20/6/12

ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ


Εγώ δεν ειμαι ασιάτης., ευρωπαίος είμαι, και θελω εξελισσομενες μορφες. Άλλο όμως αυτό και άλλο το χαώδες, το άμορφο. Άλλο η κινηση προς έναν άλλο στόχο και άλλο η κίνηση χωρίς στόχο, κατά τις ροπές των ανέμων. Δεν θέλω τυχαία κίνηση αλλά την κινηση που οδηγεί ένας λόγος. Θελω την κίνηση από γνώση και όχι από απόγνωση.

Γιατι τώρα στη σκηνή της ιστορίας και στις σκηνές των θεάτρων μας παρουσιάζονται πλάσματα που πάνε δώθε κείθε, γιατι δεν ξέρουν που να πάνε, γιατι δεν θέλουν να πάνε πουθενά, γιατί περιμένουν τον Γκοντό ή κάτι άλλο ή κάποια πίστη που δεν έρχεται και που δεν θάρθει ποτέ, διότι το αληθινό και το άξιο έρχεται από μέσα μας.





Αυτην την αρνητική νοοτροπία, αυτη την έλλειψη κάποιας κατάφασης αντικατοπτρίζουν η τέχνη και η φιλοσοφία της εποχής μας. Γι αυτο και αναδίνουν μια οσμή ΕΛΟΥΣ. Και καθώς σήμερα ισχύει η αρχή ότι η αληθινή τέχνη και η αληθινή φιλοσοφία πρέπει να ιστορούν την ψυχη της εποχής των, όποιος θελήσει να ξεπεράσει αυτη την εποχή και να κάνει ένα άνοιγμα προς άλλες περιοχές θεωρείται κακός φιλόσοφος και ξεπερασμένος ποιητής. ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ και δεν αναπνέουμε ευχάριστα χωρίς αυτην.



ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Κωνσταντινος Τσάτσος


Aria di rivoluzione - Franco Battiato

Quell'autista in abissinia
Guidava il camion fino a tardi
E poi a notte fonda
Si riunivano
A quel tempo in europa c'era un'altra guerra
E per canzoni solo sirene d'allarme.

Passa il tempo
Sembra che non cambi niente
Questa mia generazione
Vuole nuovi valori
E ho già sentito
Aria di rivoluzione
Ho già sentito gridare

Δεν υπάρχουν σχόλια: