανω.

Γ) Βλεπω πως ΚΑΠΟΙΟΣ, που περιμενω χρονια και ΔΕΝ ερχεται, θα ανυψωσει το πνευματικο του αναστημα και θα υποδειξει ΣΑΦΩΣ το τι ΕΙΝΑΙ Ορθοδοξη βιωτη και τι ΔΕΝ ειναι. Αντ αυτου λουστηκαμε προσφατως και τον εξαγνισμο του Αττικης Παντελεημονα!

Ε δεν ειναι αυτο ΚΑΤΑΝΤΙΑ;

Και μετα ειναι και κατι αλλο. Οταν ο άλλος "κοιταζει την δουλειτσα του" όπως στην παραβολη του Σαμαρειτη που επισήμανες έχει την ΠΟΛΙΤΕΛΕΙΑ να προσποιηθει οτι δεν βλεπει ταχα μου από ταπεινωση (από τοτε που εφευρεθηκε η ταπεινωση χάθηκε η ντροπη) και προφανως να ΕΠΙΛΕΓΕΙ να ερχεται σε επαφη ΜΟΝΟ με προσωπα και πραγματα που θα ωφελήσουν το Α-ΤΟ-ΜΟ ΤΟΥ. Εξω απο αυτόν, γαια πυρι μειχθητω.

Όταν όνως εχεις στρατευθει εμπρακτως και βρισκεσαι στις συνπληγαδες του να πρεπει να παρουσιασεις μια εικονα της Ορθοδοξιας που ΔΕΝ υπαρχει, να εξωραϊσεις τα παρατραγουδα, να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα, να ΠΡΟΣΠΟΙΗΘΕΙΣ ότι δηθεν όλα βαινουν καλως, και το χειροτερο όλων: Να εισαι υποχρεωμένος εκ των πραγματων να ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΔΙΑΡΚΩΣ όχι ανθρωπινες πτώσεις αλλα ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ για το τι ειναι Εκκλησια ή μοναχισμός, τοτε το θεμα ξεπερνα κατά πολυ τα όρια του προσωπικου.

Εχεις γνωρισει Luffy ΙΕΡΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ; Εγω πάντως όχι μονο έναν και δύο! ΟΛΟΙ όσους γνωριζω ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ στα ματια του κοσμου που ειναι ρασοφοροι μερικοι δε ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑΝ που εγιναν και παπαδες. Διοτι ξεκινησαν με ΟΡΑΜΑΤΑ και καποιοι τους τα γκρεμισαν.

Ε λοπιπον ΟΧΙ. Enough is enough εις άπταιστον Ελληνικην. ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ! Πριν καταντησουμε Ολλανδια που οι ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ CLUB, ας αναλαβει ο καθενας την ευθυνη που το αναλογει.

Εγω προσωπικα δεν προεκειται να ΣΥΓΚΑΛΥΨΩ κανενα. Αρκετα το έκανα τόσα χρονια τώρα.

Theoprovlitos είπε...

Ανωνυμε

απο τα γραφομενα σου αν καταλαβα καλα ισχυριζεσαι οτι η πολη αυτη δεν ειχε κανενα λογο να μετανοήσει.

Και δευτερον πεφτεις και σε μια τραγικη αντιφαση, όπου παρουσιαζεις το εμεις ενω στην πραγματικοτητα αποθεωνεις το ΕΓΩ. ΕΓΩ κοιταω τον ευατο μου, την ψυχη ΜΟΥ και την παρτη ΜΟΥ και απο εκει και περα οι αλλοι ας πανε στο διαολο με τα καμωματα μου.

Επισης δεν μπορεις να διακρινεις τα ορια μεταξυ προσωπικης αμαρτιας και εκκλησιαστικης και θεολογικης ΠΛΑΝΗΣ. Διοτι η προβολη της φιλαργυριας και της σκληροκαρδιας ως θεολογικο ΠΡΟΤΥΠΟ απο μια ομαδα ατομΩν που την διαπρατουν με ΠΟΡΩΣΗ και χωρις ΙΧΝΟΣ μεταμελειας και αυτογνωσιας και που παιρνουν και χιλιαδες ανθρωπους στο σβερκο τους ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ αλλο πραγμα απο την αμαρτια ενος μεμονωμενου πιστου, ή ρασοφορου.

