8/5/11

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΗΡΩΔΗ


 Δυο χιλιαδες και δέκα χρόνια από την εποχή του κυβερνήτη της Ιουδαίας Ηρώδη, ένας άλλος Ηρώδης, ο πρωθυπουργος της Ελλαδας, ο τοπικός εντολοδόχος της Ρωμαϊκης αυτοκρατορίας, προκήρυξε απογραφή.  Όπως και τότε, σκλάβοι και ελεύθεροι οφείλουν να απογραφούν  στον τόπο κατοικίας τους μην και χάσει η Βενετιά βελόνι. Δεν ξερω βεβαια αν οι εκατονταδες άστεγοι θα απογραφούν στα παγκάκια ή σε φάτνες, σημασία έχει να φαίνονται πόσα είναι τα πρόβατα στο μαντρί ώστε να επιμεριστούν οι οφειλές των εχόντων και των κατεχόντων σε περισσότερους αμνούς με την μεθοδο του κατα κεφαλήν χρέους. Ακόμα και αν οι κεφαλες αυτές ευρίσκονται επί πινάκι.

Τούτη τη φορά θα είναι η πρώτη που η αύξηση του πληθυσμού του λαού ετούτης της χώρας θα έχει αρνητικό πρόσιμο. Η ανθρωπότητα αφελληνίζεται, η μειονοτητα των Ελληνων σε παγκοσμιο επίπεδο καθίσταται ακόμα πιό μικρη, αμελητέα  και σε κίνδυνο προς χαράν των εχθρών της. Βεβαια πλην συρρικνωθει αριθμητικά συρρικνωθηκε ποιοτικά, αφού η γάγγραινα των φιλασήδοτων αποδομητων και των αυτομολημένων ψευδοαριστερών αγωνιζεται με νυχια και με δόντια αλλά με γεμάτες πάντα τσέπες και υπο οιοδήποτε καθεστώς, να αφελληνισει την χωρα αυτή.

Ο ναός του Σολομώντος
μετά την ανακαίνιση επί
Ηρώδη του οποίου την
ηγετικη αξία αναδεικνύει
ο όμιλος του CNN
Μια ομάδα υπεροπτικών αλλαζόνων και nouveau riches επαρχιωτών του μεσαίου χωρου, που όχι μόνο βγαζει όλο της το μισος προς αυτόν το λαό αλλά συχνά χαρακτηρίζει ακόμα και την έκτρωση ως ζητούμενο αντι να την χαρακτηρίσει ως εθνική συμφορά. Οι μετεμψύχωσεις των κλώνων του Ηρώδη.

Αλλα ο χαρακτηρισμός τους ως Ηρώδη ειναι ευφημισμός. Τουλαχιστον ο Ηρωδης τις σφαγες των νηπίων τις έκανε σε βάρος  του λαού του οποίου ήταν τύραννος. Δεν την έκανε σε βαρους του δικού του λαού. Αναρωτιέμαι ποιά ιστορική μορφή θα μπορούσε να περιγραψει τους σημερινους δωσίλογους και τους κλακαδόρους τους. Ο Ηρώδης τουλαχιστον έκανε και κανα δυο έργα, όπως η επέκταση του Β΄ ναού του Σολομώντα (γι αυτό και οι διεθνεις αντιχριστιανοί εξουσιαστές αναγορεύουν τον σφαγέα σε εξέχουσα προσωπικότητα). Τούτοι εδω μονο γκρεμίζουν.


Επιλογή Δημοσιευμάτων


ΑΥΞΗΣΗ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ

Μπορεί ο αριθμός των εκτρώσεων τα τελευταία χρόνια να είχε μία πτωτική πορεία, το τελευταίο εξάμηνο όμως στα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια καταγράφεται μια συνεχής αύξηση. Στα μαιευτήρια «Ιασώ» και «Μητέρα» ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους σε τεχνητή διακοπή της κύησης εμφανίζεται αυξημένος μέχρι και 30% σε σύγκριση με εκείνον της περασμένης χρονιάς. Όσον αφορά το μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας, τη ΣΤ΄Κλινική στο «Έλενα Βενιζέλου» παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως το 10% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το 2009.


Οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία πως εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εκτρώσεις στην χώρα μας, τότε ο ετήσιος απολογισμός θα είναι δραματικός. Υπολογίζεται πως θα μιλάμε για 24.000 περισσότερες εκτρώσεις για το 2011. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ο μαιευτήρας- γυναικολόγος κ. Θάνος Παράσχος, «ο οικονομικός παράγοντας είναι θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες και γενικά τα ζευγάρια που βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής. Η περίοδος ύφεσης που διανύουμε προβληματίζει αρνητικά τους γονείς ώστε να κρατήσουν ένα παιδί σε περίπτωση κύησης, γιατί σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της ανατροφής του».

Όπως παρατηρείται, η αύξηση των εκτρώσεων αφορά κυρίως σε έγγαμα ζευγάρια που έχουν ήδη ένα παιδί. Ο κ. Αναστάσιος Γιαντζόγλου, μαιευτήρας- γυναικολόγος επισημαίνει ότι «το τελευταίο διάστημα μου ζητούν ολοένα περισσότερες γυναίκες που είναι μητέρες ενός παιδιού να διακόψουν την δεύτερη κύηση χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί ή κοινωνικοί λόγοι που ορίζει ο νόμος».
Πτώση παρουσιάζει και ο αριθμός των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής καταγράφεται μία μείωση της τάξεως του 20% που αντιστοιχεί σε 2.800 λιγότερες προσπάθειες από το σύνηθες ετήσιο νούμερο -περίπου 14.000 προσπάθειες- κάτι που συνεπάγεται μειωμένο αριθμό γεννήσεων.

 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
Διαστάσεις επιδημίας όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, λαμβάνει πλέον και το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, με κύρια αιτία τα ασφυχτικά οικονομικά προβλήματα που πλήττουν χιλιάδες. Οι επιστήμονες ταυτίζουν την οικονομική κρίση με την εκτίναξη των αυτοκτονιών τον τελευταίο ειδικά χρόνο σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα.

Παρατηρείται αύξηση που υπερβαίνει το 25%, με τις μισές περιπτώσεις αυτοκτονιών να σχετίζονται με την ανεργία, τα χρέη και τη φτώχεια. Συγκεκριμένα το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες, ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός ανήλθε στις 366, το 2009 έφτασαν τις 391 ενώ πέρυσι το νούμερο εκτοξεύθηκε στους 500 αυτόχειρες. Τα φετινά στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου κάνουν λόγο για 150 αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί δηλαδή σε δύο αυτοκτονίες την ημέρα.

Η τηλεφωνική γραμμή 1018, που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας το 2010 δέχθηκε συνολικά 2.500 κλήσεις από ανθρώπους που είτε έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας είτε σκέφτονταν να κάνουν είτε ακόμα και από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο. «Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες που συγκεντρώνουμε στο πλαίσιο της λειτουργίας της γραμμής 1018, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους αυτόχειρες, αντιμετωπίζουν χρέη, ανεργία ή σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεχόμαστε φέτος 4-5 τηλεφωνήματα την ημέρα, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από ανθρώπους που έχουν προβλήματα, επαγγελματικά και οικονομικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα», κα. Ελένη Μπεκιάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Ελλάδα βρισκόταν σις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ότι αφορά τις αυτοκτονίες. Γεγονός που τα τελευταία δύο χρόνια δεν ισχύει. Όπως όλα δείχνουν η οικονομική κρίση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, φτάνοντας τους πολίτες στα άκρα.

____________________________________

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
(Οι σχολιασμοί είναι του blog που αναδημοσιεύουμε)
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΙΧ
Τις λεπτομέρειες της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών από τις 10 ως τις 24 Μαΐου 2011 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη.

Οπως επεσήμανε ο ίδιος, «τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής». Παράλληλα, τόνισε ότι η απογραφή αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να δημοσιοποιηθούν ως τις 31 Μαρτίου του 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.

