14/1/09

ΠΡΟΦΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ


ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5'
ή... ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑ 5'

Τα τελευταία χρόνια από καιρού εις καιρόν ακούγονται διάφορα προφητολογικά από κάθε πλευρά και κατεύθυνση, κυρίως όμως εκ των χριστιανικών, παραχριστιανικών, περιχριστιανικών και των από, υπέρ, συν, διά, ανά, κατά, μετά, εκ, συν, προ, αντί, αμφί, υπό και λοιπών προθέσεων χριστιανικών κύκλων.

Αυτή η προφητολογία εντείνεται σε περιόδους τοπικών ή παγκοσμίων εντάσεων, όπως για παράδειγμα επί πολέμων της Γιουγκοσλαυίας. Πλην όμως την προτιμώ από την νεκρική ευδαιμονία και ηλίθια ανυποψία των κουτόφραγκων.

Παρ όλα αυτά αν κάποιος σταχυολογήσει τα προφητολογικά trends που ευδοκιμούν στον Χριστιανικό και θρησκευτικό γενικότερα χώρο θα πάρει τους δρόμους σαν την κα Λουκά, αλλά στο πιό τρελλό της.

Πέραν από τις κλασσικές εσχατολογικές αναλύσεις διαφόρων αιρετικών ομάδων με συγκεκριμένη εσχατολογία (Ιεχωβάδες) στην οποία προσδίδουν μάλιστα και δογματικό κύρος (προκειμένου ελέω Θεού να διαψευστούν για πολλοστή φορά, να ρεζιλευτούν και να παραμείνουν τελικά σε αυτές μόνον οι πάρα πολύ ηλίθιοι, οι διεστραμένοι και μερικοί πτωχί τω πνεύματι) τα trends θα τα κατέτασσα στις παρακάτω κατηγορίες.

α) Στις Παλαιοημερολογίτικες, οι οποίες πέρα από όσα σωστά αναδεικνύουν, από υπερβάλλοντα ζήλο διακρίνουν τα σημεία των καιρών και στην ακύρωση του εισητηρίου του Μετρό, στα δρομολόγια των λεοφωρείων, στο παιδικό τηλεοπτικό κανάλι 0-6, στους τίτλους της εκπομπής της Ράνιας Θρασκιά και στις μυστηριώδεις καθυστερήσεις των πτήσεων της Ολυμπιακής των άθροισμα των οποίων μας δίνει 667 (κάπου θα έγινε αναγραμματισμός).

β) Στις Γεροντικές και τις Αγιορείτικες που είναι πιό mild από τις προηγούμενες και πιό προσγειωμένες αλλά που δεν παύουν να μην χαρακτηρίζονται από μια μαζοχιστική χαιρεκακία και μια λυτρωτική καταστροφολογία. Κάποιες από αυτές που διαψεύστηκαν ήταν γενικευμένος πόλεμος στα Βαλκάνια το 1999, ότι οι Ολυμπιακοί το 2004 δεν θα προλάβουν να γίνουν, χωρίς όμως να αποκλείω και το γεγονός πως ενδεχομένως κάποια πράγματα που επρόκειτο να συμβουν τελικά δεν συνέβησαν λόγω των προσευχών μερικών πιστών (όπως και με την Νινευή).

γ) Στις Νεοπροτεσταντίζουσες made in USA που ναι μεν έχουν μια λογική βάση, πλην όμως διδάσκουν μέχρι και εσχατολογικές πλάνες ως προς την ερμηνευτική τους για το τέλος του κόσμου.

δ) Τις Σιωνιστικές Προτεσταντικές που αν και αντλούν κοινά στοιχεία από τις προηγούμενες παρουσιάζουν την νύχτα για μέρα και τον θύτη για θύμα.
κλπ.

Θα μπορούσα να προσθεσω και δύο ακόμα εσχατολογικές θεολογικές τάσεις:

στ) Την Ανύπαρκτη, του τύπου της Φινλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (όπου όλη τους η ενασχόληση περιορίζεται στην εκκλησιαστική αποδοχή της ομοφυλοφιλίας και την επίσπευση της δημιουργίας μιας Προτεσταντικής Πανχριστιανικής ομολογίας)

ζ) Την Σκεπτικιστική, της επίσιμης Ορθόδοξης Εκκλησίας που από φόβο να μην κάνει λάθος δεν καταπιάνεται -επισήμως τουλαχιστον- με το θέμα

Μου γράφετε και σχόλια άλλοτε υπέρ, και άλλοτε κατά της αποδοχής της προφητολογίας. Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν προφητείες που μιλούν για τους ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ χρόνους; Είναι οι χρόνοι αυτοί οι έσχατοι ή έστω κρίσιμοι; Φωτίζει ο Θεός κάποια παιδιά του ώστε να κατευθύνουν τον κόσμο χωρίς πάντως να προσδιορίζει συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν εντονότατες φήμες για επερχόμενη κρίση πριν την ανάλυση καθηκόντων του Ομπάμα που θα εμπλέξει και την Ελλάδα, και παράλληλα προσωπικές προτροπές για αποθήκευση τροφίμων. Οι φήμες αυτές πάντως συνοδεύονται από ορθές γεωπολιτικές αναλύσεις. Όσο και ράδιο αρβύλα και να είναι αυτές οι προβλέψεις, τα σημεία των καιρών πρέπει να είσαι Τσίπρας για να μην τα βλέπεις.