ΜΠορεις να κατανοησεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οτι εδω δεν εχουμε να κανουμε με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΜΑΡΤΙΑ αλλά για ΠΑΡΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ που καθιστα τα θυματα του ΠΑΡΑΣΙΤΑ της κοινωνιας και τους δινει την ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ της σωτηριας τους, ενω στην πραγματικοτητα εχουν κανει στροφη 180 μοιρων και οδευουν στον δρομο της σωτηρίας μεν αλλα προς την ΑΝΤΙΘΕΤΗ κατευθυνση, εκεινη που οδηγει στον ΓΚΡΕΜΟ. Και οτι επισης για καθε ψυχη που σκανδαλιζουν με τα καμωματα τους ην παιρνουν και εκεινη στο σβερκο τους.

Θα μπορεσεις να κατανοησεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αυτην την ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ διαφορα; Του να σταματησει επιτελους να προβαλεται ως Εκκλησια αυτο που ΔΕΝ ειναι εκκλησια και ως μοναχισμος αυτό που ΔΕΝ ειναι μοναχισμος;

Και οτι δεν ειναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ το ζητημα που αφορα το δικο μου ΕΓΩ (όπως μου πετας μπιχτες σαν άθλιος φίλος του Ιωβ) αλλα αφορα το ΕΜΕΙΣ. Και μεσα στο ΕΜΕΙΣ εγω βαζω όλους αυτους που ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ εξ αιτιας εκεινων που ΔΙΣΤΕΒΛΩΝΟΥΝ την εικονα Του;

Εν πασει περιπτωσει απο την μια ειναι τα Μεγαλομοναστηρα σου, οι Χριστεμποροι και οι Χριστοκαπηλοι και απο την άλλοι ΟΛΟΙ εκεινοι οι "αμαρτωλοι", τα απολωλότα, τα βδελύγματα της Κοινωνιας που γυριζοντας την πλατη στους πρωτους την γυρισαν και στον Χριστό.

ΕΣΕΝΑ δεν σε ενδιαφερουν αυτοι. Εμενα δεν με ενδιαφερουν οι ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ πολυ απλα διοτι ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΣ και αμαρτιαν ουκ εχουσι.

Αν λοιπον τα βαζεις μαζι μου βαλτα και με το Χριστό ο οποιος κατ εσενα ΑΜΑΡΤΗΣΕ οταν τα εχωνε στους Φαρισαιους ως ΚΑΚΕΚΤΥΠΑ πιστης. Δεν τους κατηγορησε ως πλανεμενους ή ως αμαρτωλους. Ως ΚΑΚΕΚΤΥΠΑ ΠΙΣΤΗΣ τους κατηγορησε. Προφανως ΑΜΑΡΤΗΣΕ και ο Χριστος.

Ενσωματωσου λοιπον και εσυ με ολο αυτο το σιναφι που προφανως σε ΕΚΦΡΑΖΕΙ απολυτως και ασε με και εμενα στις επιλογες μου να συναναστρεφομαι με αυτους που αναζητουν τον Χριστό εχοντας ΕΠΙΓΝΩΣΗ της αμαρτωλοτητας τους. Διοτι αυτοι τους οποιους υπεραμυνεσαι δεν εχουν ΚΑΝ αυτο. Γι αυτο και χρησιμοποιησες και ενα παραδειγμα (προφανως αποκρυπτοντας καποια πραγματα) ωστε να παρουσιασεις τους Κατοικους της πολης οτι ΔΕΝ χρηζουν μετανοιας και οτι ο μονος κακος ήταν ο προφητης που τους καλουσε σε μετανοια.

Μου αποδιδεις δε ΑΙΣΧΡΑ κινητρα και ΑΙΣΧΡΕΣ προθεσεις ότι εγω δηθεν ζητω απο τον Θεό να τους καταστρεψει και οτι δεν θα χαρω εαν όλοι αυτοι οι ψευτορασοφοροι καποια στιγμη μετανοησουν και ζησουν ενα βιο πραγματικα θυσιαστικο και ασκητικο ο οποιος θα καταστει πραγματικα παραδειγμα προς μιμηση αντι να τους γυρνα ο κοσμος την πλατη όπως γινεται τωρα.