Οι πληροφορίες των ατόμων και των νοικοκυριών είναι απολύτως εμπιστευτικές, προστατεύονται από απόρρητο, θα ενταχθούν στο σύστημα ανώνυμα και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο σκοπό. (Εκτός βέβαια της κάρτας του πολίτη που πρέπει να αποκτήσουμε όλοι ).

Για την απογραφή θα εργαστούν συνολικά 68.000 άνθρωποι. Κάθε απογραφέας θα αναλάβει 150 νοικοκυριά. (κρατήστε το αυτό)**

«Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε φαινόμενα μετακίνησης του πληθυσμού, να μετακινείται δηλαδή ο πληθυσμός για να απογραφεί σε άλλο τόπο από αυτόν της σημερινής του κατοικίας» σημείωσε η γενική διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ κυρία Αθανασία Ξενάκη και πρόσθεσε ότι η απογραφή θα γίνει «με επίσκεψη του απογραφέα στο νοικοκυριό για μια συνέντευξη διάρκειας 24 λεπτών».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Οι μετανάστες θα απογραφούν όπως όλοι και με τη βοήθεια διερμηνέων χωρίς να επιδεικνύουν χαρτιά νόμιμης παραμονής. (και χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο αν δεν το πράξουν, τώρα άλλωστε αποτελούν μεγάλη δεξαμενή ψήφων)

Συνοδοί και διερμηνείς θα προσεγγίσουν μαζί με τους απογραφέα και χώρους όπου διαμένουν μαζικά μετανάστες. Τα ενημερωτικά φυλλάδια για τους μετανάστες έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Αλβανικά, τα Ρωσικά, τα Αραβικά, τα Κινεζικά, τα Πακιστανικά και τα Αφγανικά.

(πληρώνουμε όλοι για τους διερμηνείς αυτούς και τα φυλλάδια)
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ
Θα απογραφούν χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας με βάση τις δηλώσεις όσων κατοικούν σε αυτά χωρίς νομικές κυρώσεις ούτε οποιοδήποτε έλεγχο από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι άστεγοι θα προσεγγιστούν στα κέντρα σίτισης.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΚΙΓΚ

«Θα ζητηθούν στοιχεία όπως ο τύπος και το εμβαδόν της κατοικίας, η χρονιά κατασκευής, η ύδρευση και τη θέρμανση της κατοικίας (τύπος λέβητα) αλλά και ερωτήματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας -τη μόνωση της κατοικίας-, τον αριθμό των αυτοκινήτων του κάθε νοικοκυριού ακόμη και τις θέσεις στάθμευσης» ανέφερε η προϊστάμενη δ/νσης στατιστικών πληθυσμού και αγοράς εργασίας κυρία Κατερίνα Μουταφίδου (εδώ κάτι σκέφτηκα να γράψω μα καλύτερα να το αφήσω στην κρίση σας). «Θα ζητηθούν επίσης πληροφορίες για το επάγγελμα, και τη θέση στο επάγγελμα του κάθε πολίτη» πρόσθεσε.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ

-Οι πολίτες θα ανοίγουν την πόρτα στους Απογραφείς που θα χτυπούν το κουδούνι τους. Δεν θα χρειαστεί η επίδειξη κανενός εγγράφου, όπως ταυτότητας, διαβατηρίου ΑΦΜ κλπ.
(το άν είναι κλέφτες ή όχι στην κρίση μας υποθέτω)

-Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης οικογενειακής μερίδας ή εκλογικών δικαιωμάτων.

-Η απογραφή θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών. Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του. (με το παραπάνω νιώθω την ανάγκη να αναφέρω ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ απογραφέα όσο ζώ και πραγματικά αναρωτιέμαι πως μοιάζουν)

-Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει τις πληροφορίες για κάθε σπίτι.