Άλλοι πάλι, από Προτεσταντικούς κύκλους επικροτούν την γενοκτονία των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς ώστε να καθαρίσει το τοπίο και να έλθει ο Μεσσίας.

Ήμαρτον Κύριε! Και εγώ τι να κάνω τώρα ο δυστυχής. Να αρχίσω να μην πιστεύω τίποτα θεωρώντας πως σοβαρή Χριστιανική εσχατολογία που να αναφέρεται στα μελλούμενα δεν υπάρχει ή να αρχίσω να πιστεύω τα πάντα και να καταλήξω με ζουρλομανδύα.

Είμαστε στο παρά 5' μεγάλων γεγονότων ή για το παρά πέντε του Mega Channel?

Έτσι κι αλλιώς προσευχή...

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω και εγώ ακούσει διάφορα, δεν ήθελα να γράψω τίποτα όμως στο ιστολόγιό μου. Άκουσα και κάτι που μου έκανε εντύπωση, δεδομένης της πηγής, αλλά και πάλι προτιμώ να μην πω τίποτα.
Το πρόβλημα με τα σημερινά ζυμαρικά είναι ότι σκουλικιάζουν πολύ εύκολα. Πάνε πια οι καιροί που φόρτωνες το υπόγειο μακαρόνια και είχες για χρόνια. Εδώ αν δεν τα βάλεις στο ψυγείο το καλοκαίρι βγάζουν σκουλίκια. Ξέρεις εμείς τι έχουμε πετάξει;
Οπότε, την εγκατέλειψα την ιδέα αυτή, δηλαδή να γεμίσω ντουλάπια και υπόγεια με μακαρόνια!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά μέγα θέμα αυτό με τις ερμηνείες των προφητειών για το τέλος του κόσμου. Η σύγχυση για το θέμα αυτό έχει οδηγήσει σε ακρότητες. Το ξέρετε ότι στο ορεινό χωριό Βερδικούσια του νομού Λάρισας υπάρχει,εδώ και οχτώ τουλάχιστον χρόνια, ένα "κοινόβιο" να το χαρακτηρίσω από χριστιανούς Παλαιοημερολογίτες που ζούν σε τροχόσπιτα και περιμένουν την εμφάνιση του Αντιχρίστου και την Β'Παρουσία του Χριστού? Δεν τρώνε τρόφιμα με το bar-code και γενικά ζουν υπό δύσκολες συνθήκες περιμένοντας την πραγματοποίηση των προφητειών για το τέλος του κόσμου!

Theoprovlitos είπε...

Γεράσιμε απίστευτο! Σαν τους άλλους στην Ρωσσία, την Ρουμανία. Που στην ευχη ήταν;

Πάντως ευρω δεν χρησιμοποιεί και η γερόντισα του Ησυχαστηριου του Γεροντα Ιερώνυμου στην Αιγινα, αλλά αυτην την σέβομαι.

@Μαρκο

Ρε παιδιά δεν μαζευόμαστε όλοι να πάμε να παρουμε φορτηγά από το εργοστασιο να μας τα δώσουν και σε τιμές υπερχοντρικής;

Ανώνυμος είπε...

Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που άκουσα: http://oode.wordpress.com/2009/01/13/polemoi-profiteies/

Νομίζω είναι η περισσοτερο ισοροπημένη....

Ανώνυμος είπε...

να μου επιτραπεί να προσθέσω σε όλα αυτά ότι τις
προφητείες τις βλέπω μονο ως καμπανάκια κινδύνου. δηλαδή
προσέξτε διότι αλλιώς θα γίνει αυτό,εκείνο και το άλλο.
ως προς αυτή την ιδιότητα αποδέχομαι τις προφητείες αλλα
αδύνατο να τις αποδεκτό ως γραμμένα και "σίγουρα" μελλοντικά γεγονότα.
άλλωστε όπως σωστά λέχθηκε, με την προσευχή αλλα
και την προσπάθεια όλων, όλα ανατρέπονται.
και βεβαια όσο ασχολούμαι με την ορθόδοξη πιστη τόσο μου
κάθεται η άποψη ότι δεν γίνεται να είμαστε έρμαια κάποιου
κοσμικού σχεδίου.
ο ορος ελευθερια και μονο ανατρέπει τις προφητείες όπως τις εννοούμε σήμερα. αν βάλουμε διπλα και τον ορο βούληση τότε προφητείες δεν υφίστανται, μονο προειδοποιήσεις.
καλύτερα λοιπόν να μην τρομάζουμε αλλα να επαγρυπνούμε όπως πολύ σωστά είπες φιλε μου.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΗΜΕΡΟΒΡΑΔΙΑΖΟΤΑΝ ΣΤΟΝ Π.ΠΑΙΣΙΟ[ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΑ]ΤΟΝ ΡΩΤΟΥΣΕ ΕΠΙΜΟΝΑ''ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ 666 ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΚΑΒΑΝΤΖΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ?''.Ο Π.ΠΑΙΣΙΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ
''Ε,ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ,ΜΑΖΕΥΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ''.
ΑΥΤΟΣ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΔΙΔΕ ΠΑΝΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΒΑΝΤΖΑ.
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.ΕΞ'ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ASLAN