Ε λοιπον αν μερικες κυριες, κυριοι και κατι στο ενδιαμεσο δεν συνελθουν εγκαιρως, τοτε η καταστροφη θα πεσει επι των κεφαλων όλων μας (όπως έγινε στην Πόλη και οπως εγινε και στην Ρωσια), όσο κι αν εσυ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

φιλε μου λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα γραφόμενα μου αλλα από την άλλη χαίρομαι που έδωσαν αφορμή για χρήσιμες απαντήσεις. ίσως η ιστορία με τον προφήτη να δείχνει ότι η προσωπική αμαρτία δεν μπορεί να συκριθεί με την αμαρτία όλου του κόσμου μαζί. δεν ξέρω αλλα μου έχει κάνει εντύπωση, κάθε φορα που διαβάζω τα ίδια εδάφια όλο και κάτι διαφορετικό βλέπω και αναθεωρώ. εξάλλου το πως προσλαμβάνουμε μια πληροφορία και πως την επεξεργαζόμαστε είναι ένα μυστήριο, έχει να κάνει με την διάθεση και χαρακτήρα μας. γί αυτό οι τόσες αντιφάσεις και planes. βεβαια θέλω να πιστεύω ότι ο μονος χωρίς αντίφαση και πλάνη ήταν ο Χριστός. και ας μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που αντέδρασε στον ναό διώχνοντας τους εμπορους αλλα και ο μάλλον απότομος τρόπος όταν μιλούσε
με τους "ψευτο"- κληρικούς. ουσιαστικά φαίνεται σαν να είχε ο Χριστός πάθος αλλα δεν μπορεί να είναι έτσι, μάλλον εγώ το βλέπω έτσι προβάλλοντας τα δικά μου πάθη πάνω του.
ίσως λοιπόν ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα φιλτράρονται μέσα από τα πάθη και τα complex μου.
ενώ πιστεύω ότι ο Χριστός μιλούσε συνεχεια με παρρησία και πόνο ψυχής. ακόμα και ο πόνος που ένιωθε στα βασανιστήρια ήταν πιο πολύ πόνος για τους θύτες του παρα σωματικoς.

Theoprovlitos είπε...

Ανωνυμε

Κατ αρχην κατι πρακτικο. Καλο θα ηταν να εχεις ενα ψευδωνυμο διοτι μπορει να σου εχω αποδωσει κειμενα που τα εχει γραψει αλλος ανωνυμος και ειτε να σε αδικω είτε να δημιουργειται συγχυση.

Εν πασει περιπτωσει εχεις δικιο πως καθε φορα απο ενα εδαφιο αντιλαμβανομαστε και αλλα πραγματα. Ισως τοσα οσα μπορουμε να σηκωσουμε καθε φορα.

Επισης δυο διαφορετικοι ανθρωποι μπορει να καταλαβαινουν αλλο πραγμα, και αυτο μπορει να ειναι απο τον Θεο, διοτι άλλος μπορει να σηκωσει α βαρος και αλλος β.

Αφ ετερου ο α που μπορει να εχει την α κληση από τον Θεό να αντιληφθει τα πραγματα ετσι που να τον καθοδηγησουν στον δρομο που πρεπει να παρει ενω ο αλλος που έχει την β κληση και το β χαρισμα να τα αντιλαμβανεται αλλιως για να μπορεσει να οδηγηθει στον δρομο που ο Θεος εχει ορισει για αυτον.

Εκει που δεν επιδεχονται διχογνωμιες ειναι σε θεματα δογματικα. Τα οποια καλον ειναι να μην βγαινουν ουτε από την γκλαβα του καθενος μας μεμονωμενα αλλα ουτε και σε εαν συγκεκριμενο εδαφιο.

Σχετικα με το φραγγελιο του Χριστου, υπαρχει μαι γραμμη πιστευω αρκετα δυτικιζουσα αναλογη με την ξεπερασμενη παιδαγωγικη του Dr Spock που λεει οτι οταν μαλωσεις, ελεγξεις, υψωσεις τη φωνη ή και ριξεις και μερικα χαστουκια σε καποιον τον υποβιβάζεις. Ενω τουναντιον η εκκλησια μας εχει επινοήσει τα επιτιμια ως παιδαγωγικη μεθοδο και οχι σαν τιμωρια.

Υπ αυτην την εννοια η οργη του Χριστου θα μπορουσε να λειτουργησει και ως ΘΕΡΑΠΕΙΑ προς εκεινον που θα ειχε την ταπεινωση να αντιληφθει και να αναγνωρισει το σφαλμα του. Εγω μνημονευω παντα καποιον κο Στρατο, κοσμικο άνθρωπο, που καποτε με μια σκληρη κουβεντα που μου ειπε οταν ήμουν εφηβος, μου άλλαξε την ζωη! Ότι πονεσε πονεσε, ελα μου τωρα όμως που τον μνημονευω καθε που τον θυμαμαι.