-Δεν θα ζητηθούν από κανέναν χαρτιά μόνιμης παραμονής. (δεν χρειάζεται χαρτιά γιατι αυτόματα με την απογραφή γίνεται νόμιμος όπως και τόσοι άλλοι "ομογενείς" απο τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Αλβανία, τα Σκόπια κτλ, ε τι πειράζει να έχουμε και μερικά εκατομύρια "ομογενείς" από το Πακιστάν το Αφγανιστάν την Αίγυπτο και οποιαδήποτε άλλη φυλή της Υφηλίου;)

Υπάρχει ακόμα ένα σχετικό άρθρο που πιστεύω θα το λατρέψετε.

Εκτός του Βήματος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», η Αθανασία Ξενάκη, γενική διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών ΕΛ.ΣΤΑΤ, είπε πως όλοι πρέπει να απογραφούν. Σημείωσε πως η απογραφή είναι υποχρεωτική (από πότε άραγε***) και πως για όσους δεν απογραφούν θα υπάρχουν κυρώσεις. Όπως είπε προβλέπονται πρόστιμα από 10.000 έως 200.000 ευρώ.

Λίγο αργότερα διευκρίνισε στο ΣΚΑΪ.gr ότι τα πρόστιμα αυτά αφορούν τους απογραφείς που θα παραβιάσουν την εμπιστευτικότητα, ενώ τα πρόστιμα για όσους δεν απογραφούν κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ για παράβαση της υποχρεωτικότητας(!).

Ετσι για την ιστορία να αναφέρω ότι προηγούμενες απογραφές είχαν σαν στόχο την καταμέτρηση του κοπαδιού,συγνώμη του πληθυσμού ήθελα να πώ, (τόσα κεφάλια επί τόσο ο καθένας).

Επειδη μιλησα για ιστορια στην γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Στατιστικής από το 2009 έχει ξεπεράσει τα 11.282.571 άτομα. (Αυτό το 1 στο τέλος με τρελαίνει), φυσικά και εννοείται ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και που πατούν, την στιγμή μάλιστα που "ευυπόλυπτος" πολιτικός τοπικός άρχων δήλωνε ότι μόνο στην Αττική υπάρχουν  (κρατηθείτε) μόνο 1.500.000 οικονομικοί μετανάστες αλλά λόγω της διαφορετικότητας τους δεν λογαριάζονται από την ελστατ, και αν υπάρχουν τόσοι μόνο στην Αττική πόσοι είναι συνολικά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα;



 ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Οι άνεργοι που θα δουλέψουν στην απογραφή προσώπων και κτισμάτων, που ξεκινάει στις 10 Μαΐου, θα απογραφούν σαν  εργαζόμενοι. Ετσι, μέσα στον τρέχοντα μήνα η ανεργία στη χώρα θα μειωθεί στατιστικά λόγω της 15ήμερης προσωρινής απασχόλησης στην απογραφή.

Στο τραγελαφικό αυτό αποτέλεσμα οδηγούν οι διατάξεις και οι προβλέψεις τόσο της εθνικής νομοθεσίας όσο και των κοινωνικών (Eurostat) στάνταρντ που επιβάλλουν όποιος εργάζεται έστω και μια ώρα την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράφεται (θεωρείται) απασχολούμενος.

Το όλο θέμα προέκυψε από την υποχρέωση του ΟΑΕΔ να διαγράψει, έστω μόνο για 15 ημέρες, από τις λίστες ανεργίας όσους εργαστούν στην απογραφή. Μάλιστα όσοι επιδοτούνται θα χάσουν το μισό επίδομα ανεργίας του Μαΐου (σύνολον 450 ευρώ συν τυχόν προσαυξήσεις λόγω οικογενειακής κατάστασης), ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ θα διαγραφούν προσωρινά, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη η νομική φόρμουλα ώστε να επανεγγραφούν χωρίς να χάσουν τη μοριοδότηση (πρόσληψη σε κάποιον μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ).

Το θέμα έφεραν στην επικαιρότητα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Β. Μουλόπουλος, οι οποίοι ζητούν να μάθουν από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών εάν «προτίθενται να διασφαλίσουν ότι δεν θα διαγραφούν από τα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ όσοι απασχοληθούν ως τομεάρχες ή απογραφείς στη Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών κατά τα έτη 2010-2011 κι ότι θα διατηρήσουν όλα τα μόρια ανεργίας που έχουν συγκεντρώσει έως σήμερα».