Theoprovlitos είπε...

Καλως τον Ασλαν.

Σε έχασα και ανησύχησα!
Να δεις που θα κυκλοφορήσει και ειδικός τσελεμεντες για μακαρόνια και όσπρια σε καιρους κρίσης.

Ανώνυμος είπε...

Τheoprovlite, είναι όντως γεγονός αυτή η ιστορία με το κοινόβιο των παλαιοημερολογητών χριστιανών που περιμένουν την εμφάνιση του Αντιχρίστου και τη Β'Παρουσία του Χριστού. Για την ιστορία αυτή λόγο έκαναν τα εξής Μ.ΜΕ.:τηλεοπτικός σταθμός alpha δελτίο ειδήσεων 18-07-2001, αθηναϊκές εφημερίδες 19-07-2001,η εκπομπή "Χωρίς Μοντάζ" του δημοσιογράφου Κ.Χαρδαβέλλα στις 27-09-2003 και αρκετά δημοσιεύματα στο internet όπως www.philology.gr/blog/?p=69 και http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles-columns_2_19/07/2001_5003823

Ανώνυμος είπε...

Επίσης δες και ενδιαφέρον δημοσίευμα στο ιντερνέτ για το ίδιο θέμα :
www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=18.07.2001,id=33636452

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΜΟΥ.ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΚΙ'Ο ΚΟΛΙΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΚΥΡΑ,ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΩΡΑΦΑΚΙΑ,ΚΑΤΙ ΕΛΗΕΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΨΙΛΑ,ΙΣΑ-ΙΣΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ.ΤΟ NTERNET ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΗ ΒΕΒΑΙΩΣ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ΄ΧΗ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΒΑΝΤΖΕΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.Ο ΜΟΝΟΣ ΦΟΒΟΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΑΓΑΓΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ.
ASLAN

Ανώνυμος είπε...

Το λάθος δεν είναι των (γνήσιων)γερόντων που μίλησαν με τη φώτιση του Θεού γι'αυτά που πρόκειται να γίνουν με τον σκοπό να μας βρουν κατά το δυνατόν έτοιμους. Το λάθος είναι δικό μας καθότι αυτοχριζόμαστε "ερμηνευτές" αυτών των προφητειών και τους "αλλάζουμε τα φώτα". Κι όμως ο μόνος σκοπός αυτών των προφητειών είναι για να μας προετοιμάσουν γι'αυτά που θα γίνουν ή και να μας παρηγορήσουν για την τωρινή οικτρή κατάσταση (της χώρας μας, του κόσμου...) και πάντως όχι να μας ταράξουν και να μας "διαλύσουν" πνευματικά.

Theoprovlitos είπε...

Σωστη η παρατηρηση ανωνυμε. Προσωπικα ακουω τα παντα και σε συνδυασμό με την λογικη αλλα και το δελτιο ειδησεων ερμηνευω τα σημεια των καιρων.

Εχθες για παραδειγμα η γυναικα μου που ειχε καποτε, πριν 25 χρονια, μελετησει πολυ την Αποκαλυψη θυμαται ενα σημειο που λεει οτι καποιοι προφητες του Θεου θα σκωτωθουν και τα πτωματα τους θα μεινουν για 3 μερες αταφα και θα τους δει ολος ο ο κοσμος. Αυτο δεν θα μπορουσε να πραγματοποιηθει ποτε αλλοτε παρα μονο στην εποχη της τηλεορασης και του Internet. Οπως επισης οτι μπορει να υπαρξει ενα συστημα χωρις το οποιοι κανεις δεν θα μπρει να πουλα και να αγοραζει. Αυτα βεβαια ειναι σημεια των καιρων.

Αλλα το να μας πιανει πανικος καθε τρεις και λιγο μαλλον δεν ειναι σοβαρο. Και δεν ξερω κατα ποσον καποιοι γερονταδες λενε καποια πραγματα οι λενε κατι γενικοτερο και ο καθενας τα ερμηνευει και τα διαδιδει αλλ' αντ' άλλων.