ΑΛλα δυστυχως ολοι ΔΕΝ μπορουν και δεν ΘΕΛΟΥΝ να αντιληφθουν την κατασταση τους. Υπαρχουν άνθρωποι ΕΝΤΟΣ της Εκκλησιας και πορωμενοι και αμετανοητοι. Και που να χτυπιομαστε εμεις να τους νουθετησουμε ΔΕΝ θα καταλαβουν.

Γι αυτο και το Ευαγγελιο λεει "Αιρετικον άνθρωπον μετα πρωτη και δευτερα νουθεσια παραιτου" ή αλλου " όπου δεν σας δεχθουν φυγετε και τιναξτε και την σκονη απο τα παπουτσια σας" Διοτι ο Χριστος ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ και ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ την σκληροκαρδια μερικων που δεν θα τους αφησει να μετανοήσουν ποτε. Οπως και ο πλουσιος αλλα ηθικα άψογος νεος, οταν του ειπε να πουλησει τα υπαρχοντα του, την έκανε με ελαφρα πηδηματάκια.

Ειμαι λοιπον πεποισμενος, και ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ με καποιες μονες και εχοντας εκθεσει ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ και σε βαθος χρονου οτι καποιες πρακτικες τους που σχετιζονται με την φιλοχρηματια και την χριστεμπορια (δεν το εγραψα ετσι βεβαια) ειναι λανθασμενες και αντι να καταλαβαινουν το τι λεω αντ αυτου ΠΟΡΩΝΟΝΤΑΙ και ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ, πλεον καταλαβαινεις οτι τετοιες μονες ειναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ σε σενα, ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην οικογενεια σου, ΣΚΑΝΔΑΛΟ στους φιλους σου, ΣΚΑΝΔΑΛΟ στους συνεγατες σου, ΣΚΑΝΔΑΛΟ για αυτους που αναζητουν την Ορθοδοξια, ΣΚΑΝΔΑΛΟ για τους πιστους που τα φερνουν δυσκολα, ΣΚΑΝΔΑΛΟ για την κοινωνια κλπ. Και αφου προηγουμενως εχεις ΚΑΝΕΙ το καθηκον σου αλλα βλεπεις σκληροτητα βραχου στην ψυχη, τοτε ευχεσαι η μονη αυτη να ΚΛΕΙΣΕΙ το συντομωτερο δυνατο γιατι αποτελει φυρα και ΣΚΑΝΔΑΛΟ για τον κοσμο και καλυτερα να μη υπηρχε.

Δηλαδη δεν το ευχεσαι από μισος προς τις μοναχες αλλα από ΑΓΑΠΗ και προς τον κοσμο που σκανδαλιζεται και προς τις ΙΔΙΕΣ που εχουν την ψευδαισθηση της σωτηριας τους και μαλιστα οτι ταχα μου δηθε μου επιτελουν και καποιο εργο.

Αυτο δεν εχει να κανει με κοπλεξ και τραυματα ουτε δικα σου ουτε δικα μου. ΥΠΑΡΧΟΥΝ βεβαια και αυτα αλλα αλοιμονο αν δεν μπορεσουμε να τα ελεγξουμε. Ή εν πασει περιπτωσει τον περισσοτερο χρονο.

Misha είπε...

Φίλε Θεοπρόβλητε
Δε λές ψέμματα,λές αλήθειες.
Και γι αυτό τσιρίζουν όσοι, φορώντας δανεική μπούρκα ψευτοευσέβειας και καθωσπρεπισμού, φοβούνται μη και τυχόν σπάσει η ανίερη ομερτά και βγούν οι βρωμιές στο φως και χαθεί έτσι η πολυποίκιλη μάσα.
Χτές, ο Χριστός μας που είπε το «ος δ αν ειπη μωρε ενοχος εσται εις την γεενναν του πυρος»(Ματ. 5:22),απευθυνόμενος στους διαχρονικούς Φαρισαίους είπε δις το «Φαρισαίε,μωρέ και τυφλέ»

Φαίνεται πως ούτε κι ο Χριστός τηρούσε τις εντολές που έδινε.

Tέλος πάντων,νομίζω πως καλό είναι να επισημαίνονται οι λαμογιές και να έχουμε κι εμείς τα μάτια ανοιχτά για να μη πέφτουμε στις λούμπες που στήνουν.