Σε ερώτηση της «Ε» προς το διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια για τον άτεγκτο τρόπο εφαρμογής της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, κάτι που αποτρέπει τους ανέργους από μια πρόσκαιρη-ευκαιριακή εργασία οικονομικής και κοινωνικής τόνωσης, δήλωσε ότι «όσον αφορά το επίδομα δεν μπορεί να μην περικοπεί. Θα κατηγορηθούμε για απιστία», σημείωσε.

Αναφορικά με τη διαγραφή των ανέργων (αλλά και των μορίων που αυτοί συγκέντρωσαν για την πολυπόθητη «τακτοποίηση» στο Δημόσιο) διευκρίνισε ότι θα αναζητηθεί φόρμουλα απεμπλοκής από τη γραφειοκρατία, αλλά, συμπλήρωσε, «δεν είναι δουλειά του ΟΑΕΔ να εγγράφει άτομα και να συγκροτεί επετηρίδα πρόσληψης στον Δημόσιο.

Ας γίνεται αυτό στο ΑΣΕΠ, γιατί στον Οργανισμό Απασχόλησης υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι προσέρχονται κάθε μήνα στα γραφεία για την ανανέωση της κάρτας χωρίς να αναζητούν -κατά δήλωσή τους- εργασία. Απλώς και μόνο για να συμπληρώσουν τα μόρια και να διοριστούν».

__________________________________

Κλείνωντας, κατι ανάλογο γίνεται και Γερμανία μιας και εκεί τους έπεισαν κάνοντας χρήση του μπαμπούλα που λέγεται τρομοκρατια.


ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Grossansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Πλακάτ για την απογραφή. Τη Δευτέρα αρχίζει στη Γερμανία η απογραφή πληθυσμού. Στην τελευταία που έγινε το 1987 συγκεντρώθηκαν 600.000 υπογραφές κατά της διεξαγωγής της. Φέτος η αντίστοιχη κίνηση συγκέντρωσε μόνον 13.000 υπογραφές.

Η απογραφή και η αξιολόγηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων προσκρούει ακόμη στην αντίδραση πολλών πολιτών, αλλά το ίντερνετ με την απενοχοποίηση της παροχής προσωπικών στοιχείων και το φάντασμα ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης κατόρθωσαν να αμβλύνουν τις αντιστάσεις της πλειονότητας των Γερμανών.

Η Γερμανία είναι ενιαία ως κράτος εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.
Και όμως η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία διατείνεται ότι δεν γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό του πληθυσμού ούτε στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, ούτε στη Δυτική.
Η τελευταία απογραφή διεξήχθη στην μεν Ανατολική Γερμανία το 1981, στη δε Δυτική το 1987.

Στην Δυτική Γερμανία η απογραφή του πληθυσμού το 1987 είχε προκαλέσει την αντίδραση του πληθυσμού. Εκατοντάδες πρωτοβουλίες πολιτών κατήγγειλαν την απογραφή ως προπομπό του «γυάλινου πολίτη», ως το άκρον άωτον της καταπάτησης της ιδιωτικής σφαίρας και των ατομικών και αστικών ελευθεριών.

Τις απόψεις αυτές στήριζαν τότε πολιτικές οργανώσεις, όπως η νεολαία του συγκυβερνώντος σήμερα Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών του Γκίντο Βεστερβέλε, κόμματα, όπως το Κόμμα των Πρασίνων, συνδικάτα, όπως το συνδικάτο των Δασκάλων, των Υπηρεσιών και των ΜΜΕ, χριστιανικές ενώσεις, όπως η νεολαία της Ευαγγελικής Εκκλησίας, αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες, όπως ο Ότο Σίλι, Γκέρχαρντ Μπάουμ, Μπούρχαρντ Χιρς, και μεμονωμένοι δήμοι, όπως π.χ. ο δήμος του Φράιμπουργκ, της Λυβέκης και του Έσεν, που αναγκάστηκαν με δικαστική απόφαση να λάβουν μέρος στην απογραφή.

Κατά της υπογραφής συγκεντρώθηκαν τότε (1987) 600.000 υπογραφές πολιτών που δήλωναν δημόσια ότι δεν θα συμπληρώσουν τα έντυπα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πρακτική ή πολιτικής σημασίας η απογραφή;

Bildunterschrift: Grossansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ο Ρόντεριχ Έγκελερ - πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής ΥπηρεσίαςΣήμερα η κίνηση κατά της απογραφής συγκέντρωσε μόλις 13.000 υπογραφές, ενώ με δικαστική απόφαση αποκλείστηκε η προσφυγή στο ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

(όλα για την δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες)

Οι στατιστικολόγοι προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις του φακελώματος, παραπέμποντας στα ελλιπή στοιχεία και τις ανακρίβειες που σημειώνονται στις τράπεζες δεδομένων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) Ρόντεριχ Έγκελερ υπογραμμίζει ότι η απογραφή συνιστά «θεμελιώδη βάση για τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, τόσο σε επίπεδο ομοσπονδίας, όσο και επίπεδο κρατιδίων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Π.χ. σύμφωνα με τον αριθμό των κατοίκων κάθε κρατιδίου και κάθε δήμου ρυθμίστηκε το ύψος των εισφορών προς την ομοσπονδία, αλλά και οι επιχορηγήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς τα κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση.»

Αυτή τη φορά δεν θα γίνει απογραφή από πόρτα σε πόρτα, όπως το 1987, αλλά σε τυχαίο δείγμα 8 εκατομμυρίων πολιτών από 80.000 υπαλλήλους της στατιστικής υπηρεσίας. Τα στοιχεία των υπολοίπων πολιτών ‘θα συλλεχθούν’ από τις στατιστικές των δήμων και των κοινοτήτων. Επίσης αυτή τη φορά όποιος δεν συμπληρώσει το έντυπο, πληρώνει πρόστιμο. (περίεργο ε; Kαι σε μας αυτό κάνουν)

Οι πολέμιοι της απογραφής επισημαίνουν ότι το πρόστιμο είναι απαράδεκτο διότι μπορεί να οδηγήσει σε «συνειδητή παραποίηση στοιχείων», υποστηρίζει ο νομικός και βετεράνος πολιτικός Μπούρχαρντ Χιρς από το FDP.

Ο Πέτερ Σάαρ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, χαρακτηρίζει απαγορευτική την καταγραφή του θρησκεύματος (μέχρι σήμερα μόνον στο ναζιστικό καθεστώς ήταν υποχρεωτική η δήλωση θρησκεύματος) και διερωτάται γιατί δεν επαρκούν οι καταστάσεις των δήμων και κοινοτήτων για την απογραφή. Παράλληλα επικρίνει την επέκταση της απογραφής σε ψυχιατρεία, φυλακές, γηροκομεία και φοιτητικές εστίες, επειδή είναι γνωστό ότι τα στοιχεία αυτά είναι ελάχιστα αξιόπιστα.

Τέλος ο εκπρόσωπος της κίνησης κατά της απογραφής Μίχαελ Έμπελινγκ βρίσκει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο νόμος δεν εγγυάται την ανωνυμία: «Τα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία αποθηκεύονται σε τράπεζες δεδομένων και η διαδικασία ανώνυμης αποθήκευσης, δηλαδή το σβήσιμο των ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων, γίνεται μετά από τέσσερα χρόνια.  Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μάλιστα ενδέχεται η διαδικασία ανώνυμης αποθήκευσης να γίνει μετά από 6 χρόνια, δηλαδή το 2017.

Η ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση και το Συνταγματικό Δικαστήριο επιμένουν: οι Γερμανοί πρέπει να συνηθίσουν τις απογραφές, διότι από δω και πέρα θα γίνονται κάθε 10 χρόνια, όπως ορίζει το ανάλογο νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

1 σχόλιο:

e- είπε...

δηλ. αν λείπουμε
και δεν τους καλέσουμε
θα πληρώσουμε πρόστιμο;;;;;