Είπα λούμπες και θυμήθηκα τον Λουμπαρδιάρη,που οργανώνει γεύματα αγάπης για ένα σωρό ανήμπορους κι αναγκεμένους ανθρώπους.Όποιος θέλει να ακούει ένα καρδιακό «Θεός σχωρεστον» ας κάνει τη δωρεά του σε ανάλογες προσπάθειες που έχουν άμεσο πρακτικό αντίκρυσμα.

Τα περισσότερα μοναστήρια μας τρώνε καλά από τις «αναθεματισμένες» ευρωπαίκές επιδοτήσεις και τις τεράστιες περιουσίες τους.Όταν βρείτε κάποιον καλόγερο να λιμοκτονεί φωνάξτε με να τον πάρω σπίτι μου να τον ταϊσω μέχρι να συνέλθει.

Με αγάπη (όση κι αν μπορώ να έχω)

Ένας πόρνος,βλάσφημος,καταλάλος και ιεροκατήγορος που βαρέθηκε τις θρησκευτικές παραμύθες και ψάχνει ΤΗΝ άνωθεν παραμυθία.

Theoprovlitos είπε...

Misha

Δεν ηξερα οτι ο Λουμπαδιαρης οργανωνει και συσιτια. Εχω εκκλησιαστει εκει μερικες φορες αλλα η πρωϊνη Λειτουργια στο κεντρο των Αθηνων για οικογενεια με παιδια και εφηβους, να ντυθουν να ετοιμαστουν κλπ και να ερθουν στο κεντρο ειναι Οδυσσεια. Ασε που την τελευταια φορα που κατεβηκα έφαγα και προστιμο ενω εκει που ειχα αφησει το αμαξι Κυριακη πρωί χειμωνα, δεν εμποδιζε απολυτως κανενα.

Γινεται καλη δουλεια εκει. Νομιζω ο παπας σχεδιαζει και ενα χωρο για πολυτεκνους στην Κορινθια; Εχεις ακουσει κατι;

Για να δεις το... δραμα που ζω και την απελιπισια μου. Μου εγραψαν από την Φινλανδια για μια μητερα με την μικρη κορη της που κατεφυγαν στην Φινλανδια από το Ιραν ενω ο μεγαλος γυιος ειναι εδω παγιδευμενος. Η γυναικα θα γινει Ορθοδοξη στην Φινλανδια επειδη την περιμαζεψαν άνθρωποι της Ορθοδοξης εκκλησιας και επειδη φυσικα το θελει και η ιδια. Μου ζητησαν να βοηθησω το γυιο στην Ελλαδα να ερθει σε επαφη με καποιο φορεα της Εκκλησιας ή καποιο μοναστηρι να τον βοηθησουν να παραμεινει μεχρι να μεταβει και αυτος στην Φινλανδια και να μην μπλεξει με τιποτα κυκλωματα. Πες μου τωρα ΠΟΥ να τον στειλω; Σε ΠΟΙΑ εκκλησια; Σε ΠΟΙΑ Μονη; Και ΤΙ να απαντησω στους Φινλανδους που περιμένουν απαντηση;

Πριν από 3-4 χρονια ειχε γινει στο Λουμπαδιαρη βιβλιοπαρουσιαση το βιβλιο του Σεραφειμ Ροουζ των εκδοσεων Μυριοβιβλος και βοηθησα ως διερμηνεας του συγγραφεα, π.Δαμασκηνου. Δεν ξερω αν ετυχε να παρευρεθεις...

Ανώνυμος είπε...

Το παιδί αυτό που λες γιατί δεν του προτείνεις να πάει στο Σαράι, στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα; Μέχρι και πρεζόνι είχα δει να φιλοξενείται εκεί και του φερόταν με μεγάλη αγάπη ο π. Εφραίμ.
Διαφορετικά, κάνε ένα γράμμα στον μητροπολίτη Θηβών ή επικοινώνησε μαζί μου να μιλήσω εγώ μαζί του.
Και η Λογγοβάρδα είναι καλό μοναστήρι στην Πάρο και έχω και εκεί άκρες, όπως και με το Γουβερνέτο στα Χανιά.

Εν κατακλείδι, επειδή είδα τα δημοσιεύματά σου σχετικά με τα γυναικεία ειδικά μοναστήρια, θα ήθελα να πω το εξής, με όλη την αγάπη και την εκτίμηση που σου έχω:
Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά γενικεύεις σε σημείο που το δίκιο το κάνεις άδικο. Για παράδειγμα, σε ένα από τα γυναικεία μοναστήρια που ανέφερες ως "κακό"(δεν λέω ποιο, στη βόρεια Ελλάδα είναι πάντως) ξέρω μοναχή (την ήξερα από λαϊκή) που είναι εξαιρετική ψυχή. Και μπορώ να σου πω διάφορα άλλα μοναστήρια πολύ φιλόξενα με μοναχές που αγωνίζονται: Τόν Άγιο Γεώργιο στο Βρανά Μαραθώνα, τον Άγιο Ιερόθεο, τον Άγιο Γεώργιο στα Ήλια, την Παναγία στη Μεγαλόπολη. Απλά μου ήρθαν πρόχειρα στο μυαλό, γιατί δεν έχω πολλά σχετικά με μοναστήρια γενικά και δη με γυναικεία, πέρα από κάποιο πέρασμα που θα κάνω να ανάψω ένα κεράκι.
Υπάρχει αρκετή παθογένεια στον γυναικείο μοναχισμό, ίσως γιατί δεν υπήρχε μεγάλη παράδοση (κάποιος το επεσήμανε), όμως δεν χρειάζεται λιθοβόλημα. Άλλο κριτική, άλλο πετροβόλημα και ειδικά προσοχή στην αποφυγή γενικεύσεων. Καλό είναι να επισημαίνονται οι αρνητικές καταστάσεις και να μην υπάρχει συγκάλυψη, αλλά καλό είναι αυτή η επισήμανση να μην γίνεται με κραυγαλέο τρόπο.
Καλή Ανάσταση σου εύχομαι και κάθε καλό στην οικογένειά σου.

Theoprovlitos είπε...

Μαρκο μου

Δεν γενικευω. Νομιζω πως το εντοπισα το προβλημα σε μερικα ΜΕΓΑΛΟμοναστηρα τα οποία δυστυχως γι αυτα, απο την ακροχρονια συνεργασία μου μαζι τους ανακάλυψα και τον λογο για τον οποιο γινανε μεγαλομοναστηρα.

Επίσης ανεφερα καπου οτι σε αυτα υπαρχουν και αγνες ψυχες, εγκλωβισμενες όμως υπό το φοβο της ανυπακοής ή των υποτιθεμενων αρνητικων λογισμων. Ευκολα γινεται μια μοναχη η μοναχος δεσμιος μιας καταστασης.

Συνεπως δεν κρινω αν η Α ή η Β μοναχη ειναι καλη η κακη αλλα το τι αποπνεει μια μονη σαν συνολο υπο την ευθυνη της γεροντισσας ή του πνευματικου τους ο οποιος θα έπρεπε να διακρινει τα φαινομενα παρακμης.

Επισης ανεφερα και εγω διαφορα τετοια ταπεινα μικρομοναστηρα στα οποια συχνα ασκουνται μοναχες που δραπετευσαν απο αλλα μεγαλυτερα. Αλλοιμονο αν ηταν ετσι όλα.

Αλλα σε πιανει θλιψη οταν βλεπεις ψυχες με διασυνδεσεις με εξουσια και με χρημα και αντι να ειναι κεντρα προσφορας να ειναι κεντρα ευδαιμονισμου που δεν συναντας ουτε καν στην μεση οικογενεια που αγωνιζεται.

Τα κατονομαζω δεν και γιατι διαφορετικα θα γενικευα, αλλα και για να αποφευγονται οσο γινεται αλλα κυριως για να μην προβάλλονται και ως προτυπα. Διοτι δυστυχως ισχυει και αυτό: να ακουει o άλλος π.χ. Ορμυλια και να κανει αααα ενω μεσα από 3,4,5 περιστατικά δικά σου και άλλων να ειναι περισσοτερο απο προφανες πως αποτελουν παραμορφωση του μοναστικου πνευματος και των αρετων του μοναχισμου.

Με πληγωνει αυτη η καταντια του να μπερδευεται ο μικροαστισμος και ο νεοπλουτισμος με τον μοναχισμο. Ιδιαιτερα δε αν σαν λαϊκος εχεις σχοληθει με αυταπαρνηση για την ιεραποστολή έχοντας κανει και προσωπικες θυσίες και μερικες ρασοφορες κυριες όχι μονο δεν το ενστερνιζονται αλλα σου σκαβουν και τον λάκκο.

Ε καποια στιγμη θελω να σταματησω να ντρεπομαι για τους άλλους.

Θα προσπαθησω να σου στειλω σχετικο email για τον Ιρανό.